Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Locked

Na konfuzno popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje" izjasnicu se kao:

Bosnjak
190
51%
Hrvat
15
4%
Srbin
13
3%
Ne izjasnjavam se
9
2%
Upisacu "Bosanac" ili ekvivalentno
130
35%
Upisacu nesto drugo
16
4%

Total votes: 373

stari grad Visegrad

#351 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by stari grad Visegrad »

Kosmopita zaj... sam sebe. Aferim, vidi se koliko je covjek isfrustriran ovim nacioalnim srackama :lol:
Kosmopolita zaj... sv eBosnajke, umanjio broj naroda za jedan. :lol:

U drugi zemljama ne dozvoljavaju da inrevjuisani grijese, jer u drugim zeljama je stalo do svakog pojedinca a "nase budale" misle da treba kako su im dusmani rekli. Pa gdje ste procitali da su u nekoj zemlji upisali nekoga pod nacioanlnost kosmopolit i druge gluposti?
Ukazala je na to da svako ima pravo da se izjasni kako želi i otkrila da se jedan mladić jutros izjasnio kao kosmopolit.

"Naravno, mi smo upisali tako, jer mi moramo upisati sve što osoba kaže", istakla je Salihagić. :lol:
Ne znam je li blesaviji "kosmopolita" ili ova sto popisuje.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#352 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by JoseMujica »

madner wrote:

Ima jedan covjek, koji bi mogao od ovoga napraviti predizbornju kampagnju. :D
čuj napraviti :?: već mu je pravimo :D kaže meni juče Moon kad reis Cerić traži nacionalnu državu za Bošnjake red je da i vi Bosanci tražite svoju ;-)
Bodkin

#353 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
Bosnjaci nisu progresivni i sekularni, ali su ipak dokazali da su za mrvicu progresivniji od susjeda. Vecina su u drzavi, a manjina u Hagu. Meni dosta.
ima tu istine..mozda nisu od susjeda ali mislim da svakako jesu od hrvata i srba u bih. makar i za mrvicu :)
stari grad Visegrad

#354 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

JoseMujica wrote:
madner wrote:

Ima jedan covjek, koji bi mogao od ovoga napraviti predizbornju kampagnju. :D
čuj napraviti :?: već mu je pravimo :D kaže meni juče Moon kad reis Cerić traži nacionalnu državu za Bošnjake red je da i vi Bosanci tražite svoju ;-)
Tako je Jose :lol:
Najbolje da jednu imaju Bosnjaci a drgu Bosanci :lol:
MuaDib

#355 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by MuaDib »

Kratko i jasno, moje je pravo da se izjasnim kao Bosanac. :bih:

A to što Bošnjačka opcija slabi nije problem Bosanaca, već bošnjačke politike koja nije radila ništa na nacionalnom prosvjećenju, već je bezkrupulosno samo opljačkala narod i obezglavila njegovu inteligenciju. :-)
maxfire

#356 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by maxfire »

Hoću da budem konstitutivan. :D
udrch

#357 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by udrch »

MuaDib wrote:Kratko i jasno, moje je pravo da se izjasnim kao Bosanac. :bih:

A to što Bošnjačka opcija slabi nije problem Bosanaca, već bošnjačke politike koja nije radila ništa na nacionalnom prosvjećenju, već je bezkrupulosno samo opljačkala narod i obezglavila njegovu inteligenciju. :-)
Apsolutno te podržavam kao i ostalih 3% građana ove zemlje..vas niko neće moći ubijediti da se izjasnite drugačije..naravno ima to i svoje razloge..
meni je cilj raditi na onim ostalim kojima je bitno da se pravilno izjasne..
HM 2011

#358 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by HM 2011 »

webby-x wrote:
šime.sparina wrote:ja se osjecam po nacionalnosti BiH
po etnickoj pripadnosti kao bosnjak
Bosanskohercegovačka nacija nikada nije formirana.
Nikada ta nacija nije imala unutarnji dogovor naroda
koji živi u državi. Kada se govori o bosanskohercegovačkom,
onda se može govoriti samo o državljanstvu, a to imamo svi.
Sve je bilo divno dok nije došao popis, a sada se popisivanjem želi predstaviti da se popisuju tri nacije - a to mjenja strukturu i odnose unutar BiH, u kojima, kako god da svi mudraci okrenu, pravdu niko ne pobjeđuje....

