Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li vaša zgrada ima izabranog upravitelja i da li plaćate upraviteljninu?

Poll ended at 08/09/2011 12:44

Da.
57
71%
Ne.
8
10%
Ne znam.
8
10%
Samo četvrtkom dođu neki i upravljaju mojom ZKS (Zgradom kolektivnog stanovanja).
2
3%
Ja stanujem u zgradi pojedinačnog stanovanja ZPS i upravitelj mi ne treba.
5
6%

Total votes: 80

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#51 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by PipiDugaDevetka »

LieToMe wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
LieToMe wrote: E ovo se nama desilo, tj nesto slicno. Kupili smo stan u novogradnji, naravno sve novo, novi liftovi... Uglavnom, kad smo isli potpisivati ugovor, pitamo covjeka, koji jel zastupa drugu stranu, ko je upravitelj, kad ce se to birati... Kaze nista ne brinite, zgrada je 2 godine pod garancijom, to kao oni preuzimaju na sebe. Hajd reko super, bas lijepo.
Nedavno mi vracajuci se sa posla ugledamo u sanducetu "cestitku". Pogledamo kad neki upravitelj (btw prvi put cujem za njega pa nisam ni upamtila negdje u Hrasnom imaju sjediste) poslao nam racun i to u iznosu od 42,80 KM :shock: :? Mislim mogao mi je bilo ko odprintati i staviti u sanduce racun i ja sad trebam da platim. na osnovu cega? Naravno upalimo se i supug i ja, trebam li napomenuti da nismo nikakav ugovor potpisali ni sa kim, cak nas niko nije ni pitao koga bi mi za upravitelja... Nazovem mamu i svekrvu da vidim koliko one placaju (pola od onoga za sta je nama dosao racun). Nazove suprug kontakt osobu,da bi dobio sljedece odgovore: eto znate, mi smo morali izabrati upravitelja (ok nas niko nije konsultovao mi smo vlasnici stana), ok, jeste li morali uzeti najskupljeg? Pa znate, to nece biti stalno tako to je zato sto eto nisu svi stanovi kupljeni pa je cijena veca! :shock: Ja da placam za stanove koji nisu useljeni :shock: Pa eto znate,ta razlika je za zastitara, njega treba platiti? OK, 300 stanova puta 20 KM je 6000 KM, gospodjo mogu li ja kako da dam otkaz u svojoj firmi pa da radim zastitar kod sebe u zgradi??? :lol: Uglavnom izborili smo se za zbog stanara, koji je danas, pa nek nam je dragi Bog na pomoci jer stvarno ne mislim placati 42,80 KM mjesecno da bi mi neko promijenio sijalicu ispred stana to mzemo i sami.
Tako te volim borben, mlad, obrazovan, jasno mu je šta se dešava sa njegovom privatnom imovinom,...Ma, ni marke ne uplaćuj dok ne bude sve po zakonu, a Zakon je ovdje:
http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.b ... kst__0.pdf s tim da je upravo otpočeo proces za njegovu izmjenu. Vidi moj prethodni post.
Borbena :D ali nebitno. Ma danas imamo zbor stanara pa vidjecemo sta ce biti i kako ce biti. Mene samo zanima jedno, s obzirom da nismo ni s kim nista potpisivali i da nas niko nije pitao ni za zdravlje a kamo li za upravitelja nemaju me pravo ganjati na sudu za ove 42,80 KM, predpostavljam da cemo potekom oktobra zateci jos jednu "cestitku" ukoliko se nesto ne desi danas.
Mogli ste na Skup etažnih vlasnika pozvati nekoga iz Ministarstva da vas upozna sa upravitljstvom. To im je posao,
ali i da dođe neko, ne možeš sa njim diskutovati ako prethodno nisi pročitala Zakon.
Još se vi, EV, ne poznajete dobro, pa bi bilo dobro da ti ili neko tebi poznat preuzme plaćenu obavezu da bude PEV (Predstavnik et. vlasnika pred upraviteljem), a ne da ti se desi kao meni da mi polupismeni (Stvarno teško piše pisanim slovima prvačića) VKV majstor, star 80 godina, slizan sa direktorom upraviteljskim,...Zakukaćeš i sjetićeš me se ako pogriješite u izboru PEV-a. Neko tvoj, jača polovina, a nije za odbaciti onih DO 15% od ukupno uplaćenih svih naknada. Naročito ako je zgrada golema.
Garden of illusion

