The Dark Knight Rises

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
darius_maximus

#1 The Dark Knight Rises

Post by darius_maximus »

Na otvaranje ove teme potakao me je kolega Crni labud, pa valjda necu dozivjeti njegovu sudbu... :D

Helem, od filmova u 2012. godini najvise cekam zavrsetak Nolanove trilogije o Crnom vitezu. Napokon mu na megdan dolazi protivnik koji se moze mjeriti s njim i fizicki i psihicki, a Bruce osam godina stariji... :D

Svi glavni glumci su tu, uz tri dodatka iz Inceptiona, Toma Hardya u ulozi Banea koji ce slomiti Viteza, Josepha Gordona-Levitta za kojeg se trenutno zna samo da glumi policajca i Marion Cotillard koja ce glumiti Mirandu Tate (Taliu Al Ghul?) te Anne Hathaway koja ce kao zena macka bezbel' pomutiti Batmanu pamet... :D

Ima li iko jos da je ljubitelj prva dva dijela trilogije, sta ocekujete od treceg dijela? Top, flop ili negdje izmedju?

Zvanicno izlazi 20. jula 2012. godine, a najnoviji trailer stavljam ispod, za one koji jos nisu pogledali:

S obzirom koliko Nolan voli promociju svojih filmova i raznorazne materijale koji zagrijavaju mastu, imat cemo o cemu pisati do izlaska filma...
dale cooper

#2 Re: The Dark Knight Rises

Post by dale cooper »

Očekujem dobar film i trijumfalan završetak trilogije. Najveći upitnik se postavlja
na samu sudbinu "crnog viteza" i da li će se Nolan odlučiti za ekstreman (i reklo bi
se hrabar) potez ubijanja Batman-a ili će možda izvući nešto drugo i neočekivano
iz rukava. U svakom slučaju trailer daje utisak (s)umornog i istrošenog Batmana
koji protiv sebe ima psihotičnog luđaka koji je uz to i fizički mnogo snažniji.
A Gotham izgleda kao da će baš goriti u plamenu. Biće zanimljivo čekati nema šta
(a i uz spoilere koji stalno izlaze biće teško odoliti) :D
darius_maximus

#3 Re: The Dark Knight Rises

Post by darius_maximus »

Ima pitanja koliko ti volja, za one koji su malo upuceni u Batman sagu... :D

Da li ce ispasti da je Miranda Tate mlada Talia Al Ghul i koliko ce Al Ghul klan biti upetljan u ovu pricu?
Catwoman kao pozitivan ili negativan lik?
Hoce li nepoznati policajac kojeg glumi Joseph Gordon-Levitt postati Nightwing ili Azrael i cuvati Gotham dok nema Batmana?

Robin se navodno nece pojavljivati u filmu, cak je to bio jedan od uslova koje je postavio Bale...
Posto je sasvim izvjesno da ce Bane "slomiti" Batmana kao i u Knightfall sagi, pitanje je da li ce se Batman oporaviti ili ce neko drugi zavrsiti posao umjesto njega...

Sam naslov koji ukljucuje uzdizanje navodi na to da ce se Batman vratiti na kraju i preuzeti Gotham, samo je pitanje hoce li Nolan na tome stati ili ce neko drugi, mladji, preuzeti Batmanov ogrtac? Ako Nolan tako zavrsi, nastavci su neminovni, a sumnjam da bi Nolan to zelio...

Ma vidjet cemo sve jedno po jedno, samo treba strpljivo cekati... :D
bull21

#4 Re: The Dark Knight Rises

Post by bull21 »

Upravo odgledao drugi dio po nti put! :D

Koliko sam ja razumio, TDKR počinje osam godina nakon drugog dijela i to počinje tako što je Bale sa štapom (šepa). Da li je to zato što mu je prije Bane uradio nešto ili ne. Catwoman će plesati po granici, ona je uvijek tako predstavljena jer njeni "glavni" cilj jeste financijska dobit a ne neka moralna satisfakcija kao u Batmana stoga sam 100% siguran da će se ona uplesti kao neko ko će raditi i sa i protiv Batmana. JG-L će sigurno pomagati ostarjelom Batmanu (samim time se može pretpostaviti da će biti više negativaca).
Robin i Joker se neće pojavljivati, to je 100% Nolan rekao. Riddler je isto tako 'ruled out' što bi rekli preko bare.

my 2 cents :)
dale cooper

#5 Re: The Dark Knight Rises

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote:Ima pitanja koliko ti volja, za one koji su malo upuceni u Batman sagu... :D

Da li ce ispasti da je Miranda Tate mlada Talia Al Ghul i koliko ce Al Ghul klan biti upetljan u ovu pricu?
Catwoman kao pozitivan ili negativan lik?
Hoce li nepoznati policajac kojeg glumi Joseph Gordon-Levitt postati Nightwing ili Azrael i cuvati Gotham dok nema Batmana?

