Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li vaša zgrada ima izabranog upravitelja i da li plaćate upraviteljninu?

Poll ended at 08/09/2011 12:44

Da.
57
71%
Ne.
8
10%
Ne znam.
8
10%
Samo četvrtkom dođu neki i upravljaju mojom ZKS (Zgradom kolektivnog stanovanja).
2
3%
Ja stanujem u zgradi pojedinačnog stanovanja ZPS i upravitelj mi ne treba.
5
6%

Total votes: 80

(ne)forumas

#26 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by (ne)forumas »

PipiDugaDevetka wrote:Prije grijne sezone ili na poziv domaćina. Bio sam svjedok da je starica kukala nekome putem telefona i izgovorila riječi ''ZVALA SAM UPRAVITELJA''.
btw. ko vam je povjerenik? procedura je takva da ti kao etazni vlasnik problem izneses povjereniku te da on kao ovlasteno lice zovne upravitelja da rjesi problem, a ne neko od ev-a jer to ni nema smisla. Veliki problem je sto su povjerenici ulaza vecinom u tehnickom pogledu nestrucne osobe tako da ne znaju zbog cega treba ili ne zovnuti upravitelja u ostalom trebaju izaci izmjene Zakona koje bas izmedju ostalog regulisu 'ko moze a 'ko ne moze biti povjerenik, od strucne spreme koju ima do godina starosti.

Sto se tice mijenjanja sijalica koje je neko pomenuo, mi svakog mjeseca placamo xy iznose koji se akumuliraju na tamo nekakav nas zajednicki racun sa koga onaj povjerenik iz gornjeg teksta svojim potpisom potvrdi da su izvrseni radovi, upravitelj to naplati i to bi bilo to, eh sad kad zovnes njih da promijene sijalicu oni ti posalju "strucnu osobu" - elektricara ciji dolazak kosta 30km + satnica + promjena sijalica, i tako kad' ti upravitelj "tri puta" promjeni sijalice skine ti toliko para sa zajednickog racuna da si mogo okreciti ulaz - karikiram.
astrid

#27 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by astrid »

Altsa wrote:i mi smo ga promijenili...malo smo se potezali sa bivsim upraviteljom po sudu ali kada smo im namirili minimalni iznos koji smo dugovali pristali su i dobili smo dobrog upravitelja sa kojim smo zadovoljni...ljudi dosli i popravili oluke, krov, post. sanducad i okrecili...ma ljepota
Molim te reci koji je to upravitelj?...ne mogu da vjerujem da takvi postoje :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by PipiDugaDevetka »

(ne)forumas wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Prije grijne sezone ili na poziv domaćina. Bio sam svjedok da je starica kukala nekome putem telefona i izgovorila riječi ''ZVALA SAM UPRAVITELJA''.
btw. ko vam je povjerenik?
Lopov i probisvjet gurbetski od skoro 80 godina. Za državu, domovinu RBiH, mu poginuli brat, sin i zet, a on od te iste države krade državnu struju. Sve nas ugrožava jer kao nulovod koristi radno uzemljenje zgrade. EDP toleriše kradju, pa ukradeno platimo svi mi kroz cijenu struje pod stavkom ''gubici u transportu''. EDP mu toleriše kradju jer je njihov penzioner.

Prigradski seljak, hojratin,...đubre, jednom rječju.
Spandžao se sa direktorom FG, Muharemovićem.
Znaju se još iz šezdesetih godina kada je Muhremović nakon što je ''dobio pare od Tite'' za potopljenu kuću Višegradskim jezerom počeo graditi u Butmiru nešto. PEV-a, gurbetina, pozvao da mu kao radnik EDP pobode stup sa strujomjerom da može graditi to nešto. Ekspresno strujomjer poboden, ali uz uslov da gurbetinova ekipa ''radi elektriku''.

To poznanstvo/prijateljstvo i danas traje. Interes našli u hapanju putem Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradama. Naravno, prvo se morao ''obraditi'' ministar.

