Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Locked

Na konfuzno popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje" izjasnicu se kao:

Bosnjak
190
51%
Hrvat
15
4%
Srbin
13
3%
Ne izjasnjavam se
9
2%
Upisacu "Bosanac" ili ekvivalentno
130
35%
Upisacu nesto drugo
16
4%

Total votes: 373

Skijaš

#1801 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Skijaš »

Dozer wrote:Homonim - u kojem smislu? Homonima ima raznih vrsta i znacenja. Pojasni nam u kojem je smislu "nacija" homonim, odnosno na kakvo poistovjecivanje pod tim mislis? Sta je tu isto, a sta razlicito znacenje i na koji nacin se to dotice ove teme?
nacija
1. etnička, politička i kulturna zajednica, povijesno oblikovana u različitim okolnostima i uvjetima na osnovi jezika, teritorija, tradicije, ekonomskog života, vjere, bitno prožeta težnjom za zajedničkom pripadnošću i vlastitom državno-političkom organiziranošću i suverenitetom [hrvatska nacija; francuska nacija]; narod
2. meton. svi stanovnici jedne (ob. višenacionalne) države [predsjednikovo obraćanje naciji]; stanovništvo

Dakle, svi smo mi, pa i vepar Dodik, dio bosanskohercegovačke nacije. Tj. ako govorimo o ovom drugom značenju.

Primjera radi

Hrvatska nacija (prvo značenje) se odnosi na pleme, etničku grupu, Hrvate kao narod a kojih ima u BiH, Hrvatskoj, Kanadi, Argentini itd

Hrvatska nacija (drugo značenje) se odnosi na cjelokupno stanovništvo Hrvatske, na Hrvata u Zagrebu, Srbina u Kninu, Albanca u Splitu, Bošnjaka u Rijeci itd itd

Pitanje na popisu se tiče ovog prvog značenja. I ako neko ne osjeća vezanost za neku od etničkih grupa, i to je OK. Nije ni pozitivno ni negativno niti se nekog treba uvjeravati da se izjasni ovako ili onako.
cyprus

#1802 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

Dozer wrote:Eto je boldirana iznad :D

I to su te dvije. Treca ne postoji. ALI - UN su i dalje UN, a i dalje se zna ko, tj. sta moze postati punopravni clan.
BH je clanica UN-a, jel' tako?
Koju onda naciju predstavljaju nasi predstavnici u UN-u? Bosnjako-Hrvatsko-Srpsku? How Yes no... :D
Ti konstantno pričaš o samo jednoj vrsti nacije... A ja ti lijepo napiso da postoji više vrsta...

Jedna je nacija kao država... U svijetu postoji oko 200 nacija-država, i većina njih je članica Ujedinjenih nacija... I to je nacija kao politički termin.

Druga vrsta nacije je ona etnička... Prema njoj, postoji više hiljada nacija u svijetu, između ostalog i bošnjačka, srpska i hrvatska... Etnička nacija međutim nije politički pojam, jer se etničke nacije češće ne podudaraju nego što se podudaraju sa državnim nacijama...
Dozer

#1803 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Dozer »

Ovdje se, ako nisi primijetio, i prica o politickom znacenju nacije i konotacijama koje ce takvo izjasnjavanje donijeti unutar BiH.

Btw, nisi ni pokusao odgovoriti na pitanje - koju naciju predstavljaju predstavnici BiH u UN-u?
cyprus

#1804 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

HM 2011 wrote:Znači sve ok, problema sa izjašnjavanjem kao nacije nema.... Posljedica neće biti....

cool.....
Da, baš tako. Šta ti misliš da će biti? :-)
HM 2011

#1805 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

Kriv sam što "mislim" pred čitavom nacijom.....

Kriv sam,

Sad mi recite koja je kazna ! Kako ćete me kazniti ? Prema Šerijatu me morate nagraditi !

