The Balkans and the Schengen White List

Post Reply
jutarnji

#226 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jutarnji »

pita wrote:eVO...CEKAM ARGUMENTe.
SREBRENICA JE BILA GET0...PA JE NESTALA
SADA SU Muslimani na 30% terotirije u getu
i neka mi neko da argumente da necemo nestati!!!
Momak ti si teski crnjak, toliko pesimizma nije nikako dobro za zdravlje.
zaha wrote:kako si samo retardiran... nisi svjestan....
Evo samo za tebe :D :D :D :D :D
jefferson

#227 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jefferson »

dallton wrote:evo ako ce vam sta biti lakse (u sto sumnjam)
A passport to division
By Tobias Heider
15.07.2009 / 14:58 CET
If approved, the European Commission's new visa regime would deepen the ethnic divide in Bosnia.

The European Commission today publicly presented plans recommending that Serbian, Montenegrin and Macedonian citizens be allowed to travel into the EU without visas from January 2010. Carriers of Bosnian, Albanian and Kosovar passports will, though, still have to buy visas.

The Commission's position on Albania is understandable: it has not transformed its system as much as Macedonia, Montenegro and Serbia have. So too is the reluctance about Kosovo, since not all 27 member states have recognised Kosovo as a state. But why should Bosnia and Herzegovina not benefit from visa liberalisation?

It is certainly not because Bosnians might migrate or seek asylum. Virtually no Bosnians now apply for asylum in the EU. By contrast, a sizable number of Serbs applied for asylum in the first half of 2009 (around 2.5% of total applications in Germany, for example).

But that is not the Commission's reasoning: its recommendation is based on Bosnia's failure to meet all “technical” requirements. This is a shallow argument.
The reality is that a decision to allow visa-free access is a fundamentally political act

For a visa-free regime system to operate, what matters most is the quality of travel documents. Bosnia introduced machine-readable passports some years ago, before its neighbours did. On 1 July, it began issuing biometric passports, a little after Serbia but before some EU countries. Nor has a lack of biometric passports stopped the EU granting Mexicans and Hondurans visa-free entry.

What of the other technical requirements? In relative terms, Bosnia appears unfairly treated. Serbia has not passed and implemented all these requirements, and experts agree that in legislative, administrative and technical terms the gap between Serbia and Bosnia is narrow.

Nor, in absolute terms, does an argument based on technical requirements have much justification. Before granting it visa-free status, the Commission wants Bosnia, among other things, to reform its legal-aid system, adopt money-laundering and anti-discrimination legislation and establish an anti-corruption body. These are worthy causes. They are certainly necessary for EU accession and, later, for membership of the ‘passport-free' Schengen zone. But they have little or no direct connection to the core issue of a visa-free regime: whether ordinary citizens of another country should be able to cross your border with a passport but without a visa.

The reality is that a decision to allow visa-free access is a fundamentally political act. Certainly, the political motivation in the case of Serbia is clear: before Serbia's parliamentary elections in May 2008, EU foreign ministers indicated that they would reward a pro-European vote with a visa-free regime.

That political rationale was sound. In Bosnia's case, though, the EU's politics is bad.

Firstly, the Commission's new visa regime will exacerbate the problems of ethnic separation in Bosnia. Virtually all of Bosnia's Croats have Croatian passports and can therefore already travel to the EU without visas. Since 2008, Serbia has been issuing Bosnia's Serbs with Serbian passports; many will now be able to move freely around the EU. That means that travel restrictions will overwhelming affect Bosniaks (mainly Muslim Bosnians), the majority of the Bosnian population. The EU's new policy will therefore exclude and discriminate against one part of Bosnia's population. Even worse, this discrimination will effectively be on ethnic grounds, playing into the hands of nationalists.

Secondly, it is unjust. The primary reasons why the EU's technical stipulations have not all been met as yet are delays and blockages to the passage of legislation by the Bosnian Serb leadership in the Serb-dominated Republika Srpska. But because Bosnian Serbs have – or can have – dual citizenship with Serbia, the Republika Srpska's leadership will not have to pay any political cost for its obstructionism.

Morally, the symbolism of the new visa regime could barely be worse: three days ago, thousands of people mourned the slaughter of 8,000 or more Bosniaks killed at Srebrenica.

