zelenashica
The best of Sa iks :) - prijedlozi
- quasar
#376 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
zelenashica
-
zelenashica
#377 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5&start=25Beno wrote:nisam respo ali bih te zvao na kafu
- bpsang
#378 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
evo maloprije pročitah jedan pomalo poučan odgovor na temi
MAXIMALNA BRZINA AUTA
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =4&t=95415
I medju odgovorima koliko konja treba da ima benzinac ili dizelas da bi postigao tu brzinu od 200km/h
forumaš : odgovara !
by fetic on 25/01/2012 14:52
Da bi isao 200 km/h na nasim cestama potreban je samo jedan konj

MAXIMALNA BRZINA AUTA
I medju odgovorima koliko konja treba da ima benzinac ili dizelas da bi postigao tu brzinu od 200km/h
Da bi isao 200 km/h na nasim cestama potreban je samo jedan konj
- žulijan asanž
#379 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
bpsang wrote:evo maloprije pročitah jedan pomalo poučan odgovor na temi
MAXIMALNA BRZINA AUTA
Da bi isao 200 km/h na nasim cestama potreban je samo jedan konj![]()
uffffffffffffffffffffffff pogodi ga u sridu!
- likce
#380 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
bpsang wrote:evo maloprije pročitah jedan pomalo poučan odgovor na temi
MAXIMALNA BRZINA AUTA
Hahaa,vidu mene
- van Basten
#381 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
volim ovakve postove - kratko ali jebitačnobpsang wrote:evo maloprije pročitah jedan pomalo poučan odgovor na temi
MAXIMALNA BRZINA AUTA
- mrtva kokoš
#382 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=97171karanana wrote:pitam te iz jednostavnog razloga jer sam ja napisao jedan komentar kao da sam fol prolazio pored demonstranata i da sam vidio da su zastava sa ljiljanima i srpska trobojka svezane. a ja nisam proso pored skupstine ima 10 dana.
znaci placem
-
Mr. Brightside
#383 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
s teme Djeciji biseri
pape wrote:![]()
U jednoj sarajevskoj skoli, jedan prvacic prvi dan u razredu, pitao uciteljicu da ode u klozet.
Dugo se nije vratio u razred.
Kad se napokon pojavio na vratima, otpuhnuo je i sa smjeskom rekao uciteljici:
"Zuta, ... jeb´o te, ... jedva sam te nas´o."
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
amer_k95
- anoush
- Location: A Eruchîn, ú-dano i faelas a hyn, an uben tanatha le faelas.
#385 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
nakon puno puno djetinjastih komentara, pitanja i pokušaja konstruktivnog razgovora ovaj je post došao kao hladan tuš, predivne riječi. Već dva dana niko ne smije ništa novo da napiše...
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... &start=425
oridjidji wrote:Pa gledao bi da joj svijet koji je srušen na novo podignem. Bolest niko ne želi, ali to je nešto sa ćime bi se oboje borili. Dojka nije jedini razlog zbog čega bih volio svoju ženu, ljubav je mnogo više od toga. Kada djeliš vrijeme s nekim koga voliš, obostrano dijelite osiječaje, intimne odnose, sate razgovora, druženja, prijatelje, novčanik, hiljadu sprovedenih ambicija i onih kojih se namjeravaju sprovesti. Vaša je zajednička prošlost, sadašnjost pa i budučnost. Isprepleteni ste mnogo čime zbog čega nemožete pobjeći jedno od drugog. Bolest, novac i ko zna kakve stvari su nešto što ne treba da stoji između dvoje ljudi koji se zaista vole. Na kraju i da radioterapija, kemoterapija ili metod drugog liječenja nepomogne pa da izgubi dojku, zahvaljivao bi bogu na tome što nisam izgubio nju i što je tu još sa mnom.Tina SA wrote:Imate ženu koja je upravo saznala da ima karcinom dojke i njen svjet je srušen .
Kako bi se ponašali u takvom momentu iako ste mladi,željni života i bolest je nešto što niste željeli.
