Testisi produciraju maticne celije?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
musac

#1 Testisi produciraju maticne celije?

Post by musac »

Novo otkrice njemackih u engleskih naucnika... Otkrili su da su testisi "skladiste" maticnih celija koje se mogu koristiti za repariranje drugih ostecenih tkiva... Nevjerovatno! Ne znam koliko vi pratite ovaj dio nauke. Ja pratim redovno i mogu vam reci da je ovo veliko otkrice. Evo i clanka ovdje.
Bosanac sa dna kace

#2 Re: Testisi produciraju maticne celije?

Post by Bosanac sa dna kace »

pa valjda se zato od sperme i prave najskuplje kreme....
paratrooper

#3 Re: Testisi produciraju maticne celije?

Post by paratrooper »

musac wrote:Novo otkrice njemackih u engleskih naucnika... Otkrili su da su testisi "skladiste" maticnih celija koje se mogu koristiti za repariranje drugih ostecenih tkiva... Nevjerovatno! Ne znam koliko vi pratite ovaj dio nauke. Ja pratim redovno i mogu vam reci da je ovo veliko otkrice. Evo i clanka ovdje.

nije mi medicina struka , ali mislim da se to znalo odavno. Koliko znam, maticne celije zaista MOGU da repariraju osteceno tkivo - ali ima jdan problem - da bi korektno reparirali celiju moraju imati informaciju kako da se tranasormiraju i drug stvar: osetecena celije bi trebala biti reparirana u kratkom vremenu jer inace se osteceno kivo zamjenjuje fibroznim i kao takvo postaje "trajno". Poslije je tesko ukloniti to fibrozno tkivo.

To je na primjer slucaj sa ostecenjem kicmene mozdine - naime vrlo brzo nakon ostecenja dolazi do velike koncentracije maticnih celija u njegovoj oklini. Na zalost te maticne celije nemaj informaciju u koju vrstu celije da se transformiraju - konsekvenca je da se transformiraju u "default" celiju a to je "fibrozna" celija. I to oziljno tkivo predstavlja smetnju pristupu.

Naravno postoji i dobra stvar u svom tom haosu oko nacina "slanja odgovarajuce" informacije i koliko znam ona je ipak samo nulta hipoteza i trazi dugo istrazivanje. To je sve sto znam.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#4 Re: Testisi produciraju maticne celije?

Post by Nosferatu »

Kakve maticne celije? Stem cells?

Pa od cega si ti mislio da nastaje sperma, i kako od sperme i jajeta tj. dvije celije - da nastane covjek cijeli - sa svim organima i slicno?

Za stem celije i njihovu sposobnost se zna jako dugo vremena i tu nema nista novo. Ono sto nauka ne razumije je kako - posredstvom koje komunikacije ta celija se moze - natjerati da proliferira & da npr. od nediferecirane celije - dakle celija koje nije predestinirana da postane kostana srz, oko, misic, kako od takve celije i posredstvom kojih medijatora - doci do procesa metamorfoze.

Na drugu stranu - sve celije imaju svoje markere tako da neciji stem cell je specifican - samo njemu samom. Tako da kad bi uzeli moje stem cells i uspjeli od njih kreirati bubreg, i usaditi ga drugom, ta osoba bi opet morala biti imunosupresirana. Imuna supersija je jako zajebana stvar. To je artificijalni AIDS + some. Postoji idjea da se pupcana vrpca sve novorodjene dijece spasi jer posjeduje stem cells & da se to drzi u bankama tkiva gdje potencionalno u buducnosti ako se bude moglo genetskim inzinjeringom - ako npr. zatreba komad koze i slicno, da se moze dobiti "orginalni dio" od "orginalnog donatora". Na taj nacin nebi morale osobe da budu imunosupresirane da bi podnjele transplante i tudje organe u svom tijelu. Doduse ova ideja je svjetlosne godine od realizacije jer kompleksnost procesa nekog organa i slicno, te interakcija medju svim celijama i slicno, o tome se zna ponesto ali kako uzeti stem celiju i od nje kreirati - nesto vise, to je jos uvijek vise umjetnost nego nauka, tj. vise nedokucivo nego sto je rasvjetleno cak i sa svim ovim sto znamo - nemamo sposobnosti danas, da napravimo ista vise, osim da se izblamiramo... problem istrazivanja o stem cell su takodje crkvenjaci jer nacin na koji su se ove celije dobijale je tako sto bi se oplodili jajajsce sa spermom i onda bi u odredjenom stadiju razvoja embrija, razvoj bio interuptiran a multi-potencijalne stem cells bi bile onda, preuzete da se na njima rade eksperimenti, crkvenjaci tvrda da ovo nije eticno, jer se igramo boga, iako u stadiju kad embrijo ima 16-24 celije, to nije nista vise nego skup celija.... Bush je svojevremeno sproveo i zakone koji su limitirali i tacno se znalo do kojeg stadija razvoja embrija se smije ici, sve sto znam je da je na mom univerzitetu bila zena koja je imala reputaciju u svijetu i nakon sto su ovi zakoni sprovedeni napustila je laboratoriju i otisla u Australiju da radi, jer nije mogla s limitacijama vlade da nastavi istrazivanje dokle je sa njim stigla. Sto je zalosno jer je iza nje ostala cijelokupna infrastruktura, broj doktoralni kandidata i ljudi koji su cinili taj lab, a morali su da se rasformiraju iako su bili uspjesni s mnogo publikacija i slicno. To je samo jedan aspekt ovog problema, radi kojeg bih da pozelim Bush-u rani Alzeheimer (samo jedna od bolesti koju su mislili "target" sa stem cell research-om). Ovako gomila djubradi koji u nauci nisu provlei zeru, sputali su jedan od najvaznijih istrazivanja u zemlji koja ima najvise love za takvo nesto.

