Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Locked

Na konfuzno popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje" izjasnicu se kao:

Bosnjak
190
51%
Hrvat
15
4%
Srbin
13
3%
Ne izjasnjavam se
9
2%
Upisacu "Bosanac" ili ekvivalentno
130
35%
Upisacu nesto drugo
16
4%

Total votes: 373

HM 2011

#426 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by HM 2011 »

Ljudi jedini problem koji ja vidim u svemu ovome je protovustanost dijela popisnog
Pitanja....
Vrlo lako rjesivo apelacijom Ustavnom sudu od strane clana
Predsjednistva...

Medjutim niko niti da mrdne prstom, navodno ne vide raspravu ?

Bojim se da dolazecim generacijama ostavljamo samo zal za propustenim
Prilikama i nista vise....

Ako papu vatikanskog intersuje neka intervenira....

Molim bilo koga ko misli da je pitanje oz iljno da intervenira - uputstvo
Mogu pronaci ovdje....

Da ne smatram ozbiljnim ovo pitanje Nikada ne bih progovorio niti rijeci
O ovome....

Pozdravljam sve - ako budemo imali problema radi ovoga zna se sta
Je izvoriste ali opravdanje za nedjelovanje nemamo....
blue033

#427 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by blue033 »

Restart wrote:
blue033 wrote:Po čemu se to razlikuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci? Razlikuje ih samo religija, i dnevno politička neslaganja. Inače su isti 100%
Ime, prezime, naglasak/govor, način oblačenja, istorijsko sjećanje, običaji itd. itd. na razne načine. Religija je nešto posebno. I kakva dnevno politička neslaganja. Prosjecan Srbin i Bosnjak ili Hrvat se nece složiti oko onog što je bilo prije 17 godina a da ne idemo dalje u istoriju.
Pa imena ih jedino i razlikuju, iako ima sličnih imena. Zamisli da Bošnjaci sebi daju Bošnjačka imena umjesto arapskih Turskih itd. Raspoznavanje bi bilo skoro nemoguće.
Običaji se razlikuju uglavnom zbog religije, čak ni tad nisu isti u raznim krajevima BiH, oblače se isto, govor im je isti. Misliš da će se dva prosječna Bošnjaka složiti šta je bilo prije 17 godina?

Iako priznajem da postoji razlika između urbane i ruralne sredine.

A što se tiče govora i naglaska, poslije rata uđem u neku prodavnicu pored Bihaća da kupim hljeb, i ljudi skoro htjeli da me tuku. Kod njih samo Srbi govore hljeb.

Što se tiče popisa, bilo bi idealno kad bi bilo bar 20% ostalih. To bi vjerovatno poteklo na razna organizovanja ostalih, tužbe protiv BiH, i na kraju najvjerovatnije i promjenu ustava. Međunarodna zajednica sigurno ne bi dopustila diskriminaciju 20% građana. To je jedini put prema građanskoj državi.

Popis će pokazati razmjere genocida i etničkog čišćenja kojeg su izveli četnici, a istovremeno katastrofalnu politiku SDA o vraćanja izbjeglica. Biće zanimljivo recimo uporediti koliko se ljudi vratilo u Srebrenicu sa količinom novca koja je pristigla da se tim ljudima obezbjedi povratak. Pretpostavljam da neće biti problem izračunati koliko je tog novca ostalo u Sarajevu za razne vile, poslovne zgrade, divlja naselja itd. Meni je to pitanje jedno od najvažnijih u tom popisu.
stari grad Visegrad

#428 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by stari grad Visegrad »

Prvi red: Etno/nacioanlno izjasnjavanje ???? ne moze biti i etno i nacioanlno. Moze biti samo etnicko izrazavanje!

To sto vi podrzvate da jedan narod ima pravo na nacionalno (i to lazno od susjedne zemlje) a drugi narod na etno jeste DISKRIMINACIJA.
Onda ce biti zloupotrebe i kao kome sta treba. Zato nikad nece bbiti mira u BiH.

Prema EU standradima i praksi etnicka pripadnost jeste narodnost. Pripadnost drzavi jeste nacionalnost, drzavljanstvo.