#52 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Garden of illusion »

LieToMe wrote:Borbena :D ali nebitno. Ma danas imamo zbor stanara pa vidjecemo sta ce biti i kako ce biti. Mene samo zanima jedno, s obzirom da nismo ni s kim nista potpisivali i da nas niko nije pitao ni za zdravlje a kamo li za upravitelja nemaju me pravo ganjati na sudu za ove 42,80 KM, predpostavljam da cemo potekom oktobra zateci jos jednu "cestitku" ukoliko se nesto ne desi danas.
@LieToMe imaju te pravo tužiti bez obzira što niste pojedinačno potpisali odluku o izboru upravitelja jer podliježete pod većinsku odluku stanara po zakonu o održavanju i upravljanju zgradama. Konkretno Član.33 gdje između ostalog stoji da se odluke (donešene na skupu etažnih vlasnika ili putem ankete ukoliko skup nije moguće sazvati),smatraju punovažnim ako se za iste izjasne etažni vlasnici koji u svom vlasništvu imaju više od 50 % korisne površine zgrade. Odluke donesene na skupu etažnih vlasnika su obavezujuće za sve etažne vlasnike u zgradi.
LieToMe

#53 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by LieToMe »

Garden of illusion wrote:
LieToMe wrote:Borbena :D ali nebitno. Ma danas imamo zbor stanara pa vidjecemo sta ce biti i kako ce biti. Mene samo zanima jedno, s obzirom da nismo ni s kim nista potpisivali i da nas niko nije pitao ni za zdravlje a kamo li za upravitelja nemaju me pravo ganjati na sudu za ove 42,80 KM, predpostavljam da cemo potekom oktobra zateci jos jednu "cestitku" ukoliko se nesto ne desi danas.
@LieToMe imaju te pravo tužiti bez obzira što niste pojedinačno potpisali odluku o izboru upravitelja jer podliježete pod većinsku odluku stanara po zakonu o održavanju i upravljanju zgradama. Konkretno Član.33 gdje između ostalog stoji da se odluke (donešene na skupu etažnih vlasnika ili putem ankete ukoliko skup nije moguće sazvati),smatraju punovažnim ako se za iste izjasne etažni vlasnici koji u svom vlasništvu imaju više od 50 % korisne površine zgrade. Odluke donesene na skupu etažnih vlasnika su obavezujuće za sve etažne vlasnike u zgradi.
ok, u tom slucaju ja cu ih tuziti. i ja imam par argumenata a to je koja je maximalna zakonski odredjena cijena po 1m2 po kojoj sam duzna placati upravitelja? sigurno nije 42,80 KM nemam stan od 200 kvadrata (iako bih voljela da imam) ima li neko pravo da mi naplacuje zastitara koji ne sjedi pred mojom zgradom i koji ipak unutra pusta ko god dodje i imali pravo da meni naplacuje to sto vecinski vlasnik ne placa za svoje stanove??? Meni cak nije problem ni da ostane isti upravitelj, ja samo zelim da se regulisu neke stvari, prvo je cijena (zgrada je napominjem nova), pa onda taj zastitar (jer su nakom prvog mjeseca makli pravog zastitara sa pistoljem pa sad ordinira svaki dan neki novi). sve i da jeste duzan da izabere, mogao je prije 3 mjeseca napisati na oglasnu plocu da je izabran upravitelj, da nas vlasnike NEvecionskih stanova makar informise o cemu je rijec. mislim da je u pitanju klasicno otimanje novca ali eto...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#54 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Garden of illusion wrote:
Gardenice, nisu još ni izabrali upravitelja i PEV-a, a kamoli da su potpisali kolektivni ugovor sa upraviteljskom firmom, ali kao troškovi za obezbjedjenje koje čuva praznu zgradu, pa ima troškova. Vidi prethodni post @Lie to me.
Ne znam kako je to po Zakonu od kojeg mjeseca će morati uplaćivati naknade za održavanje i upravljanje zgradom?
Od dana tehn. prijema ilii neki drugi datum dolazi u obzir?
Garden of illusion