Nema druge, nego da je IMT bio u pitanju jer ministar NEĆE DA POSTUPI po Zakonu i oduzme Odobrenje za poslove upravitelja FG iako je ta ista FG dovela do dva požara na dimnjacima u mojoj zgradi jer nije organizovala čišćenje dimnjaka kako je to propisano Zakonom. Hajde jednom, ali DVA puta ista stvar da se desi!?!!!

Prijavio sam ministra, pa ćemo vidjeti šta će biti!

Najvjerovatnije ću ja ''ispušiti'' odbijenicu prijave, pa ću biti prisiljen da odselim iz svoga stana. Samo je to uspjelo četnicima da istjeraju moju primarnu porodicu uz ranjavanje majke u julu 1992.g.
ČETNIČKI UPRAVITELJI D.D.!
Qler

#29 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Qler »

PipiDugaDevetka wrote:
Qler wrote:Ja sam odlucio da ih zovem za sijalicu u haustoru ako treba... do sada sam mijenjao, ali vidim, nece ni komsije, jedini ja budala.. e sada cu da zovem upravitelja, i da im dosadjujem za sve... kad placam, hocu da imam uslugu.
Je li u pitanju FAMOS-GRADNJA komšija @Qler?

OKI je u pitanju. Zvao sam ih prije mjesec dana da dodju fasadu da poprave, odvalio se komad, ulazi vlaga u stan. Danas sam planirao da ih zovem, da ih pitam za zdravlje...
Alen___

#30 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Alen___ »

PipiDugaDevetka wrote:Nezadovoljni ste načinom i kvalitetom održavanja vaše zgrade. Jeste li pokušali promijeniti upraviteljsku firmu?

Ne pokušavajte. Nećete uspjeti da se oslobodite firme parazita koja ništa ne radi, napuhuje račune,... (Svaka čast izuzecima, časnim firmama kojih ima) ...

Zašto se upraviteljske firme nikada nisu bunile što od uvođenja upraviteljstva nad ZKS 2002.g., upraviteljnina = naknada za održavanje i upravljanje, nije povećavana? Zar to nije sumnjivo?

Znači, biti upraviteljska firma se isplati, pa taman naknade bile minimalne. Kako se isplati? To je još jedno bosansko čudo uz nekoliko ostalih kao što je bosanski čudotvorni pekarski prah.

Mene ''pojede'' ova činjenica da upraviteljske firme imaju certifikat za potkradanje građana, a nemoguće im se suprotstaviti ni na koji način.

Ima li načina da se ratosiljamo ovih upravitelja?
ja zivim na selu i meni je zena moj upravitelj
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#31 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Princip je SVE ŠTO SE NE MOŽE ZAVRNUTI i ISKLJUČITI NE PLAĆAM!
Image
U Ulici Školska broj: 3 stanuju redovne platiše upraviteljnine, a na brojevima 5 i 7 stanuju neplatiše.
Neplatiše su tužene sudovima, milioni predmeta čekaju na rješavanje...

OTPOR UPRAVITELJIMA! DOLJE LJAGA OD UPRAVITELJA!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#32 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by KatarinaKosaca »

Meni Oki (u stanu u kojem ne živim) šalje račune po 3 unaprijed :roll:
PipiDugaDevetka

#33 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

KatarinaKosaca wrote:Meni Oki (u stanu u kojem ne živim) šalje račune po 3 unaprijed :roll:
Griješiš, trebaš plaćati iako ne živiš u tom stanu. Meni FAMOS-GRADNJA šalje po 6 računa unaprijed, ali ne dolaze na pripremno ročište po njihovoj tužbi, pa će me Sud obavijestiti da je tužilac odustao od tužbe.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#34 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by KatarinaKosaca »