This will worsen attitudes towards the EU. Many Bosniaks will see this as the EU repeating mistakes it made in the war – helping political extremists to legalise and institutionalise ethnic division in Bosnia. In spring 1992, a European Community peace conference led to José Cutileiro and Peter Carrington proposing constitutional reform in Bosnia based on three ethnic cantons, a move accepted but later rejected by Bosniaks, who wanted to preserve a unitary and multiethnic system. Later, that idea of a Union of three ethnic republics was taken up by the EU's representative, David Owen.

The West made those proposals under the pressure of war; there is not that pressure now. In the wake of the war, much of the EU's political and historical responsibility has been to lessen the ethnic divide. In this case, it is effectively increasing the divide, for reasons that are hard to justify. The effect will be to weaken its influence in Bosnia: its policy in Bosnia can only be effective if its carrots and sticks are credible. Technical issues do remain, but those can be dealt with separately, through, for instance, a monitoring mechanism such as that already used for Serbia and Montenegro.

Politically, the reasoning for the EU should have been simple: Bosnia does not warrant different treatment from its neighbours, and Bosniaks should not be treated differently from Bosnia's Croats and Serbs. The question now is whether EU foreign ministers will undo the damage done today by the Commission.
Gdje si skinuo ovaj clanak? hitno mi je potreban!
Atrus

#228 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Atrus »

pita wrote:eVO...CEKAM ARGUMENTe.
SREBRENICA JE BILA GET0...PA JE NESTALA
SADA SU Muslimani na 30% terotirije u getu
i neka mi neko da argumente da necemo nestati!!!
Pa to je bilo jasno od prvog momenta kada je Alija krenuo da pravi fildzan drzavu. Nama je trebao mlad i sposoban covjek od formata, a ne dedo kome je mjesto bilo pored Sebilja da hrani golubove i da ide na namaz, a ne u predsjednistvu. Eventualno, mogao je da bude i u kucnom pritvoru, da pojavom ne smeta. Da NIMBO FIZICKI ne smeta, nesto kao kumuloninbus ispred mora koga je strah velike vode.
Sensei

#229 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Sensei »

jefferson wrote:....
Gdje si skinuo ovaj clanak? hitno mi je potreban!
>>> http://www.europeanvoice.com/article/20 ... 65499.aspx
jalija s bistrika

#230 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jalija s bistrika »

"Jutarnji" je kralj ba :lol: Ma ko ce me ubjediti da ovo sto se desilo s vizama nije getoizacija muslimana slazem se pojedinim ovdje da su nasi politicari krivi ali koji to politicari i koji politicari su zautavili reforme zarad nacijonalnog šatro interesa ili se pravimo ludi ko ovi kvazi EUROPEJCI koji jos uvijek neznaju ko blokira pricese u BiH , a pritom ce sad svi pohrliti uzeti Srbijanke pasose (svi hrvati imaju-Hrvatske putovnice)sad je stvarno tesko odgonetnuti ko je ostao na cjedilu odnosno u GETU!!! Oli Solana i svi kvazi EUROPEJCI sjetim vam se mame (po)cesto :x Ovo je nagrada Srbiji a bogme i Crnoj Gori za zlocine u Srebrenici i neizrucenje Mladica i Hadjica.P.S. Sad nek me banuju ako hoce ali sam istreso ono sto sam imao... :run:
Atrus

#231 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Atrus »

Pa sigurno da je nagrada Mladicu i Srbima. Koga je briga za 8000 muslimana? 8000 briga manje za Evropu. Evropa je fundamentalisticki krscanska i ko misli da je ovo sa pasosima slucajno, naivan je. Pa ni Talijani jos nisu poceli izdavati masovno biometrijske pasose. Jos ih JEVROPA fino nagradi za godisnjicu masakra u Srebrenici, dok cetnici nesmetano pjevaju i ostre kame za buduca klanja, pod pokroviteljstvom Evrope.
pita

#232 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by pita »

jalija s bistrika wrote:"Jutarnji" je kralj ba :lol: Ma ko ce me ubjediti da ovo sto se desilo s vizama nije getoizacija muslimana slazem se pojedinim ovdje da su nasi politicari krivi ali koji to politicari i koji politicari su zautavili reforme zarad nacijonalnog šatro interesa ili se pravimo ludi ko ovi kvazi EUROPEJCI koji jos uvijek neznaju ko blokira pricese u BiH , a pritom ce sad svi pohrliti uzeti Srbijanke pasose (svi hrvati imaju-Hrvatske putovnice)sad je stvarno tesko odgonetnuti ko je ostao na cjedilu odnosno u GETU!!! Oli Solana i svi kvazi EUROPEJCI sjetim vam se mame (po)cesto :x Ovo je nagrada Srbiji a bogme i Crnoj Gori za zlocine u Srebrenici i neizrucenje Mladica i Hadjica.P.S. Sad nek me banuju ako hoce ali sam istreso ono sto sam imao... :run:
Fali ti koja tocka...zarez
nisam agrasivan ali evo za pocetak:

