Test patriotizma

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Fratris

#1 Test patriotizma

Post by Fratris »

Živim u dijaspori. Samo 3 prijatelja koja imam su "naši," ali preko njih, kao i preko rodbine, poznajem priličan broj ljudi koji su iz bivše Jugoslavije. Tu ne govorim o ljudima koje samo porijeklo veže za ove krajeve ili onim koji su došli kao bebe. Govorim o ljudima koji su do najmanje desete godine živjeli u ex-YU. Među njima redovno srećem osobe koje su već više od decenije u Kanadi, ali koje su još ispunjene patriotizmom za rodnom grudom. To su osobe kojim su usta puna historije/istorije/povijesti, tradicije, običaja, itd. Isto tako su im usta puna prijekora za one koji su "zaboravili" svoje korijene, što god to značilo. Bilo da su oženili nekog tko nije "naš," dali djetetu strano ime, ili ne uče djecu dovoljno o tradiciji.

Naravno, ovo sve samo po sebi nije problem, čak šta više, može biti pohvalno. Problem je što bih često vrlo brzo uočio da ovakve osobe često same ne znaju svoj jezik govoriti pravilno, nemaju pojma o običajima, a da o nekoj povijesti/istoriji ne pričam. Tako sad došao na ideju da umjesto da se svađam i prepirem s njima, ponudim im jednostavan test. 5 pitanja koja obuhvaćaju kulturu/tradiciju/povijest. Ovisno o etničkoj grupi, pitanja se mijenjaju. Pošto sam ja završio i književnost i povijest, trudio sam se da ne budem prestrog i da pitanja budu jednostavna i takva da bi prosječan čovjek trebao znati. 3 od 5 smatram za prolaznu ocjenu, sve ispod obaram. :D

Pitanja ispod su u jednostavnom formatu. Prvi red je pitanje, drugi ispravan odgovor, a treći red odgovori koje sam čuo. Pa šta mislite, jesam li strog i pravedan ili tražim previše od patriota?

SRPSKA VERZIJA

1. Gdje je sjedište srpske patrijaršije?
Peć
Beograd. Kosovo. Priština. Gračanica. Sarajevo.
2. Kako se zvao prvi kralj današnje Srbije(nakon oslobođenja od Turaka)?
Milan
Petar. Aleksandar. Karađorđe. Miloš. Lazar. Dušan.
3. Na koji datum po građanskom kalendaru pada Vidovdan?
28. Jun
Svakakvih datuma sam čuo, ali većinom tko ne zna pravi, ni ne pokušava pogoditi.
4. Koja pjesma počinje "Oprosti, majko sveta, oprosti..."
Kostićeva "Santa Maria della Salute"
Bože pravde i još pokoja. Ali najbolje je bilo pitanje "A jel' folk il' rok?"
5. Koliko je braće Jugovića u kosovskom mitu?
Devet
Sedam, tri, dva, jedan(!).

HRVATSKA INAČICA

1. Na kojem polju je po tradiciji krunjen Tomislav?
Duvanjskom
Krbavskom. Livanjskom. Hrvatskom. Kosovu(!).
2. S kojom državom je Hrvatska bila u personalnoj uniji od 1102. do 1918.?
Mađarskom
Austrijom. Njemačkom. Bosnom. Srbijom.
3. Gdje je nađena Bašćanska ploča?
Baška. A može i otok Krk kao širi odgovor. Još nisam našao ikoga da je odgovorio Jurandvor, štp je u biti stvarno ime sela kraj Baške gdje je ploča nađena.
Zagreb. Split. Knin. Mostar. Baščaršija.
4. Navedi naslov jedne Matoševe pjesme.
40-ak je ispravnih odgovora. Najčešći je Utjeha Kose.
Sve moguće "rodoljubne" pjesme. Lijepa naša. Oj Hrvatska, mati. Evo zore, evo dana.
5. Kako se zvao ban Jelačić.
Josip
Franjo. Stjepan. Tomislav. Ivan.

BOŠNJAČKA VERZIJA

1. Kako se zvao prvi poznati ban Bosne?
Borić
Kulin. Tvrtko. Stjepan. Mehmed. Husein Gradaščević
2. Koji datum je Dan nezavisnosti BiH?
1. Mart.
Opet svašta, a od boljih izdvajam 29. Novembar.
3. Koja rijeka teče ispod Starog Mosta?
Neretva.
Bosna. Drina. Sava. Miljacka.
4. Tko je autor pjesme koja sadrži stih "Bosna da prostiš jedna zemlja imade?"
Mak Dizdar.
Ivo Andrić. Meša Selimović. Alija Izetbegović.
5. Kako se zove epski junak Đerzelez?
Alija.
Mehmed. Mujo. Miloš.
Last edited by Fratris on 06/11/2010 23:07, edited 1 time in total.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2 Re: Test patriotizma