Vidiš radi se o sljedećoj ustavnoj jednačini :

Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9.
1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i gra-
đani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:

Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao ustavotvorni narodi (u zajednici sa ostalima) - a svi zajedno su i građani BiH utvdriše UStav BIH....

----------------------------------------------------

NAkon Ustava BiH doneseni su ustavi federacije i RS u kojima se spominju nacije koje u ustavu BiH ne postoje - ali to nema velike veze.....

NAkon Ustava BiH ustanovljeni su termini poput vitalni nacionalni interes pri sudovima, i na te termine niko nije obraćao pažnju,

Nakon Ustava BiH ustanovljen je termin izjašnjavanja o "nacionalnosti" priliko pristupanja radu u bilo kojoj državnoj institiuciji, pa ti kao nacionalnost postavi termin bošnjak, Hrvat, Srbin i ostali, i na to niko ne obraća pažnju....

Međutim - evo popis stanovništva - narodna skupina popisom je jednako nacionalna skupina,
a pošto ustav ukazuje da su narodi ujedno i građani,
prisvajanjem nacionalnosti uz narodnost a ne uz građanstvo te države (što bi bilo za očekivati i normalno) slabi se jedno od obilježja svih naroda a to je da su oni građani BiH, te na taj način:
potencijalno ugrožava mir, stabilnost i sigurnost ove države jer daje više prava etničkim skupinama od onih koje su im zagarantovane ustavom na taj način otvarajući im vrata za podjelu države,
onemogućava prevazilaženje etničkih podjela koje predstavljaju jedan od operativnih problema ovog društva,
lažno uvjerava građane BiH da na osnovu svoje etničke pripadnosti imaju i neka posebna nacionalna prava i nacionalne obaveze, jer terminološka odrednica njihove etinčke pripadnosti slučajno koincidira sa terminološkom odrednicom nacionalnih pripadnosti susjednih država,
Ugrožava ljudska prava ostalih, jer u tom slučaju priznavanje nacionalnost mora se omogućiti svim etničkim skupinama, te bi onda imali vitalne nacionalne interese Kanađana u BiH, Indijaca u BiH i slično....

Iz tog razloga ali i iz ostalih razloga smatram da je dodatak nacionalna uz etničku pripadnost u popisu stanovništva, ali i ustavima enititeta, kao i u pravilnicima za zapošljavanje, protivustavan te kao takav treba biti zamjenjen sa etnička odnosno obrisan u cilju usklađivanja pozitivnih zakonskih propisa sa ustavom BiH.

Odnosno, ako Ustav ukazuje da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni narodi, te ako isti ne ukazuje da su te skupine naroda ujedno i nacije, inzistiram da se utvrdi protivustavnost termina nacionalno prilikom obilježavanja konstitutivnih etničkih skupina BiH u popisnom pitanju, vitalnom interesu, popunjavanju formulara i ustava entiteta, jer smatram da su isti pripadnici BH nacije, a svjedno i ako Sud utvrdi da nisu pripadnici BH nacije nego da su anacionalni Europljani, inzitiram da se ta terminologija proglasi protivustavnom i prilagodi Ustavu BiH.....

unaprijed zahvalan....

Jel teško ?

Eh sad ko će meni ovo platiti (pošto se svi slomiše da nema ništa besplatno) a da taj neko nije narod ?
Last edited by HM 2011 on 15/10/2012 22:34, edited 4 times in total.
BHCluster

#359 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by BHCluster »

Ako negrijesim ovo su opcije za popis o nacionalnosti:
Hrvat
Srbin
Bosnjak
Ostali (navedi)

ili grijesim?
JoseMujica

#360 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by JoseMujica »

da ali imaš gore polja da upišeš štagodželiš

evo barem neko pažljivo prati naše rasprave :lol: :lol: :lol:
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da BiH nikada ne može funkcionisati kao klasična građanska država.
HM 2011

#361 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by HM 2011 »

JoseMujica wrote:da ali imaš gore polja da upišeš štagodželiš

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da BiH nikada ne može funkcionisati kao klasična građanska država.
ali bi mogla funkcionisati kao neo klasična građanska država....

Čovjek tvrdi da je potrebno naći mjeru između : nacionalnog, etničkog, kolektivnog i građanskog - što govori da se malo je reći izgubio u prijevodu....

nacionalno je kolektivno kao i građansko, a etnički je individualno pdnosno kolektivno unutar iste etničke skupine....