treba spaliti sve eu amasade
treba udariti vize za sve eu drzave
treba spaliti zastave eu drzava
treba izgraditi jos 100000000000000000 moseja
treba otjerati ohr
treba se poceti spremati za novi rat...
treba blokirati robu iz eu
jalija s bistrika

#233 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jalija s bistrika »

Dobro ba (KO)LEKTOR vidim ja da si ti pametan :?:
MmeDeLafayette

#234 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by MmeDeLafayette »

administracija... de sklanjajte ove fanatike odavdje. :run:
jutarnji

#235 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jutarnji »

MmeDeLafayette wrote:administracija... de sklanjajte ove fanatike odavdje. :run:
Gdje ti vidis fanatike, i tebe k`o onog solanu spucala fatamorgana?
pita

#236 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by pita »

MmeDeLafayette wrote:administracija... de sklanjajte ove fanatike odavdje. :run:
ak to leti na moj prijedolog.
napisao sam grubo...poruka je: okrenimo ledja licemjernoj eu i trazimo partnere u kini, indiji, arapskim drzavama...etc
MmeDeLafayette

#237 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by MmeDeLafayette »

nisi ti dobro... pa hajd ti na istok ako zelis, pusti nas da se okrecemo ka evropi
jao boze sacuvaj sta sve glava moze zamisliti to je cudo jedno
jutarnji

#238 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jutarnji »

MmeDeLafayette wrote:nisi ti dobro... pa hajd ti na istok ako zelis, pusti nas da se okrecemo ka evropi
Ma dobro, slazem se kakva Kina i Indija, sumnjam da znaju gdje se i nalazimo na mapi. Sto se tice okretanja Evropi, pa okrenuli
smo se, tj naguzili, da smo se evo svi usukali od okrecanja. Ti se okreces, a on mece li ga mece, pa da bar malo izvadi majku mu,
oci ce nam bolan poispadat.
Lincoln-Burrows

#239 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Lincoln-Burrows »

pita wrote: napisao sam grubo...poruka je: okrenimo ledja licemjernoj eu i trazimo partnere u kini, indiji, arapskim drzavama...etc
Zbog čega onda kukanje zbog viza,
možda je upravo razlog tome što je mnogo ovih sa ovakvim mišljenjem da se okrene arapskim zemljama,
to Europi i ne treba a vidim da i mnogima ovdje ni Europa ne treba, čemu onda rasprava o vizama.
jefferson

#240 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jefferson »

MmeDeLafayette wrote:nisi ti dobro... pa hajd ti na istok ako zelis, pusti nas da se okrecemo ka evropi
Imas clanak gore koji tvrdi da je EU ukinula vize Meksiku i Hondurasu!
Pazi sad, Meksicka vlada ne kontrolise oko 50% svoje teritorije. Narko dileri imaju svoju vojsku, a 13 miliona meksikanaca (to je najblaza procjena, neki tvrde 20 miliona) zivi u SAD ILEGALNO!
Skoro 60% teskih droga koje dodju u SAD dodju iz Meksika.
Honduras s druge strane je u jos vecim govnima! Nemaju legalno izabranu vladu! Predsjednik drzave je morao pobjeci iz te drzave koja ocito ispunjava sve uslove za liberalizaciju viznog rezima a aerodrom je zatvoren vec dvije sedmice jer vojksa kampuje na njemu da se ne bi legalno izabrani predsjednik vratio u svoju drzavu!
I oni zadovoljavaju uslove a mi ne!
De malo razmisli!
jutarnji

#241 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jutarnji »

Lincoln-Burrows wrote:
pita wrote: napisao sam grubo...poruka je: okrenimo ledja licemjernoj eu i trazimo partnere u kini, indiji, arapskim drzavama...etc
Zbog čega onda kukanje zbog viza,
možda je upravo razlog tome što je mnogo ovih sa ovakvim mišljenjem da se okrene arapskim zemljama,
to Europi i ne treba a vidim da i mnogima ovdje ni Europa ne treba, čemu onda rasprava o vizama.
A ti jedva docekao da na klasicnu segu uletis klizeci, kao znas ti da ima mnogo onih koji se zele okrenuti arapskim zemljama.
Pa sta da se i okrenemo njima, free diesel, free hurme, free njam njam :D ...kus` bolje? 8-)
MmeDeLafayette

