testovi za b kateogriju-pitanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zvucnikk

#1 testovi za b kateogriju-pitanje

Post by zvucnikk »

pozdrav
moze li neko da mi objasni pitanje br 109
http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... vljeno.pdf

nije mi jasno radi cega se propusta autobus,kad je i meni i njemu zeleno,a ja se nalazim na glavnom putu i nastavljam istim,dok autobus nije na glavnom putu i ima znak da nailazi na put sa prvenstvom prolaza.
Hvala
¤ jelena ¤

#2 Re: testovi za b kateogriju-pitanje

Post by ¤ jelena ¤ »

Prema članu 25.(2) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, svjetlo semafora ''poništava'' ovaj znak o glavnom i sporednom putu, tako da su na ovoj raskrsnici svi putevi jednake važnosti i u tom slučaju slijediš pravilo ''desne strane'', član 49.(1, 2), po kojem ide prvo bus pa tek onda ti, jer bus zadržava pravac kretanja i nema nikog s desne strane, a ti skrećeš lijevo i imaš bus sa svoje desne strane pa ga moraš propustiti.

To je to, a ti ipak sačekaj da neko stručan ovo potvrdi ili ispravi ako sam nešto pobrkala. ;-)
oldtajmer

#3 Re: testovi za b kateogriju-pitanje

Post by oldtajmer »

Pravilo desne strane kojeg niko kod nas ne postuje poslije polaganja :D
Capajebo

#4 Re: testovi za b kateogriju-pitanje

Post by Capajebo »

Vozila javnog gradskog prevoza imaju prvenstvo prolaza, kao npr. i sinska vozila. Kol'ko se sjecam, ovoga nema bas u praksi :mrgreen:
Doda37

#5 Re: testovi za b kateogriju-pitanje

Post by Doda37 »

zvucnikk wrote:pozdrav
moze li neko da mi objasni pitanje br 109
http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... vljeno.pdf

nije mi jasno radi cega se propusta autobus,kad je i meni i njemu zeleno,a ja se nalazim na glavnom putu i nastavljam istim,dok autobus nije na glavnom putu i ima znak da nailazi na put sa prvenstvom prolaza.
Hvala
Zato sto je vazniji semafor nego prometni znak, situacija je glupa ali su stavili pitanje sa shvatite redosljed regulacije

prvo policija, drugo semafor, trece znakovi, cetvrto pravilo desne strane, jos ima vozila pod pratnjom, vozila s prvenstvom prolaza i vozilo koje ne mjenja smjer kretanja

Ovo mi je bilo pitanje na usmenom testu za vozacku kasnih osamdesetih :)
zvucnikk

#6 Re: testovi za b kateogriju-pitanje

Post by zvucnikk »

¤ jelena ¤ wrote:Prema članu 25.(2) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, svjetlo semafora ''poništava'' ovaj znak o glavnom i sporednom putu, tako da su na ovoj raskrsnici svi putevi jednake važnosti i u tom slučaju slijediš pravilo ''desne strane'', član 49.(1, 2), po kojem ide prvo bus pa tek onda ti, jer bus zadržava pravac kretanja i nema nikog s desne strane, a ti skrećeš lijevo i imaš bus sa svoje desne strane pa ga moraš propustiti.

To je to, a ti ipak sačekaj da neko stručan ovo potvrdi ili ispravi ako sam nešto pobrkala. ;-)
Pogledo sam taj clan u ZOBS,i ok je.
Sad se pitam radi cega onda znakovi :) da li u slucaju prestanka rada semafora,pocinje da vaze saobrracajni znakovi,i onda u tom slucaju autobus mora mene propustit :)
KIseljak12

#7 Re: testovi za b kateogriju-pitanje

Post by KIseljak12 »

zvucnikk wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Prema članu 25.(2) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, svjetlo semafora ''poništava'' ovaj znak o glavnom i sporednom putu, tako da su na ovoj raskrsnici svi putevi jednake važnosti i u tom slučaju slijediš pravilo ''desne strane'', član 49.(1, 2), po kojem ide prvo bus pa tek onda ti, jer bus zadržava pravac kretanja i nema nikog s desne strane, a ti skrećeš lijevo i imaš bus sa svoje desne strane pa ga moraš propustiti.

Sad se pitam radi cega onda znakovi :) da li u slucaju prestanka rada semafora,pocinje da vaze saobrracajni znakovi,i onda u tom slucaju autobus mora mene propustit :)
Ukratko, da.

Ako pogledas bar ove vece gradske saobracajnice. Primjetices znakove prvenstva prolaza na svim raskrsnicama gdje rade semafori. U slucaju otkazivanja istih, primjenjuju se znakovi.
¤ jelena ¤

#8 Re: testovi za b kateogriju-pitanje

Post by ¤ jelena ¤ »

zvucnikk wrote:

Upravo tako. :)

Ako ne radi semafor onda pratiš znake onako kako si opisao u uvodnom postu teme: ti imaš prednost jer si na glavnom putu i nastavljaš istim.

I dobro pazi na ovaj redoslijed koji ti je objasnio @Doda37, to je jako bitno!
Znači, ako nema ni saobraćajnih ni svjetlosnih znakova na putu, onda slijediš pravilo ''desne strane''; ako imaš svjetlosne znakove koji rade i saobraćajne - slijediš svjetlosne, a ako imaš policajca na putu koji reguliše saobraćaj, zanemaruješ sve i slijediš signalizaciju koju ti on rukama i položajem svog tijela pokazuje itd. ...

edit:

Evo, obrati pažnju na pitanje br. 58, čak i u ovakvoj situaciji gdje imaš: upaljeno zeleno svjetlo semafora, dva saobraćajna znaka i drvo ispred sebe :D ti slijediš svjetlosni znak i hrabro nastavljaš kretanje vozilom prema ovom drvetu. :D

Šala mala i na prvi pogled blesavo, ali i dobro za zapamtiti pomenuti redoslijed. ;-)
Post Reply