The Balkans and the Schengen White List

Arc_Angel

#301 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Arc_Angel »

ja vjerujem da sam vec na to odgovorio samo sto ti ne mozes ili neces da shvatis(prije ce biti ovo drugo) ali eto, svako ima pravo na svoje misljenje ja imam svoje ti (i vecina bošnjaka) imas svoje.

tvoj princip, nacin razmisljanja i mentalitet su vec 14 godina na djelu ( i vidi se dokle su doveli), moj jos nije dobio priliku valjda ce nekad za 20 ak godina kad narod konacno shvati da svstav prioritete u zivotu. :D :D :D :D

P.S.

stvarno vise sa tobom ne zelim da raspravljam na ovu temu
MmeDeLafayette

#302 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by MmeDeLafayette »

ljudi vrijeme je da stvar preuzmemo u svoje ruke!!! najlakse je sjediti i kukati...
ja duboko vjerujem da mi mozemo to uspjeti :bih:
ld

#303 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by ld »

Arc_Angel wrote:ja vjerujem da sam vec na to odgovorio samo sto ti ne mozes ili neces da shvatis(prije ce biti ovo drugo) ali eto, svako ima pravo na svoje misljenje ja imam svoje ti (i vecina bošnjaka) imas svoje.

tvoj princip, nacin razmisljanja i mentalitet su vec 14 godina na djelu ( i vidi se dokle su doveli), moj jos nije dobio priliku valjda ce nekad za 20 ak godina kad narod konacno shvati da svstav prioritete u zivotu. :D :D :D :D

P.S.

ali kako objasnjavas covjeku da su te zakone blokirali srbi,a bosnjaci su bili za usvjatanje tih zakona sto je EU zahtjevala
dallton

#304 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by dallton »

Arc_Angel wrote:ja vjerujem da sam vec na to odgovorio samo sto ti ne mozes ili neces da shvatis(prije ce biti ovo drugo) ali eto, svako ima pravo na svoje misljenje ja imam svoje ti (i vecina bošnjaka) imas svoje.

P.S.

cuj, ti vjerujes? mozda tako isto vjerujes da je zemlja ravna, al nije...a koji je to moj princip, de me prosvjetli? nego sta bi, laze li reuters ili ne?
ld

#305 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by ld »

Stranka Zelenih u Evropskom parlamentu protivi se ukidanju viza za putovanje državljana tri balkanske države, prije svega Srbije, jer smatraju da se tom odlukom vrijeđaju žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Šef frakcije Zelenih u Evropskom parlamentu, francuski zastupnik Daniel Cohn-Bendit izjavio je u srijedu da mu se "od te diskriminacije diže kosa na glavi", te da se time diskriminiraju žrtve na Balkanu.

Odluka da se iz prijedloga o viznoj liberalizaciji isključi Bosna i Hercegovina izazvala je kritike u EU među zastupnicima Evropskog parlamenta, jer praktične posljedice te odluke snose samo Bošnjaci, budući da bh. Srbi mogu uzeti srbijanske pasoše, a bh. Hrvati s hrvatskim pasošima mogu još od prije putovati bez viza.
dallton

#306 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by dallton »

ld wrote:

P.S.

ali kako objasnjavas covjeku da su te zakone blokirali srbi,a bosnjaci su bili za usvjatanje tih zakona sto je EU zahtjevala
ne objasnjava, nego nastavlja lupati ko maksim po diviziji bez argumenata i cekat ce jos 120 godina da njegovi principi dodju do izrazaja
ld