Prema vašem zakoniku - koju kaznu zaslužujem ?
rexmax

#1806 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by rexmax »

cyprus wrote:
rexmax wrote:Vikipedija nije relevantan izvor jer ga uredjuju razni sarlatani izmedjuostalih.
Isti zadatak i za tebe... Eto, vikipedija nije relevantna... dobro. Ti nađi izvor za koji misliš da je relevantan i koji jasno kazuje da nacija ne može biti isto što i etnička grupa :)
Moze biti isto samo u slucaju da odredjena etnicka skupina ima zasebni teritorij koji pripada iskljucivo njemu.
Nacija je teritorijalna odrednica za odredjeno podrucje
Primjer Bosnjacka nacija moze egzistirati na nekoj teritoriji koja bi se zvala Bosnjakluk ili nesto slicno, a zbog opredjeljenja da se Bosanski muslimani nazovu Bosnjacima dovelo je do toga da su pokusali svojatati BiH sto su im druga dva naroda osporili i kao protutezu uveli nazive za svoje narode prema susjednim drzavama sto je u konacnici rezultiralo podjelom BiH.
Dozer

#1807 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Dozer »

Cyprus, ba - koju naciju predstavljaju predstavnici BiH u UN-u? :-D
cyprus

#1808 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

HM 2011 wrote:Kriv sam što "mislim" pred čitavom nacijom.....

Kriv sam,

Sad mi recite koja je kazna ! Kako ćete me kazniti ? Prema Šerijatu me morate nagraditi !

Prema vašem zakoniku - koju kaznu zaslužujem ?
Polij se vodom da dođeš sebi... Kakva kazna? Ko ti brani da misliš? Samo, ne očekuješ valjda da će ti se sve misli pokazati kao ispravne? :-)
cyprus

#1809 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

Dozer wrote:Cyprus, ba - koju naciju predstavljaju predstavnici BiH u UN-u? :-D
Bosanskohercegovačku. U čemu je problem?
Dozer

#1810 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Dozer »

Pa bravo. To i ja pitam vec 76 stranica - u cemu je problem? :roll:
cyprus

#1811 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

rexmax wrote:
cyprus wrote:
rexmax wrote:Vikipedija nije relevantan izvor jer ga uredjuju razni sarlatani izmedjuostalih.
Isti zadatak i za tebe... Eto, vikipedija nije relevantna... dobro. Ti nađi izvor za koji misliš da je relevantan i koji jasno kazuje da nacija ne može biti isto što i etnička grupa :)
Moze biti isto samo u slucaju da odredjena etnicka skupina ima zasebni teritorij koji pripada iskljucivo njemu.
Nacija je teritorijalna odrednica za odredjeno podrucje
Primjer Bosnjacka nacija moze egzistirati na nekoj teritoriji koja bi se zvala Bosnjakluk ili nesto slicno, a zbog opredjeljenja da se Bosanski muslimani nazovu Bosnjacima dovelo je do toga da su pokusali svojatati BiH sto su im druga dva naroda osporili i kao protutezu uveli nazive za svoje narode prema susjednim drzavama sto je u konacnici rezultiralo podjelom BiH.
Super, sad samo pronađi izvor za to... Da ne ispadne gluho bilo da samovoljno daješ definicije nacije...
Dozer

#1812 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Dozer »

Definicije vec date, Cyprus. Licno si ih postirao. Isto tako, vrlo dobro se zna sta u medjuanrodnom smislu znaci nacija. A i to si licno potvrdio na primjeru UN-a.
Mislim...sta je poneta?
cyprus

#1813 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

Dozer wrote:Pa bravo. To i ja pitam vec 76 stranica - u cemu je problem? :roll:
Problem je meščini u tome što je nekima od vas izuzetno teško objasniti da nacija može biti i nešto što nije država... Ma koliko vam se to crtalo, izgleda da je to zaista nemoguća misija :sad:
HM 2011

#1814 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

Dozer wrote:Definicije vec date, Cyprus. Licno si ih postirao. Isto tako, vrlo dobro se zna sta u medjuanrodnom smislu znaci nacija. A i to si licno potvrdio na primjeru UN-a.
Mislim...sta je poneta?
Re"ko Cyprus nema problema - to je poenta...

Re"ko i Šešelj : kavovac, kavobag vilovitica, zatim svi "Srbijanci" u jednoj državi i tako dalje....

