ja sam iz Sarajeva, nisam ni Bošnjak ni Srbin ni Hrvat ali sam znao tačne odgovore na sva pitanja iz sve tri grupe. To je stvar opšte kulture a ne patriotizma i tradicije.Fratris wrote:Živim u dijaspori. Samo 3 prijatelja koja imam su "naši," ali preko njih, kao i preko rodbine, poznajem priličan broj ljudi koji su iz bivše Jugoslavije. Tu ne govorim o ljudima koje samo porijeklo veže za ove krajeve ili onim koji su došli kao bebe. Govorim o ljudima koji su do najmanje desete godine živjeli u ex-YU. Među njima redovno srećem osobe koje su već više od decenije u Kanadi, ali koje su još ispunjene patriotizmom za rodnom grudom. To su osobe kojim su usta puna historije/istorije/povijesti, tradicije, običaja, itd. Isto tako su im usta puna prijekora za one koji su "zaboravili" svoje korijene, što god to značilo. Bilo da su oženili nekog tko nije "naš," dali djetetu strano ime, ili ne uče djecu dovoljno o tradiciji.
Naravno, ovo sve samo po sebi nije problem, čak šta više, može biti pohvalno. Problem je što bih često vrlo brzo uočio da ovakve osobe često same ne znaju svoj jezik govoriti pravilno, nemaju pojma o običajima, a da o nekoj povijesti/istoriji ne pričam. Tako sad došao na ideju da umjesto da se svađam i prepirem s njima, ponudim im jednostavan test. 5 pitanja koja obuhvaćaju kulturu/tradiciju/povijest. Ovisno o etničkoj grupi, pitanja se mijenjaju. Pošto sam ja završio i književnost i povijest, trudio sam se da ne budem prestrog i da pitanja budu jednostavna i takva da bi prosječan čovjek trebao znati. 3 od 5 smatram za prolaznu ocjenu, sve ispod obaram.![]()
Pitanja ispod su u jednostavnom formatu. Prvi red je pitanje, drugi ispravan odgovor, a treći red odgovori koje sam čuo. Pa šta mislite, jesam li strog i pravedan ili tražim previše od patriota?
SRPSKA VERZIJA
1. Gdje je sjedište srpske patrijaršije?
Peć
Beograd. Kosovo. Priština. Gračanica. Sarajevo.
2. Kako se zvao prvi kralj današnje Srbije(nakon oslobođenja od Turaka)?
Milan
Petar. Aleksandar. Karađorđe. Miloš. Lazar. Dušan.
3. Na koji datum po građanskom kalendaru pada Vidovdan?
28. Jun
Svakakvih datuma sam čuo, ali većinom tko ne zna pravi, ni ne pokušava pogoditi.
4. Koja pjesma počinje "Oprosti, majko sveta, oprosti..."
Kostićeva "Santa Maria della Salute"
Bože pravde i još pokoja. Ali najbolje je bilo pitanje "A jel' folk il' rok?"
5. Koliko je braće Jugovića u kosovskom mitu?
Devet
Sedam, tri, dva, jedan(!).
HRVATSKA INAČICA
1. Na kojem polju je po tradiciji krunjen Tomislav?
Duvanjskom
Krbavskom. Livanjskom. Hrvatskom. Kosovu(!).
2. S kojom državom je Hrvatska bila u personalnoj uniji od 1102. do 1918.?
Mađarskom
Austrijom. Njemačkom. Bosnom. Srbijom.
3. Gdje je nađena Bašćanska ploča?
Baška. A može i otok Krk kao širi odgovor. Još nisam našao ikoga da je odgovorio Jurandvor, štp je u biti stvarno ime sela kraj Baške gdje je ploča nađena.
Zagreb. Split. Knin. Mostar. Baščaršija.
4. Navedi naslov jedne Matoševe pjesme.
40-ak je ispravnih odgovora. Najčešći je Utjeha Kose.
Sve moguće "rodoljubne" pjesme. Lijepa naša. Oj Hrvatska, mati. Evo zore, evo dana.
5. Kako se zvao ban Jelačić.
Josip
Franjo. Stjepan. Tomislav. Ivan.