#242 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by MmeDeLafayette »

jefferson wrote:
Pazi sad, Meksicka vlada ne kontrolise oko 50% svoje teritorije. Narko dileri imaju svoju vojsku, a 13 miliona meksikanaca (to je najblaza procjena, neki tvrde 20 miliona) zivi u SAD ILEGALNO!
Honduras s druge strane je u jos vecim govnima! Nemaju legalno izabranu vladu! Predsjednik drzave je morao pobjeci iz te drzave koja ocito ispunjava sve uslove za liberalizaciju viznog rezima a aerodrom je zatvoren vec dvije sedmice jer vojksa kampuje na njemu da se ne bi legalno izabrani predsjednik vratio u svoju drzavu!
De malo razmisli!
ovu odluku oni samo odugovlace jos mjesec ili dva, ja se iskreno nadam da ce i BiH ostvariti bezvizni rezim od januara 2010. sve ja znam sto si ti napisao i zato upravo i cekam i ocekujem i nadam se da sve nije ipak propalo.
a to okretanje zemljama arabije itd je suludo jer je geografski besmisleno, a i nismo mi takve naravi kao i oni, uostalom cemu izolacija...
opet kazem iskreno se nadam da cemo i mi skupa sa ostalim zohanima iz okruzenja u bezvizni rezim jer ni srbija, ni crna gora ni despotija od makedonije nisu nista bolje od nas ucinile osim e-passporta, koji se evo, ipak pocinje izdavati u 15 oktobra 2009! Optimisticna sam :(
Lincoln-Burrows

#243 Re: The Balkans and the Schengen White List

jutarnji wrote: A ti jedva docekao da na klasicnu segu uletis klizeci, kao znas ti da ima mnogo onih koji se zele okrenuti arapskim zemljama.
Pa sta da se i okrenemo njima, free diesel, free hurme, free njam njam :D ...kus` bolje? 8-)
Pa hajde nema frke, ima prednosti, ali ja tvrdim da neki kukaju o tobožnjoj uroti protiv Bošnjaka,
a oni u stvari i ne žele EU, pa koji onda -urac kukati.
da li se u jednu zajednicu prima lojalne i odane ili se bira nestabilne i one koji dvoume?
Pripadaš li ti Europi ili Arapima? (mislim na to za koga bi se borio u slučaju rata, neće ga biti, ali kad bi bio gdje bi ti)
jefferson

#244 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jefferson »

MmeDeLafayette wrote:
jefferson wrote:
De malo razmisli!
ovu odluku oni samo odugovlace jos mjesec ili dva, ja se iskreno nadam da ce i BiH ostvariti bezvizni rezim od januara 2010. sve ja znam sto si ti napisao i zato upravo i cekam i ocekujem i nadam se da sve nije ipak propalo.
a to okretanje zemljama arabije itd je suludo jer je geografski besmisleno, a i nismo mi takve naravi kao i oni, uostalom cemu izolacija...
opet kazem iskreno se nadam da cemo i mi skupa sa ostalim zohanima iz okruzenja u bezvizni rezim jer ni srbija, ni crna gora ni despotija od makedonije nisu nista bolje od nas ucinile osim e-passporta, koji se evo, ipak pocinje izdavati u 15 oktobra 2009! Optimisticna sam :(
Mislim da okretanje Arapima je cista glupost. Oni bi mater rodjenu udavili u casi vode za tanker nafte!
Ali pregovori sa N.Zelandom, Kanadom i sl zemljama bi bili super. N. Zeland ima super ovce, mozda mozemo ukrstati pasmine, itd, itd. Diplomatija 101 :D
jutarnji

#245 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jutarnji »

Lincoln-Burrows wrote:Pripadaš li ti Europi ili Arapima? (mislim na to za koga bi se borio u slučaju rata, neće ga biti, ali kad bi bio gdje bi ti)
A je ti pitanja, zemljo afriko...
Prebacio bih na CNN, pristavio kokice, heineken i navijao, naravno za Arape :D , haj` ne budalesi Kaknja ti tvog.
samo malo

#246 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by samo malo »

Ma ja se dam kladiti da su ovi defetisti i kvazipesimisti jedva docekali da se BiH ne ukinu vize, da mogu potpaljivat narod isfrustriran politikom.