Ako zelite u EU onda srusite zakon o popisu ili ga prilagodite zakonima EU i prestanite s diskriminacijom. Ne moze se jedan narod popisivati sa nacioanlnost, a drugi sa etnicnost.

Nacioalnost: pripadnik Bosne i Hercegovine
Narodnost: Bosnjak, Srbin, Hrvat, i drugi
Vjeroispovjest: xyzabc

Oborit cu vam Zakon zbog tog reda: nacioanlno/etnicko! Prevatni!
Last edited by stari grad Visegrad on 16/10/2012 12:30, edited 1 time in total.
fiza

#429 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by fiza »

stari grad Visegrad wrote:Prvi red: Etno/nacioanlno izjasnjavanje ???? ne moze biti i etno i nacioanlno. Moze biti samo etnicko izrazavanje!

To sto vi podrzvate da jedan narod ima pravo na nacionalno (i to lazno od susjedne zemlje) a drugi narod na etno jeste DISKRIMINACIJA.
Onda ce biti zloupotrebe i kao kome sta treba. Zato nikad nece bbiti mira u BiH.

Prema EU standradima i praksi etnicka pripadnost jeste narodnost. Pripadnost drzavi jeste nacionalnost, drzavljanstvo.

Ako zelite u EU onda srusite zakon o popisu ili ga prilagodite zakonima EU i prestanite s diskriminacijom. Ne moze se jedan narod popisivati sa nacioanlnost, a drugi sa etnicnost.

Nacioalnost: pripadnik Bosne i Hercegovine
Narodnost: Bosnjak, Srbin, Hrvat, i drugi
Vjeroispovjest: xyzabc
Treba samo0 narodnost Bosnjak! Ako si srbin il hrvat trazi vizu, dozvolu za rad.
alibegoa

#430 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by alibegoa »

Ovdje treba samo na popisu brisati nacionalno izjašnjavanje. I onda bi i ove cjepidlake bile zadovoljne, ali opet onda se podrazumjeva da je nacionalnost BiH, što opet Srbi pogotovo a i Hrvati očigledno ne dozvoljavaju, pada u vodu ovo da bi se neki Srbin ili Hrvat bez obzira na državljanstvo upisao kao BiH ili Bosanac, tako da se vraćamo na to da se mi (prepoznati ćemo se) moramo pisati kao Bošnjaci.
Dozer

#431 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by Dozer »

I gdje onda ides? Sta ti je buducnost?
Ides u ekonomski prosperitet? jes' - al' u qrcu. Ides samo u dublje podjele, ucvrscivanje etnicara na vlasti, nemogucnost konstruktivnih promjena Ustava, daljnji pad ekonomije, daljni pad svih drustvenih vrijednosti, daljnje srozavanje obrazovnog sistema, daljnju diskriminaciju i nezadovoljstvo svih, bez obzira kako su se pisali. Znas sta je na kraju takvog slijeda dogadjaja?
Eto...skontaj...
miki.ba

#432 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by miki.ba »

alibegoa wrote:Ovdje treba samo na popisu brisati nacionalno izjašnjavanje. I onda bi i ove cjepidlake bile zadovoljne, ali opet onda se podrazumjeva da je nacionalnost BiH, što opet Srbi pogotovo a i Hrvati očigledno ne dozvoljavaju, pada u vodu ovo da bi se neki Srbin ili Hrvat bez obzira na državljanstvo upisao kao BiH ili Bosanac, tako da se vraćamo na to da se mi (prepoznati ćemo se) moramo pisati kao Bošnjaci.
Ne moramo, jer ako dosegnemo 20% onda smo itekako relevantan faktor u državi, više smo konstitutivni nego hrvati sa 12%.
Dozer

#433 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by Dozer »

Jasno je meni to haveru...medjutim - ovaj popis je, vjeruj mi, idealna i ZADNJA prilika da se u Ustavne promjene zaista i udje na bazi stvarnog stanja. Sada ako se propusti, drugu necemo imati. Bar je necemo mi dozivjeti, a nasoj djeci ce tada vec toliko biti ispran mozak (sto se vec radi svim silama i sto vidimo i po masi komentara i ovdje), da oni jednostavno nece biti u stanju da mijenjaju bilo sta.