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... &start=425
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#386 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
+1, glas za chisumov post i od mene 
-
popajic
#387 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
+ 1 + 1 + 1...-LIBERO- wrote:+1, glas za chisumov post i od mene
- Hajlac
#388 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
+1-LIBERO- wrote:+1, glas za chisumov post i od mene
Nakon citanja, prvo mi FB pade na pamet kao medij za sirenje ovog posta
- MedenoSrce
#389 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
I ja bih da dam glas za chisumov post iako mi vjera brani. 
-
SundanceKid
#390 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
Hehe mudro! +1MedenoSrce wrote:I ja bih da dam glas za chisumov post iako mi vjera brani.
- ultima_palabra
#391 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
@Chisum mi je drag forumaš jer je bez dlake na jeziku
Ali sa smislom posta se ne mogu složiti... inače preskačem ta "krvljenja" na pdf Religija, i nije mi jasno kako se ljudi mogu svađati sa dijametralno suprotnih pozicija oko nečega tako subjektivnog i još uvjeravati jedan drugoga u svoj stav
Činjenica je da kod nas ima mnogo ljudi koji smatraju "one druge" manje vrijednim, i to je nešto što treba prevazilaziti.
Ili vjeruješ ili ne vjeruješ... nema između. Eh sad kad smo to riješili hajmo na pivu... kafu, sok, janjetinu, šta već
Ili vjeruješ ili ne vjeruješ... nema između. Eh sad kad smo to riješili hajmo na pivu... kafu, sok, janjetinu, šta već
-
sumirprimus
#392 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
`naĆi yur a biliver...ultima_palabra wrote:@Chisum mi je drag forumaš jer je bez dlake na jezikuAli sa smislom posta se ne mogu složiti... inače preskačem ta "krvljenja" na pdf Religija, i nije mi jasno kako se ljudi mogu svađati sa dijametralno suprotnih pozicija oko nečega tako subjektivnog i još uvjeravati jedan drugoga u svoj stav
Činjenica je da kod nas ima mnogo ljudi koji smatraju "one druge" manje vrijednim, i to je nešto što treba prevazilaziti.
chisume plusćina ko kuča +
- HAVANA
#393 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
Ima li nam spasa?
piupiu wrote:Ima. Kad narod pocne traziti ekonomsku umjesto nacionalne politike. Kad prestane 'kupovati' politicku zvaku zvanu 'ugrozenost, majorizacija, minorizacija, ciji cukundjed ima pravo na BiH'.
Procitati bilo koju knjigu iz makroekonomije i podvuci pasus -- tamo gdje nema politickog konsenzusa, nema ekonomskog napretka. Tako da ... sve dok je razabiranje krvnih zrnaca glavna tema politickog zivota, nema napretka. Politicare treba natjerati da promijene jezik i naraciju, i rastjerati sve sto se ne bavi ekonomskim unapredjenjem zemlje. Ima li BiH ekonomsku strategiju? Je l' je ko predstavio na kojim izborima? Je l' ko glasao na izborima na osnovu iste? Je l' ko srusio vladu jer nije ispunila ocekivanja svog 'poslodavca' -- naroda BiH? Nije.
Nema napretka dok svaka stranka predstavlja interesnu grupu, a niko ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu, a najmanje ekonomsku politiku Bosne i Hercegovine. Ima li BiH svoju investicionu banku? Ima li plan ulaganje u privredne grane? Ima - plan rasprodaje resursa. Ko radi na razvoju BiH? Da li Vlada BiH svake godine polozi narodu racune o drzavnom budzetu, ne o tome sta njima treba i sta oni trose, nego u sta ce se ulagati novac da bi se postigao ekonomski napredak? Ne svadja, ne ko je kome sta, nego plan i program, pa da se iduce godine pozabavimo rezultatima?
Zna svako ko lovi u mutnom (citaj politicari, BH feudalci i kler) ... da je 'divide et impera' glavna stavka u njihovom opstanku. Evo, na ovom forumu, po citav dan se ljudi svadjaju oko istorije, nacije, pripadnosti, ko ce kome i ko je kome sta duzan. Super. Od ovoga se niko hljeba nece najesti. Vrlo jednostavno.