"Dodik je razumna osoba i transparentnije od svih nas iznosi stavove o teškim pitanjima za BiH" da je Dodik razumna osoba drugu bi svi pjesmu pjevali...

Ponekad nije svjestan da stvari koje priča će kad tad njemu predstavljati problem, ide do krajnjih granica zamarajući se sa komadićem zemlje poput ove naše BposanskoHercegovačke....Idi Čoviću uredi im EU po tim principima, eno, vidi muslimani se razmnožavaju i brojevi im rastu.... :skoljka:

Ali šta ćeš, neće da sluša, misli da to može bolje....
Last edited by HM 2011 on 15/10/2012 23:01, edited 1 time in total.
JoseMujica

#362 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by JoseMujica »

ma BiH je čista predpolitička gotika :D
udrch

#363 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by udrch »

BHCluster wrote:Ako negrijesim ovo su opcije za popis o nacionalnosti:
Hrvat
Srbin
Bosnjak
Ostali (navedi)

ili grijesim?
griješiš..to su opcije za popis o nacionalnosti/etniji, gdje se od srba i hrvata traži da se izjasne nacionalno, a bošnjaci etnički
udrch

#364 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by udrch »

Etničko/nacionalno izjašnjavanje:

ne znam zašto većina od vas tvrdi da su ovdje izjednačeni nacionalno i etničko, kad jasno piše / , znači nije nacionalno stavljeno u zagradu..
hrastov žižak

#365 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by hrastov žižak »

JoseMujica wrote:da ali imaš gore polja da upišeš štagodželiš

mame mu se sjetim.
asurbanipal

#366 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by asurbanipal »

:D

Image
hrastov žižak

#367 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by hrastov žižak »

namazani tradicionalnim plemenskim bojama :mrgreen:
pemanapemani

#368 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by pemanapemani »

asurbanipal wrote::D

Image

Simpatično.

Samo nisam baš siguran da shvataš da ovim što si postavio pobijaš sam sebe.
Jebi ga, na ovoj sličici nigdje nema povlake i riječi nacionalnost.
matematicar_teski

#369 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by matematicar_teski »

Bosnjak/musliman/Bosanski to je nasa duznost po gradjanskoj i vjerskoj dogmi
HM 2011

#370 Re: Testni i stvarni popis - benefiti i posljedice

Post by HM 2011 »

udrch wrote:Etničko/nacionalno izjašnjavanje:

ne znam zašto većina od vas tvrdi da su ovdje izjednačeni nacionalno i etničko, kad jasno piše / , znači nije nacionalno stavljeno u zagradu..
da baš zato što uopšte stoji izjednačeno je, a ako ćemo iskreno Ustav BiH to ne poznaje, poznaje samo konstitutivne narode i ostale narode (narod = etnička skupina),

na popisu se ne popisuju strani državljani, jer se isti smatraju za turiste i

WTF

šta to radi tu ?

I šta je tebi jasno u svemu ovome kada niko nije ništa definirao, a razmeću se terminima prilikom popisa stanovništva kao prostitutka gaćicama....

na kraju krajeva, ako neće Željko Komšić da mrdne prstom, što ne mrdne SDA - čuvar Bosne i Hercegovine ? SDP - građanski orjentirana stranka ?

Izgleda da će jedino Ibrahim Spahić i GDS da napravi pomak u svemu ovome....

:lol:

A možda je sve ovo napisano potpuno beznačajno - i svi ovi političari koji su prihvatili to i koji zadnjih 15 godina ne ustaju protiv toga - sigurno oni znaju bolje od mene, i žele Vam svima dobro i.t.d. i tome slično....

Svejedno nisam na bilo kojoj izbornoj listi, nema me nigdje, zovu me ludim, retardiranim, polutanom, ustašom, četnikom, balijom....

:dance:

e moj narode ko te napravi takvim invalidom pa si nesposoban da se odbraniš....
recimo batko i stranka kokuza - raja se okupila - ako nam je to raja - ja sam Chuck Norris - skupila se ekipa da se uhljebi - ništa drugo... otpora nigdje osim lažnog......

e narode narode

Bježmo ljudi iz Bosne ovo sve ispijenog mozga i nekako mi ne miriše da će na dobro izaći....
stari grad Visegrad

#371 Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlament

Zbog loseg Zakona o popisu -trazim raspustanje BiH Parlamenta i nove izbore!