PipiDugaDevetka wrote:
KatarinaKosaca wrote:Meni Oki (u stanu u kojem ne živim) šalje račune po 3 unaprijed :roll:
Griješiš, trebaš plaćati iako ne živiš u tom stanu. Meni FAMOS-GRADNJA šalje po 6 računa unaprijed, ali ne dolaze na pripremno ročište po njihovoj tužbi, pa će me Sud obavijestiti da je tužilac odustao od tužbe.
Ne kažem da ne treba plaćati, nego zašto šalju račune unaprijed 3 mjeseca
PipiDugaDevetka

#35 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

KatarinaKosaca wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Ušteda u printanju, raznošenju,...Mogli bi omogućiti da na svojim uplatnim mjestima građani uplaćuju i druge svoje obaveze. Evo, ja sada kada su pristigli računi moram u EDP, na poštu, u Sarajevo-gas,...među nervozne ljude u gužvu,...
BHF_Manijak

#36 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by BHF_Manijak »

KatarinaKosaca wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Tako ti i sa RAD-om i sa EKOingom(moj upravitelj), nista cudno...Mogu ti i za godinu cijelu poslati unaprijed a ti placaj mjesec po mjesec ili kako ti je lakse... :wink:
novi.dan.nova.nafaka

#37 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by novi.dan.nova.nafaka »

PipiDugaDevetka wrote:Princip je SVE ŠTO SE NE MOŽE ZAVRNUTI i ISKLJUČITI NE PLAĆAM!
Image
U Ulici Školska broj: 3 stanuju redovne platiše upraviteljnine, a na brojevima 5 i 7 stanuju neplatiše.

Koja antireklama za upravitelje... 8-)
PipiDugaDevetka

#38 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

novi.dan.nova.nafaka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Princip je SVE ŠTO SE NE MOŽE ZAVRNUTI i ISKLJUČITI NE PLAĆAM!
Image

Koja antireklama za upravitelje... 8-)
Ulica Školska je u Hrasnici, a sjedište moga upravitelja FAMOS-GRADNJE je isto u Hrasnici, pa pretpostavljam da oni izvode ove ''egzebejšn''.

Ministre SDA solidni, vidi šta ti rade od Zakona! Prevrnuli ga, okrenuli ga,...i prave neke svoje zakone i pravila!
Umjesto da Him ukineš certifikat upravitelja (po mojoj prijavi), ti dozvoljavaš da oni TEBI daju certifikat ministra.
Ili si potkupljen, ili ti noge deSmr!
PipiDugaDevetka

#39 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

vryzas wrote:
vryzas wrote:Ne, nemamo upravitelja. Otjerali smo OKI poslije 2-3 mjeseca nakon sto je potpisan ugovor o odrzavanju i zadnjih nekoliko godina ulaz odrzavamo zajednickim snagama. Svaki stan placa mjesecno po 10-ak maraka, a sve pare se uplacuju na zajednicki racun. Sa tim novcem se placa mjesecno odrzavanje lifta, ciscenje ulaza jednom sedmicno, kao i sitnice tipa zamjena brave na ulaznim vratima, sijalica itd. Novac se trosi na ono osnovno za normalno funkcionisanje ulaza...godisnje na racunu ostane stotinjak maraka koje se koriste u slucaju ozbiljnijih problema tipa poplave u podrumu jer je pukla cijev, :D ugradnje spec. vrata za podrum itd.

Kakav crni upravitelj i govna...

Btw. za ovakav "model "odrzavanja ulaza moras imati normalne komsije :-) , a u mom ulazu ih je 90% 8)
Toliko ih i placa mjesecnu naknadu...

Lako uz Sinalco :D
Na satanku kucnog savjeta jednoglasno donesena odluka da se raskine ugovor sa prevarantima...nemam pojma kako je to zavrseno sa pravne strane jer je komsija advokat zavrsio sve uz potpis/saglasnost svih stanara...nakon sto smo raskinuli ugovor nije angazovan novi upravitelj od strane predstavnika stanara...niko iz nikakvog ministarstva nije dolazio, slao preporucena pisma, zvao itd.itd. zar su trebali? :?