#55 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

LieToMe wrote:
ok, u tom slucaju ja cu ih tuziti. i ja imam par argumenata a to je koja je maximalna zakonski odredjena cijena po 1m2 po kojoj sam duzna placati upravitelja? sigurno nije 42,80 KM nemam stan od 200 kvadrata (iako bih voljela da imam) ima li neko pravo da mi naplacuje zastitara koji ne sjedi pred mojom zgradom i koji ipak unutra pusta ko god dodje i imali pravo da meni naplacuje to sto vecinski vlasnik ne placa za svoje stanove??? Meni cak nije problem ni da ostane isti upravitelj, ja samo zelim da se regulisu neke stvari, prvo je cijena (zgrada je napominjem nova), pa onda taj zastitar (jer su nakom prvog mjeseca makli pravog zastitara sa pistoljem pa sad ordinira svaki dan neki novi). sve i da jeste duzan da izabere, mogao je prije 3 mjeseca napisati na oglasnu plocu da je izabran upravitelj, da nas vlasnike NEvecionskih stanova makar informise o cemu je rijec. mislim da je u pitanju klasicno otimanje novca ali eto...
Trenutno zakonski određena cijena za održavanje je 0,38KM/m2 za zgrade sa liftom odnosno 0,25KM/m2 za zgrade bez lifta. To je ono što ste zakonski obavezni platiti za upravljanje izabranom upravitelju. Pomnoži broj kvadrata sa jednom od ovih cijena, toliki račun vam upravitelj treba ispostaviti.Mada mislim da si već upoznata sa tim :-D Ta dodatna cijena nije po zakonu, i ima mi smisla jedino ukoliko ste sa vlasnikom zgrade potpisali ugovor u kojem on može u vaše ime sklapati ugovore o iznajmljivanju zaštite za objekat u kojem stanujete i slične poslove. Provjeri kupoprodajni ugovor obavezno. I kod tog upravitelja provjeri na osnovu čega je formirao cijenu na uplatnici koju ste dobili.
Imaš i Član.10 Zakona gdje kaže da :
"Svaka zgrada koja ima dva i više etažnih vlasnika i u kojoj je privatizovano više od 50% korisne
površine bira upravitelja.
Za zgradu koja ima jednog etažnog vlasnika i više korisnika koji su u zakupnom odnosu, vlasnik mora
organizovati održavanje zgrade koje obuhvata sve radove iz člana 7., 8. i 9. ovog Zakona ili izabrati
upravitelja koji posjeduje certifikat, u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu ovog Zakona te o
načinu organizovanja održavanja obavijestiti Ministarstvo stambenih poslova Kantona Sarajevo (u
daljnjem tekstu: Ministarstvo) u roku od 30 dana.
Vlasnici novoizgrađenih zgrada koje se rade na principu kondominijuma (zajedničko vlasništvo ili suvlasništvo) moraju organizovati održavanje zgrade koje obuhvata sve radove iz člana 7. 8. i 9. ovog Zakona ili izabrati upravitelja koji
posjeduje certifikat, u roku od tri mjeseca od dana dobijanja upotrebne dozvole, te o načinu
organizovanja održavanja obavijestiti Ministarstvo, u roku od 30 dana.
Vlasnici novoizgrađanih zgrada dužni su izabrati upravitelja koji posjeduje certifikat u roku od tri
mjeseca od dana dobijanja upotrebne dozvole.
Općine na području Kantona Sarajevo su dužne dostaviti Ministarstvu kopiju upotrebne dozvole za
novoizgrađene zgrade u roku od 30 dana od dana izdavanja upotrebne dozvole.
Za zgrade koje čine jednu građevinsku cjelinu etažni vlasnici su dužni odabrati jednog upravitelja."