Ovaj popis trazi od Srba i Hrvata da se izjasne nacionalno, a Bošnjaci i ostali etnički.
Zakon o popisu ukida nacioanlanost Bosanac za 2,5 milona naroda Bosnjaka i ostalih, gledajuci po evropskim normama, sto je teska diskriminacija. Dok narodi u Srbi i Hrvati zadrzvajau nacioanlnost iz drugih drzava. Zasto kroz ovaj zakon Srbin i Hrvat imaju nacionalnost a Bosnjak i ostali samo narodnost?

Ovaj zakon ne priznaje nacioanlu pripadnost Bosanac koju imaju Bosnajci i ostali (takodje narod Srbi i Hrvati) kao drzavljani BiH.
Ovaj zakon o popisu izjednacava narodnost sa nacioanlnost kod 2 naroda i ne uklapa se u evropske pravne norme i vidjenja gdje drzava oznacava nacionalnost tj. drzvanost.
Ovaj zakon izjednacava etnicku pripadnost i nacioanlnost Srbima i Hrvatima, Bosnajci i ostali ostaju na entickoj pripadnosti. Zasto?
Ovaj zakon diskriminacija nad narodom Bosnjaci i ostalim i zato se treba ukinuti ili promjeniti.

Radi te diskrimancije i pokusaja prevare 2,5 miliona ljudi u popisu trazim od OHR da ovaj zakon proglase nevazacim i da raspuste Parlament BiH do sljedecih izbora radi pokusaja prevare i destabilizacije zemlje i regiona.

Zakon o popisu stanovnistava jeste protivustavan. Ustav BiH definise narode kao gardjane, a ne druge nacije-turiste iz susjednih drzva, kao u popisu.
Tacka 1. Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao ustavotvorni narodi (u zajednici sa ostalima) - a svi zajedno su i građani BiH utvdriše Ustav BIH....
Ovaj popis potencijalno ugrožava mir, stabilnost i sigurnost ove države jer daje više prava etničkim skupinama od onih koje su im zagarantovane ustavom na taj način otvarajući im vrata za podjelu države,
onemogućava prevazilaženje etničkih podjela koje predstavljaju jedan od operativnih problema ovog društva,
lažno uvjerava građane BiH da na osnovu svoje etničke pripadnosti imaju i neka posebna nacionalna prava i nacionalne obaveze, jer terminološka odrednica njihove etinčke pripadnosti slučajno koincidira sa terminološkom odrednicom nacionalnih pripadnosti susjednih država.
Ugrožava ljudska prava ostalih, jer u tom slučaju priznavanje nacionalnost mora se omogućiti svim etničkim skupinama, te bi onda imali vitalne nacionalne interese Kanađana u BiH, Indijaca u BiH i slično....
Last edited by stari grad Visegrad on 16/10/2012 03:08, edited 2 times in total.
stari grad Visegrad

#372 Re: Zbog loseg Zakona o popisu -trazim raspustanje BiH Parla

Evo kako je to kolega odlicno napisao, ne bih da ja prepricavam.
hm 2011/ Sve je bilo divno dok nije došao popis, a sada se popisivanjem želi predstaviti da se popisuju tri nacije - a to mjenja strukturu i odnose unutar BiH, u kojima, kako god da svi mudraci okrenu, pravdu niko ne pobjeđuje....

Vidiš radi se o sljedećoj ustavnoj jednačini :

Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9.
1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i gra-
đani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:

Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao ustavotvorni narodi (u zajednici sa ostalima) - a svi zajedno su i građani BiH utvdriše UStav BIH....

----------------------------------------------------

NAkon Ustava BiH doneseni su ustavi federacije i RS u kojima se spominju nacije koje u ustavu BiH ne postoje - ali to nema velike veze.....

NAkon Ustava BiH ustanovljeni su termini poput vitalni nacionalni interes pri sudovima, i na te termine niko nije obraćao pažnju,

Nakon Ustava BiH ustanovljen je termin izjašnjavanja o "nacionalnosti" priliko pristupanja radu u bilo kojoj državnoj institiuciji, pa ti kao nacionalnost postavi termin bošnjak, Hrvat, Srbin i ostali, i na to niko ne obraća pažnju....

