Testament

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
djibo

#1 Testament

Post by djibo »

Pozdrav svim forumasima....jedno pitanje za one koji se kontaju u ovu stvar sa testamentom, sta je to usmeni testament, kako se on prezentuje sudu i sta je sve potrebno da bi postao validan????? :D ....ako postoji neka slicna tema nek moderacija halali... :D
Aleluja

#2 Re: Testament

Post by Aleluja »

Usmeni testament

Zavještalac može izjaviti svoju posljednju volju usmeno pred dva svjedoka samo ako usljed izuzetnih prilika nije u
mogućnosti da sačini pismeni testament.

Usmeni testament prestaje da važi po isteku 30 dana od prestanka izuzetnih prilika u kojima je sačinjen.

Pri sačinjavanju usmenog testamenta mogu biti svjedoci samo lica koja mogu biti svjedoci pri sačinjavanju sudskog
testamenta ali ne moraju znati čitati i pisati.

Svjedoci pred kojima je zavještalac usmeno izjavio svoju posljednju volju dužni su da bez odlaganja stave napismeno
izjavu zavještaoca i da je što prije predaju sudu, ili da je usmeno ponove pred sudom iznoseći i kad, gdje i u kojim
prilikama je zavještalac izjavio svoju posljednju volju.

Izvršenje ove dužnosti nije uslov za punovažnost usmenog testamenta.

Ništave su odredbe usmenog testamenta kojima se ostavlja nešto svjedocima pri njegovom sačinjavanju, njihovim
bračnim drugovima, njihovim precima, njihovim potomcima, njihovim srodnicima u pobočnoj liniji do četvrtog stepena srodstva zaključeno i bračnim drugovima svih ovih lica.
dust in the wind

#3 Re: Testament

Post by dust in the wind »

pa postoji i pismeni testament, koji je u 90 posto slucajeva.ma i vise...usmeni samo kada nemas priliku napisati. .naravno ne pises sam. od donosenja zakona o notarima, testament mora biti notarski ovjerena isprava. za sve dalje inf. tipa nuzni nasljedni dio, opoziv testamena, pogledaj zakon o nasljedjivanju ili idi advokatu
Miki123

#4 Re: Testament

Post by Miki123 »

dust in the wind wrote:pa postoji i pismeni testament, koji je u 90 posto slucajeva.ma i vise...usmeni samo kada nemas priliku napisati. .naravno ne pises sam. od donosenja zakona o notarima, testament mora biti notarski ovjerena isprava. za sve dalje inf. tipa nuzni nasljedni dio, opoziv testamena, pogledaj zakon o nasljedjivanju ili idi advokatu
ma nemoj??!! nije istina. čak notarski testament može biti i sporan.
dust in the wind

#5 Re: Testament

Post by dust in the wind »

hehe.je,je...tako je..notarski sporan.ajd ti malo procitaj sta. npr.zakon o notarima.i o ispravama u njemu.
JThomas

#6 Re: Testament

Post by JThomas »

e nisi ga ti dobro pročitala.

i nema te ovjere kod koje se ne može dokazivati da je ovjeren neistinit sadržaj, iako je pretpostavka da je istinit.
Aqua_S

#7 Re: Testament

Post by Aqua_S »

ahh sad očekujem jednu pravo dobru pravničku,..krkačinu... :dance: :dance: :dance: najezda diplomiranih i priučenih pravnika u swing-pametovanju :lol: :lol: :lol:
Aleluja

#8 Re: Testament

Post by Aleluja »

Aqua_S wrote:ahh sad očekujem jednu pravo dobru pravničku,..krkačinu... :dance: :dance: :dance: najezda diplomiranih i priučenih pravnika u swing-pametovanju :lol: :lol: :lol:
...između ostalog, svaka tema je za krkavela rokanje do dna! :mrgreen:
Aqua_S

#9 Re: Testament

Post by Aqua_S »

Aleluja wrote:
Aqua_S wrote:ahh sad očekujem jednu pravo dobru pravničku,..krkačinu... :dance: :dance: :dance: najezda diplomiranih i priučenih pravnika u swing-pametovanju :lol: :lol: :lol:
...između ostalog, svaka tema je za krkavela rokanje do dna! :mrgreen:
:thumbup:
melody

#10 Re: Testament

Post by melody »

Nije obavezna notarska obrada ili ovjera potpisa na testamentu.
Štaviše, nedavno je bio slučaj u kojem je notar sačinio testament i koji je bio problematičan jer ne postoji "notarski testamen" pa bi ga sud trebao tretirati kao testament sa svjedocima tj. notar ga može sačiniti ali su potrebna još dva svjedoka kao i kod svakog pisanog testamenta sa svjedocima.
Naš zakon poznaje:
1. testament sačinjen rukom (napisan rukom zavještaoca)
2. testament pred svjedocima (ne mora biti pisan rukom)
3. testament izjavljen pred sudijom na zapisnik
Miki123

#11 Re: Testament

Post by Miki123 »

melody wrote:Nije obavezna notarska obrada ili ovjera potpisa na testamentu.
Štaviše, nedavno je bio slučaj u kojem je notar sačinio testament i koji je bio problematičan jer ne postoji "notarski testamen" pa bi ga sud trebao tretirati kao testament sa svjedocima tj. notar ga može sačiniti ali su potrebna još dva svjedoka kao i kod svakog pisanog testamenta sa svjedocima.
Naš zakon poznaje:
1. testament sačinjen rukom (napisan rukom zavještaoca)
2. testament pred svjedocima (ne mora biti pisan rukom)
3. testament izjavljen pred sudijom na zapisnik

To je to. Na ovo sam mislio, samo nisam imao vremena napisati. Al' eto, ova vrsna poznavateljica zakona o notarima ima nešta reći.

Dakle, samo alografski testament notar može obrađivati.
LikeLike

#12 Re: Testament

Post by LikeLike »

Mene zanima kako se pravi testament? Gdje? Kod koga? Koliko kosta? Znaci da je testament sto ispravniji i da se ne moze pobiti. :D
ibi

#13 Re: Testament

Post by ibi »

LikeLike wrote:Mene zanima kako se pravi testament? Gdje? Kod koga? Koliko kosta? Znaci da je testament sto ispravniji i da se ne moze pobiti. :D
Isto kao da si rekao, daj mi sta najskuplje, al besplatno.
LikeLike

#14 Re: Testament

Post by LikeLike »

ibi wrote:
LikeLike wrote:Mene zanima kako se pravi testament? Gdje? Kod koga? Koliko kosta? Znaci da je testament sto ispravniji i da se ne moze pobiti. :D
Isto kao da si rekao, daj mi sta najskuplje, al besplatno.
Ne laprdaj gluposti :D Ko je spomenuo uopste da bude jeftinije? Pitam kako se pravi testament, kod koga (advokat, notar itd...) i zanima me otprilike koliko to kosta:)
LikeLike

#15 Re: Testament

Post by LikeLike »

Bas niko ne zna da mi odgovori na pitanje? :D
Post Reply