Post by plain vanilla »

Pa test iz povijesti nije dovoljan da izmjeris neciji patriotizam, jer bi onda svi profesori povijesti bili najveci domoljubi :-)
Ne znam ni koliko su djeca rodjena u dijaspori u prilici uciti nas jezik ili povijest, a ako od roditelja nemaju mnogo nauciti, ne znam od koga ce.
Neki ljudi su se stopili sa zemljom u koju su otisli, s jedne strane je to lose, ali moze biti i dobro...
A sto se tice pismenosti i jezika..s obzirom da ti je pravopis ocito jaca strana (sudeci po tvom postu), pregledaj malo forum..Ni Bosance i Hercegovce koji su u BiH ne zanima mnogo maternji jezik sto je mnogo tuznije.
Fratris

#3 Re: Test patriotizma

Post by Fratris »

plain vanilla wrote:Pa test iz povijesti nije dovoljan da izmjeris neciji patriotizam, jer bi onda svi profesori povijesti bili najveci domoljubi :-)
Ne znam ni koliko su djeca rodjena u dijaspori u prilici uciti nas jezik ili povijest, a ako od roditelja nemaju mnogo nauciti, ne znam od koga ce.
Neki ljudi su se stopili sa zemljom u koju su otisli, s jedne strane je to lose, ali moze biti i dobro...
A sto se tice pismenosti i jezika..s obzirom da ti je pravopis ocito jaca strana (sudeci po tvom postu), pregledaj malo forum..Ni Bosance i Hercegovce koji su u BiH ne zanima mnogo maternji jezik sto je mnogo tuznije.
Pročitaj ponovo moj uvodni tekst. :D Ovdje se radi o ljudima mojih godina, znači u rasponu od 25 do 35, koji su redovno rođeni u bivšoj Jugoslaviji i tamo odradili bar najveći dio osnovne škole. Isto tako se radi o ljudima koji se busaju svojim njegovanjem tradicije, jezika, i sličnih stvari. Osobe koje nose majicu na kojoj piše Kosovo je srce Srbije a kad ih pitaš da nabroje neke manastire na Kosovu bleje u tebe. Osobe koje umjesto prednje registracije imaju zastavu sa ljiljanima ali ti ne znaju reći koliko predsjednika ima BiH. Osobe čiji je engleski nakon 15 godina još na "how yes no" razini a s druge strane im razlika između "č" i "ć" zadaje glavobolje.

Kažem, ja sam se znao prepirati s polupismenim patriotima, ali sad im samo ponudim ovaj test. Nije sramota ne znati odgovore. Neke ljude takve stvari ne zanimaju. Sramota je busati se poznavanjem tradicije, kulture, povijesti, pa onda blejati kao tele u mene na većinu postavljenih pitanja.
pustopoljina

#4 Re: Test patriotizma

Post by pustopoljina »

haha, znala sam sve odgovore...a najponosnija sam na to sto znam ko je prvi ban, to sam zadnje saznala :)
bosan

#5 Re: Test patriotizma

Post by bosan »

Ne znam sta u ovome ima cudno i nejasno.Zar si nas smatrao pismenim narodima.
bosan

#6 Re: Test patriotizma

Post by bosan »

pustopoljina wrote:haha, znala sam sve odgovore...a najponosnija sam na to sto znam ko je prvi ban, to sam zadnje saznala :)
E vidis ja sam to sad naucio.Nisam znao.
Fratris

#7 Re: Test patriotizma

Post by Fratris »

bosan wrote:Ne znam sta u ovome ima cudno i nejasno.Zar si nas smatrao pismenim narodima.
Ne znam ni ja puno o prirodnim naukama, ali zato ne pokušavam uz piće pokretati razgovor u kvantnoj mehanici. :lol:
plain vanilla

#8 Re: Test patriotizma

Post by plain vanilla »

Pa s obzirom da ja nisam dijaspora, ja to gledam iz bh perpektive
Ako me ista moze naljutiti to je nacionalizam koji dolazi iz dijaspore, vole BiH vise od nas koji smo tu, njima je tesko, nama je lako, i sl :D ali pokusala sam biti objektivna, pa reci da ni ovdje nije sjajno.
Ne zanima ljude negacija ni jednacenje suglasnika po zvucnosti, banovi, daleka proslost..Ako te ne zanima ljude u BiH, sto bi zanimalo nekoga u dijaspori?
A meni je njihov nacionalizam fenomen koji bi strucnjaci trebali istraziti. Ne zive ovdje, vjerovatno nece ni zivjeti. Ne govore jezik dobro, eto ne poznaju ni povijest, ali BiH vole vise od mene, i vecinom (naravno, ne svi) mrze one ostale (Srbe, Hrvate, Bosnjake).