Evo pokušaj nešto sa ovim ako možeš na tom zboru , i nemojte plaćati nešto sto po zakonu niste obavezni i što ranije niste dogovorili sa ostalim suvlasnicima zgrade.
Garden of illusion

#56 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

PipiDugaDevetka wrote: Gardenice, nisu još ni izabrali upravitelja i PEV-a, a kamoli da su potpisali kolektivni ugovor sa upraviteljskom firmom, ali kao troškovi za obezbjedjenje koje čuva praznu zgradu, pa ima troškova. Vidi prethodni post @Lie to me.
@Pipi lijep pozdrav :-D
Evo pročitala sam prethodni post i odgovorila @LieToMe,nadam se da će riješiti problem na današnjem zboru.
PipiDugaDevetka wrote:Ne znam kako je to po Zakonu od kojeg mjeseca će morati uplaćivati naknade za održavanje i upravljanje zgradom?
Od dana tehn. prijema ilii neki drugi datum dolazi u obzir?
Vlasnici novoizgrađenih zgrada dužni su izabrati upravitelja koji posjeduje certifikat u roku od tri mjeseca od dana dobijanja upotrebne dozvole.
A inače kod ostalih ulaza,praksa je da se prilikom promjene upravitelja dogovori sa PEV da se računi novog upravitelja dostave nakon isteka otkaznog roka starom upravitelju.Tehnički prijem se uradi nekoliko dana nakon dostavljenog zahtjeva za izborom novog upravitelja.
Garden of illusion

#57 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

@LieToMe imaš temu o upraviteljima, pokušaj i tamo nešto naći, možda pomogne da središ problem

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=66834
LieToMe

#58 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by LieToMe »

Garden of illusion wrote:@LieToMe imaš temu o upraviteljima, pokušaj i tamo nešto naći, možda pomogne da središ problem

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=66834
Hvala puno na odgovorima. PipiDugaDevetka je vec pomogao puno, ja sam skinula i Zakon, malo iscitala, podvukla neke stvari, uglavnom idem spremna na sastanak pa vidjecemo sta ce biti od svega ovoga. Tnx jos jednom :wink:
Control panel

#59 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Control panel »

ovaj zakon je vrlo bitan i treba preko MZ ucestvovati u raspravi i reci sta gradjane muci. poslije nema kajanja.
PipiDugaDevetka

#60 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Control panel wrote:ovaj zakon je vrlo bitan i treba preko MZ ucestvovati u raspravi i reci sta gradjane muci. poslije nema kajanja.
http://skupstina.ks.gov.ba/node/2926 wrote:Obavijest
Na osnovu člana 134. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“-Novi prečišćen tekst, broj: 25/10 i 14/11), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 14.09.2011. godine, donijela je slijedeći

Z A K LJ U Č A K

1.Utvrđuje se Nacrt zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.

2.Javna rasprava održaće se u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanova i trajaće 60 dana.

3.Primjedbe, prijedlozi, sugestije zastupnika i mišljenja radnih tijela Skupštine dostavljaju se Vladi Kantona Sarajevo koja organizuje i provodi javnu raspravu.

4.Vlada Kantona Sarajevo dužna je da nakon provedene javne rasprave podnese Skupštini Izvještaj o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćni i pripremi Prijedlog zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.