Znam jos nekoliko ulaza na Dobrinji koji nemaju upravitelja (vecinom zgrade do 4 sprata) :-)

Placao sam prije nekoliko godina skoro 30KM za odrzavanje, a na oglasnoj tabli bi u sklopu "racuna" navodili kojekakve poreze i ostale gluposti, dok bi sa druge strane cekali na zamjenu brave po mjesec dana. Sada 90% stanara placa po 10KM i sve fercera OK!

Nije mi do jebenih 20KM ali ne dozvoljavam da me neko pravi budalom i krade na moje oci...govna su za kanalizacije, a par firmi u KS koje se bave ovim poslom ce upravo tamo i zavrsiti 8)
Usluga za uslugu, ja tebi, ti meni.

SDA ministre solidni, .... :-) :shock: :? Imaš li stida kada pročitaš ovo? Ovo si ti omogućio nesposobnošću da organizuješ da tvoji pomoćnici NADGLEDAJU SPROVODJENJE Zakona. Zašto moja zgrada nema potpisan međuvlasnički ugovor? Zašto PEV u mojoj zgradi, i pored tvoje naredbe da održi Skup EV, nije održao Skup EV?
Otkud se u Sudu, a povodom tužbe FG protiv mene-neplatiše, pojavio Zapisnik o održanom Skupu EV iz decembra 2005.?
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#40 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by anjusha »

I nasa zgrada ima tog slavnog upravitelja (nije onaj koji si naveo pipi, ali je slican) i isto 90% stanara redovno placa to odrzavanje... A bas na mom spratu vec jedno dvije godine prekidac za struju je puknut na takav nacin da je pravi ruski rulet pokusati upaliti svjetlo...
PipiDugaDevetka

#41 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

anjusha wrote:I nasa zgrada ima tog slavnog upravitelja (nije onaj koji si naveo pipi, ali je slican) i isto 90% stanara redovno placa to odrzavanje... A bas na mom spratu vec jedno dvije godine prekidac za struju je puknut na takav nacin da je pravi ruski rulet pokusati upaliti svjetlo...
Na neki način ''pritisnite'' PEV-a (Predstvnika Etažnih Vlasnika pred upraviteljem). Ako ima para na računu, nema tog upravitelja koji ne bi naplatio fiksiranje prekidača pedesetak KM, a stvarna cijena te intervencije je manja od 5KM. Naopak Zakon, pa je tako. Naopakost Zakona omogućava SDA ministar solidni! Nije bilo dovoljno glasova za SDP, pa da izbjegnu SDA ministre na kantonali nivou.
PipiDugaDevetka

#42 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Deratizacija je još jedan problem u oblasti stambene politike.
Deratizacija mora biti jednovremena i sveobuhvatna.
Konkretno, u mom naselju u Pejtonu-opština Ilidža, postoji mnogo ZPS (Zgrada pojedinačnog stanovanja) koje su obavezne da ispunjavaju samo ona tri člana Zakona, čini mi se 7; 8. i 9., ali ih niko ne kontroliše da li to i ispunjavaju.
To su uglavnom ''privatne kuće''. Mada je sada sve privatno, ali eto radi razumjevanja koristim izraz ''privatne kuće''.
Tako sam ja sa svoga prozora sa kojeg imam pogled na ZPS koje nisu obavezne imati firmu upravitelja svojim okom sokolovim u rani jutarnji sat vidio kako ''miševi kolo vode'' na doksatu prizemnom.

Koga ''farba'' Vlada Kantona kada donosi Odluke o deratizaciji? Čitaj, troši narodne pare iz budžeta. Firme koje vrše deratizaciju ''ratuju'' za taj parali posao, a samo ga otaljavaju jer je Zakon o održavanju zaj. dijelova i upravljanju zgradama, faličan.
Zakon je donijela Skupština Kantona SA, a na prijedlog Ministarstva stambene politke. Oni su ga napisali. Ne sjećam se više da li je te 2005., kada je donesen sadašnji Zakon, bio stari-novi SDA ministar Č.L. ili uvoditelj upraviteljstva, ministar Silajdžić Tajo (SBiH).