BOŠNJAČKA VERZIJA
1. Kako se zvao prvi poznati ban Bosne?
Borić
Kulin. Tvrtko. Stjepan. Mehmed. Husein Gradaščević
2. Koji datum je Dan nezavisnosti BiH?
1. Mart.
Opet svašta, a od boljih izdvajam 29. Novembar.
3. Koja rijeka teče ispod Starog Mosta?
Neretva.
Bosna. Drina. Sava. Miljacka.
4. Tko je autor pjesme koja sadrži stih "Bosna da prostiš jedna zemlja imade?"
Mak Dizdar.
Ivo Andrić. Meša Selimović. Alija Izetbegović.
5. Kako se zove epski junak Đerzelez?
Alija.
Mehmed. Mujo. Miloš.
Test patriotizma
-
uvijek dobar post
#76 Re: Test patriotizma
- neprilagodjena
#77 Re: Test patriotizma
Jos jedna tema za prepiranje i zatvaranje

- ljubav_aha
#78 Re: Test patriotizma
apsolutnopustopoljina wrote:pa ona sa kilom zlata na koncertu enesa begovica- ta nisam ni ja. ne znam ni ko je taj enes begovic. ne bih znala ni ko je sejo kalac da ga felipe nema na avataru. cak nemam ni "prijatelje" koji lajkaju "patriotske" teme. moji prijatelji ne nose krizeve, krstove, polumjesece oko vrata.
ipak, volim balkan, a narocito bosnu. i smatram da smo jednako vrijedni kao bilo koji kinez, amerikanac ili nijemac.
-
leki_20
#79 Re: Test patriotizma
i ja sam patriota
i zivim u BiH ali bih rado da odem sto dalje iz nje i da opet ostanem partiota kakav sam sada.
i zivim u BiH ali bih rado da odem sto dalje iz nje i da opet ostanem partiota kakav sam sada.
- Jazz_Junkie
#80 Re: Test patriotizma
Nije nuzda biti jugonostalgicar, ali ako Jugoslaviju pamtis samo po ovome sto si nabrojala, po cemu tek imas pamtiti BiH. Kriminal, korupcija, nepotizam, neimastina, visoka stopa nezaposlenosti, mrtva ekonomija, slab socijalni i skolski sistem, do skora ograniceno kretanje, rat, podijeljenost naroda, nacionalizam, razne forme fasizma (cetnicki pokreti, ustase, vehabije) itd. Zar vecina ljudi koji sebe smatraju jugonostalgicarima nisu upravo zbog sjecanja na solidan zivot jugonostalgicni? Vecina njih ne zna puno o socijalizmu (SFRJ kao i vecina drugih samoprozvanih socijalistickih zemalja nisu sproveli socijalizam u njegovoj adekvatnoj formi nego se drzali drzavnog kapitalizma), ali ih za Jugoslaviju vezu licna iskustva, bezbrizna mladost, beneficije i cinjenica da su od svog rada mogli solidno zivjeti. Ne zale oni za Titom i partijom koliko za onim zivotom koji su imali.pustopoljina wrote:patriotizam je jako star pojam, jako stara emocija i u tom smislu (starosti) primitivna. nije otkriven u bosni, niti na balkanu. postoji svuda. ali nekima samo taj smeta.
oprostite sto nisam jugonostalgicna, iako nemam ama bas nista protiv bilo koga na ovom svijetu. ja jugoslaviju pamtim po nestasici, inflaciji, cekovima, vezivanjima zastava, dnevnicima, yutelu i ratu.
imam jednog takvog...cija drzava vise ne postoji. moja jos postoji. i super se slazemo (bas kao cigle).
svaki pas svoje breme nosi.
Ja sam skeptican prema patriotima. Kada nacionalistu pitas sto je po opredjeljenju, reci ce ti da je patriot, a ne nacionalist. Covjek patriot nije nuzno nacionalist, ali patriotizam je od odredjenih interesnih grupa takodjer normiran unutar jednog nacionalnog korpusa, tako da se u kriznim situacijama pocinje negirati individua i njegovi motivi, te se ljudi dijele na patriote (navodni pozitivci) i izdajice (ah ti banditi). Sve ovo uopce nije poenta teme. Ako je netko u dijaspori toliki "low-life" da u pretjeranom ispoljavanju svog porijekla, samonegaciji u korist kolektiva i preuzimanju "naslijedjenog neprijateljstva" trazi svoje licno esencijalno uporiste, neka se pozabavi povijescu zemlje objekta strasti ili neka se vrati tamo.