Shvatite, nije Dodik dzaba insistirao na toj stavci o nacionalnom izjasnjavanju u popisu, HDZ sutio k'o kurva i prihvatao, a SDA se k'o fol batrgala, i na kraju sve isto prihvatili. Opet ponavljam - upalite mozak.

Ovo sada ako prodje, a kako sve ide - i hoce, ova drzava je osudjena na stagnaciju tokom minimalno 20 narednih godina. A svi znamo gdje kontinuirana stagnacija vodi...
Last edited by Dozer on 16/10/2012 12:43, edited 1 time in total.
propeler1

#434 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by propeler1 »

Dozer wrote:Ljudi moji...dajte se, ali fakat, prestanite zajebavat i prije nego nesto napisete, pokusajte bar shvatiti o cemu se prica. Ako niste u stanju, onda radije nemojte ni komentarisati ono sto ne razumijete...

@Restart
Ko je ovdje, i jednom jedinom rijecju, spominjao STVARANJE nacije "Bosanac" i sl.? Niko.
Ali, hajde da idemo korak po korak, kako bi se shvatilo o cemu se prica.

Prvo, Bosanskohercegovacku naciju NE TREBA stvarati jer ona vec postoji. Kako je pojam "nacija" usko vezan i zavisi od postojanja neke drzave, tako je sasvim jasno sta je nacija i nacionalnost.

Drugo, ako si ikad cuo za termin "bosanski Srbi" i "bosanski Hrvati", onda je valjda jasno zasto se taj termin koristi - kako bi se, na NACIONALNOM nivou, razdvojili nacionalni Srbi (Srbijanci, tj. gradjani i drzavljani Srbije) i etnicki Srbi koji su gradjani i drzavljani BiH i NISU Srbijanske nacionalnosti. Ista je stvar i za BH Hrvate.

Trece, ako bi na listicima sve to bilo fino razdvojeno i ako bi stajalo "Etnicko izjasnjavanje" i "Nacionalno izjasnjavanje" posebno, tada bi svi ljudi u BiH mogli u ta polja upisati ono sto zaista i jesu i tu bi se onda pod "etnicko izjasnjavanje" upisivalo: Bosnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Eskim, Kurd, itd., a pod "Nacionalno izjasnjavanje" bi islo: Njemac, Hrvat (ali samo ukoliko posjeduje hrvatsko drzavljanstvo), Srbin (isto kao i za Hrvat), Bosanac i Hercegovac ili bosanskohercegovacko, Madjar, Talijan, Rumun, Indijac, Kinez, itd.
Na ovaj nacin NIKO ne bi bio diskriminisan, a i tacno bi se znalo koliko je stvarnih NACIONALNIH manjina u BiH. I onda bi se na osnovu toga kreiralo i sve ostalo, a prvenstveno Ustavne promjene koje se ticu ravnopravnosti.
Iz ovoga je sasim jasno da necija nacionalnost, koja je odredjena pripadnoscu drzavi, NI NA KOJI NACIN NE NEGIRA ili UKIDA neciju etnicku/narodnu pripadnost. I zato prestanite lupetati bez veze.

MEDJUTIM - mi sada dolazimo u fazu najteze moguce diskriminacije po kojoj ce se svi koji se ne budu pisali kao Bosnjaci, Srbi ili Hrvati, dakle SVI, automatski svrstati u NEKONSTITUTIVNU kategoriju "ostali".
Da li je bar iz ovoga jasno koliki je ovo problem, a i koliki ce tek nastati? Da li je jasno da se ovakvim popisnim pitanjem bukvalno eliminisu SVE STVARNE nacionalne manjine i ukidaju im se sva prava?
Ili je, mozda, plan da se oni koji se upisu kao Njemci, Talijani, Kinezi, Madjari i sl. izvuku iz cijelog konteksta i njima se dodijeli status nacionalnih manjina, a oni koji se upisu kao Bosanci ili ekvivaletno, automatski idu pod "ostale"?