Međutim - evo popis stanovništva - narodna skupina popisom je jednako nacionalna skupina,
a pošto ustav ukazuje da su narodi ujedno i građani,
prisvajanjem nacionalnosti uz narodnost a ne uz građanstvo te države (što bi bilo za očekivati i normalno) slabi se jedno od obilježja svih naroda a to je da su oni građani BiH, te na taj način:
potencijalno ugrožava mir, stabilnost i sigurnost ove države jer daje više prava etničkim skupinama od onih koje su im zagarantovane ustavom na taj način otvarajući im vrata za podjelu države,
lažno uvjerava građane BiH da na osnovu svoje etničke pripadnosti imaju i neka posebna nacionalna prava i nacionalne obaveze, jer terminološka odrednica njihove etinčke pripadnosti slučajno koincidira sa terminološkom odrednicom nacionalnih pripadnosti susjednih država,

Iz tog razloga ali i iz ostalih razloga smatram da je dodatak nacionalna uz etničku pripadnost u popisu stanovništva, ali i ustavima enititeta, kao i u pravilnicima za zapošljavanje, protivustavan te kao takav treba biti zamjenjen sa etnička odnosno obrisan u cilju usklađivanja pozitivnih zakonskih propisa sa ustavom BiH.

Odnosno, ako Ustav ukazuje da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni narodi, te ako isti ne ukazuje da su te skupine naroda ujedno i nacije, inzistiram da se utvrdi protivustavnost termina nacionalno prilikom obilježavanja konstitutivnih etničkih skupina BiH u popisnom pitanju, vitalnom interesu, popunjavanju formulara i ustava entiteta, jer smatram da su isti pripadnici BH nacije, a svjedno i ako Sud utvrdi da nisu pripadnici BH nacije nego da su anacionalni Europljani, inzitiram da se ta terminologija proglasi protivustavnom i prilagodi Ustavu BiH.....

unaprijed zahvalan....
stari grad Visegrad

#373 Re: Zbog loseg Zakona o popisu -trazim raspustanje BiH Parla

Svaka cast "hm 2011":
da baš zato što uopšte stoji nacioanlo/etnicko izjednačeno je, a ako ćemo iskreno Ustav BiH to ne poznaje, poznaje samo konstitutivne narode i ostale narode (narod = etnička skupina),

na popisu se ne popisuju strani državljani, jer se isti smatraju za turiste i

WTF

šta to radi tu ?

I šta je tebi jasno u svemu ovome kada niko nije ništa definirao, a razmeću se terminima prilikom popisa stanovništva kao prostitutka gaćicama....

na kraju krajeva, ako neće Željko Komšić da mrdne prstom, što ne mrdne SDA - čuvar Bosne i Hercegovine ? SDP - građanski orjentirana stranka ?

Izgleda da će jedino Ibrahim Spahić i GDS da napravi pomak u svemu ovome....

A možda je sve ovo napisano potpuno beznačajno - i svi ovi političari koji su prihvatili to i koji zadnjih 15 godina ne ustaju protiv toga - sigurno oni znaju bolje od mene, i žele Vam svima dobro i.t.d. i tome slično....

Svejedno nisam na bilo kojoj izbornoj listi, nema me nigdje, zovu me ludim, retardiranim, polutanom, ustašom, četnikom, balijom....

e moj narode ko te napravi takvim invalidom pa si nesposoban da se odbraniš....
recimo batko i stranka kokuza - raja se okupila - ako nam je to raja - ja sam Chuck Norris - skupila se ekipa da se uhljebi - ništa drugo... otpora nigdje osim lažnog......
e nrode, narode
pemanapemani

#374 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by pemanapemani »

@dozer i @HM2011 više od godinu dana pišu o ovom problemu i niko ih ne benda. Svaka tema se zaključa, jer pojedinci smatraju svetom dužnošću da unište svaki oblik povezanosti sa državom BiH i predstavljaju nas koji se etnički ne izjašnjavamo kao neprijatelje Bošnjaka.

Razdvojiti nacionalno i etničko na popisu i riješen problem.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#375 Re: Zbog loseg Zakona o popisu-trazim raspustanje BiH Parlam

Post by Truba »

ja kad vas čitam kao da ne govorimo istim jezikom :lol: :lol: :lol: nit vas kontam nit vas razumijem
kakvi neprijatelji kakvi bakrači
u ustavu stoje tri naroda...
biće još malo ostalih... nekoliko crnogoraca čeha mađara albanaca...
možda bude u sarajevu nešta bosanaca ili bosankohercegovaca
i malo kumunista kozmopolita liberala i pedera :D

i to je to
rega popis kao i u drugim zemljama
Locked