Najtragicnije od svega je da je odgojena generacija mladih ljudi koja se fura na ovu pricu. Niko ne trazi ekonomsku politiku, ali su svi eksperti za istoriju, naciju, demokratiju, ugrozenost, i mat-pozicije. Jezik formira svijest. U BiH je svaka recenica zadojena nacionalizmom, beznadjem, politikom, pricom o tome sta je bilo prije 20, 50 , 200 i 500 godina. Naravno da nema napretka, kad buducnost nikome nije interestantna.
Eh, dok buducnost i ekonomski napredak ne postane prva i osnovna tema, potreba i osnova javnog diskursa, BiH ce nastaviti da propada. U BiH svi pricaju o tome sta je nemoguce, niko ne prica o tome sta je moguce. Sve pocinje od ucjene i iskljucivosti, na konsenzusu niko ne radi. Konsenzus je kad se svako necega odrekne i svako nesto dobije zauzvrat. Konsenzus u BiH mora biti ekonomske prirode, da bi napredovali. Tako se oblikuje kolektivna svijest. U kolektivnoj svijesti BiH je bespmocnost i nemogucnost. Moguce je, naravno da je moguce. Ali ne ovim putem. Ne moze i jare i pare. I da se 90% javnog diskursa svodi na sta je bilo i sta ne moze biti, i da napredujemo dok neki 'duh' u pozadini radi na ekonomskom razvoju. Jednostavno.
- Loulou
#394 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
Morala sam
Žene pitaju muškarce
Žene pitaju muškarce
zahvalan wrote:![]()
jos me napadose
otisao je svijet u K davno
gdje ces dati da ti ga zena pusi hahaha pa da mi kasnije djecu ljubi
a mlad jesam ali ce se uvijek znati za sta koja rupa sluzi
boze sacuvaj
![]()
![]()
- ultima_palabra
#396 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
Tema: DOSTA - sta cemo sad?
Dozer wrote:Ne mislite li da malo supljirate?Warhead wrote:Kao sto mozemo procitati danas se u Sarajevu dosta toga izdesavalo. Dva momka su isjecena nozevima u tramvaju, a malo poslije neko je ranjen u pucnjavi. Ovim se samo nastavlja serija nasilja koja je odavno zapocela.
Jedini put kad je nesto pokrenuto po tom pitanju bile su poznate demonstracije koje su na kraju rezultirale odlaskom bivseg premijera KS-a Taje Silajdzica i gradonacelnice Semihe Borovac. Naime, tada su sav bijes i ljutnja javnosti bili usmjereni na Taju i Semihu. Dzaba je bilo stosta objasnjavati, bilo je bitno da se zakotrlja necija glava i da se masa umiri. Svasta nesta im se prisivalo pa je malo nedostajalo pa da ih se optuzi i za najezdu skakavaca ili za skrivanje ostataka NLO-a u garazi. I neka je tako bilo, trebao je neko odgovarati.
Medjutim, ono sto je nekima jos tada bilo jasno jeste to da se njihovim odlaskom nista znacajnije nece se popraviti i da je ustvari sva tadasnja ljutnja gradjana bila vjesto iskoristena od strane pokreta DOSTA i drugih nevladinih drkadzija (prvi mi pada na pamet onaj celavi mangup, zaboravio sam kako se zove) koji su ocito radili u ime gradjana ali za tudji racun.
Mozda sam u krivu, i volio bih da jesam, ali ne vidim da neradnici i ublehasi iz DOSTA, GROZD-a itd. podigose glas za sve ono sto se desavalo i desava u Sarajevu otkako je otisao Tajo. Zato sad ne organizuju proteste i ne traze odgovornost? Ako ovo nije licemjejrje ne znam sta je drugo. U odnosu na njih pokazalo se da Tajo zaista ima svijetao obraz.
Iz ovog gornjeg, uvodnog posta, nije tesko zakljuciti da doticni, kao ni mnogi drugi koji su ovdje osuli paljbu po DOSTA, NVO-ima i sl. - NISU bili ucesnici ni ondasnjih protesta.