#307 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by ld »

ovo je zaista veliki samar bosnjacima,koji nije prvi
pocevsi od uvodjenja embraga i time onemogucavanja armiji bih da se brani,evropa je direktno zrtvovala bosnjake
poslije svih stratista bosnjaka u bosni,danas drzava koja stiti ratka mladica,je nagradjena,tako da ce mozda i sam mladic pod nekim novim imenom i pustnom bradom da se proseta den hagom
stvorena je drzava,gdje srbi zahvaljujuci entitetskom glasanju imaju mogucnost blokade drzave,hvala ti evropo
u hagu su sakriveni dokazi koji direktno pokazuju da je srbija izvrsila agresiju na bosnu,hvala vam
i ovo danas sa vizama

krajnje je vrijeme da se ljudi probude i da prestanu da mastaju i zive u iluziji
potrebno je okrenuti se sami sebi,svojim reusrsima i prijateljskim zemljama
neki dan se pokazalo koja to prijateljska zemlja zeli da pomogne i pogura nasu namjensku industriju,koja je pitanje zivota za nas u ovom regionu,gdje svako 20 do 30 godina bosnjaci plate svojim glavama
ld

#308 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by ld »

dallton wrote:
ld wrote:

P.S.

ne objasnjava, nego nastavlja lupati ko maksim po diviziji bez argumenata i cekat ce jos 120 godina da njegovi principi dodju do izrazaja
ali bas ono cudno mi pravo
pa u zadnjih 10tak dana od evropskih zvanicnika,pa do americkih kongresa,svi oni su otvoreno izjavili da srbi blokiraju te zakone
pa i sami srpski poslanici se brane kao ti zakoni ce biti na drzavnom nivou,a to nije po dejtonu
a incko ih u tome ispravlja i govori im da su ti zakoni trebali da budu implementirani jos od 1996,ali da to srbi koce i da upravo dejton trazi da se ti zakoni usvoje
ama bas svi o tome pisu,govore i sada dodje neki lik i kaze svi nasi politicari su krivi
WTF :shock:
dallton

#309 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by dallton »

ld wrote:
dallton wrote:
ld wrote:
ali bas ono cudno mi pravo
pa u zadnjih 10tak dana od evropskih zvanicnika,pa do americkih kongresa,svi oni su otvoreno izjavili da srbi blokiraju te zakone
pa i sami srpski poslanici se brane kao ti zakoni ce biti na drzavnom nivou,a to nije po dejtonu
a incko ih u tome ispravlja i govori im da su ti zakoni trebali da budu implementirani jos od 1996,ali da to srbi koce i da upravo dejton trazi da se ti zakoni usvoje
ama bas svi o tome pisu,govore i sada dodje neki lik i kaze svi nasi politicari su krivi
WTF :shock:
mani jos jedan trol, vidis da su navalili organizirano nakon ovog s vizama - "eto evropa je protiv bosnjaka, mrze muslimane", nema nama zivota, necemo opstati, nema napretka balblablablablablablbl, samo sto jos nisu preporucili da se neko opase dinamitom i krene na juris, tako takvi zamisljaju stvari, hoce da ti nabije kompleks

sto ne mogu suplje i trolovanja, daj ba nek uzmu regres u organizacijama za koje rade, nek uzmu srpske pasose i vize i nek idu na ljetovanje - u tursku :D
pita

#310 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by pita »

Srbi Blokiraju zakone i bilo sto je vezano na napredak jer imaju punu podrski eu i amerike. Onaj degenerizirani oblik zvani Dodik se ponasa tak da je Hitler za njega mala beba. I niko nista ne radi.

Mozda ce dozvoliti da prodju ti zakoni kada bude rs dio srbije. Njima vize nisu potrebne vise i nemaju interes.
Ali i tada kada RS bude dio Srbije eu ce dati nove nemogocu uvjete...i onda ce bih biti teroristicka drzava je nije sve ispunila!!!