Robin se navodno nece pojavljivati u filmu, cak je to bio jedan od uslova koje je postavio Bale...
Posto je sasvim izvjesno da ce Bane "slomiti" Batmana kao i u Knightfall sagi, pitanje je da li ce se Batman oporaviti ili ce neko drugi zavrsiti posao umjesto njega...

Sam naslov koji ukljucuje uzdizanje navodi na to da ce se Batman vratiti na kraju i preuzeti Gotham, samo je pitanje hoce li Nolan na tome stati ili ce neko drugi, mladji, preuzeti Batmanov ogrtac? Ako Nolan tako zavrsi, nastavci su neminovni, a sumnjam da bi Nolan to zelio...

Ma vidjet cemo sve jedno po jedno, samo treba strpljivo cekati... :D
Ma bojim se diskutovati o ovim pitanjima jer bi se mogli podrazumijevati kao spoileri, ali
znam o čemu pričaš, čitao sam nešto slično. :D Nadam se da neće biti Robina, on mi je uvijek
do sada (i u stripovima i u filmovima) bio najslabija karika i pomalo smješan lik i ne čudi me
što ga Nolan ne želi.

Što se tiče samog naziva filma, mislim da se "Dark Knight Rises" odnosi na to
da će Bruce Wayne konačno u potpunosti prigrliti ulogu Batmana. U prethodna dva filma je bio
prikazan kao "reluctant hero", čovjek koji shvata šta mu je raditi, ali bez obzira na to ne radi
to sa punom voljom. Mislim da se Wayne duboko u sebi nadao nekoj budućnosti sa Rachel i zbog
je htjeo da njegova uloga kao Batmana bude nešto privremeno. Sada kada je ona mrtva i kada
tamni oblaci ponovo prijete Gothamu vrijeme je da u potpunosti prihvati ulogu zaštitnika i
zaista i postane Batman.

I da, kakav god bude kraj, mislim da će biti finalan i bez mogućnosti nastavaka, bar što
se Nolana i njegovog Batman univerzuma tiče. Naravno, ne sumnjam da će za par godina
Warner Brothers ponovo uraditi reboot sa nekim drugim.
medvjed23

#6 Re: The Dark Knight Rises

Post by medvjed23 »

da se pribilježim :D

draži su mi filmovi prethodnih režisera; burtonovi jer je isti lud ko struja a schumacherovi zbog karizmatičnih glumaca, ali sudeći po klipu iz uvodnog posta i drugim trailerima, desiće se svašta nešto zanimljivo, značajno, spektakularno... :D

mada ne gotivim ovu glumicu što glumi ženu macu al eto... šta je tu je...

vrijedi pratiti temu i pogledati film... ako poživim do izlaska :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: The Dark Knight Rises

Post by Truba »

kakva su vremena došla moraš strepiti kada na podforumu za film otvaraš temu
zamisli... o filmu :D i moraš se pravdati i drhtati :lol:

nisam nikad bio fan betmena :mrgreen: ali eto virnem
dakle ne čekam i ne gledam odmah :mrgreen:
dale cooper

#8 Re: The Dark Knight Rises

Post by dale cooper »

medvjed23 wrote:da se pribilježim :D

draži su mi filmovi prethodnih režisera; burtonovi jer je isti lud ko struja a schumacherovi zbog karizmatičnih glumaca, ali sudeći po klipu iz uvodnog posta i drugim trailerima, desiće se svašta nešto zanimljivo, značajno, spektakularno... :D

Burtonov prvi film je bio odličan, drugi onako, recimo solidan. Burton je najbolje oživio atmosferu
ranijih Batman stripova.