Jel Šešelj govorio svi Srbijanci u jednoj državi ili svi Srbi u jednoj državi ?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

(ovaj smajli ustvari plače, od tuge se smije, smijehom prikriva)
Last edited by HM 2011 on 27/10/2012 14:23, edited 2 times in total.
cyprus

#1815 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

:shock: :?
HM 2011

#1816 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

cyprus wrote::shock: :?
:shock: :?

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1% ... 1%86%D0%B8

Термине Србијанци или србијански први пут је забележио Вук Караџић у 19. веку. Тада су Срби територијално били подељени на оне који су живели у ослобођеној Србији и који су се називали Србијанцима, и оне који су живели ван граница те Србије. Вук је назвао Србијанцима, људе који су живели искључиво у Србији, а не нпр. у Војводини. Тај термин је до данас задржао своје значење и односи се на становнике централне Србије. Међутим, данас се тај термин ретко користи и преовлађује термин Срби и српски, без обзира да ли се ради о Србима који живе у Србији или о Србима који живе ван ње.[2] Термин се међутин, све више користи да би означио грађанина или грађанку Србије - (Србијанац/Србијанка) http://www.alo.rs/vesti/51738/Najlepsa_Srbijanka Тај термин користи се у свакодневном говору како би заменио "грађанин/грађанка" Србије.
Last edited by HM 2011 on 27/10/2012 14:29, edited 1 time in total.
cyprus

#1817 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

Dozer wrote:Definicije vec date, Cyprus. Licno si ih postirao. Isto tako, vrlo dobro se zna sta u medjuanrodnom smislu znaci nacija. A i to si licno potvrdio na primjeru UN-a.
Mislim...sta je poneta?
Hajde da se složim da u međunarodnoj terminologiji nacija obično znači država... Međutim, otkad popis unutar jedne države ima veze sa međunarodnom terminologijom?
Last edited by cyprus on 27/10/2012 14:26, edited 1 time in total.
Dozer

#1818 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Dozer »

Ne, Cyprus, znamo mi vrlo dobro da nacija ima dva znacenja, ali se pokusava objasniti vama etnicarima da u BH slucaju to poistovjecivanje za sobom vuce vrlo negativne konotacije po unutrasnje uredjenje drzave. To je poenta sve ove price.
Poenta je i u tome sto se u BH ta enija i nacija stavljaju ispred svega ostalog.
Poenta je u tome sto je svima jasno da ovaj postojeci sistem qurcu ne valja, ali ga se brani kao da je svetinja.
Poenta je i u tome sto niko od branilaca etnickog nije u stanju navesti SAMO 5 pozitivnih stvari koje su nam ti etno-nacionalisti donijeli od svog dolaska. Negativne su pobrojane u 20 tacaka, a to nije ni pola.

Poenta je da nam svima ovdje isti ti etno-nacionalisti spremaju jos vecu bijedu i jad.
Ako ne uvidjas kako i na koji nacin, iako je i to pojasnjeno vrlo detaljno, onda zaista nema potrebe za daljnjim pojasnjenima.
Hajde da se složim da u međunarodnoj terminologiji nacija obično znači država... Međutim, otkad popis unutar jedne države ima veze sa međunarodnom terminologijom?
U normalnim drzavama - nema. Zato u normalnim drzavama i nema takvih pitanja na popisu. U BiH ce i te kako imati jer ce se za to odmah zalijepiti svi moguci separatisti, i tvrditi da oni, kao nacija unutar BiH, imaju pravo i na svoju nacionalnu drzavu.
cyprus

#1819 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

Dozer wrote:Ne, Cyprus, znamo mi vrlo dobro da nacija ima dva znacenja, ali sep okusava objasniti vama etnicarima da u BH slucaju to poistovjecivanje za sobom vuce vrlo negativne konotacije po unutrasnje uredjenje drzave. To je poneta sve ove price.
Poenta je i u tome sto se u BH ta enija i nacija stavljaju ispred svega ostalog. Poenta je u tome sto je svima jasno da ovaj postojeci sistem qurcu ne valja, ali ga se brani kao da je svetinja.
Poenta je i u tome sto niko do branilaca etnicog nije u stanju navesti SAMO 5 pozitivnih stvari koje su nam etno-nacionalisti donijeli od svog dolaska. Negativne su pobrojane u 20 tacaka, a to nije ni pola.

