THAI kuhinja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

nausnica

#1 THAI kuhinja

Post by nausnica »

Gdje se mogu kupiti sastojci tipa nudlice i ostale zajebancije tipa sweet and sour, hot and spicy sosova i povrca kojeg bas nema tako lako naci kod nas, do tava koje se koriste za ovu vrstu kuhinje?

Ima li kod nas kakav restoran s ovom hranom?

Image

Poguzije, navalite!
*mima*

Post by *mima* »

Ovdje vazis za jednu veliku pametnicu. Kako to da postavljas takvo pitanje? Pa ti si ta koja sve zna.
nausnica

Post by nausnica »

Mimo,

hvala na komplimentu. Ja sto ne znam - pitam. Nemam vremena da izigravam pamet u stvarima koje mi nisu jasne. Ne stidim se pitati i praviti se da nesto znam ako ne znam, pitam jer tako ucim. Kao sto mi je trebala pomoc za lubenice i vi se smijali, tako me sad interesuje i ova vrsta kuhinje. Ucimo da bi vise znali.

Nego, ima li igdje nabaviti zajebancija tipa jasmine rice, lemon grass, kaffir lime leaves, galangal, turmeric, curry, fine sitne nudlice, itd?

Kako napraviti steamed rice? S kojom serpom je najbolje?

Koja tava je najbolja za stir-fry?
Last edited by nausnica on 08/11/2007 12:18, edited 1 time in total.
big_bud

Post by big_bud »

hot wok na m.dvoru je thai restoran
*mima*

Post by *mima* »

veca_sa wrote:a ja te opet pitam, gdje "kod nas"????

I mene to interesuje.
nausnica

Post by nausnica »

big_bud wrote:hot wok na m.dvoru je thai restoran
Valja li cemu??? Gdje se tacno nalazi?
big_bud

Post by big_bud »

nausnica wrote:
valja, titova 12
http://www.hotwokcaffe.com/location.htm
luciferino

Post by luciferino »

nausnica wrote:
Nalazi se u Titovoj, kada ideš od Alipašine prema Vrazovoj, s lijeve strane.

http://www.hotwokcaffe.com/index.html

Što se hrane tiče, meni je sasvim OK, a ti probaj u svakom slučaju. Toplo preporučujem. 8-)
alcho

Post by alcho »

I ja ti toplo preporucujem HOT WOK...u slucaju da si zesci mazohista. Covjece...pa ima li ista gore&odvratnije&bezukusnije od thai hrane? Naravno, ako si fensi-smensi tip koji ce suzdrzavati povracanje samo da bi poslije pricao kako jede tajlandsku hranu, onda je HOT WOK za tebe...
Kako se uopste jedan biftek, pita, sarma...moze porediti sa tajlandskim&kineskim buckurisima?
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

alcho wrote:I ja ti toplo preporucujem HOT WOK...u slucaju da si zesci mazohista. Covjece...pa ima li ista gore&odvratnije&bezukusnije od thai hrane? Naravno, ako si fensi-smensi tip koji ce suzdrzavati povracanje samo da bi poslije pricao kako jede tajlandsku hranu, onda je HOT WOK za tebe...
Kako se uopste jedan biftek, pita, sarma...moze porediti sa tajlandskim&kineskim buckurisima?
tuzno kad je ovo sve od hrane koju poznajes... cuj buckuris, pa ako se tebi ne svidja, valjda ne mora namah biti da je buckuris.. :-)
big_bud

Post by big_bud »

alcho wrote:I ja ti toplo preporucujem HOT WOK...u slucaju da si zesci mazohista. Covjece...pa ima li ista gore&odvratnije&bezukusnije od thai hrane? Naravno, ako si fensi-smensi tip koji ce suzdrzavati povracanje samo da bi poslije pricao kako jede tajlandsku hranu, onda je HOT WOK za tebe...
a cuj, neko voli, neko ne voli, s tim sto se neki ne mogu rijesit predrasuda nikako...
luciferino

Post by luciferino »

E malkice ga i ti prećera s ovim bezukusno. :P

Thai hrana možda jeste sve to za tebe, ali bezukusna ne može biti nikako iz vrlo objektivnih razloga. Probaj pa se javi. ;-)
dacina_curica

Post by dacina_curica »

nausnica wrote:Nego, ima li igdje nabaviti zajebancija tipa jasmine rice, lemon grass, kaffir lime leaves, galangal, turmeric, curry, fine sitne nudlice, itd?

Kako napraviti steamed rice? S kojom serpom je najbolje?

Koja tava je najbolja za stir-fry?
Ovako: posto sam preko bare ne bih ti mogla pomoci oko nabavke raznih zacina :sad: ali evo ti makar receptic (tj. few tips) za steamed rice :)

za kuhanje rize ti treba serpa sa debelim ravnim dnom (i sa poklopcem koji takoreci dihtuje).....e sad....recept za rizu je super jednostavan, po principu 1:1.5 odnos riza:voda (znaci na svaku casu rize ide 1.5 casa vode).....prije kuhanja rizu treba dobro oprati (promijeniti vodu 4-5 puta) i opranu rizu ostaviti u friskoj vodi oko pola sata....rizu ponovo ocijedi, istresi u serpu i dodaj vodu i malo soli...kuhaj na jakoj temperaturi dok ne pocne kljucati, smanji temperaturu, poklopi i ostavi da se kuha 20 minuta....i ne dizi poklopac!!!!!.....nakon 20 minuta skini serpu sa sporeta i ostavi da stoji jos 10 minuta (jos uvijek ne dizi poklopac!!!).....nakon 10 min. skini poklopac, rastresi rizu viljuskom i uzivaj :D

ps. recepti za thai sosove su takodje jednostavni, javi ako ti koji zatreba :)
danas