Schumacherovi filmovi sa druge strane su totalni trash. Sve sama parada jednodimenzionalnih
karikatura i plastičnog blještavila bez prave priče. Treba imati "talenta" pa izvuči od Clooneya,
Thurmanove ili Tommy Lee Jonesa neke od njihovih zasigurno najgorih izvedbi.

Nolan je stvorio potpuno novi ambient. Gotham je napravio kao živu i realnu urbanu metropolu
dosta sličnu današnjem New Yorku ili Detroitu u kojoj tinjaju kriminal i korupcija i u kojoj su
kriminalci opasni ali kompleksni psihotici, a ne likovi iz crtanog filma. Dodao je tu dozu realnosti
i oživio Batmana kao lik kojeg ne bi bilo teško zamisliti da funkcionira u stvarnom svijetu.
medvjed23

#9 Re: The Dark Knight Rises

Post by medvjed23 »

svaki pristup filmu ima svoje draži...

i težnja realizmu i težnja svijetu kakav u stvarnosti ne postoji i težnja pravljenju kompleksnog filma sa porukom i višedimenzionalnim likovima i težnja jednostavnom ali zabavnom filmu može dovesti do kreacije, za moj ukus, dobrog filma...

meni su svi filmovi serijala gledljivi ali nolanovi ponajmanje... uzeo je glavnom liku karizmu i gospodštinu :D pretvorio ga je u sirovog akcijskog junaka... u ramba :D zezam se, nije baš u ramba al u svakom slučaju mu je oduzeo nešto privlačnosti koju je imao u prethodnim filmovima...
LSD

#10 Re: The Dark Knight Rises

Post by LSD »

dale cooper wrote:
medvjed23 wrote:da se pribilježim :D

Burtonov prvi film je bio odličan, drugi onako, recimo solidan. Burton je najbolje oživio atmosferu
ranijih Batman stripova.

Schumacherovi filmovi sa druge strane su totalni trash. Sve sama parada jednodimenzionalnih
karikatura i plastičnog blještavila bez prave priče. Treba imati "talenta" pa izvuči od Clooneya,
Thurmanove ili Tommy Lee Jonesa neke od njihovih zasigurno najgorih izvedbi.

Nolan je stvorio potpuno novi ambient. Gotham je napravio kao živu i realnu urbanu metropolu
dosta sličnu današnjem New Yorku ili Detroitu u kojoj tinjaju kriminal i korupcija i u kojoj su
kriminalci opasni ali kompleksni psihotici, a ne likovi iz crtanog filma. Dodao je tu dozu realnosti
i oživio Batmana kao lik kojeg ne bi bilo teško zamisliti da funkcionira u stvarnom svijetu.
:thumbup: sve receno....Šumaherovi Batmeni su bili smeće, Nolanovi filmovi su dosta ozbiljni i realni u odnosu na ostale filmove o Batmenu...jbg Batman je strip, junak iz stripa, ono što je Burton najbolje pokazivao u svojim filmovima ...samo, ne smiju se sad igrati sa "ubijanjem" Batmana...na to nema niko pravo.
dale cooper

#11 Re: The Dark Knight Rises

Post by dale cooper »

medvjed23 wrote:svaki pristup filmu ima svoje draži...

i težnja realizmu i težnja svijetu kakav u stvarnosti ne postoji i težnja pravljenju kompleksnog filma sa porukom i višedimenzionalnim likovima i težnja jednostavnom ali zabavnom filmu može dovesti do kreacije, za moj ukus, dobrog filma...

meni su svi filmovi serijala gledljivi ali nolanovi ponajmanje... uzeo je glavnom liku karizmu i gospodštinu :D pretvorio ga je u sirovog akcijskog junaka... u ramba :D zezam se, nije baš u ramba al u svakom slučaju mu je oduzeo nešto privlačnosti koju je imao u prethodnim filmovima...
Slažem se, samo što meni Schumacherovi filmovi nisu bili nimalo zabavni ni dobri. Ne može se odusutvo priče
nadoknaditi scenskim blještavilom i akcijskim scenama. Batman u Schumacherovim filmovima je
prikazan kao isprazni playboy. Nolanov Batman sa druge strane je čovjek kojeg duboko progone duhovi
prošlosti i smrt roditelja. Može se osjetiti ta tjeskoba u oba prva filma i to je ono što ga gura naprijed,
što ga motivira da radi ono što radi. Mene u Schumacherovim filmovima nije ni najmanje brinulo šta
će se desiti sa Batmanom, dok mi je do Balea i njegovog Batmana stalo. To je ono što svaki dobar film
treba da postigne, da se suosjećaš sa likovima, da ti je stalo do njih.
medvjed23