Jedino sto mi se logicno je da okrenemo ledja EU...
apsolutno nisto dobro nismo dozivili od eu....rezultat je genocid i geto i spaljena drzava.
Arc_Angel

#311 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Arc_Angel »

stvarno moram da prokomentarisem posto sam prozvan da sam trol, spijun, ubaceni placenik itd itd :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

ako je vec tako kako kaze kolega dalton koji se uclanio na sa-x forum u skoro isto vrijeme kao i ja (razlika u mjesec dana) ali je godina ista 2008. i kolega dalton za taj period nabije skoro 6000 postova (5811 da budem tacan) :-) :-) :-) :-) :-) , dok ja sa druge strane imam 300 postova za isti vremenski period :) :) :) :) :) sto ce reci da kolega dalton ima skoro 20 X vise postov od mene :run: :run: :run: mislim svaka cast.

onda bih ja recimo isto tako mogao da zakljucim da je kolega dalton tip osobe koji voli svakom loncu poklopac da bude, ali ja to necu jer je kolega dalton ipak puno puno veci od toga.

i da kolega dalton za glavni argument koristi naslove novinskih listova iz drugih drzava, kao glavni argument za svoju tezu, i izgleda da nikako nemoze da se pomiri sa tim da nasi politicari jesu krivi zbog nastale situacije, jer nisu imali ni snage , ni pameti ni intelektualnog, mentalnog ili bilo kojeg drugog kapaciteta da nastupe zajednicki U INTERESU SVOG NARODA a ne U SVOM INTERESU kako su to cinili od zavrsetka rata do dana danasnjeg.

eto ako ja grijsim, sta u to bošnjacki politicari pozitivno uradili za svoj narod od zavrsetka rata do danas ( u ovo se ne ubraja međusobno optuzivanje, podvale, pljačke, neregularne privatizacije, sverc, ubistva, povećanje plata, sijanje nacionalne religiske i svake druge netrpeljivosti) i da umlo da zaboravim 35 km autoputa za 14 godina(ovo je ipak jedno veliko dostignuce)
dallton

#312 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by dallton »

Arc_Angel wrote:stvarno moram da prokomentarisem posto sam prozvan da sam trol, spijun, ubaceni placenik itd itd :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

ako je vec tako kako kaze kolega dalton koji se uclanio na sa-x forum u skoro isto vrijeme kao i ja (razlika u mjesec dana) ali je godina ista 2008. i kolega dalton za taj period nabije skoro 6000 postova (5811 da budem tacan) :-) :-) :-) :-) :-) , dok ja sa druge strane imam 300 postova za isti vremenski period :) :) :) :) :) sto ce reci da kolega dalton ima skoro 20 X vise postov od mene :run: :run: :run: mislim svaka cast.

onda bih ja recimo isto tako mogao da zakljucim da je kolega dalton tip osobe koji voli svakom loncu poklopac da bude, ali ja to necu jer je kolega dalton ipak puno puno veci od toga.

i da kolega dalton za glavni argument koristi naslove novinskih listova iz drugih drzava, kao glavni argument za svoju tezu, i izgleda da nikako nemoze da se pomiri sa tim da nasi politicari jesu krivi zbog nastale situacije, jer nisu imali ni snage , ni pameti ni intelektualnog, mentalnog ili bilo kojeg drugog kapaciteta da nastupe zajednicki U INTERESU SVOG NARODA a ne U SVOM INTERESU kako su to cinili od zavrsetka rata do dana danasnjeg.

eto ako ja grijsim, sta u to bošnjacki politicari pozitivno uradili za svoj narod od zavrsetka rata do danas ( u ovo se ne ubraja međusobno optuzivanje, podvale, pljačke, neregularne privatizacije, sverc, ubistva, povećanje plata, sijanje nacionalne religiske i svake druge netrpeljivosti) i da umlo da zaboravim 35 km autoputa za 14 godina(ovo je ipak jedno veliko dostignuce)
a ti posta i misljenja...prvo sta tebe briga koliko sam ja postova nabio dosad - 3, 333, ili 3333333? moje vrijeme, moji postovi, moja stvar - a meni koliko se cini raja i voli citati ovo sto ja postam, slagali se ili ne

citiram misljenja novina iz stranih drzava - pa ako jedan izvor kaze, pa drugi potvrdi, pa treci kaze isto, pa cetvrti a samo jedna strana opovrgava (u ovom slucaju ti) kome bi ja trebao da vjerujem? i citiranje stranih izvora je tu da bi se obezbjedila perspektiva sa strane, neko malo objektivniji nego sto sam npr. ja ili ti

sad znaci na ovoj temi govorimo direktno o tome ko je i zasto zeznuo liberalizaciju viza, i da ponovimo vijest u kompletu