Cesto kada na Youtubeu pogledam neki video vezan za rat u Jugoslaviji vidim orgiju uvredljivih komentara kojima jedni druge caste srpska, hrvatska, bosnjacka i albanska djeca iz Austrije, Njemacke, Svicarske itd. Pitanje je dakle, odakle ne samo tzv. patriotizam nego i tolika mrznja u djeci od kojih vecina mozda nije ni rodjena u zemlji porijekla roditelja.
- pustopoljina
#81 Re: Test patriotizma
isto tako, svako, ako malo razmisli dodje do zakljucka da je nesto trulo bilo u drzavi danskoj...ako se takav lijep zivot mogao tako lako zamijeniti rovovima.
i za vrijeme jugoslavije sam znala kad predjem kupu i koranu, kad prodjem grabovac- eto me u bosni. meni je bosna bila prvo sto sam spoznala. neke republike ex yu nisam ni stigla vidjeti, zahvaljujuci "bratstvu i jedinstvu".
bosna kao pojam je starija od jugoslavije kao pojma. zato bosna.
ako se bosna raspadne, vjerovatno cu i ja biti bosno-nostalgicar...bice kako bude. ali bosna je bila ta za koju se govorilo "jugoslavija u malom". i sada pola tih jugonostalgicara ne mari za bosnu i odrice je se i zali, a ne zna tacno ni za cim zali. dok sadasnjost prolazi. a sa njom i sansa da se nesto konstruktivno ucini po "jugoslaviju u malom". nepovratno.
cak, neki bi je vrlo rado podijelili. jer njihove zemlje vise nema. jel'?
takve "low life" koje citam u tvojim postovima jos nisam srela. stvarno.
pitam se iz kojeg ti to backgrounda dolazis, u kojem se miljeu kreces, otkud ti takvi facebook "prijatelji". ili je nesto pretjerano, jer nije po tvom ukusu?
doduse vidjela sam u holandiji zenu holandjanku sa duxom "bosna i hercegovina"...hoda okolo u tome...muz joj "nas"...vidim u tramvaju djecu sa BH salom ili kapom...mislim...je li to problem? je li to- pretjerano? ako sjedim u irish pubu na st.patrick's day i sve je oko mene zeleno...jesu li to irske seljacine? ili ako pustaju "irish drinking songs"? ako zagalame kad se englez usudi uletjeti sa onom zastavom st. georgea...u 2010.oj godini?
ne...tebe kad covjek cita- samo su takve stvari kod nas za osudu, sve drugo je cool.
na youtubeu imas takve bljuvotine, ali sorry, ne samo od dijasporasa...toliko sam kanala licno prijavila a locirani su bili u KG ili BG. kanali puni uzasa.
mrznja u djeci potice, naravno, iz kuce. a u kuci su roditelji ni krivi ni duzni iscupani iz tacke A i stavljeni u tacku B. roditelji kojima je mozda (bila) potrebna i strucna pomoc. znas li uopste koliko su djeca takvih roditelja zapustena? znas li koliko psihologa, psihijatara i praktikanata prodje kroz azilske centre i razna udruzenja za integraciju? znas li koliko ljudi nikad ne dodje u takvo udruzenje, a pomoc im je bila potrebna? ja ne znam sta je tu neshvatljivo? mozes reci da nije pozitivno, ali sta je tu neshvatljivo? sta je to toliko drugacije u odnosu na poslijeratno vrijeme negdje drugo? sta si dozivio od rata, kad ocekujes da sa 1995. ljudi ukljuce hepek i vrate se na svoja radna mjesta? sigurno si nekad jednu obicnu, ljudsku traumu dozivio i reci- koliko ti je vremena trebalo da je preradis?
ono sto ne mogu shvatiti je tolika emocionalna udaljenost, tolika odbojnost i prezir u postovima. karikiranje, koje -ponavljam-jos nisam imala priliku uzivo vidjeti.
nacionalista je onaj koji dobija identitet na konto negiranja drugih, ali to ne znaci da je plavo-zuta kapa na skolarcu nacionalizam.