#12 Re: The Dark Knight Rises

Post by medvjed23 »

nije ni mene brinulo al su opet zanimljivi filmovi... malo spektakla, malo komedije, malo relaksacije za mozak... :D

svakom njegovo :)
dale cooper

#13 Re: The Dark Knight Rises

Post by dale cooper »

Ma dobro kontam, turn off your brain and enjoy the ride? :D
Meni treba malo više, što sam i objasnio, ali kao što se kaže "different strokes for different folks". :)
darius_maximus

#14 Re: The Dark Knight Rises

Post by darius_maximus »

Ma dobro, Burtonovi filmovi uopste nisu imali za cilj ovo sto Nolan radi...
Burton je uzivao u slobodi koju je imao sa eksperimentisanjem sa ovako mracnim likom, dok Nolan stvarno pokusava da razvije lik Batmana od pocetka do, cini se, kraja...
Schumacherovi filmovi su zajebancija, koliko god treci bio ok, toliko je cetvrti raspad sistema, pa jos one bradavice na odijelu... :D :lol:
Nolan je preuzeo viziju skroz druge verzije Batmana, od Franka Millera pa prema Knightfall sagi i to je sasvim ok. Ne bih rekao da mu je oduzeo karizmu i gospodstinu, jer je Bruce Wayne ipak prikazan kao veliki playboy i opasan sarmer, samo sto nema bas puno vremena za sarmiranje... :D Sada je Batman osam godina stariji i tesko se nosi sa svime sto Bane vadi iz rukava... I slomit ce ga, to je sasvim sigurno, samo je pitanje kada ce se oporaviti i da li ce Batman unistiti Banea... Nece Nolan ubiti Batmana, samo ce Batman okaciti masku o klin i prepustiti djeci da se igraju dalje, tako ja barem pretpostavljam... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#15 Re: The Dark Knight Rises

Post by Chmoljo »

meni je Batman... Burtonov Batman. valjda zato što je prvi, a sve što nam je prvo upoređujemo sa onim što dolazi kansije.

najveći promašaj Burtonovih Batmana, po meni, jeste glavni glumac Keaton. bio je baš kiton, naspram Jacka Nicholsona. i crnjak je kad je glavni negativac veći laf od Batmana :roll:

poslije prvog Nolanovog filma, znam da prvo što sam pomislio bilo - pa ovaj Batman je haman pa realan :shock:
nellington

#16 Re: The Dark Knight Rises

Post by nellington »

Kad si tu Chmoljo, zaključaj temu "filmovi koje jedva čekate", ne treba nam - svaki film će dobiti svoju temu :D
Chmoljo

#17 Re: The Dark Knight Rises

Post by Chmoljo »

:lol:

tema ko negativaca u ovom zadnjem Batmanu :D
Riddle

#18 Re: The Dark Knight Rises

Post by Riddle »

Bradavice su bile strasan detalj. :lol:

Ovo je jedan od najiscekivanijih filmova ikad i radujem se njegovom izlasku. Poslije Hobbita mi je prvi na listi zelja za ovu godinu. Sigurno nece biti flop, za to se ne brinem. Da li ce biti bolji od svojih prethodnika? To cisto sumnjam, ali ne znaci da nece biti jako dobar film koji zasluzuje pohvale.
BHF_Manijak

#19 Re: The Dark Knight Rises

Post by BHF_Manijak »

Razumijem i ljudi kojima je Nolanov batman bezze, jer kad kazes "batman" raja ocekuje lika iz stripa, fikciju i sajns fiks, dok Nolan to pokusava drugacije predstaviti, mozda se to nekome i svidja, nekome ne, zavidi od ukusa do ukusa, recimo ko voli pricu u filmu, extra dobru radnju, razvijene i komplekse likovi, njemu ce extra dobri biti Nolanovi filmovi o batmanu, no ko je cito stripove, i ranije batmanovo filmove gledo, njemu ce to biti pomalo kao "otkud ja u ovom filmu" iz razloga sto Nolan daje tom liku jednu ovu dimenziju, onu koja batman realno nije.
dječak sa šibicama

#20 Re: The Dark Knight Rises

Post by dječak sa šibicama »

Po meni je Nolan unio neophodnu dozu ozbiljnosti u serijal o Batmanu.