Nego, slabo ti to meni nesto pratis brate moj.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#5 Re: Testisi produciraju maticne celije?

Post by Nosferatu »

I zaboravih napomenuti. Testisi ne reproduciraju stem cell. Ono sto se desava je da stem cells same sebe regeneriraju, a ne testisi. Ono sto je diferencirano ne moze kreirati ono sto nije diferencirano. Celije testisa su posebne celije i izgubile su sposobnost koje imaju stem cells koje mogu biti bilo sta - zbog toga ne moze testis da reproducira stem cell, ali stem cell moze da postane bilo sta, u testisima to su dva defaulta ili da postane spermatozoid ili novi stem cell ili ako govorimo o embriju moze postati testis ili krvni sud ili nerv itd. Celije testisa mogu samo da stimuliraju jedan od ova dva procesa tj. da budu komunikatori u vezi toga sta je potrebno, vise sperme ili vece zalihe stem cell-sa. Jednom kad je celija - specijalizirana tj. predestinirana, preodredjena da bude nesto ona nikada ne moze da to preokrene i vrati se u prvobitni stem cell niti od nje moze - nastati stem cell - one je predeterminirana i ako se podjeli - u 2 celije, bice 2 celije istog profila kao sto je i ona sama - ali stem cell moze postati bilo sta, i to je upravo svrha postojanja ovih celija, one modeliraju sve i do kraja zivota - dijele se i odrzavaju npr. u testisima, ili u kostanoj srzi (tako krv dobijes), ispod koze (kako kad povrijedis se - rana zaraste) itd, itd...

Mogucnosti su neogranicene, ali nasa sposobnost, kako nam potvrdi forumas koji ovo prati a sve pogresno skonta, nasa mogucnost da shvatimo sve ili jos bolje da repliciramo orginalni proces, ta mogucnost je limitirana...
Epitop

#6 Re: Testisi produciraju maticne celije?

Post by Epitop »

@nosferatu de sad reci da li te je ko shvatio ko nema veze sa Embriologijom? Lijepo je to što si ti objasnio, ali previše riječi a suština se ne nazire.
Nosferatu

#7 Re: Testisi produciraju maticne celije?

Post by Nosferatu »

Sustina je da covjek postane kao automobil, i da kad ti ode branik, guma, motor, transmisija, imaju rezervni djelovi. koji se dobiju od stem celija - tvojih sopstvenih - putem razvoja istih ili npr. u slucaju Alzeheimera postoji postulat da kad bi stem celije ubrizgali u mozak, na tacno odredjena mjesta da bi doslo do regeneracije i to bi zaustavili progres bolesti ili dovelo do izljecenja. Jel ti sad to dovoljno pojednostavljeno ili je i ovo previse komplikovano?

E sad, kako doci od stem celije do novog bubrega - to je ono na sta se nauka skoncentrisala ali kao sto rekoh nije sve u nauci, postoji dio koji se zove umjetnost. To jos uvijek nismo sposobni da rekreiramo, jer ne razumijemo ili razumijemo nedovoljno i svako nase razumijevanje pa cak i na vrlo visokom nivuo ljudi koji rade istrazivanje - je opet pojednostavljenje. Proces je toliko komplikovan da je tesko dokuciv. Zasto - zato sto se radi o komunikaciji u kojoj celije celijama govore sta da rade, gdje da idu, kako da se razmjeste, u sta da se konvertiraju, koje celije ce da odumru a koje ce da zive. Kako mislis da prste dobijes npr. na rukama? Celije koje su bile - izmedju prstiju - njima je naredjeno da odumru, da bi mogao formirati saku npr. A to je gruba simplifikacija tako jednog rafiniranog procesa u kojem samo ako 1-2 stvari, nisu kako treba, ne mozes dobiti ono sto pokusavas kreirati.
Post Reply