Testne vožnje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Gray
#1 Testne vožnje
Zanima me kako funkcionišu testne vožnje auta kod nas u salonima: da li se mora ranije najaviti ili rezervisati, da li sjedi neko od uposlenika sa vama u autu ili dopusti da sami vozite, i slično. Zanima me za razne autosalone i marke (sve što znate), razgleda mi otac za novo auto pa me zanima kako to funkcioniše.
- mayab
#3 Re: Testne vožnje
Proljetos bio u Kia salonu, prodavac odmah sam ponudio test voznju u Ceedu,kopirao vozacku, naravno i on sjeo ko suvozac i eto "napravili krug".
Htio probati Dustera, treba najava , pa ovo pa ono i odustao
Htio probati Dustera, treba najava , pa ovo pa ono i odustao
-
Alive
#4 Re: Testne vožnje
Gray wrote:Zanima me kako funkcionišu testne vožnje auta kod nas u salonima: da li se mora ranije najaviti ili rezervisati, da li sjedi neko od uposlenika sa vama u autu ili dopusti da sami vozite, i slično. Zanima me za razne autosalone i marke (sve što znate), razgleda mi otac za novo auto pa me zanima kako to funkcioniše.
Svi ce ti reci da ce ti dati testnu voznju to je prvo!
Neki ti daju odmah test voznju i ovo ako ti odmah daju to je to, dobio si...
Ostali te zapisu tamo negdje pa ce te kao zvati ali rijetko kada da zovu...
-
Carlo8
#5 Re: Testne vožnje
Ne znam kako u sarajevu (ja sam iz mostara) ., Mislim da je to isto svugdje trebao bi dan prije najavit se u salonu da ti ostave vozilo koje te zanima na raspolaganju.Jer velikom većinom njihovi uposleni ih gonjaju u "službene" svrhe.Ovo ti govorim iz prve ruke.E sad opet ponavljam nisu svi isti nekad imaju testni model sa ful opremom a ti tražiš neki prosjek pa ti ni to nije neko mjerilo.
-
emko1234
#6 Re: Testne vožnje
sve zavisi od salona do salona.Gray wrote:Zanima me kako funkcionišu testne vožnje auta kod nas u salonima: da li se mora ranije najaviti ili rezervisati, da li sjedi neko od uposlenika sa vama u autu ili dopusti da sami vozite, i slično. Zanima me za razne autosalone i marke (sve što znate), razgleda mi otac za novo auto pa me zanima kako to funkcioniše.
ja sam jednom bio na promociji skode octavije kad je tek izasla, i djevojci koja je radila tu sam rekao da smo gledali seata leona jer nam je trebalo auto za firmu, slicno leonu. te sam spomenuo kako ga nisam uspio dobit za test voznju, i da cemo pogledat i mazdu 3.
i nakon 10 minuta na promociji skode se pojavio neki lik koji je bio direktor prodaje seata, i bukvalno me covjek pitao jesam li ja taj koji je zelio da probam leona, i da ako hocu mogu odmah da ga probam prije nego probam mazdu.
dakle sto se tice ASA-e, mogu slobodno reci da su sva auta koja imaju na raspolaganju spremna za test voznje. za porche je malo drugacija procedura jer su opet upitanju drugaciji kupci.
kod tomica se recimo treba najavit preko upitnika na stranici ili telefonom. voznje traju malo duze i troskove goriva snosi taj ko probava auta, bar mi je tako receno.
ostali su isto prilicno nagodni, osim bunje. kod njega nikad nista nisam vozio, jer je uvijek neka zajebancija upitanju. lik mi nije jasan, ko da bentleya prodaje.
naravno, procjene oni odmah nekom svojom odokativnom metodom koliko si ti ozbiljan.
u principu, bilo ko s ulice bi trebao da moze probat auto ako zeli jer je to politika i namjena demo auta koja oni dobivaju specijalno za tu svrhu. samo sto kod nas nema pravila.
-
Gray
#7 Re: Testne vožnje
A je li svugdje sjedi neki uposlenik salona sa vama ili je moguće da sam provozaš?
Pitam pošto vani kada sam bio niko nije išao na vožnje sa nama. Moj rođak je htio da kupi novi auto i išli smo u par salona, vozili Alfu 159, Giuliettu i Citroen c5. U sve salone smo ušli sa ulice (bez ikakve najave), pitali za vožnju, on samo ostavio vozačku i dobili smo ključeve da sami provozamo nekih 20-ak minuta, nismo morali dati ni za gorivo ni išta slično (obojica smo mlađi od 30).
Jer mi je baš bezveze da ne možeš sam provozati auto nego da neko sjedi porred tebe.