Neki raniji dijelovi, ko crtani film, nista ni sa cim.

Nolan, po mom misljenju, priblizio je Batmana siroj populaciji, ne samo ljubiteljima stripova.

I svakako su mi njegovi filmovi najkvalitetniji, film ima potrebnu dinamiku, ne bazira mu se sve na kompjuterskim efektima (kao kod nekih rezisera, koji spickaju milione na efekte i misle to je to) vec ih uklapa u dobro smisljenu pricu, jednostavno covjek snima odlicne filmove. Iako nisam odusevljen Inception-om.
Chmoljo

#21 Re: The Dark Knight Rises

Post by Chmoljo »

ma da se razumijemo, meni je Batman Begins briljantan... drugi mi je... ne znam, možda je i do mene, jer je puno više likova upleteno, a Jocker nije šarmantna budala, nego briljantni psihopata.
todd_smith

#22 Re: The Dark Knight Rises

Post by todd_smith »

Kakav je Nolan, ne bi me iznenadilo da na kraju ostavi neki teaser ili za Robina ili za nekog drugog lika ili cak za 4ti film :mrgreen:
Colonel

#23 Re: The Dark Knight Rises

Post by Colonel »

Do Nolanovih filmova batmana nikada nisam volio. Mada mi trilogija kao sto on kaze zvuci previse kratka za sve ono sto se moze napraviti i dobro prodati.
darius_maximus

#24 Re: The Dark Knight Rises

Post by darius_maximus »

BHF_Manijak wrote:Razumijem i ljudi kojima je Nolanov batman bezze, jer kad kazes "batman" raja ocekuje lika iz stripa, fikciju i sajns fiks, dok Nolan to pokusava drugacije predstaviti, mozda se to nekome i svidja, nekome ne, zavidi od ukusa do ukusa, recimo ko voli pricu u filmu, extra dobru radnju, razvijene i komplekse likovi, njemu ce extra dobri biti Nolanovi filmovi o batmanu, no ko je cito stripove, i ranije batmanovo filmove gledo, njemu ce to biti pomalo kao "otkud ja u ovom filmu" iz razloga sto Nolan daje tom liku jednu ovu dimenziju, onu koja batman realno nije.
Ima djelimicno istine u prvom dijelu. Raja ocekuje veselo kada kazes "Batman", a Nolan je to sve malo uozbiljio i umijesao je malo ljudsku psihu u sve to. Ipak sto se drugog dijela posta tice, nije bas tako... Ko je citao stripove ocekivat ce i ovakvog Batmana, jer Nolan nije nista pogrijesio u svojoj interpretaciji. Batman je pored fizickog izgleda i lik kojeg veoma muci njegova proslost, ono sto je postao i njegova odanost gradu i pravdi... Mislim da je Nolan to lijepo prenio iz stripova, s tim da se to u stripovima gradi kroz duzi vremenski period, pa se moze vjernije prikazati...

Recimo samo Knightfall, Knightquest i Knightsend, koji su po ptretpostavci samo jedan dio treceg dijela su prikazani u nekih 50-ak stripova... Ali ako prenese samu ideju, koncept, onda ce biti uspjesan film, a smatram iz iskustva da je dovoljno pametan da to odradi bez greske... :D
darius_maximus

#25 Re: The Dark Knight Rises

Post by darius_maximus »

Chmoljo wrote:ma da se razumijemo, meni je Batman Begins briljantan... drugi mi je... ne znam, možda je i do mene, jer je puno više likova upleteno, a Jocker nije šarmantna budala, nego briljantni psihopata.
Onda bi ti treci dio mogao biti nocna mora, jer po svemu sudeci imat ce barem pet-sest glavnih likova i Bog dragi zna koliko sporednih koji su bitni za radnju... :D Ipak je ovo kraj njegovog univerzuma i mislim da ce goriti sve, metaforicki receno... :D

A izmedju Nicholsonovog i Ledgerovog Jokera uvijek bih odabrao Ledgera. Nekako mi se visi cini kao protivnik koji bi stvarno namucio Batmana... Njih dvojica su kao Jing i Jang, red i haos i ne mogu postojati jedan bez drugog...
Post Reply