E pa, za sve vas koji sada ovdje palamudite o tome kako je ono onda bilo iskoristeno za ne-znam-ni-ja-sta, pogledajte se u ogledalo i sami sebe zapitajte - da li bi mozda bilo bolje da ste svi, umjesto palamudjenja po forumu ili sjedenja u kafani i gledanja "onog celavog" i "drugih nevladinih drkadzija", digli guzice iz kuca i kafana i pridruzili se tom istom "celavom" i "ostalim nevladinim drkadzijama"?
Za sta ste vi, forumske drkadzije, podigli glas i na ono sto se desavalo onda, ali i na ovo sto se desava danas? Na koji ste nacin vi pokazali da ste nezadovoljni, da hocete promjenu, nesto bolje, da smatrate da neko JESTE kriv za stanje na ulicama, osim ovog preseravanja po tastaturi? Ovo se, naravno, odnosi na sve one koji sada laju k'o kakvi kerovi, a onda su se smijuljili i gledali sve one koji JESU hodali i protestovali i govorili "vidi ovih budala".
Za vasu informaciju, iz onih protesta koji su se onda organizovali upravo na ovom forumu i koje nije pokrenuo ni DOSTA, a jos manje GROZD koji nije ni bio ukljucen u sve, kao ni bilo koja druga drkadzijska NVO nego upravo forumasi koji se u tim momentima uopste nisu ni poznavali medjusobno, danas postoji formalna grupa gradjana koja se naziva "Akcija gradjana". Da ne biste odmah poceli lajati kako su i oni postali drkadzijski NVO, predlazem da prvo konsultujete zakone ove drzave koji se ticu gradjanskog udruzivanja. Mozda nesto i naucite i shvatite.
A to sto se danas niko od ondasnjih "galamdzija" ne oglasava na trenutna desavanja, opet zapitajte sami sebe. Mozda shvatite da su ljudi onda na ulice izasli srcem i iz vlastitih ubjedjenja da je ovdje nesto vise nego trulo, i htjeli su to da promijene. Ili bar da pokusaju. Nadali su se, s obzirom na kolicinu nezadovoljnih, da ce ta protestna masa brzo narasti na nekoliko hiljada, a mozda i na desetine hiljada, sto je bilo sasvim logicno za ocekivati. Ali...jok.
Gdje ste tada bili vi, ili vecina vas koji sada ovdje laprdate? I gdje ste i sta radite sada da vama bude bolje? Hocete da opet izadju isti oni ljudi kao i onda?
E pa, nece moci. Onda su izasli, a vi se smijali, zasto bi oni onda to opet sada radili? Pokazali su vam kako se to radi, pa izvolite. Uradite isto. Kada se stavite u njihovu kozu, mozda i shvatite koliko su ove vase sadasnje pisanije nebulozne. Oni su onda imali rezultat, tj. postigli su ono na sta su i krenuli, a to su bile smjene ono dvoje. Dakle, pokazali su i dokazali da je u ovoj drzavi i takvo nesto moguce.
I, da, za vasu informaciju - SDP je tada k'o kakva kurva stajao po strani, iako su ih gradjani direktno pozivali da se prikljuce, kao najveca opozicijska stranka. TO se nije desilo i cak je SDP nalozio svojim clanovima da se NE prikljucuju protestima, a sve uz obrazlozenje "da ih SDA i SBiH ne optuze za proteste". @ebeno nevjerovatno... A danas nam svima taj isti SDP supljira o nekakvim promjenama i svojoj borbi protiv SDA i slicnih idiotarija od stranaka... Fuj...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
- agnostic_front
#398 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
Izgleda da je u narodu opsteprihvaceno razmisljanje da je zakonska obaveza tih NVO-a da izlaze na proteste, stoga dozer +1

- Pasiflora
#399 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
Izvanredno seciranje struke - covjek zna sto prica. Bilo bi dobro da procitaju oni na koje se odnosi, ali nesto ne vjerujem da hoce.