Pitam pošto vani kada sam bio niko nije išao na vožnje sa nama. Moj rođak je htio da kupi novi auto i išli smo u par salona, vozili Alfu 159, Giuliettu i Citroen c5. U sve salone smo ušli sa ulice (bez ikakve najave), pitali za vožnju, on samo ostavio vozačku i dobili smo ključeve da sami provozamo nekih 20-ak minuta, nismo morali dati ni za gorivo ni išta slično (obojica smo mlađi od 30).
Jer mi je baš bezveze da ne možeš sam provozati auto nego da neko sjedi porred tebe.
-
goran16v
#8 Re: Testne vožnje
Pa nije bezveze, nisu to farmerke ili tene da ih probas na samo, a mi smo ipak ljudi poznati po postenju i drzava u kojoj je sistem osiguranja i naplate stete takav kakav je...Gray wrote: Jer mi je baš bezveze da ne možeš sam provozati auto nego da neko sjedi porred tebe.
- mayab
#9 Re: Testne vožnje
Ovo boldirano i ja mogu da potvrdim, sjecam se 2005.god kad je tek izasao Dacia Logan ( ganjao sam tad nov auto sa povecim gepekom, za malo para) i nema sanse da ga probas, a nemas alternative, da npr. zaustavis neki taxi koji ima takvog i makar se provozas u njemuemko1234 wrote:sve zavisi od salona do salona.Gray wrote:Zanima me kako funkcionišu testne vožnje auta kod nas u salonima: da li se mora ranije najaviti ili rezervisati, da li sjedi neko od uposlenika sa vama u autu ili dopusti da sami vozite, i slično. Zanima me za razne autosalone i marke (sve što znate), razgleda mi otac za novo auto pa me zanima kako to funkcioniše.
ja sam jednom bio na promociji skode octavije kad je tek izasla, i djevojci koja je radila tu sam rekao da smo gledali seata leona jer nam je trebalo auto za firmu, slicno leonu. te sam spomenuo kako ga nisam uspio dobit za test voznju, i da cemo pogledat i mazdu 3.
i nakon 10 minuta na promociji skode se pojavio neki lik koji je bio direktor prodaje seata, i bukvalno me covjek pitao jesam li ja taj koji je zelio da probam leona, i da ako hocu mogu odmah da ga probam prije nego probam mazdu.
dakle sto se tice ASA-e, mogu slobodno reci da su sva auta koja imaju na raspolaganju spremna za test voznje. za porche je malo drugacija procedura jer su opet upitanju drugaciji kupci.
kod tomica se recimo treba najavit preko upitnika na stranici ili telefonom. voznje traju malo duze i troskove goriva snosi taj ko probava auta, bar mi je tako receno.
ostali su isto prilicno nagodni, osim bunje. kod njega nikad nista nisam vozio, jer je uvijek neka zajebancija upitanju. lik mi nije jasan, ko da bentleya prodaje.
naravno, procjene oni odmah nekom svojom odokativnom metodom koliko si ti ozbiljan.
u principu, bilo ko s ulice bi trebao da moze probat auto ako zeli jer je to politika i namjena demo auta koja oni dobivaju specijalno za tu svrhu. samo sto kod nas nema pravila.
-
emko1234
#10 Re: Testne vožnje
po kojoj logici ti ides kad mislis da je ok dat nekom koga prvi put vidis, auto od 20-30k km il cak i vise?Gray wrote:A je li svugdje sjedi neki uposlenik salona sa vama ili je moguće da sam provozaš?
naravno, ako kupujes u tom salonu, i ljudi te poznaju licno, takav se aranzman moze dogovorit. sve ostalo je po principu pratioca. covjek ne vozi nego ti objasnjava odredjene stvari. na kraju to mu je posao, i kako mislis da mozes sam skontat nesto o autu u koje prvi put sjedas ako ti se ne kaze?
-
Gray
#11 Re: Testne vožnje
emko1234 wrote:po kojoj logici ti ides kad mislis da je ok dat nekom koga prvi put vidis, auto od 20-30k km il cak i vise?Gray wrote:A je li svugdje sjedi neki uposlenik salona sa vama ili je moguće da sam provozaš?
naravno, ako kupujes u tom salonu, i ljudi te poznaju licno, takav se aranzman moze dogovorit. sve ostalo je po principu pratioca. covjek ne vozi nego ti objasnjava odredjene stvari. na kraju to mu je posao, i kako mislis da mozes sam skontat nesto o autu u koje prvi put sjedas ako ti se ne kaze?
pa može ti objasniti i u salonu, a neke stvari ipak možeš najbolje vidjeti sam na miru, dok voziš.
A logika je ta da za to služi testni auto, ostaviš vozačku i odgovaraš za neku štetu ako napraviš. Kažem ti, tako sam vani vozio i auta skuplja od 20-30k bez ikakvih problema.
-
goran16v
#12 Re: Testne vožnje
Vidjeti na miru dok vozis bas nisu kompatibilne stvari ali neise...Gray wrote: pa može ti objasniti i u salonu, a neke stvari ipak možeš najbolje vidjeti sam na miru, dok voziš.