EU plans to drop visas for three Balkan states
15 Jul 2009 13:09:27 GMT
Source: Reuters
* EU executive proposal for Macedonia, Montenegro, Serbia

* Visa-free travel would start Jan. 1

* Similar proposal hoped for Albania, Bosnia next year

(adds quotes, details)

By David Brunnstrom

BRUSSELS, July 15 (Reuters) - The European Commission proposed on Wednesday letting citizens of Macedonia, Montenegro and Serbia, which have been promised eventual EU membership, travel to the European Union without visas from Jan. 1.

The EU executive said it hoped to make a similar proposal for Albania and Bosnia by the middle of next year if they meet the 27-nation bloc's standards.

It said Macedonia had already met EU conditions and the concession for Serbia and Montenegro was dependent on their doing so by the time EU states approved the proposal.

Offering visa-free travel to the states of the Western Balkans, all of which have been promised EU entry, is a cornerstone of EU policy aimed at stabilising the region.

EU Enlargement Commissioner Olli Rehn called it an important day for the Western Balkans.

"It will mean a further Europeanisation of the civil societies in the Western Balkans," he told a news briefing.

The Commission said Albania and Bosnia needed to improve their efforts to fight organised crime and corruption and in procedures for delivering passports and border control.

Residents of Kosovo, which declared independence from Serbia last year, are not included in the plan, which will require citizens to have biometric passports and cover the EU's border-free Schengen area.

Schengen includes all EU states apart from Britain and Ireland, as well as Switzerland, Norway and Iceland.

Citizens of former Yugoslavia were able to travel visa-free to Western Europe until Yugoslavia's break-up in the 1990s. Of the former Yugoslav states, only Slovenia is an EU member, but neighbouring Croatia already has visa-free status.

CRITICISM

The plan to offer visa-free status to Serbia before Bosnia has met criticism. Greens in the European Parliament said it would deepen ethnic divisions by excluding Bosnian Muslims but not Bosnian Serbs who have access to Serbian passports.

Bosnian Foreign Minister Sven Alkalaj said at the weekend the visa plan would create a "ghetto" for Bosnian Muslims.

Rehn said it was up to Bosnia to pursue reforms and accused Bosnian politicians of wasting time with nationalist bickering.

"We can't punish the other citizens of the Western Balkans because of slow motion in some other countries," he said.

A package of reforms needed for visa liberalisation was blocked for months by Bosnian Serbs in the Bosnian parliament before being adopted under Western and public pressure in June.
(Additional reporting by Daria Sito-Sucic in Sarajevo; Editing by Elizabeth Fullerton)
kako kometarisete ovu vijest, jel laze reuters, da to nije zato sto oni glasaju za harisa silajdzicai zagrabih 100posto? ne citaju prospekt stranke? podmitili ih pokvareni bosnjacki politicari i kleptokrati? rekao im reis ceric da to napisu? zeljko komsic ugrozava dobrosusjedske odnose? nece bosnjaci da naprave korak ka pomirenju? nismo prepoznali demokratizaciju u liku borisa tadica? ili jos neko objasnjenje nek neko doda

a ti sad andjele lijepi i veliki vodjo predlozi sta da radimo u ovom konkretnom slucaju i izvedi nas iz mraka? posto vidim da sve znas
ld

#313 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by ld »