Nije iskljuceno da je dobar dio njih danas u mrskoj i neprijateljskoj Evropi. Na "privremenom radu".
Lincoln-Burrows

#247 Re: The Balkans and the Schengen White List

jutarnji wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Pripadaš li ti Europi ili Arapima? (mislim na to za koga bi se borio u slučaju rata, neće ga biti, ali kad bi bio gdje bi ti)
Prebacio bih na CNN, pristavio kokice, heineken i navijao, naravno za Arape :D , haj` ne budalesi Kaknja ti tvog.
Ma ne sumnjam ja u tebe, ali jesi li ti siguran da bi ja i ti i mnogi bili u većini,
mi to moramo jasno reći i tada ispunjamo sve uvijete, mi moramo stajati na braniku Europe
kao buduće države u svakom pogledu jer mi tu pripadamo.
tada vize ne da će se ukinuti same, već će nas zvati da im se pridružimo.
Njih uopće ne zanima tko je kod nas na vlasti, mi smo za njih danas samo jedna nestabilna i nepouzdana država, a to im ne treba.
jefferson

#248 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by jefferson »

Lincoln-Burrows wrote:
jutarnji wrote:
Ma ne sumnjam ja u tebe, ali jesi li ti siguran da bi ja i ti i mnogi bili u većini,
mi to moramo jasno reći i tada ispunjamo sve uvijete, mi moramo stajati na braniku Europe
kao buduće države u svakom pogledu jer mi tu pripadamo.
tada vize ne da će se ukinuti same, već će nas zvati da im se pridružimo.
Njih uopće ne zanima tko je kod nas na vlasti, mi smo za njih danas samo jedna nestabilna i nepouzdana država, a to im ne treba.
Uh sad mi je lakse kad znam da su Honduras i Meksiko stabilni!
Mozda je vrijeme da izvrsimo vojni puc ili tako nesto, ili jos bolje, hajmo masovno proizvodtiti i dilati Heroin i Kokain ap nam mozda ukinu vize!
Vidis, Srbija je to skontala davno. Kao tranzit bjelog roblja ukinute su im vize!
Troll_Happens

#249 Re: The Balkans and the Schengen White List

Post by Troll_Happens »

Ne znam sta je sporno u odluci. I mi smo dobili mapu puta ko Srbija koju trebamo da ispunimo da bi nam se ukinule vize. Zahvaljujuci nasim politicarima to nismo uradili i ne znam sta smo zavidni sto su drugi postigli rezultate i ostvarili sto im je bilo zadato.
To je nasa cista balkanska ljubomora. Nek neko zavrsi fax odmah oni koji nisu omalovazavaju to upadicama na guzove na stelu jes problem zavrsit fax i slicne gluposti. Ista stvar za ovo ako koga treba osudjivati su politicari sta ja imam sa srbijom i njima oni su ostvarili i svaka cast mi nismo i gotovo nek ide na adresu retardiranih zadriglih svinja koje sjede u parlamentu. :skoljka:
Lincoln-Burrows

#250 Re: The Balkans and the Schengen White List

jefferson wrote:
Uh sad mi je lakse kad znam da su Honduras i Meksiko stabilni!
Mozda je vrijeme da izvrsimo vojni puc ili tako nesto, ili jos bolje, hajmo masovno proizvodtiti i dilati Heroin i Kokain ap nam mozda ukinu vize!
Vidis, Srbija je to skontala davno. Kao tranzit bjelog roblja ukinute su im vize!
Ma nisu Mexico i Honduras stabilni, a i nikada neće biti dio EU-a, nego jednostavno sa njima nema problema jer
je to sirotinja koja nema dodira sa Eu. BiH je dio Europe, Srbija također, Srbiju se tetoši zbog gubitka Kosova, koje je moram
naglasiti proeuropsko i ono će u EU kada to Srbija dozvoli, a dozvoliti će kada se riješi pitanje Srba u Bih,
za zaključiti je da se Bošnjake puno ne pita, ali nije ni to ključ, pitaj se samo tko je Europi važniji Srbija ili ovakva BiH?
Nema pravde ni kažnjavanja genocida i sl. stvari, samo realpolitika i to koju stranu zastupaš.
Post Reply