Alija Behmen - gradonačelnik Sarajeva
Postao/la Chisum dana 13/04/2012 17:34
Ajde, posto su zamrle one teme o arhitekturi na ovom potfoumu "Sarajevo", da se malo vratim na istu, ovdje, kada ste je vec dotakli, mada se ovo moze prebaciti i na drugu temu, posto je ovdje ipak off topic.
Nastranu piljari koji vode grad... I oni primitivni SDA minderasi i podrumasi, a i ovi bezmudih SDP-ovi mutavci.
Prije nego se pocne pricati o ovome, treba ipak znati o cemu se ovdje govori.
Alija Behmen je ovdje samo da ovo promovise, ako hoce, i, sto je najbitnije, da NE KOCI i NE ZAJEBE nesto cime se jedan grad u buducnosti moze samo ponositi. U tom smislu, vjerujem, ne znajuci ni o cemu se radi - jebe se sviju njih - pokazao se kao dobra pomoc i logistika samom projektu.
Sa samom idejom Behmen ima veze kao ja s Republikom Chad.
Najveci ulozni trud i sama vizija i ideja priblizavanja Sarajeva Evropi, gledano sa aspekta urbanizma i grada, pripada jednom velikom covjeku i prijatelju ovog grada, koji je za Sarajevo uradio vise nego razni piljari i minderasi - Jean-Francoisu Daoulasu, te nekolicini entuzijasta sa nase strane, koji su tu da prepoznaju sansu, iskoce iz ovog blata - i ukljuce se u nesto ovako interesantno,
Ovaj covjek je zasluzan za koliku-toliku vezu Sarajeva sa civilizacijom, jer je i nogama i rukama gurao nasu domacu Asocijaciju u UIA (Medjunarodnu uniju arhitekata), i pored cinjenice da, gledajuci kakvo sve smece sjedi i trune u istoj, tesko da smo to zasluzili, na taj nacin pruzajuci mnogima sansu da ostvare kontakte i povezu se sa bitnim imenima svjetske arhitekture i urbanizma. Kako sam mogao shvatiti iz razgovora, uz njegovu pomoc, a i uz pomoc ambasade Republike Francuske, i Le Corbusierova fondacija je ustupila postavku za izlozbu... dzabalesku.
Taj covjek, koji nosi nas pasos vec 16 godina, je jos u ratu, kao pripadnik UN-a uspio sve to da pokrene, uveze i do dan danas da sve to odrzi, a ovaj bi forum mogao biti kruna svega toga.
Sarajeo je grad koji su razni lesinari i mediokriteti unistavali i unistavaju decenijama, pa bi ovakav jedan forum, uz lekcije koje se mogu izvuci i nauciti, bio samar svim tim neznalicama i majmunima koji se pitaju u ovom gradu, pa time ne samo da podrzavam sve ovo, nego jedva cekam da vidim jednog velikog Nouvela, s kojim je Daoulas i licni prijatelj, ili jednog veliog Portzamparca, ili Secchia kako se, uz sazaljenje, smiju u lice ovom JADU I BIJEDI koji smrdi u dva sarajevska Zavoda vec dvije decenije i bavi se "razvojem" ovog grada.
Naime, forum bi se, kako vidim, prije svega trebao fokusirati na poznati pariski plan "Grand Paris", koji je sam po sebi primjer kako se jednim gradom BAVI.
Zamisljen kao suma projekata iz kojih ce se na povrsinu izbaciti jedan okvirni plan na kojem rade svjetska imena arhitekture i urbanizma, poput gore nabrojanih, Nouvela, Portzamparca, Secchia, Rogersa, Maasa itd. svoje teziste nalazi u, da pojednostavim onima koji ne znaju o cemu se radi, zaokruzivanju/pomijeranju granica Pariza kao metropole.
Posto su manje-vise sva ova velika imena arhitekture koja rade na ovom opseznom pariskom planu pozvana na ovaj forum, te njihov dolazak mnogi zeljno ocekuju, bice interesantno povuci paralelu jednog takvog urbanog planiranja i razvoja gradova, dovedenog, u smislu SVIJESTI, te kvantiteta i kvaliteta ideja i vizija, do samog savrsenstva, te, sa druge strane, neznanja, jada i bijede onih koji se decenijama istim pitanjima bave u Sarajevu.