Arc_Angel wrote:stvarno moram da prokomentarisem posto sam prozvan da sam trol, spijun, ubaceni placenik itd itd :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

nasi politicari jesu krivi za mnogo sta,i za kretenizam i nesposobnost,izuzev kada trebaju sebe obezbjediti i familiju,tada su jako sposobni,i korupciju i za mnogo sta drugo
ali konkretno u ovom slucaju,oko ukidanja viza,bosnjacki politicari iz svih stranaka su bili za uvodjenje ovih zakona,medjutim srpski poslanici su to izblokirali
i da su ti politicari najsposobniji na svijetu,da su spidermani i supermeni,opet nebi nista napravili,jer kod nas imas to entitetsko glasanja gdje srbi sve blokiraju
i to ti je jedina istina
sto se tice autoputa,situacija je slicna,srbi traze da entitetska ministarstva grade puteve,bosnjacki traze da to rade drzavno ministarstvo
i obrati sad paznju sta pisem
i banke,EU,ili bilo koja treca partija koja daje kredit,zahtjeva da radi sa drzavnim ministarstvom,a ne entitetskim
tako da sumiram,da su srbi bili kooperativniji,i da su dozvolili da se o tom pitanju bavi drzavno ministarstvo,danas bi bilo mnogo,mnogo vise km tog autoputa
medjutim,situacija jeste kakva jesta,da ovi nasi prave u zadnjih par godina u prosjeku 10 km godisnje,i to nisu krediti,vec iz federalnog budjeta
da su ti politicari agilniji i da poguraju preko razvojne te gradjevisnke firme i da zaokruze proces potrebne proizvodnje vezanu za autoput,tj asfaltnu bazu,beton i armaturu imamo,radnu snagu takodje i da dodjele vise lotova,sigurno da su mogli da mnogo vise i bolje urade i da se pri tome zaposli nasa efektiva,pa umjesto 10 km,da rade godisnje 30,ali bez zaduzenja i kredita,pa polako,napravice ga za 10tak godina
ali eto haman je najlaske uzeti kredit,pri cemu su takvi uslovi da samo strane firme mogu raditi posao,da ti ne crtam dalje sta to znaci
hrvatska godisnje samo na kamatu dadne oko milijardu eura,to je kamata
najvise su zaduzeni bas radi kredita za izgradnju autoputeva
Atrus

#314 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Atrus »

Ja imam rjesenje i ono odmah iskljucuje nezavisost BiH kao drzave (ali, sta ce nam to, nismo zreli za to). Treba da se ponudimo Austriji ili Madjarskoj da nas aneksiraju, pa da fino nastavimo gdje smo stali 1914. neka nam Austrijanci uvedu svoje nove tramvaje, neka postave svoje ljude na sva kljucna mjesta u drzavi i ima da radi k'o sat. Plus, Austrijanci ne vole Srbe zbog Ferdinanta, pa bi nas jos vise gotivili. Srbi bi se bunili, ali, jebiga, ne moze se svakome ugoditi. A, ove nase politicare na njivu i u stalu, gdje im je i mjesto. Omladina bi nam se sklovala u Becu, gdje ces ljepse. Plus, definitivno grade bolje i ljepse zgrade od sandzaklija.
Arc_Angel

#315 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Arc_Angel »

ja tebe, niti nikoga drugog koga licno nepoznajem nikada nebih nazvao (torl, ubaceni element itd...), kako si ti mene i tu je glavna razlika izmedju mene i tebe :dance: :dance: :dance: svidjelo se tebi to ili ne to je tako, svacija djela i rijeci govore za njega.

moja volja za toleranciju, dijalog i tvoje sikaniranje drugog i drugacijeg :dance: :dance: :dance: :dance:

meni licno nikakv dnevni list, strani niti domaci nece i ne moze formirati moje misljenje, moj licni moto (a trebao bi i svakome da bude) jeste QUESTION EVERYTHING - SVE DOVODI U PITANJE (znaci ja necu nikada dopustiti da budem izmanipulisan posebno ne o politicara)

ti imas svoje misljenje i ja ga postujem ( znaci nema potrebe da ga forsiras da postane i moje) , i sigurno ja tebe ne nazivam pogrdnim imenima jer te nepozanjem, to samo jos jednom pokazuje koliko ti kao pojedinac imas tolerancije.