LZN, haos u oblasti stambene politike!

Odluke i zakonska rješenja u sadašnjem vremenu imaju goleme posljedice za naredne generacije.
Konstruktivna kritika podrazumijeva i to da ponudim rješenje. Ja ga nažalost nemam jer nisam obrazovan u vezi sa stanogradnjom, ni u vezi sa pravom, a ni u vezi sa hemijom i mišomorstvom.

Editovano:
K'o da sam znao šta se dešava u vezi sa deratizacijom, pa sam postavio ovaj problem u vezi sa stanovanjem i održavanjem stambenog fonda.
bakirj

#43 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by bakirj »

Dr.Mr.Fr. wrote:
Altsa wrote:i mi smo ga promijenili...malo smo se potezali sa bivsim upraviteljom (lopovski Eko-Ing) po sudu ali kada smo im namirili minimalni iznos koji smo dugovali pristali su i dobili smo dobrog upravitelja sa kojim smo zadovoljni

Ok promjenili, ova gore kaže citiram: "Mi nemamo upravitelja" WTF!!!

KAKO!??
Znači, NEMOŽEŠ PROMENUTI UPRAVITELJA DOK NE IZMIRIŠ DUG...?
pošto ti upravitelj NAPRAVI DUG vještački, vamo tamo...onda ostaješ zauvjek njegov!!! 8-)
Zbog toga KOD PRVOG IZBORA TREBA PAZITI, TRAŽITI PONUDE PREMA ZAHTJEVIMA STANARA (ovo je trgovina klasnična..šta mi ima čistiti 15 puta mjesečno hodnik i ko će ga provjeriti da čisti toliko :zzzz: koja furka)...

hvala na informaciji.. jako bitna.. sve lijepo al nemožeš se rješiti upravitelja.. žene se lakše rještiti nedaj Bože! :lol:

Što se tiče deratizacije to ti je bukvalno plaćanje provizije ministru, firmi da te ODERE jer riječ deratizacije potiče od riječi DERATI koga stigneš od stanovništva..a onda ga plašiti dobro uvezanom inspekcijom i tako to... :lol:
PipiDugaDevetka

#44 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

vryzas wrote:
Lako uz Sinalco

Na satanku kucnog savjeta jednoglasno donesena odluka da se raskine ugovor sa prevarantima...nemam pojma kako je to zavrseno sa pravne strane jer je komsija advokat zavrsio sve uz potpis/saglasnost svih stanara...nakon sto smo raskinuli ugovor nije angazovan novi upravitelj od strane predstavnika stanara...niko iz nikakvog ministarstva nije dolazio, slao preporucena pisma, zvao itd.itd. zar su trebali?

Znam jos nekoliko ulaza na Dobrinji koji nemaju upravitelja (vecinom zgrade do 4 sprata)

Placao sam prije nekoliko godina skoro 30KM za odrzavanje, a na oglasnoj tabli bi u sklopu "racuna" navodili kojekakve poreze i ostale gluposti, dok bi sa druge strane cekali na zamjenu brave po mjesec dana. Sada 90% stanara placa po 10KM i sve fercera OK!

Nije mi do jebenih 20KM ali ne dozvoljavam da me neko pravi budalom i krade na moje oci...govna su za kanalizacije, a par firmi u KS koje se bave ovim poslom ce upravo tamo i zavrsiti
Ha, šta kažeš na ovo ministre solidni!
:evil: PINKU UZIMAŠ OD GRAĐANA DA BI PREDMETE ZADRŽAO U RADNOM STOLU?
SVOJE DIJETE ŠKOLAAŠ U ENGLESKOJ OD OVE PINKE. SRAM TE BILO! :evil:
PipiDugaDevetka

#45 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Nikako mi nije jasno kako neko ko je kupio stan, a prethodno za njega ''krv propišao'', litre znoja i suza prolio,...kako neko može da ne zna da li ima upravitelja koji mu održava zajedničke dijelove zgrade?
Nisu mi jasni ti etažni vlasnici u ZKS (Zgradama kolektivnog stanovanja)!

