THAI kuhinja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

nausnica

Post by nausnica »

Jedva cekam da smeknem taj Thai restoran!!! :D
Hvala na informaciji!!!!
Op3r4t0r

Post by Op3r4t0r »

danas wrote:auf....

evo thom kha supa, znam je napamet...

u gazu zaviti 7-8 nasjecenih stalaka limunove trave, jedan veci galangal (ne znam kako se ovo kaze na nasem) isjecen da se okus primi, nekoliko cesnjeva bijelog luka, jedan iskrizan crni luk, i par iscjepkanih kaffir lime listova (ne znam ni ovo kako se kaze)... :-)

ubaciti u serpu sa 2 konzerve kokosovog mlijeka, a onda saprati konzerve sa pilecom juhom da nadodje na jos jednu konzervu tecnosti (ako nema juhe, moze obicna voda i malo bujona)... joj jesam ovo srocila :lol:
onda sve to staviti na jaku vatru da provri, a onda ubaciti komade piletine i povrce po zelji -- ja cesto napravim samo od povrca... kad je pile kuhano, izvaditi onu gazu sa zacinima, dodati 2-3 kasike ribljeg sosa... odozgo posuti sa nasjeckanim mladim lukom i cilantrom... eto... :-)

PS ko voli bas ljuto, u onu gazu idu i ljute azijske cili papricice, amogu s ei nasjec i posut sa ovim lukom i cilantrom na kraju... :-)
Ja danas bio u kineskom restoranu, jeo neku Gong Gao piletinu, izvanredno jelo, inace sam veliki ljubitelj kineske hrane.

Usput moze li neki recept u koji ne ide 3 kg luka kao u ovom proslom receptu, luk ne podnosim :) bio bi zahvalan za neki recept bez luka.

P.S. Predpostavljam da je kineska kuhinja i thai kuhinje slicne :)
nausnica

Post by nausnica »

U kojem kineskom rest.?
danas

Post by danas »

kineska kuhinja je toliko raznolika da je tesko reci cemu je slicna (ili zapravo -- cemu nije slicna)... zemlja je ogromna, i postoje velike razlike od regije do regije...

thai kuhinja jeste 'slicna', jer pripada toj generalnoj azijskoj kuhinji... jede se riza, azijske nudle, i tako... ali kinezi ne jedu curry previse (a thai imaju super curry -- zeleni, zuti, crveni), i rijetko koriste osnovne sastojke thai kuhinje -- kokosovo mlijeko, limunovu travu, azijski bosiljak i azijski djumbir (to je taj galangal), kaffir lime listove, riblji sos... i meni je thai kuhinja mnogo zdravija i laksa, nema onih masnih sosova kao sto neka kineska jela znaju da budu...

thai jela razvaljuju... :-) :-) uh, sad ogladnih... :D
nausnica

Post by nausnica »

Opet mi se zdere Thai :roll:

(ne smijem ne smijem ne smijem....)
Pasiflora

Post by Pasiflora »

nausnica wrote:U kojem kineskom rest.?
Gdje se nalazi?
Bumbar

Post by Bumbar »

nausnica wrote:Mimo,

hvala na komplimentu. Ja sto ne znam - pitam. Nemam vremena da izigravam pamet u stvarima koje mi nisu jasne. Ne stidim se pitati i praviti se da nesto znam ako ne znam, pitam jer tako ucim. Kao sto mi je trebala pomoc za lubenice i vi se smijali, tako me sad interesuje i ova vrsta kuhinje. Ucimo da bi vise znali.

Nego, ima li igdje nabaviti zajebancija tipa jasmine rice, lemon grass, kaffir lime leaves, galangal, turmeric, curry, fine sitne nudlice, itd?

Kako napraviti steamed rice? S kojom serpom je najbolje?

Koja tava je najbolja za stir-fry?
zacine...nabrojano mislim da sve mozes kupiti u Bademu... lemon grass nisam nigjde vidjela... jasmine rice...merkator :D...definitivno znam da ima tamo :)...

nudlice...nisam nigdje vidjela ali opet vidi u merkatoru ili konzumu...

a sto se serpi tice...za sve ti je najbolje kupiti wok :D....
Bumbar

Post by Bumbar »

galangal - azijski djumbir (hvala forumasici iskusnoj u ovoj kuhinji na ispravci :))
brzi gonzales

Post by brzi gonzales »

ma wok je zakon :D :D
Saian

Post by Saian »

brzi gonzales wrote:ma wok je zakon :D :D
ako ti jelo ne uspije, uvijek se moResh niz Bjelashnicu s njim 'taliZnut :D :D :D
Post Reply