U ostalom od pocetka ove teme, ja nabrojah vise ljudi i misljenja sa kojima bih se ja mogao identificirati , nego ljudi i misljenja sa kojima bi se ti mogao identificirati.

za kraj

ja zivim svoj zivot i borim se svaki dan za ono u sta vjerujem, vodim se onim "BE THE CHANGE YOU WANT TO SE IN THE WORLD" od Mahatma Gandhi-ja , i ja gledam malo dalje u buducnost, i ne namjeravam da svom ili bilo cijem potomstvu ostavim ovo stanje u nasljedje.

:sax: :sax: :sax: :sax:
pita

#316 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by pita »

Atrus wrote:Ja imam rjesenje i ono odmah iskljucuje nezavisost BiH kao drzave (ali, sta ce nam to, nismo zreli za to). Treba da se ponudimo Austriji ili Madjarskoj da nas aneksiraju, pa da fino nastavimo gdje smo stali 1914. neka nam Austrijanci uvedu svoje nove tramvaje, neka postave svoje ljude na sva kljucna mjesta u drzavi i ima da radi k'o sat. Plus, Austrijanci ne vole Srbe zbog Ferdinanta, pa bi nas jos vise gotivili. Srbi bi se bunili, ali, jebiga, ne moze se svakome ugoditi. A, ove nase politicare na njivu i u stalu, gdje im je i mjesto. Omladina bi nam se sklovala u Becu, gdje ces ljepse. Plus, definitivno grade bolje i ljepse zgrade od sandzaklija.
Odlican prijedlog..,.
ako to ne prodje...neka bos. muslimane se prijave u sandzaku...
Luke Perry

#317 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Luke Perry »

Necemo Jugoslaviju hocemo Evropu je bila prica u sezoni 91/92.
The 51st State

#318 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by The 51st State »

Arc_Angel wrote:ja tebe, niti nikoga drugog koga licno nepoznajem nikada nebih nazvao (torl, ubaceni element itd...), kako si ti mene i tu je glavna razlika izmedju mene i tebe :dance: :dance: :dance: svidjelo se tebi to ili ne to je tako, svacija djela i rijeci govore za njega.

moja volja za toleranciju, dijalog i tvoje sikaniranje drugog i drugacijeg :dance: :dance: :dance: :dance:

meni licno nikakv dnevni list, strani niti domaci nece i ne moze formirati moje misljenje, moj licni moto (a trebao bi i svakome da bude) jeste QUESTION EVERYTHING - SVE DOVODI U PITANJE (znaci ja necu nikada dopustiti da budem izmanipulisan posebno ne o politicara)

ti imas svoje misljenje i ja ga postujem ( znaci nema potrebe da ga forsiras da postane i moje) , i sigurno ja tebe ne nazivam pogrdnim imenima jer te nepozanjem, to samo jos jednom pokazuje koliko ti kao pojedinac imas tolerancije.