Dajte, ljudi... upalite jebeni mozak...
Potpisujem, ali steta sto te rijetki razumiju, ili ne zele da razumiju :) Kao sto sam vec naveo, ako sam katolik, ne zelim da budem Hrvat, jer nemam nikakve veze sa hrvatskom i .
Halcyon

#435 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by Halcyon »

propeler1 wrote:Potpisujem, ali steta sto te rijetki razumiju, ili ne zele da razumiju :) Kao sto sam vec naveo, ako sam katolik, ne zelim da budem Hrvat, jer nemam nikakve veze sa hrvatskom i .
...pišeš se k'o Bošnjak.
Ajatolah_

#436 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by Ajatolah_ »

Sarajmen wrote:Nije mi najbitnija stavka u popisu , ono što ću dole ispod ilustracijom navesti . Ali ipak, nemam dileme o načinu na koji ću se izjasniti u navedenom popisu, u dijelu koji se odnosi na sljedeće:
Image
Po čemu to cjelovita BiH zavisi od toga što se neko izjasni kao islamske vjeroispovijesti i bosanskog maternjeg jezika?
Dozer

#437 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by Dozer »

Po tome - ni po cemu.

Problem je u poistovijecenom "etnickom/nacionalnom izjasnjavanju".
palermo

#438 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by palermo »

propeler1 wrote:
Potpisujem, ali steta sto te rijetki razumiju, ili ne zele da razumiju :) Kao sto sam vec naveo, ako sam katolik, ne zelim da budem Hrvat, jer nemam nikakve veze sa hrvatskom i .
Budeš Bosanac ili hercegovac.....

gubim se u ovoj temi :D
alibegoa

#439 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by alibegoa »

miki.ba wrote:
alibegoa wrote:Ovdje treba samo na popisu brisati nacionalno izjašnjavanje. I onda bi i ove cjepidlake bile zadovoljne, ali opet onda se podrazumjeva da je nacionalnost BiH, što opet Srbi pogotovo a i Hrvati očigledno ne dozvoljavaju, pada u vodu ovo da bi se neki Srbin ili Hrvat bez obzira na državljanstvo upisao kao BiH ili Bosanac, tako da se vraćamo na to da se mi (prepoznati ćemo se) moramo pisati kao Bošnjaci.
Ne moramo, jer ako dosegnemo 20% onda smo itekako relevantan faktor u državi, više smo konstitutivni nego hrvati sa 12%.
Ovdje je dakle prigovor samo na naziv Bošnjak, jer Bosanci (bosancihercegovci) su svi isti, bez obzira na vjeru?
Onda jednostavno pokrenite da umjesto Bošnjak na popisu piše Bosanac. Jeste da će se samo oni islamske vjeroispovjesti pisati kao Bosanci ali od nečega se mora početi zar ne?
propeler1

#440 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by propeler1 »

Halcyon wrote:
propeler1 wrote:Potpisujem, ali steta sto te rijetki razumiju, ili ne zele da razumiju :) Kao sto sam vec naveo, ako sam katolik, ne zelim da budem Hrvat, jer nemam nikakve veze sa hrvatskom i .
...pišeš se k'o Bošnjak.
I ptice na grani znaju da se to kod nas izjednacava sa vjerom, a ja nisam Musliman
propeler1

#441 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by propeler1 »

palermo wrote:
propeler1 wrote:
Budeš Bosanac ili hercegovac.....

gubim se u ovoj temi :D
nemas tu opciju care, zato i nastaje problem
illuminated

#442 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by illuminated »