Broj:01-02-25195/11 PREDSJEDAVAJUĆA
14.09.2011. godine SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO
S A R A J E V O
Prof. dr Mirjana Malić
Ja ovu Obavijest ne razumijem.
Da li to znači da ja moram zamoliti nekoga za koga sam glasao i dostaviti mu u pisanoj formi svoje primjedbe i sugestije, pa da on to dva mjeseca kasnije prezentira. Ne razumijem ni hoće li i u MZ biti Javna rasprava u vezi sa ovim?
Control panel

#61 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Control panel »

PipiDugaDevetka wrote:
Control panel wrote:ovaj zakon je vrlo bitan i treba preko MZ ucestvovati u raspravi i reci sta gradjane muci. poslije nema kajanja.
http://skupstina.ks.gov.ba/node/2926 wrote:Obavijest
Na osnovu člana 134. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“-Novi prečišćen tekst, broj: 25/10 i 14/11), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 14.09.2011. godine, donijela je slijedeći

Z A K LJ U Č A K

1.Utvrđuje se Nacrt zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.

2.Javna rasprava održaće se u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanova i trajaće 60 dana.

3.Primjedbe, prijedlozi, sugestije zastupnika i mišljenja radnih tijela Skupštine dostavljaju se Vladi Kantona Sarajevo koja organizuje i provodi javnu raspravu.

4.Vlada Kantona Sarajevo dužna je da nakon provedene javne rasprave podnese Skupštini Izvještaj o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćni i pripremi Prijedlog zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.

Broj:01-02-25195/11 PREDSJEDAVAJUĆA
14.09.2011. godine SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO
S A R A J E V O
Prof. dr Mirjana Malić
Ja ovu Obavijest ne razumijem.
Da li to znači da ja moram zamoliti nekoga za koga sam glasao i dostaviti mu u pisanoj formi svoje primjedbe i sugestije, pa da on to dva mjeseca kasnije prezentira. Ne razumijem ni hoće li i u MZ biti Javna rasprava u vezi sa ovim?
valjda je pod lokalnom jedinicom i MZ. svaki zakon mora proci i kroz MZ. pitaj u MZ kada ce biti javna rasprava ili ako ne bude planirana trazi da bude, na to imas pravo i onda mozes ostaviti svoje prijedloge.
a naravno ako znas nekoga od zastuonika mozes i tako, a i ako ne znas imas klubove zastuonika po strankama u Skupstini pa odes koji ti se svidi i njima prezentiras svoja razmisljanja.
PipiDugaDevetka

#62 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Control panel wrote: valjda je pod lokalnom jedinicom i MZ. svaki zakon mora proci i kroz MZ. pitaj u MZ kada ce biti javna rasprava ili ako ne bude planirana trazi da bude, na to imas pravo i onda mozes ostaviti svoje prijedloge.
a naravno ako znas nekoga od zastuonika mozes i tako, a i ako ne znas imas klubove zastuonika po strankama u Skupstini pa odes koji ti se svidi i njima prezentiras svoja razmisljanja.
Hvala @Ctrl,
Tako ću i uraditi.

Evo sam na ovoj temi ''Javne rasprave u Kantonu'' već nešto predložio kao izmjenu Nacrta Zakona:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=89696
Control panel

#63 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Control panel »

PipiDugaDevetka wrote:
Control panel wrote: valjda je pod lokalnom jedinicom i MZ. svaki zakon mora proci i kroz MZ. pitaj u MZ kada ce biti javna rasprava ili ako ne bude planirana trazi da bude, na to imas pravo i onda mozes ostaviti svoje prijedloge.
Hvala @Ctrl,
Tako ću i uraditi.

Evo sam na ovoj temi ''Javne rasprave u Kantonu'' već nešto predložio kao izmjenu Nacrta Zakona:
odlicno jos samo ovo siprintaj i otidji na sastanak u MZ i to predlozi da bude zvanicno
PipiDugaDevetka

#64 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Control panel wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Hvala @Ctrl,
Tako ću i uraditi.

odlicno jos samo ovo siprintaj i otidji na sastanak u MZ i to predlozi da bude zvanicno
Nijesam ti ja govornik dobar, pa ću samo u pismenoj formi ostaviti sekretaru MZ, a on valjda zna šta će dalje sa tim papirčinama.
Control panel