U ostalom od pocetka ove teme, ja nabrojah vise ljudi i misljenja sa kojima bih se ja mogao identificirati , nego ljudi i misljenja sa kojima bi se ti mogao identificirati.

za kraj

ja zivim svoj zivot i borim se svaki dan za ono u sta vjerujem, vodim se onim "BE THE CHANGE YOU WANT TO SE IN THE WORLD" od Mahatma Gandhi-ja , i ja gledam malo dalje u buducnost, i ne namjeravam da svom ili bilo cijem potomstvu ostavim ovo stanje u nasljedje.

ili glup ili kišni čovjek...
dallton

#319 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by dallton »

Arc_Angel wrote:ja tebe, niti nikoga drugog koga licno nepoznajem nikada nebih nazvao (torl, ubaceni element itd...), kako si ti mene i tu je glavna razlika izmedju mene i tebe :dance: :dance: :dance: svidjelo se tebi to ili ne to je tako, svacija djela i rijeci govore za njega.

za kraj

osim ovih supljih fraza s pocetnog kursa "kriticko misljenje i ljudska prava" imas li nesto konkretno da kazes o ovom slucaju - znaci sad u vezi ove liberalizacije vize, ne interesuje me tvoja kosmicka vizija svijeta i kako ti sebe dozivljavas kao dio univerzuma...
postavio sam ti konkretno pitanje , pa bi dobro bilo da das konkretan odgovor - sta ti predlazes?
Karadoz

#320 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Karadoz »

Iz Balkanskog geta

Suddeutsche Zeitung donosi komentar pod nazivom "Iz Balkanskog geta" u kojem se kaže: "U Titova vremena jugoslovenski pasoši bili su najbolji na svijetu. Srbi, Bosanci i Makedonci mogli su putovati gdje god žele. U Evropi je svako imao svog Jugoslovena, kojeg poznaje, tako da su postojali i osobni kontakti i veze sa Balkanom.
Nakon najnovijih ratova, milioni ljudi iz tog regiona nalaze se u 'viznom getu'. Iz takvog 'viznog zatvora' uspijeva umaći samo onaj, ko je u stanju da savlada ekstremno teške birokratske prepreke. To ljude zastrašuje i odvraća od putovanja, tim prije što mnogi ne mogu da izdvoje 70 eura za vizu.

70% studenata iz Srbije nikada nisu bili u inostranstvu. Pravilno je što će Srbija, Makedonija i Crna Gora dobiti bezvizni režim. Putovanja imaju obrazovni karakter. Pomažu i u oslobađanju od predrasuda i nepovjerenja, koje mnogi na Zapadu imaju prema ljudima sa Balkana. I obrnuto.

Vizne olakšice doprinose jačanju volje za provedbu reformi na Balkanu. Ali BiH i Kosovo ne mogu profitirati od ove odluke. Formalno gledajući odluka EU da im ne da bezvizni režim je pravilna, jer ove zemlje nisu uvele biometrijske pasoše. Ali, takva odluka ima kobno psihološko dejstvo.

Bosanski muslimani ponovo sebe vide kao gubitnike. Oni smatraju da EU Srbe, koji su izazvali sve ratove, ponovo nagrađuje. I to tri dana nakon godišnjice genocida u Srebrenici. To neće pospješiti razumijevanje među narodima", zaključuje komentator lista Suddeutsche Zeitung.
Arc_Angel

#321 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Arc_Angel »

Ja licno nisam glasao za ove politicare koji se smjenjuju zadnjih 14 godina iz rata, isto ko da igraju plisa ono jen, dva tri plis pa ko ostane zanjdi onda se vi loze eh ti ces sljedei mandata da vladas8 čitaj hapaš i kradeš) to što većina ljudi to ne može da prepozna baš me je briga tražili ste evo vam ga.

ja lično da sam iti jedan od tih političar koji se smjenjuju već 14 godina ja nebih matere mi moje imao obraza da toliko lazem. ma sazvao bih konferenciju za novinare i rekao ljudi moji takva i takva je situacija, ja nisam sposoban da vodim svoj narod nadjite nekog boljeg.

hajde ne moraju to da urade, zasto , ako već srbi non stop blokiraju te zakone , zasto ovi naši bošnjački političari nisu zajedno izašli u javnost na svim medijima i rekli ma sa njima se stvarno ne može raditi nisu normalni????