Vidi anketu!
Asana

#46 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Asana »

Ako se ne varam, bilo je u medijima da je pokrenuta javna rasprava za izmjenu Zakona o upravljanju u stambenim zgradama. Ima li neko elektronsku kopiju nacrta da postavi link?

Evo prilike da se daju primjedbe, traziti da se ugradi mogucnost da vlasnici odaberu da sami vode odrzavanje ... vjerujem da bi se onda usluga popravila.
LieToMe

#47 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by LieToMe »

PipiDugaDevetka wrote:Nikako mi nije jasno kako neko ko je kupio stan, a prethodno za njega ''krv propišao'', litre znoja i suza prolio,...kako neko može da ne zna da li ima upravitelja koji mu održava zajedničke dijelove zgrade?

Vidi anketu!
E ovo se nama desilo, tj nesto slicno. Kupili smo stan u novogradnji, naravno sve novo, novi liftovi... Uglavnom, kad smo isli potpisivati ugovor, pitamo covjeka, koji jel zastupa drugu stranu, ko je upravitelj, kad ce se to birati... Kaze nista ne brinite, zgrada je 2 godine pod garancijom, to kao oni preuzimaju na sebe. Hajd reko super, bas lijepo.
Nedavno mi vracajuci se sa posla ugledamo u sanducetu "cestitku". Pogledamo kad neki upravitelj (btw prvi put cujem za njega pa nisam ni upamtila negdje u Hrasnom imaju sjediste) poslao nam racun i to u iznosu od 42,80 KM :shock: :? Mislim mogao mi je bilo ko odprintati i staviti u sanduce racun i ja sad trebam da platim. na osnovu cega? Naravno upalimo se i supug i ja, trebam li napomenuti da nismo nikakav ugovor potpisali ni sa kim, cak nas niko nije ni pitao koga bi mi za upravitelja... Nazovem mamu i svekrvu da vidim koliko one placaju (pola od onoga za sta je nama dosao racun). Nazove suprug kontakt osobu,da bi dobio sljedece odgovore: eto znate, mi smo morali izabrati upravitelja (ok nas niko nije konsultovao mi smo vlasnici stana), ok, jeste li morali uzeti najskupljeg? Pa znate, to nece biti stalno tako to je zato sto eto nisu svi stanovi kupljeni pa je cijena veca! :shock: Ja da placam za stanove koji nisu useljeni :shock: Pa eto znate,ta razlika je za zastitara, njega treba platiti? OK, 300 stanova puta 20 KM je 6000 KM, gospodjo mogu li ja kako da dam otkaz u svojoj firmi pa da radim zastitar kod sebe u zgradi??? :lol: Uglavnom izborili smo se za zbog stanara, koji je danas, pa nek nam je dragi Bog na pomoci jer stvarno ne mislim placati 42,80 KM mjesecno da bi mi neko promijenio sijalicu ispred stana to mzemo i sami.
PipiDugaDevetka

#48 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Asana wrote:Ako se ne varam, bilo je u medijima da je pokrenuta javna rasprava za izmjenu Zakona o upravljanju u stambenim zgradama. Ima li neko elektronsku kopiju nacrta da postavi link?