#65 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Control panel »

PipiDugaDevetka wrote:
Nijesam ti ja govornik dobar, pa ću samo u pismenoj formi ostaviti sekretaru MZ, a on valjda zna šta će dalje sa tim papirčinama.
koja si MZ?
PipiDugaDevetka

#66 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Control panel wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
koja si MZ?
Pejton, MZ Centar - Ilidža.
Control panel

#67 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Control panel »

PipiDugaDevetka wrote:
Control panel wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
koja si MZ?
Pejton, MZ Centar - Ilidža.
uh nije ni tebi lako.
PipiDugaDevetka

#68 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Control panel wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Pejton, MZ Centar - Ilidža.
uh nije ni tebi lako.
Što li to? Sasvim OK MZ, osim što pijemo vodu upitne kvalitete, osim što je na Ilidžu SDP poražen na vanrednim izborima, osim što imam hojratine i hojratinke za komšije, osim što zamišljena aksa aerodroma prolazi preko moje zgrade, pa kada avioni slijeću tačno iznad, jedno 30-tak metara budu iznad zgrade, osim što kada narkoman baci bombu sa balkona niko ne zove policiju do ujutru, osim što je na prvim spratovima i u prizemljima obavezno montiranje rešetki na prozore i balkone, osim što mi je zgrada 4 puta gorjela otkako je nadogr(a)đena,....

Sekretar MZ je dobar čo'ek!
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#69 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by bordo gandalf »

Pipi Pejton je dosta mirniji :)
PipiDugaDevetka

#70 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

rashtiman wrote:Pipi Pejton je dosta mirniji :)
Aha, primjetio sam, ali ima tema o Ilidži, pa tamo ćemo o tome.
PipiDugaDevetka

#71 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Prava e-mail adresa za sve u vezi Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradama KS je:
[email protected]

Tamo će vas dočekati i rukama, i nogama vaš @PipiDugaDevetka.

Hvala!
PipiDugaDevetka

#72 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Nije slobodan čovjek ko se ne oslobodi upravitelja!
KAKO SE OSLOBODITI UPRAVITELJA I SAMOORGANIZOVATI EV DA ODRŽAVAJU ZGRADU?

Započeti proces zamjene upraviteljske firme. Poplaćati sve dugove komšija-neplatiša i sve ostalo što piše u Pravilniku koji je donio ministar. U momentu kada imadnete papir da vaš upravitelj nije upravitelj, otići u Ministarstvo st. politike i sa određenim osobama napraviti ugovor sa klauzulom zvanom IMT u korist te osobe. Ta osoba na položaju u ministarstvu treba da do u beskraj oteže sa izborom novog upravitelja.

I to je to, oslobođeni ste parazita i lopova (svaka čast i čest izuzecima kojih među upraviteljskim firmama ima)!

Opomena

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!

Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajo od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde

(Imate priliku da učestvujete u Javnoj raspravi da kreirate Zakon o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradama KS. Od 14. septembra teče rok od 60 dana kada će se održati Javna rasprava. Pozovite nekog zastupnika za kojeg ste glasali u Skupštini Kantona i prenesite primjedbe i sugestije)
-Zašto uopšte moramo imati upravitelja?

-To je javni interes!

-Malo sutra je javni interes da imate nekoga ko bi vam otimao pare, a sve po zakonu.

-Iskustvo onih zgrada koje sada nemaju upravitelja, a održavanje su organizovali u svojoj režiji, govori da se to više isplati, nego imati upravitelja.

-Vidi prethodne diskusije forumaša @vryzas!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=90688

-Zašto se ne bi upravitelji upustili u utakmicu da ih sami EV traže da preuzmu upraviteljstvo nad zgradom?