za mene je svaki covjek, bez obzira koliko (ne)elokventan i (ne)obrazovan bio bice za sebe. neko nije imao srecu da ima visoko obrazovanje, nekome je vrh da ima kucu, nekome je novo auto i dobra koka na suvozacevom sjedistu vrh...ima nas raznih. ali tako je u svakom drustvu. u apsolutno svakom.
sto se tice onog dijela gdje se nacionalizam maskira u patriotizam...pa izvini...ali to u bosni gledamo.
upravo su najveci nacionalisti "cuvari drzave". to sto je neko u nekom patriotskom klubu pokrao neke pare (koliko znam ni ti klubovi ne postoje ima 10 godina), pa to je smijesno mala suma u odnosu na ono sta se u bosni pokralo.
...pitanje koje ti postavljas je pitanje koje bi postavila svicarska domacica, kojoj je najveci zivotni problem hoce li na zidu boju breskve ili boju lososa. boze, otkud tolika mrznja?
mrznja je od straha, jazz_junkie. oduvijek bilo i bice. strah je generator mrznje.
od srpske ugrozenosti do bosnjaka nakon srebrenice. strah.
ako iz ovog posta, kojeg nemam zelju pregledati da li je dovoljno citljiv, opet ne skontas otkud takva mrznja(mada ja na youtube ne primijetih neki exkluzivitet na mrznju od strane dijasporske djece)...kreni lijepo do kakvog centra, pa tamo postavi pitanje. vjeruj da ima jako strucnih ljudi koji se tim bave.
i za vrijeme jugoslavije sam znala kad predjem kupu i koranu, kad prodjem grabovac- eto me u bosni. meni je bosna bila prvo sto sam spoznala. neke republike ex yu nisam ni stigla vidjeti, zahvaljujuci "bratstvu i jedinstvu".
ako se bosna raspadne, vjerovatno cu i ja biti bosno-nostalgicar...bice kako bude. ali bosna je bila ta za koju se govorilo "jugoslavija u malom". i sada pola tih jugonostalgicara ne mari za bosnu i odrice je se i zali, a ne zna tacno ni za cim zali. dok sadasnjost prolazi. a sa njom i sansa da se nesto konstruktivno ucini po "jugoslaviju u malom". nepovratno.
takve "low life" koje citam u tvojim postovima jos nisam srela. stvarno.
pitam se iz kojeg ti to backgrounda dolazis, u kojem se miljeu kreces, otkud ti takvi facebook "prijatelji". ili je nesto pretjerano, jer nije po tvom ukusu?
doduse vidjela sam u holandiji zenu holandjanku sa duxom "bosna i hercegovina"...hoda okolo u tome...muz joj "nas"...vidim u tramvaju djecu sa BH salom ili kapom...mislim...je li to problem? je li to- pretjerano? ako sjedim u irish pubu na st.patrick's day i sve je oko mene zeleno...jesu li to irske seljacine? ili ako pustaju "irish drinking songs"? ako zagalame kad se englez usudi uletjeti sa onom zastavom st. georgea...u 2010.oj godini?
ne...tebe kad covjek cita- samo su takve stvari kod nas za osudu, sve drugo je cool.
na youtubeu imas takve bljuvotine, ali sorry, ne samo od dijasporasa...toliko sam kanala licno prijavila a locirani su bili u KG ili BG. kanali puni uzasa.
mrznja u djeci potice, naravno, iz kuce. a u kuci su roditelji ni krivi ni duzni iscupani iz tacke A i stavljeni u tacku B. roditelji kojima je mozda (bila) potrebna i strucna pomoc. znas li uopste koliko su djeca takvih roditelja zapustena? znas li koliko psihologa, psihijatara i praktikanata prodje kroz azilske centre i razna udruzenja za integraciju? znas li koliko ljudi nikad ne dodje u takvo udruzenje, a pomoc im je bila potrebna? ja ne znam sta je tu neshvatljivo? mozes reci da nije pozitivno, ali sta je tu neshvatljivo? sta je to toliko drugacije u odnosu na poslijeratno vrijeme negdje drugo? sta si dozivio od rata, kad ocekujes da sa 1995. ljudi ukljuce hepek i vrate se na svoja radna mjesta? sigurno si nekad jednu obicnu, ljudsku traumu dozivio i reci- koliko ti je vremena trebalo da je preradis?