ja nikad nečuh nikoga od vladajuće elite da je to uradila, ima li iko da je to čuo? neće ni uraditi tako nešto, znate zašto? zato što njima to odgovara, odgovara im da huškaju narod na nacionalnim, religiskim i svim ostalim apsurdnim osnovama,

dajte ljudi dozovite se se sebi vise, evo da ja vas pitam posto sam ja vama rekao sta ja radim po tom pitanju i cime se vodim u zivotu

sta vi radite po tome da promjenite ovo stanje, cime se i kako vodite u zivotu, odgajate li djecu da se bore protiv ovog trulog sistema ili ih učite da i ona kad porastu budu trula i da se sto bolje uklope u sistem,
dallton

#322 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by dallton »

Arc_Angel wrote:Ja licno nisam glasao za ove politicare koji se smjenjuju zadnjih 14 godina iz rata, isto ko da igraju plisa ono jen, dva tri plis pa ko ostane zanjdi onda se vi loze eh ti ces sljedei mandata da vladas8 čitaj hapaš i kradeš) to što većina ljudi to ne može da prepozna baš me je briga tražili ste evo vam ga.

ja lično da sam iti jedan od tih političar koji se smjenjuju već 14 godina ja nebih matere mi moje imao obraza da toliko lazem. ma sazvao bih konferenciju za novinare i rekao ljudi moji takva i takva je situacija, ja nisam sposoban da vodim svoj narod nadjite nekog boljeg.

hajde ne moraju to da urade, zasto , ako već srbi non stop blokiraju te zakone , zasto ovi naši bošnjački političari nisu zajedno izašli u javnost na svim medijima i rekli ma sa njima se stvarno ne može raditi nisu normalni????

ja nikad nečuh nikoga od vladajuće elite da je to uradila, ima li iko da je to čuo? neće ni uraditi tako nešto, znate zašto? zato što njima to odgovara, odgovara im da huškaju narod na nacionalnim, religiskim i svim ostalim apsurdnim osnovama,

dajte ljudi dozovite se se sebi vise, evo da ja vas pitam posto sam ja vama rekao sta ja radim po tom pitanju i cime se vodim u zivotu

sta vi radite po tome da promjenite ovo stanje, cime se i kako vodite u zivotu, odgajate li djecu da se bore protiv ovog trulog sistema ili ih učite da i ona kad porastu budu trula i da se sto bolje uklope u sistem,
da srpski politicari nisu normalni. tj. da su koljaci ubice i ostalo, receno je milion puta, i sta ces sad?

nego sta bi ti uradio u ovom konkretnom slucaju, opet izbjegavas odgovor - ne interesuju me srpski politicari ili bilo sta, nego sta bi ti uradio u vezi situacije s vizama?
jalija s bistrika

#323 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jalija s bistrika »

Ovdje se i Hrvati(Hrvatska)provlace kroz temu? Pa ni Hrvati u Hrvatskoj nemaju biometriske pasose pa idu gdje im je volja(bez viza naravno) ali oni su ispunili sve uslove sto ih je E :evil: U postavila pred njih :?: :?: :?: :dance:
Luke Perry

#324 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Luke Perry »

:D dodje lola u po rata svedsku sa hrvatskim pasosem i naravno prijavi se kao izbjeglica iz BiH. neko ih gura od 91 i neka. kad se drzava pravi i treba da imas nekoga a ne ko Alija.
dallton

#325 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by dallton »

jalija s bistrika wrote:Ovdje se i Hrvati(Hrvatska)provlace kroz temu? Pa ni Hrvati u Hrvatskoj nemaju biometriske pasose pa idu gdje im je volja(bez viza naravno) ali oni su ispunili sve uslove sto ih je E :evil: U postavila pred njih :?: :?: :?: :dance:
oni su svoju srpsku dijasporu ujedinili s bracom preko drine i ispunili im zelju, pa je problem pasosa rijesen u startu
Post Reply