-Neumitna logika prirode nam govori da je lakše direktoru upraviteljske firme da sa podizvođačem radova ugovori ugradnju 100 interfona tako da bi za 100 interfona postigao kod podizvođača manju cijenu, nego kada bi zgrada i EV sami ugovarali ugradnju jednog ili dva interfona. Idealno zamišljeno. Jednostavne ideje su uglavnom genijalne.
Međutim, moj upravitelj FAMOS-GRADNJA naplatio 1500KM za ugradnju interfona, a ja, lažno iskazujući potrebu za ugradnjom interfona, dogovorio kod istog podizvođača ugradnju za 1000KM. (Znam, i to je puno za 3-spratnu zgradu).

-DOLJE LJAGA OD UPRAVITELJA!
Čast i čest izuzecima!
Dr.Mr.Fr.

#73 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Dr.Mr.Fr. »

Pipi samo jedan :thumbup: da istraješ do kraja u svojoj slobodarskoj borbi 8-)
PipiDugaDevetka

#74 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Dr.Mr.Fr. wrote:Pipi samo jedan :thumbup: da istraješ do kraja u svojoj slobodarskoj borbi 8-)
Slabo ću ja šta uraditi. MOĆNI SU I NA VLASTI SU. Koriste moje nepoznavanje pravnih nauka, pa iako su obavezni da SVAKO OBRAĆANJE STRANKE VLASTIMA tretiraju kao UPRAVNI POSTUPAK, vješto izbjegavaju da donesu rješenje, pa taman to rješenje bilo negativno po mene, ali u napomeni da stoji kojem sudu se mogu obratiti da on pomogne vlastima da se pravedno riješi slučaj.

Tako na primjer, potkupljeni ministar (ili radnici Ministarstva) na moju prijavu i zahtjev da se FAMOS-GRADNJI odužme certifikat (Vidi Zakon, član 14. čini mi se.) jer nije očistio dimnjak, pa je došlo do zapaljenja dva dimnjaka u tri godine vremena i time ugrozio živote i imovinu ljudi, oni meni šalju OBAVIJEST neku navodeći šta su uradili da se otkloni nepravilnost. Naravno, u OBAVIJESTI nema napomene kome se mogu dalje obratiti u vezi sa zahtjevom.

Ministar je VLAST, ali on neće da pokaže to, nego i po nekoliko urgencija šalje FG da mu nešto odgovori kada se ja obratim Ministarstvu. Zašto neće? Nema druge nego da je potkupljen ili je i sam član tzv. građevinske mafije u KS!

Jedina nada mi je da pobješnjeli EV (Možda je prejako rečeno, pa bi trebalo biti ''izbačeni iz takta EV'') masovno počnu da se žale Ministarstvu na rad upravitelja.
Svjesni et. vlasnici, samo oni znaju kako su i s kojom mukom zaradili pare da bi kupili stan koji se kupuje jednom ili najviše dva puta u votaŽi i sad neko da im upravlja i stanom i životom njihovim.
Meni su syebali moj život da mi je mater umrla jer sam se ja bavio pisanjem žalbi i odlaskom u kancelarije Ministarstva, nisam joj dovoljno pažnje posvećivao, plus što me je koštalo to i vremena i novca.

Kasnije sam i moždani udar preživio. Nemali doprinos tome je i sekiracija u vezi sa održavanjem zgrade.
:( :x

Od sada, pa nadalje, ko uspije promijeniti upravitelja neka se javi da mu uručim nagrade: Orden SARAJEVOIKSa, sa srebrenim zracima, pixeli na ekranu (isporedi: ulje na platnu).
Image
Ostale nagrade su u vidu besplatnog ''upada'' na koncerte u Sarajevu po izboru dobitnika nagrade uz prethodno plaćenu kartu. Obavezno ponijeti i uvjerenje da je dobitnik vratio sve knjige u biblioteku!
:D
sarajevo63

#75 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by sarajevo63 »

Pipi, evo javljam se, smijenjen još jedan, jaranu pomogla pisati dopise i uspjelo je :thumbup: nakon višemjesečne borbe (ako mogu 2 ulaznice za koncert po izboru).
U potpisu bivši PEV
Locked