pozdrav
moze li neko da mi objasni pitanje br 109
http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... vljeno.pdf
nije mi jasno radi cega se propusta autobus,kad je i meni i njemu zeleno,a ja se nalazim na glavnom putu i nastavljam istim,dok autobus nije na glavnom putu i ima znak da nailazi na put sa prvenstvom prolaza.
Hvala
testovi za b kateogriju-pitanje
- ¤ jelena ¤
#2 Re: testovi za b kateogriju-pitanje
Prema članu 25.(2) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, svjetlo semafora ''poništava'' ovaj znak o glavnom i sporednom putu, tako da su na ovoj raskrsnici svi putevi jednake važnosti i u tom slučaju slijediš pravilo ''desne strane'', član 49.(1, 2), po kojem ide prvo bus pa tek onda ti, jer bus zadržava pravac kretanja i nema nikog s desne strane, a ti skrećeš lijevo i imaš bus sa svoje desne strane pa ga moraš propustiti.
To je to, a ti ipak sačekaj da neko stručan ovo potvrdi ili ispravi ako sam nešto pobrkala.
To je to, a ti ipak sačekaj da neko stručan ovo potvrdi ili ispravi ako sam nešto pobrkala.
- oldtajmer
#3 Re: testovi za b kateogriju-pitanje
Pravilo desne strane kojeg niko kod nas ne postuje poslije polaganja 
- Capajebo
#4 Re: testovi za b kateogriju-pitanje
Vozila javnog gradskog prevoza imaju prvenstvo prolaza, kao npr. i sinska vozila. Kol'ko se sjecam, ovoga nema bas u praksi 
- Doda37
#5 Re: testovi za b kateogriju-pitanje
Zato sto je vazniji semafor nego prometni znak, situacija je glupa ali su stavili pitanje sa shvatite redosljed regulacijezvucnikk wrote:pozdrav
moze li neko da mi objasni pitanje br 109
http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... vljeno.pdf
nije mi jasno radi cega se propusta autobus,kad je i meni i njemu zeleno,a ja se nalazim na glavnom putu i nastavljam istim,dok autobus nije na glavnom putu i ima znak da nailazi na put sa prvenstvom prolaza.
Hvala
prvo policija, drugo semafor, trece znakovi, cetvrto pravilo desne strane, jos ima vozila pod pratnjom, vozila s prvenstvom prolaza i vozilo koje ne mjenja smjer kretanja
Ovo mi je bilo pitanje na usmenom testu za vozacku kasnih osamdesetih
-
zvucnikk
#6 Re: testovi za b kateogriju-pitanje
Pogledo sam taj clan u ZOBS,i ok je.¤ jelena ¤ wrote:Prema članu 25.(2) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, svjetlo semafora ''poništava'' ovaj znak o glavnom i sporednom putu, tako da su na ovoj raskrsnici svi putevi jednake važnosti i u tom slučaju slijediš pravilo ''desne strane'', član 49.(1, 2), po kojem ide prvo bus pa tek onda ti, jer bus zadržava pravac kretanja i nema nikog s desne strane, a ti skrećeš lijevo i imaš bus sa svoje desne strane pa ga moraš propustiti.
Sad se pitam radi cega onda znakovi
-
KIseljak12
#7 Re: testovi za b kateogriju-pitanje
Ukratko, da.zvucnikk wrote:Pogledo sam taj clan u ZOBS,i ok je.¤ jelena ¤ wrote:Prema članu 25.(2) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, svjetlo semafora ''poništava'' ovaj znak o glavnom i sporednom putu, tako da su na ovoj raskrsnici svi putevi jednake važnosti i u tom slučaju slijediš pravilo ''desne strane'', član 49.(1, 2), po kojem ide prvo bus pa tek onda ti, jer bus zadržava pravac kretanja i nema nikog s desne strane, a ti skrećeš lijevo i imaš bus sa svoje desne strane pa ga moraš propustiti.
Sad se pitam radi cega onda znakovida li u slucaju prestanka rada semafora,pocinje da vaze saobrracajni znakovi,i onda u tom slucaju autobus mora mene propustit
Ako pogledas bar ove vece gradske saobracajnice. Primjetices znakove prvenstva prolaza na svim raskrsnicama gdje rade semafori. U slucaju otkazivanja istih, primjenjuju se znakovi.
- ¤ jelena ¤
#8 Re: testovi za b kateogriju-pitanje
Upravo tako.zvucnikk wrote:Pogledo sam taj clan u ZOBS,i ok je.¤ jelena ¤ wrote:Prema članu 25.(2) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, svjetlo semafora ''poništava'' ovaj znak o glavnom i sporednom putu, tako da su na ovoj raskrsnici svi putevi jednake važnosti i u tom slučaju slijediš pravilo ''desne strane'', član 49.(1, 2), po kojem ide prvo bus pa tek onda ti, jer bus zadržava pravac kretanja i nema nikog s desne strane, a ti skrećeš lijevo i imaš bus sa svoje desne strane pa ga moraš propustiti.
Sad se pitam radi cega onda znakovida li u slucaju prestanka rada semafora,pocinje da vaze saobrracajni znakovi,i onda u tom slucaju autobus mora mene propustit
Ako ne radi semafor onda pratiš znake onako kako si opisao u uvodnom postu teme: ti imaš prednost jer si na glavnom putu i nastavljaš istim.
I dobro pazi na ovaj redoslijed koji ti je objasnio @Doda37, to je jako bitno!
Znači, ako nema ni saobraćajnih ni svjetlosnih znakova na putu, onda slijediš pravilo ''desne strane''; ako imaš svjetlosne znakove koji rade i saobraćajne - slijediš svjetlosne, a ako imaš policajca na putu koji reguliše saobraćaj, zanemaruješ sve i slijediš signalizaciju koju ti on rukama i položajem svog tijela pokazuje itd. ...
edit:
Evo, obrati pažnju na pitanje br. 58, čak i u ovakvoj situaciji gdje imaš: upaljeno zeleno svjetlo semafora, dva saobraćajna znaka i drvo ispred sebe
Šala mala i na prvi pogled blesavo, ali i dobro za zapamtiti pomenuti redoslijed.