Bice jako zanimljivo cuti pricu o jednom ovako masivnom i kompleksnom koraku u razvoju grada Pariza, sa svim njegovim segmentima price (poput stapanja inicijalnih ideja sa Protokolom iz Kyota, te brazilske ili kijevske sesije, koje se ticu arhitekture i urbanizma u kontekstu klimatskih promjena, okolisa, odrzivog razvoja itd) i onoga sto sa nase strane mozemo ponuditi, kada se govori o razvoju grada, dakle - djelo mediokriteta poput Jamakovica, Sadovicke, Ruzdicke ili Bakira Izetbegovica, te raznih "neimara" poput onog sandzackog ratnog profitera i njegovih Avaza, ili onog mesara iz Kiseljaka koji bi da se igra gradjevinarstva i arhitekture, te one rugobe pod imenom Tibra itd....
Kada covjek vidi sta ce ovom prilikom biti uvuceno u diskurs, ne zna da li bi plakao ili bi se smijao.
Razlog zasto mi je drago sto ce se ovo desiti, te zasto smatram da je to ovom gradu prijeko potrebno jesu ONI koji su zeljni znanja i spremni da nauce nesto od velikih, kada vec nemaju sta od ovih lokalnih neukih nedonoscadi sa nezasluzenim titulama... Pa ce mozda, jednoga dana, i neko takav, obrazovan i elokventan, raditi u jednom od sarajevskih zavoda i pitati se za nesto...
Posto ove stare drtine ionako nece priznati svo svoje neznanje, te ce i na ovom forumu kriti ili provuci bez otvorenog dijaloga, k'o kakve sline, savjetovao bih barem mladima, prije svega arhitektima i urbanistima, da iskoriste sansu i nesto NAUCE.
Alija Behmen - gradonačelnik Sarajeva
Postao/la Chisum dana 13/04/2012 17:34
Ajde, posto su zamrle one teme o arhitekturi na ovom potfoumu "Sarajevo", da se malo vratim na istu, ovdje, kada ste je vec dotakli, mada se ovo moze prebaciti i na drugu temu, posto je ovdje ipak off topic.
Nastranu piljari koji vode grad... I oni primitivni SDA minderasi i podrumasi, a i ovi bezmudih SDP-ovi mutavci.
Prije nego se pocne pricati o ovome, treba ipak znati o cemu se ovdje govori.
Alija Behmen je ovdje samo da ovo promovise, ako hoce, i, sto je najbitnije, da NE KOCI i NE ZAJEBE nesto cime se jedan grad u buducnosti moze samo ponositi. U tom smislu, vjerujem, ne znajuci ni o cemu se radi - jebe se sviju njih - pokazao se kao dobra pomoc i logistika samom projektu.
Sa samom idejom Behmen ima veze kao ja s Republikom Chad.
Najveci ulozni trud i sama vizija i ideja priblizavanja Sarajeva Evropi, gledano sa aspekta urbanizma i grada, pripada jednom velikom covjeku i prijatelju ovog grada, koji je za Sarajevo uradio vise nego razni piljari i minderasi - Jean-Francoisu Daoulasu, te nekolicini entuzijasta sa nase strane, koji su tu da prepoznaju sansu, iskoce iz ovog blata - i ukljuce se u nesto ovako interesantno,
Ovaj covjek je zasluzan za koliku-toliku vezu Sarajeva sa civilizacijom, jer je i nogama i rukama gurao nasu domacu Asocijaciju u UIA (Medjunarodnu uniju arhitekata), i pored cinjenice da, gledajuci kakvo sve smece sjedi i trune u istoj, tesko da smo to zasluzili, na taj nacin pruzajuci mnogima sansu da ostvare kontakte i povezu se sa bitnim imenima svjetske arhitekture i urbanizma. Kako sam mogao shvatiti iz razgovora, uz njegovu pomoc, a i uz pomoc ambasade Republike Francuske, i Le Corbusierova fondacija je ustupila postavku za izlozbu... dzabalesku.