Evo prilike da se daju primjedbe, traziti da se ugradi mogucnost da vlasnici odaberu da sami vode odrzavanje ... vjerujem da bi se onda usluga popravila.
http://msp.ks.gov.ba/aktuelno/javne_rasprave-NA web. stranici Ministarstva nema ništa, ali na web. stranici Skupštine Kantona su postavili za ''skinuti'' Nacrt:
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... rade_0.pdf

@Asana,
Blagodarim za ovu obavijest.
PipiDugaDevetka

#49 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

LieToMe wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Nikako mi nije jasno kako neko ko je kupio stan, a prethodno za njega ''krv propišao'', litre znoja i suza prolio,...kako neko može da ne zna da li ima upravitelja koji mu održava zajedničke dijelove zgrade?

Vidi anketu!
E ovo se nama desilo, tj nesto slicno. Kupili smo stan u novogradnji, naravno sve novo, novi liftovi... Uglavnom, kad smo isli potpisivati ugovor, pitamo covjeka, koji jel zastupa drugu stranu, ko je upravitelj, kad ce se to birati... Kaze nista ne brinite, zgrada je 2 godine pod garancijom, to kao oni preuzimaju na sebe. Hajd reko super, bas lijepo.
Nedavno mi vracajuci se sa posla ugledamo u sanducetu "cestitku". Pogledamo kad neki upravitelj (btw prvi put cujem za njega pa nisam ni upamtila negdje u Hrasnom imaju sjediste) poslao nam racun i to u iznosu od 42,80 KM :shock: :? Mislim mogao mi je bilo ko odprintati i staviti u sanduce racun i ja sad trebam da platim. na osnovu cega? Naravno upalimo se i supug i ja, trebam li napomenuti da nismo nikakav ugovor potpisali ni sa kim, cak nas niko nije ni pitao koga bi mi za upravitelja... Nazovem mamu i svekrvu da vidim koliko one placaju (pola od onoga za sta je nama dosao racun). Nazove suprug kontakt osobu,da bi dobio sljedece odgovore: eto znate, mi smo morali izabrati upravitelja (ok nas niko nije konsultovao mi smo vlasnici stana), ok, jeste li morali uzeti najskupljeg? Pa znate, to nece biti stalno tako to je zato sto eto nisu svi stanovi kupljeni pa je cijena veca! :shock: Ja da placam za stanove koji nisu useljeni :shock: Pa eto znate,ta razlika je za zastitara, njega treba platiti? OK, 300 stanova puta 20 KM je 6000 KM, gospodjo mogu li ja kako da dam otkaz u svojoj firmi pa da radim zastitar kod sebe u zgradi??? :lol: Uglavnom izborili smo se za zbog stanara, koji je danas, pa nek nam je dragi Bog na pomoci jer stvarno ne mislim placati 42,80 KM mjesecno da bi mi neko promijenio sijalicu ispred stana to mzemo i sami.
Tako te volim borben, mlad, obrazovan, jasno mu je šta se dešava sa njegovom privatnom imovinom,...Ma, ni marke ne uplaćuj dok ne bude sve po zakonu, a Zakon je ovdje:
http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.b ... kst__0.pdf s tim da je upravo otpočeo proces za njegovu izmjenu. Vidi moj prethodni post.
LieToMe

#50 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by LieToMe »

PipiDugaDevetka wrote:
LieToMe wrote:

Vidi anketu!
Tako te volim borben, mlad, obrazovan, jasno mu je šta se dešava sa njegovom privatnom imovinom,...Ma, ni marke ne uplaćuj dok ne bude sve po zakonu, a Zakon je ovdje:
http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.b ... kst__0.pdf s tim da je upravo otpočeo proces za njegovu izmjenu. Vidi moj prethodni post.
Borbena :D ali nebitno. Ma danas imamo zbor stanara pa vidjecemo sta ce biti i kako ce biti. Mene samo zanima jedno, s obzirom da nismo ni s kim nista potpisivali i da nas niko nije pitao ni za zdravlje a kamo li za upravitelja nemaju me pravo ganjati na sudu za ove 42,80 KM, predpostavljam da cemo potekom oktobra zateci jos jednu "cestitku" ukoliko se nesto ne desi danas.
Locked