Halcyon wrote:
...pišeš se k'o Bošnjak.
MuaDib wrote:
Druga je stvar što mnogi bošnjački krugovi žele da Bošnjaka bude preko 50%, pa su pokrenuli jednu prljavu kampanju prema onima koji žele da se izjasne kao Bosanci ili Hercegovci. Prema procjenama Bosanaca/Hercegovaca će biti oko 10%, Bošnjaka oko 45%, Srba oko 31%, Hrvata oko 12% i 2% Ostalih. U tom slučaju morati će se otvoriti prostor i za Bosance/Hercegovce u predstavničkim tijelima, što je po meni put ka normalizaciji odnosa u zemlji i konačnog povratka povjerenja. Međutim meni se čini da ovo bošnjačko dušebrižništvo, je pokrenuto iz primarno probošnjačkih partija, ne bi li dobili kotu više za svoje predstavnike Bošnjaka. Pošto se prema Bosancima odnose kao zabludjelim ljevičarima, koji ne podržavaju politiku koju isti zastupaju.
Last edited by illuminated on 16/10/2012 12:48, edited 1 time in total.
Dozer

#443 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by Dozer »

Steta, palermo...
"Gubljenje" u ovakvoj temi znaci i gubljenje u realnosti i stvarnom zivotu. I to dugorocno.
A upravo je to ono na sta etnicari i ciljaju - na neznanje i nerazumijevanje naroda. I zato ce narod, kompletan bosanskohercegovacki, a to ukljucuje i B i H i S i sve ostale komponente, sam sebi @ebat mater narednih 15-20 godina.
propeler1

#444 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by propeler1 »

alibegoa wrote:
miki.ba wrote:
Ovdje je dakle prigovor samo na naziv Bošnjak, jer Bosanci (bosancihercegovci) su svi isti, bez obzira na vjeru?
Onda jednostavno pokrenite da umjesto Bošnjak na popisu piše Bosanac. Jeste da će se samo oni islamske vjeroispovjesti pisati kao Bosanci ali od nečega se mora početi zar ne?
nije tacno da se samo "bosnjaci" zale, jer ima i nas "normalnih" katolika, koji znaju da nisu hrvati nego bosanci
Halcyon

#445 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by Halcyon »

propeler1 wrote:
Halcyon wrote:
...pišeš se k'o Bošnjak.
I ptice na grani znaju da se to kod nas izjednacava sa vjerom, a ja nisam Musliman
I ptice na grani znaju da se to ne izjednačava (živ dokaz su Bošnjaci agnostici i ateisti, imaš ih i ovdje na forumu). Izjednačava se sa Musliman (dakle veliko početno M), što je bila nacionalna odrednica za Bošnjake tokom bivše Jugoslavije. Ne izjednačava se sa muslimanima.

@Dozer: Jedino čime će sebi ovaj narod *ebat mater jeste preseravanje oko izjašnjavanja. Inače se volimo pravit prepametni u svakoj situaciji, a dovoljan pokazatelj naše "pameti" je geto u kojem živimo, te činjenica da na 49% bh. teritorije BiH de facto ne postoji.
miki.ba

#446 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by miki.ba »

Dozer wrote:Po tome - ni po cemu.

Problem je u poistovijecenom "etnickom/nacionalnom izjasnjavanju".
Realno nije ni jednostavno to utancit da svima paše.
Trebali su na popisu raditi broj stanovnika i vjersku pripadnost, bez ovog etno/naci i sve bi bilo lakše.
poznanik

#447 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by poznanik »

Treba sazvati "Prvi bosanski Sabor", po uzoru na "Drugi bošnjački"... I slijedom istih prava urediti etno-nacionalne odnose u BiH :oops:
karanana

#448 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by karanana »

da li je filipovic pogrijesio sto je bosnjake nazvao bosnjacima?
da li se tada trebala odmah definisati bosanskohercegovacka nacija?
da li su hrvati i srbi u pravu kada kazu da muslimani ne znaju ko su i sta su/
propeler1

#449 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by propeler1 »

@Halcyon
De mi nadji npr. Hamdu Hamizovica, koji se izjasnjava da je srbin (naravno da nije u politicke svrhe), ili evo recimo Dragan Vikic je dokazani patriota BiH i on se mora izjasniti kao srbin, ili mozda mislis da ce on biti bosnjak?? nemoj biti naivan drug...
Ajatolah_

#450 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by Ajatolah_ »

Pa 90% Bosanaca bi bili muslimani, je l' bi onda i to bio problem pa bi trebao neki treći naziv? :-)
Locked