Tetanus

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
crn,visok

#1 Tetanus

Post by crn,visok »

Prvo, zanima me je li hrđav, korodiran metal stvarno natprosječno opasan za dobivanje tetanusa? Kod nas se u narodu to uvijek gura kao priča, međutim, medicinski izvori to uopće ne spominju, tj. ne navode da bakterija tetanusa prebiva na korodiranom metalu išta češće nego na bilo čemu drugome.
Drugo, ako pretpostavimo da jest, koliko se treba nasaditi na metal da bi bilo potencijalno opasno i da bi se trebalo cijepiti, pod uvjetom da se nisam cijepio preko 10 godina vjerojatno? Pitam jer sam se doslovno ogrebao na malo hrđav metal, ono tri sasvim površinske male ogrebotine, kao od papira ali još pliće. Koliko sam shvatio, antitetanus se prima samo kod kirurških, dubokih rana. Jesam li rizičan ili je uopće smiješn oda se cijepim radi toga?
Cerebrum

#2 Re: Tetanus

Post by Cerebrum »

Ljudi govore da se vecinom dobija tetanus na hrdjavom materijalu kao npr. ekserima i slicno ali hrdja nema veze sa tetanusom niti Clostridium tetani (bakterija) prebiva vise na hrdjavim povrsinama samo sto su ljudi izlozeni najvise time pa bakterija dospije preko hrdje. Ako si zarazen onda ces primjetiti po simptomima. Tetanus inace znaci produzena misicna kontrakcija, jer obicno dok se misic steze te dok je u istegnutom stanju taj period se naziva tetanus. Zbog ovoga misicni spazam je jedan od glavnih simptoma neurotoksina koje C.tetani luci. Dalje, moze doci do povecane temperature, krvnog pritiska, grlo. Nema veze koliko si bio izlozen metalu nego je li bakterija dospjela u organizam.
Klitemnestraaa

#3 Re: Tetanus

Post by Klitemnestraaa »

Ja sam nedavno primila ta vakcinu iako sam ju primila prije godinu dana i prije tri.
Porezala sam se na metlu (metalni dio), ali to je bilo toliko plitko da nisam ni skontala da sam se porezala, nije boljelo niti bilo krvi. Nisam to očistila (nisam ni obraćala pažnju) sve dok mi nije počelo mjesto oticati nakon 5-6 dana. Odmah u hitnu, u bolnicu, poslali na hirurgiju da mi to reckaju, čiste, valjda ako trunka prašine dospije počne se gnojiti i belaj. Primila vakcinu, rekli sreća pa nije bilo te bakterije, primila sam jednu dozu jer sam već prije godinu vakcinu, a ako prodje preko godinu primaju se dvije. I bila na antibioticima preko 10 dana, ciprofloksacinu.
Odsad - i nakon brijanja nogu npr ako se porežem octenisepta i mirna sam. Kupiš sprej imaš 3-4 km u apoteci kao dezinf sredstvo i djeluje protiv gram pozitivnih i gram negativnih bakterija i protiv te isto (valjda, kako su me uputili).
Ja bih na tvom mjestu pravac u hitnu, ja sam tako čekala, odlagala i prošla kroz jaakoo bolan postupak. Bar da znaš da je sve OK.

Sretno, čuvam ti fige. :thumbup:
Post Reply