ono sto ne mogu shvatiti je tolika emocionalna udaljenost, tolika odbojnost i prezir u postovima. karikiranje, koje -ponavljam-jos nisam imala priliku uzivo vidjeti.
nacionalista je onaj koji dobija identitet na konto negiranja drugih, ali to ne znaci da je plavo-zuta kapa na skolarcu nacionalizam.
za mene je svaki covjek, bez obzira koliko (ne)elokventan i (ne)obrazovan bio bice za sebe. neko nije imao srecu da ima visoko obrazovanje, nekome je vrh da ima kucu, nekome je novo auto i dobra koka na suvozacevom sjedistu vrh...ima nas raznih. ali tako je u svakom drustvu. u apsolutno svakom.
sto se tice onog dijela gdje se nacionalizam maskira u patriotizam...pa izvini...ali to u bosni gledamo.
upravo su najveci nacionalisti "cuvari drzave". to sto je neko u nekom patriotskom klubu pokrao neke pare (koliko znam ni ti klubovi ne postoje ima 10 godina), pa to je smijesno mala suma u odnosu na ono sta se u bosni pokralo.
...pitanje koje ti postavljas je pitanje koje bi postavila svicarska domacica, kojoj je najveci zivotni problem hoce li na zidu boju breskve ili boju lososa. boze, otkud tolika mrznja?
mrznja je od straha, jazz_junkie. oduvijek bilo i bice. strah je generator mrznje.
ako iz ovog posta, kojeg nemam zelju pregledati da li je dovoljno citljiv, opet ne skontas otkud takva mrznja(mada ja na youtube ne primijetih neki exkluzivitet na mrznju od strane dijasporske djece)...kreni lijepo do kakvog centra, pa tamo postavi pitanje. vjeruj da ima jako strucnih ljudi koji se tim bave.
- pustopoljina
#82 Re: Test patriotizma
mah...lange Rede kurzer Sinn...
htjela sam upravo to reci, sto si i sam napisao: "odredjene grupe" svoj nacionalizam pakiraju u patriotizam. i bilo bi dobro kada bi se to uvijek imalo u vidu, dok se o ovome prica. jer patriotizam, sam po sebi ne mora biti nesto negativno.
otac nevjeste u my big fat greek wedding ( da i ja malo karikiram) ima kucu kao apolonov hram i forsira grcku u svom front yard...mislim, te stvari su stare kao grcka
... a sad je to "nase" nesto posebno lose...to mi je bezveze.
htjela sam upravo to reci, sto si i sam napisao: "odredjene grupe" svoj nacionalizam pakiraju u patriotizam. i bilo bi dobro kada bi se to uvijek imalo u vidu, dok se o ovome prica. jer patriotizam, sam po sebi ne mora biti nesto negativno.
otac nevjeste u my big fat greek wedding ( da i ja malo karikiram) ima kucu kao apolonov hram i forsira grcku u svom front yard...mislim, te stvari su stare kao grcka
- Jazz_Junkie
#83 Re: Test patriotizma
Povijest Bosne i Hercegovine pocinje u feudalnom srednjovjekovlju kada su nastajali prvi oblici definitivne podjele drustva na staleze sa monarhima na vrhu hijerarhijske piramide. U njemackom za takav oblik drustvene diferencijacije unutar jednog podrucja koji u ekonomsko-politickom smislu posjeduju vladar i plemstvo postoji naziv "Personenverbandstaat" kao opis rane srednjovjekovne drzave koja ne slici danasnjoj. Ta Bosna je prosla kroz razne transformacije, a odnos prema njoj kao domovini (kakvom ti tezis) je prilicno moderan. Nikome ne osporavam licni odnos prema domovini, ali kada se taj odnos pokusava nametnuti kao kolektivna norma (inace umjetno skovanog kolektiva), tu sala nestaje. Tu je taj problem balkanskog mentaliteta, to akcentuiranje onog "mi" i "vi", pocevsi od obitelji, preko susjedstva pa do naroda.pustopoljina wrote:isto tako, svako, ako malo razmisli dodje do zakljucka da je nesto trulo bilo u drzavi danskoj...ako se takav lijep zivot mogao tako lako zamijeniti rovovima.