Post by danas »

ja imam snajku oriDZInal iz thailanda, sve me naucila, ovo je jedna od najboljih svjetskih kuhinja po meni...

pocnem kacit recepte, samo dok me malo popusti frka na poslu... :) super je jednostavna i brza, samo ako imas osnovne sastojke (kojih ima jedno 5-6)... dobra vatra i dobar wok su presudni, jer se sve kuha kratko ali na viskoj temperaturi... ne bih preporucivala onim sa elektricnim sporetom da rade ovo, nece ispasti kako treba...
pitt

Post by pitt »

pleme nam je Ko UN jebote :D:D

ja volem onaj zuti curry :D:D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:pleme nam je Ko UN jebote :D:D

joj ne pitaj :D jedan buraz ozenio mene :oops: drugi tailandjanku :D treci svabicu :D
od tailandjanke sestra udata za turcina :D u mene sestra za svabu :D ma uzas :lol: :lol: :lol:

ja vise skoro nikako i ne pravim nase corbe, onaj njihov thom kar odvaljuje :-)
pitt

Post by pitt »

uhhhhh a ja volim i miso supu srknut na brzaka....i seaweed salad smazati :D:D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

danas wrote:
pitt wrote:pleme nam je Ko UN jebote :D:D

joj ne pitaj :D jedan buraz ozenio mene :oops: drugi tailandjanku :D treci svabicu :D
od tailandjanke sestra udata za turcina :D u mene sestra za svabu :D ma uzas :lol: :lol: :lol:

ja vise skoro nikako i ne pravim nase corbe, onaj njihov thom kar odvaljuje :-)
za ovu kombinaciju jos nisam cula :lol:
sirotanovic

Post by sirotanovic »

danas wrote: pocnem kacit recepte, samo dok me malo popusti frka na poslu... :)
Ukupno komentara: 19445 [1.54% od ukupno / 20.01 komentara na dan] :zzzz:

Umrijet cemo od gladi, dok ti poklopis svaki lonac :D
danas

Post by danas »

sirotanovic wrote:

a sta ces, neki od nas nisu promijenili 6 nickova 8-)
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Ostar mi jezik poput zileta, pa me kostalo....

Elem, mani se suplje i daj recepte :wink:
sirotanovic

Post by sirotanovic »

dupli
Last edited by sirotanovic on 08/11/2007 20:26, edited 1 time in total.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

danas wrote:
sirotanovic wrote:

a sta ces, neki od nas nisu promijenili 6 nickova 8-)
Ostar mi jezik poput zileta, pa me kostalo....

Elem, mani se suplje i daj recepte :wink:
danas

Post by danas »

auf....

evo thom kha supa, znam je napamet...

u gazu zaviti 7-8 nasjecenih stalaka limunove trave, jedan veci galangal (ne znam kako se ovo kaze na nasem) isjecen da se okus primi, nekoliko cesnjeva bijelog luka, jedan iskrizan crni luk, i par iscjepkanih kaffir lime listova (ne znam ni ovo kako se kaze)... :-)

ubaciti u serpu sa 2 konzerve kokosovog mlijeka, a onda saprati konzerve sa pilecom juhom da nadodje na jos jednu konzervu tecnosti (ako nema juhe, moze obicna voda i malo bujona)... joj jesam ovo srocila :lol:
onda sve to staviti na jaku vatru da provri, a onda ubaciti komade piletine i povrce po zelji -- ja cesto napravim samo od povrca... kad je pile kuhano, izvaditi onu gazu sa zacinima, dodati 2-3 kasike ribljeg sosa... odozgo posuti sa nasjeckanim mladim lukom i cilantrom... eto... :-)

PS ko voli bas ljuto, u onu gazu idu i ljute azijske cili papricice, amogu s ei nasjec i posut sa ovim lukom i cilantrom na kraju... :-)
sirotanovic

Post by sirotanovic »

danas wrote:auf....

evo thom kha supa, znam je napamet...

u gazu zaviti 7-8 nasjecenih stalaka limunove trave, jedan veci galangal (ne znam kako se ovo kaze na nasem) isjecen da se okus primi, nekoliko cesnjeva bijelog luka, jedan iskrizan crni luk, i par iscjepkanih kaffir lime listova (ne znam ni ovo kako se kaze)... :-)

ubaciti u serpu sa 2 konzerve kokosovog mlijeka, a onda saprati konzerve sa pilecom juhom da nadodje na jos jednu konzervu tecnosti (ako nema juhe, moze obicna voda i malo bujona)... joj jesam ovo srocila :lol:
onda sve to staviti na jaku vatru da provri, a onda ubaciti komade piletine i povrce po zelji -- ja cesto napravim samo od povrca... kad je pile kuhano, izvaditi onu gazu sa zacinima, dodati 2-3 kasike ribljeg sosa... odozgo posuti sa nasjeckanim mladim lukom i cilantrom... eto... :-)

PS ko voli bas ljuto, u onu gazu idu i ljute azijske cili papricice, amogu s ei nasjec i posut sa ovim lukom i cilantrom na kraju... :-)
Odo na burek ipak :D
Post Reply