Poenta je da nam svima ovdje isti ti etno-nacionalisti spremaju jos vecu bijedu i jad.
Ako ne uvidjas kako i na koji nacin, iako je i to pojasnjeno vrlo detaljno, onda zaista nema potrebe za daljnjim pojasnjenima.
Nama etničarima? :mrgreen:

1. Ne slažem se da to terminološko poistovjećivanje za sobom vuče negativne konotacije na koje ti aludiraš. Ono uglavnom donosi konfuziju među stanovništvo... Zato sam predlago ako se sjećaš da se pojam nacija izbaci iz upotrebe jer praktički ne označava ništa za šta već nemamo riječ, ali ko će mene kao forumaša saslušat...

2. (Etno)nacionalizam jeste bolest, ali to nema veze sa ovim o čemu pričamo...
HM 2011

#1820 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:
Mislim...sta je poneta?
Odkad je ustav te države napisan u Daytonu, Ohio, USA - i to na engleskom jeziku.
Dozer

#1821 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Dozer »

@Cyprus
I te kako ima veze. Da nema, zasto bi onda bio problem da se iz tog pitanja jednostavno izbrise ono "nacionalno"?
( i ja sam to govorio, mozda nisi upratio)
Skijaš

#1822 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Skijaš »

Dozer wrote:Ne, Cyprus, znamo mi vrlo dobro da nacija ima dva znacenja
Dakle, kada se koristi termin nacija, postoji mogućnost da se to odnosi na tumačenje koje je u okviru popisa ispravno ? Ti zbog nesporazuma možeš sam prestati upotrebljavati recimo riječi "kosa" ili "nacija" jer imaju više od jednog značenja, ali ne možeš korištenje tih termina predstaviti kao neprijateljsku aktivnost.
Last edited by Skijaš on 27/10/2012 14:44, edited 1 time in total.
cyprus

#1823 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by cyprus »

Dozer wrote:@Cyprus
I te kako ima veze. Da nema, zasto bi onda bio problem da se iz tog pitanja jednostavno izbrise ono "nacionalno"?
Pa meni nije nikakav problem da se izbriše to nacionalno (ja da se pitam ja bih ga izbriso), ali ne mislim ni da je prevelik problem i ako ostane... Probleme sa tim će imati jedino anketari, obzirom da će ih dosta raje pitat šta im predstavlja ta nacionalnost, te im govorit kako je to pogrešno poistovjećivati (k'o da ti momci i djevojke imaju šta s tim)... A problema na koje vi ovdje aludirate (uticaj na političke prilike u BiH), zaista smatram da neće biti...
Nacionalniid_BOSANCI

#1824 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

cyprus wrote:
Pa meni nije nikakav problem da se izbriše to nacionalno (ja da se pitam ja bih ga izbriso), ali ne mislim ni da je prevelik problem i ako ostane... Probleme sa tim će imati jedino anketari, obzirom da će ih dosta raje pitat šta im predstavlja ta nacionalnost, te im govorit kako je to pogrešno poistovjećivati (k'o da ti momci i djevojke imaju šta s tim)... A problema na koje vi ovdje aludirate (uticaj na političke prilike u BiH), zaista smatram da neće biti...
Cyprus, u pravu si, najbolje bi bilo izbrisati iz tog formulara/ankete Nacionalnost i staviti samo: Pripadnik etnicke grupe ili naroda tog i tog i Drzavljanin (u ovom slucaju Bosna i Hercegovina).
pemanapemani

#1825 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by pemanapemani »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
cyprus wrote:
Cyprus, u pravu si, najbolje bi bilo izbrisati iz tog formulara/ankete Nacionalnost i staviti samo: Pripadnik etnicke grupe ili naroda tog i tog i Drzavljanin (u ovom slucaju Bosna i Hercegovina).

Eureka.

Mislim da je ovo ponovljeno bar sto puta na ovoj temi. To bi riješilo problem. To je suština teme.
Locked