Jugoslavija je opet nesto sto je narod zajedno izgradio, medjutim sve to je iskorumpirano birokracijom i partijskim elitama koje su djelovale suprotno izvornom socijalizmu, oslanjajuci se na bolsevicki sistem autoritarnog drzavnog kapitalizma. Medjutim, ipak je narod izborio Jugoslaviju sto se ne moze reci za BiH i sve druge drzave sa feudalnom prosloscu. One su narodu nametnute! Medjutim, BiH je u Jugoslaviji imala svoju sansu za transformaciju sto se nazalost nije desilo. Naravno da Jugoslavija nije bila perfektna zajednica u kojoj je sve cvjetalo. Radnici, tj.narod, nisu prosvijeceni kada su za to postojali najbolji uslovi. Umjesto da su postepeno demontirali nacionalne identitete, politicke elite su povremeno davale ustupke nacionalnom budjenju, navodno u korist ocuvanja mira i stabilnosti. Da skratim pricu: pomeli su smece iz proslosti pod tepih umjesto da se ozbiljno pozabave time. Nije ni cudo da su nacionalisti cak u Jugoslaviji imali slobodan prostor djelovanja (tada su se javnosti prodavali kao "liberali"). Ima se tu jos toga reci da bi se pokusalo objasniti zasto su kasnije svi zavrsili u rovovima, ali za to imamo poseban podforum. I nije tocno tvrditi da jugonostalgicari namjeravaju podijeliti BiH zato sto su izgubili svoju zemlju. To je apsurdno i nelogicno. BiH jeste bila "Jugoslavija u malom" ako se ta opaska odnosi na demografski profil zemlje i ono malo urbanog zivota u Sarajevu za koji se, zahvaljujuci popularnoj kulturi, sirom zajednice mislilo da predstavlja sliku suzivota u BiH. Medjutim, ljudi u BiH nisu zivjeli jedni sa drugima nego jedni pored drugih i to nije isto. To je ono sto se trebalo mijenjati kada je za to postojala odlicna prilika, ali nista nije ucinjeno.
Ne krecem se u nikakvim miljeima nego posmatram kulturu zivota ljudi o kojima pisem. Covjek ih susrece u skoli, na poslu itd. Ne moras se medju njima kretati da bi dosao do odredjenih zakljucaka. Djevojku sa Facebooka poznajem od malih nogu i ocigledno smo se razvili u sasvim razlicitim smjerovima. Dukserice i St. Patrick´s Day nisu simboli sovinizma i pretjeranog ispoljavanja svoje nacionalnosti o cemu ovdje pricamo. Nisam vise siguran da li razumijes o cemu je ovdje rijec. Osoba koja oko vrata objesi kriz, polumjesec i zvijezdu, kokardu ili bilo koji drugi nacionalni simbol da svi to obavezno vide, da sezna tko je on i sto, je za mene obicni primitivac. To nije isto sto i otici u Irish Pub i popiti Guinness za St. Patrick´s Day, jer glavna svrha takve aktvnosti je ipak veselje i socijalna interakcija.takve "low life" koje citam u tvojim postovima jos nisam srela. stvarno.
Naravno iz kuce, odakle vec drugo. Ne mogu se nikako sloziti da zapustenost djecu vodi u mrznju, mada sigurno ima i takvih slucajeva gdje djeca zbog roditeljske nebrige zavrse kao narkomani, kriminalci ili neonacisti, trazeci socijalnu potporu i licnu potvrdu tamo gdje je ne mogu obiti, ali ne dobijaju ni kod kuce. Medjutim, ona primitivna balkanska mrznja je produkt ciljanog kucnog odgoja. Tu pocinje indoktrinacija u smislu podjele na "nas" i "njih". Nisu ti roditelji bas krivi. Oni samo nastavljaju jednu tradiciju. Ja nisam dozivio neku traumu, iako mozda jesam, nisam svjestan nje, ali jeste na desetine tisuca ljudi u proteklom ratu, sve u ime patriotizma. Meni licno u blizoj i siroj rodbini nitko nije odveden u logor ili zaklan, ali poznajem dovoljno ljudi kojima jeste. U ratu sam jeo lece, krio se po podrumima, cekao na one pakete Crvenog kriza, ali nisam bio jedini. Mnogi ljudi su prosli daleko gore. Patriotizam i vjera u svetost nacionalnosti su kljucni katalizatori mobilizacije mase, jer ratni huskaci narodu ne mogu reci istinu, a to jeste da od njih traze zrtvovanje za materijalne interese tih huskaca nego im to upakuju u patriotizam i bajku o ugrozenosti i domovini/otadzbini.mrznja u djeci potice, naravno, iz kuce. a u kuci su roditelji ni krivi ni duzni iscupani iz tacke A i stavljeni u tacku B. roditelji kojima je mozda (bila) potrebna i strucna pomoc. znas li uopste koliko su djeca takvih roditelja zapustena? znas li koliko psihologa, psihijatara i praktikanata prodje kroz azilske centre i razna udruzenja za integraciju? znas li koliko ljudi nikad ne dodje u takvo udruzenje, a pomoc im je bila potrebna? ja ne znam sta je tu neshvatljivo? mozes reci da nije pozitivno, ali sta je tu neshvatljivo? sta je to toliko drugacije u odnosu na poslijeratno vrijeme negdje drugo? sta si dozivio od rata, kad ocekujes da sa 1995. ljudi ukljuce hepek i vrate se na svoja radna mjesta? sigurno si nekad jednu obicnu, ljudsku traumu dozivio i reci- koliko ti je vremena trebalo da je preradis?