A logika je ta da za to služi testni auto, ostaviš vozačku i odgovaraš za neku štetu ako napraviš. Kažem ti, tako sam vani vozio i auta skuplja od 20-30k bez ikakvih problema.
Procitas boldirani dio posta koji si sam napisao i dobices razliku izmedju ovdje i vani...
-
Gray
#13 Re: Testne vožnje
I ovdje isto odgovaraš, samo što moraš preko suda ići, kao i svugdje. Jedino doduše što ljudi kod nas imaju manje para pa je teže naplatiti.goran16v wrote:Vidjeti na miru dok vozis bas nisu kompatibilne stvari ali neise...Gray wrote: pa može ti objasniti i u salonu, a neke stvari ipak možeš najbolje vidjeti sam na miru, dok voziš.
Procitas boldirani dio posta koji si sam napisao i dobices razliku izmedju ovdje i vani...
-
goran16v
#14 Re: Testne vožnje
S tim sto postoji ta "minimalna" razlike, osim sto ljudi nemaju od cega, i ako imaju nece da plate, ovdje sudovi jedva da rade svoj posao, a naplata stete je jos gora..Gray wrote:I ovdje isto odgovaraš, samo što moraš preko suda ići, kao i svugdje. Jedino doduše što ljudi kod nas imaju manje para pa je teže naplatiti.goran16v wrote: Vidjeti na miru dok vozis bas nisu kompatibilne stvari ali neise...
-
Gray
#15 Re: Testne vožnje
goran16v wrote:S tim sto postoji ta "minimalna" razlike, osim sto ljudi nemaju od cega, i ako imaju nece da plate, ovdje sudovi jedva da rade svoj posao, a naplata stete je jos gora..Gray wrote:I ovdje isto odgovaraš, samo što moraš preko suda ići, kao i svugdje. Jedino doduše što ljudi kod nas imaju manje para pa je teže naplatiti.goran16v wrote: Vidjeti na miru dok vozis bas nisu kompatibilne stvari ali neise...
Sva ta auta svakako trebaju biti osigurana, tako da bis e auto kuća naplatila od osiguranja a onda neka osiguranje dalje ganja ako treba.
Ali elem, to je druga tema.
-
goran16v
#16 Re: Testne vožnje
To jest tako, zapravo to bi tako trebalo biti u teoriji...Gray wrote:
Sva ta auta svakako trebaju biti osigurana, tako da bis e auto kuća naplatila od osiguranja a onda neka osiguranje dalje ganja ako treba.
Ali elem, to je druga tema.
- testovi3
#17 Re: Testne vožnje
evo upravo na ftv gledam reklamu u kojoj spominju da za neka auta daju vw, auti ,skoda ,seat daju nasto kao prva tri servisa gratis ili nove dunlop gume a bice organizovane i test voznje
to za test voznje su na kraju rekli tako dok to nisu rekli nije me ni zanimala reklama a kad sam cuo to za test sjetio sam se da je neko na forumu upito
a gdje i kad ne znam pogledaj mozda ima na asa auto stranici
to za test voznje su na kraju rekli tako dok to nisu rekli nije me ni zanimala reklama a kad sam cuo to za test sjetio sam se da je neko na forumu upito
a gdje i kad ne znam pogledaj mozda ima na asa auto stranici
- iceman ze
#18 Re: Testne vožnje
KIa Sportage, dobio suvozaca, vozio 10-tak minuta, nista posebno. Dok sam cekao voznju hostesa me razonodila, lijepa ali o autima i nije bas upucena..,
Hyundai IX35, dobio na sat vremena, otisao na Igman slikao se, uzivao u voznji. Hvala zaposlenim u salonu na Pofalicima, prva su liga i profesionalci.
Toyota, nema terenaca na testu, tako da nisam htio nista drugo
Mitshibushi, nije mi ni odgovorio na pitanje o testnoj voznji.
Opel, na Alipasinom, kao da su pali sa Marsa kad je upitanju testna (ima ponuda na netu, ali ne vrijedi u BiH). Svaka cast direktoru u Visokom, covjek je ok, ali mu je izbor zaposlenih u navedenom salonu cisti promasaj.
Hyundai IX35, dobio na sat vremena, otisao na Igman slikao se, uzivao u voznji. Hvala zaposlenim u salonu na Pofalicima, prva su liga i profesionalci.
Toyota, nema terenaca na testu, tako da nisam htio nista drugo
Mitshibushi, nije mi ni odgovorio na pitanje o testnoj voznji.
Opel, na Alipasinom, kao da su pali sa Marsa kad je upitanju testna (ima ponuda na netu, ali ne vrijedi u BiH). Svaka cast direktoru u Visokom, covjek je ok, ali mu je izbor zaposlenih u navedenom salonu cisti promasaj.