Taj covjek, koji nosi nas pasos vec 16 godina, je jos u ratu, kao pripadnik UN-a uspio sve to da pokrene, uveze i do dan danas da sve to odrzi, a ovaj bi forum mogao biti kruna svega toga.
Sarajeo je grad koji su razni lesinari i mediokriteti unistavali i unistavaju decenijama, pa bi ovakav jedan forum, uz lekcije koje se mogu izvuci i nauciti, bio samar svim tim neznalicama i majmunima koji se pitaju u ovom gradu, pa time ne samo da podrzavam sve ovo, nego jedva cekam da vidim jednog velikog Nouvela, s kojim je Daoulas i licni prijatelj, ili jednog veliog Portzamparca, ili Secchia kako se, uz sazaljenje, smiju u lice ovom JADU I BIJEDI koji smrdi u dva sarajevska Zavoda vec dvije decenije i bavi se "razvojem" ovog grada.
Naime, forum bi se, kako vidim, prije svega trebao fokusirati na poznati pariski plan "Grand Paris", koji je sam po sebi primjer kako se jednim gradom BAVI.
Zamisljen kao suma projekata iz kojih ce se na povrsinu izbaciti jedan okvirni plan na kojem rade svjetska imena arhitekture i urbanizma, poput gore nabrojanih, Nouvela, Portzamparca, Secchia, Rogersa, Maasa itd. svoje teziste nalazi u, da pojednostavim onima koji ne znaju o cemu se radi, zaokruzivanju/pomijeranju granica Pariza kao metropole.
Posto su manje-vise sva ova velika imena arhitekture koja rade na ovom opseznom pariskom planu pozvana na ovaj forum, te njihov dolazak mnogi zeljno ocekuju, bice interesantno povuci paralelu jednog takvog urbanog planiranja i razvoja gradova, dovedenog, u smislu SVIJESTI, te kvantiteta i kvaliteta ideja i vizija, do samog savrsenstva, te, sa druge strane, neznanja, jada i bijede onih koji se decenijama istim pitanjima bave u Sarajevu.
Bice jako zanimljivo cuti pricu o jednom ovako masivnom i kompleksnom koraku u razvoju grada Pariza, sa svim njegovim segmentima price (poput stapanja inicijalnih ideja sa Protokolom iz Kyota, te brazilske ili kijevske sesije, koje se ticu arhitekture i urbanizma u kontekstu klimatskih promjena, okolisa, odrzivog razvoja itd) i onoga sto sa nase strane mozemo ponuditi, kada se govori o razvoju grada, dakle - djelo mediokriteta poput Jamakovica, Sadovicke, Ruzdicke ili Bakira Izetbegovica, te raznih "neimara" poput onog sandzackog ratnog profitera i njegovih Avaza, ili onog mesara iz Kiseljaka koji bi da se igra gradjevinarstva i arhitekture, te one rugobe pod imenom Tibra itd....
Kada covjek vidi sta ce ovom prilikom biti uvuceno u diskurs, ne zna da li bi plakao ili bi se smijao.
Razlog zasto mi je drago sto ce se ovo desiti, te zasto smatram da je to ovom gradu prijeko potrebno jesu ONI koji su zeljni znanja i spremni da nauce nesto od velikih, kada vec nemaju sta od ovih lokalnih neukih nedonoscadi sa nezasluzenim titulama... Pa ce mozda, jednoga dana, i neko takav, obrazovan i elokventan, raditi u jednom od sarajevskih zavoda i pitati se za nesto...
Posto ove stare drtine ionako nece priznati svo svoje neznanje, te ce i na ovom forumu kriti ili provuci bez otvorenog dijaloga, k'o kakve sline, savjetovao bih barem mladima, prije svega arhitektima i urbanistima, da iskoriste sansu i nesto NAUCE.