Emocijalna udaljenost mora postojati da bi se mogao dobiti racionalan uvid u neke stvari. Stoji i to da ces mnoge karakteristike o kojima diskutujemo pronaci u skoro svakom drustvu. Svakako. Ali, mi ovdje pricamo o dijaspori koja se ponasa kao da zivi u ambasadi i ciji clanovi osjecaju nekakvu potrebu da posebno isticu ljubav prema zemlji u koju se, da usput kazem, nikada ne namjeravaju vratiti. Ne pricamo o skolarcima sa zuto-plavim kapama i to si do sada trebala spoznati.ono sto ne mogu shvatiti je tolika emocionalna udaljenost, tolika odbojnost i prezir u postovima. karikiranje, koje -ponavljam-jos nisam imala priliku uzivo vidjeti.
Naravno da je strah generator mrznje, ali se prenosi na mlade koji uopce nemaju pojma cega se to trebaju bojati i zasto....pitanje koje ti postavljas je pitanje koje bi postavila svicarska domacica, kojoj je najveci zivotni problem hoce li na zidu boju breskve ili boju lososa. boze, otkud tolika mrznja?
Ne kazem da se radi o eksluzivitetu nego ucescu dijasporske djece u raspirivanju iracionalne mrznje, a zive daleko od zemalja u cije ime sire tu ratobornu netrpeljivost.ako iz ovog posta, kojeg nemam zelju pregledati da li je dovoljno citljiv, opet ne skontas otkud takva mrznja(mada ja na youtube ne primijetih neki exkluzivitet na mrznju od strane dijasporske djece)...kreni lijepo do kakvog centra, pa tamo postavi pitanje. vjeruj da ima jako strucnih ljudi koji se tim bave.
- ljubav_aha
#84 Re: Test patriotizma
JJ,putospoljina 
- Jack Be Nimble
#85 Re: Test patriotizma
Iz Srbije sam imao samo jedan tacan odgovor - 28 Juni
Iz Hrvatske jedna velika 0!
Iz Bosne znao Neretvu i dan nezavisnosti
Iz Hrvatske jedna velika 0!
Iz Bosne znao Neretvu i dan nezavisnosti
- USAblues
#86 Re: Test patriotizma
Osjecaj se napadnutim opet!!!cyprus wrote:Nekoliko sam to puta iznosio na forumu, pa bio napadnut, al evo opet ću. Ljudi koji žive izvan domovine ne mogu biti njeni patrioti, odnosno mogu ali njemački, kanadski, švicarski, švedski itd. patrioti...
Živjeti u jednoj, a gajiti osjećaje prema drugoj državi za mene je neshvatljivo i ostaće tako...
- BSn
#87 Re: Test patriotizma
Patriotizam je opijum za narod - i to tezi...
-
Amidza Efendija
#88 Re: Test patriotizma
Zanimljivo je kako ovdje mnogi "domaci", koji zamijeraju "dijaspori" na ispoljavanju patriotizma na njihov nacin, ne prezaju da vriste o vlastitom patriotizmu, iz sveg glasa.