-
Mr. Brightside
#400 Re: The best of Sa iks :) - prijedlozi
s teme o popisu stanovnistva
fino je to sročio
fino je to sročio
crusader wrote:Ova tema se stalno iznova otvara i iznova citam gluposti neukih ljudi. Posto sam na drugim temama gubio zivce u vezi ovoga, samo cu kopirati svoj post
Na ovoj temi pisu mnoge neznalice koje ne poznaju ni trun historije svoje zemlje i svog naroda. Pogotovo mi idu na zivce ovi patrioti iz dijaspore koje niko nece ni popisati a javljaju se ovde. Znaci da razjasnimo stanovnici srednjovjekovne Bosne bili su "Bošnjani". Ban Stjepan II Kotromanić u svojoj povelji Dubrovčanima 1332. godine piše: "Ako ima Dubrovčanin koju pravdu na Bošnjaninu, da ga pozove pred gospodina bana..."
Dolaskom osmanlijske vlasti, dolazi do promjene u bosanskom jeziku te riječ "Bošnjanin" u potpunosti zamjenjuje "Bošnjak" (kao npr. Poljak, Slovak itd.) Ko god je citao putopis Evlije Celebije iz 1632. godine vidjece da su stanovnici Bosne bili Bosnjaci i tako je ostalo sve do uspostave Kraljevine Jugoslavije. Na popisima koje je vrsila Austrougarska 1879, 1885, 1895, 1910. godine svi stanovnici BiH bili su Bosnjaci, samo je vjerska pripadnost bila grčki pravoslavci (pravoslavci), rimokatolici i muhamedanci (muslimani). Ko ne vjeruje nek pogleda popise a ni ovaj link nebi bilo lose procitati http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanskohe ... i_regiment
Dolazimo do "Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", naravno sam naziv drzave diskriminise bosnjake i tu vec pocinje razgradnja bosnjacke nacije od strane nasih dragih komsija sve u pokusaju asimilacije bosnjaka u srbe i hrvate. Naravno vecina katolika bosnjaka prihvatilo je hrvatsku naciju, dok su pravoslavni prihvatili srpsku naciju. Jedino bosnjaci muslimani postase samo muslimani. Da ovo sto pricam nije suplja pokazuje popis iz 1921. godine gdje posoje samo 3 opcije za nacionalnu pripadnost hrvati, srbi i slovenci. Tako da su se bosnjaci morali pisati kao srbi i hrvati, npr. u Tuzli je bilo 408,059 srba/hrvata u Sarajevu 271,756, Bihacu 215,925 itd.![]()
![]()
![]()
Na Trećem zasjedanju AVNOJ-a Husaga Ćišić je podnio amandman na novi Ustav federativne Jugoslavije i jasno istupio protiv negiranja prava muslimanskog naroda na ime Bošnjak. Husaga Ćišić je predlagao unošenje šeste buktinje u državni grb Jugoslavije zato što su Bošnjaci, pored Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca i Crnogoraca, šesta jugoslavenska nacija. Husaga se dvjema predstavkama, od 5. decembra 1945. i 6. januara 1946. godine, obraća Ministarstvu za Konstituantu zahtjevom da se u državni grb unese i šesta buktinja kao obilježe bosnjacke nacionalnosti. Prijedlog naravno nije usvojen. Iz tog je razloga bio jedini član Ustavotvorne skupštine koji je 1946. glasao protiv usvajanja Ustava.![]()
![]()
1948. godine na popisu su bile ove opcije za bosnjake
* Srbin-musliman
*Hrvat-musliman
* neopredjeljen musliman
Sve u cilju asimilacije bosnjaka u srbe i hrvate![]()
Tako ostaje sve do popisa 1971. kada su vec shvatili da nema nista od asimillacije, konacno daju opciju "Musliman" sa veliko "M"![]()
Evo sta kaze franjevac Ivan Jukic (gle cuda katolik), ko nezna to je poznati decko sa zelene papirne marke
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost istine izvedmo."
I konacno 2013 ako Bog da imamo prvi put priliku nakon 100 godina da se izjasnimo BOŠNJACIMA, pa nek se sad izjasni ko kako hoce, a volio bi da mi neko napise historijat "bosanca", "bosanca i hercegovca" itd
I za kraj:
Musa Cazim Catic - Ja sam Bošnjak
Ja sam Bosnjak - dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!
Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
da se Bosnjak lava boji!...
Majka me je Bosnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,