Da napomenem da se ovo ne odnosi na sve u dijaspori nego na ljude koje ja poznajem. Inace ne volim generalizirati i trpati ljude u koseve, pa to ne radim ni sada. Pricam, dakle o mojim poznanicima, njihovoj rodbini i sl.
pustopoljina

#9 Re: Test patriotizma

Post by pustopoljina »

bosan wrote:
pustopoljina wrote:haha, znala sam sve odgovore...a najponosnija sam na to sto znam ko je prvi ban, to sam zadnje saznala :)
zato sam i ponosna na sebe :) mnogo ljudi misli na kulina.
jesi li dijasporac? :)
bosan

#10 Re: Test patriotizma

Post by bosan »

pustopoljina wrote:
bosan wrote:
zato sam i ponosna na sebe :) mnogo ljudi misli na kulina.
jesi li dijasporac? :)

jesam ,ako ti se ne gadi :D
Shoshana

#11 Re: Test patriotizma

Post by Shoshana »

Mene ovo zadeveralo :oops: :oops:
Znam haman sve odgovore, al' nisam patriota... :mrgreen:
pustopoljina

#12 Re: Test patriotizma

Post by pustopoljina »

i ja sam...
al' smo gadni :P
bosan

#13 Re: Test patriotizma

Post by bosan »

Shoshana wrote:Mene ovo zadeveralo :oops: :oops:
Kakva si ti onda dijaspora :D :D
T8

#14 Re: Test patriotizma

Post by T8 »

Nama na Balkanu su potrebni hrabri, čestiti i odlučni "izdajnici"
Shoshana

#15 Re: Test patriotizma

Post by Shoshana »

bosan wrote:
Kakva si ti onda dijaspora :D :D
Ja sam najbolji kontraargumenat gospodji merkel :oops: (takozvani dokaz) :D
Fratris

#16 Re: Test patriotizma

Post by Fratris »

Možda je baš to srž svega. :D Osoba koja bi znala ne samo "svojih" 5 pitanja nego i "tuđih" 10, vjerovatno nije nacionalist.
pustopoljina

#17 Re: Test patriotizma

Post by pustopoljina »

Fratris wrote:
Možda je baš to srž svega. :D Osoba koja bi znala ne samo "svojih" 5 pitanja nego i "tuđih" 10, vjerovatno nije nacionalist.
vidis, sad si me zabrinuo. nije mi palo napamet pogledati pitanja za druga dva tora :oops: :( :roll:
plain vanilla

#18 Re: Test patriotizma

Post by plain vanilla »

nadam se da ce se javiti neki nacionalista, sve nas napasti, tek da vidimo njegov/njen profil :D
pustopoljina

#19 Re: Test patriotizma

Post by pustopoljina »

srpska: nisam znala prva dva :skoljka:
Shoshana

#20 Re: Test patriotizma

Post by Shoshana »

pustopoljina wrote:srpska: nisam znala prva dva :skoljka:
Ja nisam znala jedan odgovor iz ... ma ne smijem reci, prikrpeljice mi se nesto :lol: :lol:
nista novo

#21 Re: Test patriotizma

Post by nista novo »

Testovi slicni za prijem u Austrijsko drzavljanstvo, stranci nauce i zaborave ,jer im trebaju momentalno za prijem, a Austrijanci ne znaju 10%, a ipak su veci patrioti od stranaca, tako su testovi nesto sto ne daje nikakvu sliku ko je patriota a ko nije..i tebi neprolazna ocjena :D
pustopoljina

#22 Re: Test patriotizma

Post by pustopoljina »

hrvatska- nisam znala ovo sa madjarskom...zar se nije tad madjarska drugacije zvala...
i mislila sam na utjehu kose (iz citanke :D na odru...agonija svijeca...)ali sam zaboravila kako se zove pjesma :skoljka:
1,5 nisam znala :skoljka:
plain vanilla

#23 Re: Test patriotizma

Post by plain vanilla »

To sam i ja rekla, da bi onda profesori povijesti bili najveci domoljubi i nenacionalisti.
ali on govori o ljudima kojima su puna usta tradicije i povijesti, a u stvari ne znaju nista..
pustopoljina

#24 Re: Test patriotizma

Post by pustopoljina »

Shoshana wrote:
pustopoljina wrote:srpska: nisam znala prva dva :skoljka:
Ja nisam znala jedan odgovor iz ... ma ne smijem reci, prikrpeljice mi se nesto :lol: :lol:
zar ti da se bojis?
samo kazes:
mrs' od mene, bica nize svEsti :D
nista novo

#25 Re: Test patriotizma

Post by nista novo »

plain vanilla wrote:To sam i ja rekla, da bi onda profesori povijesti bili najveci domoljubi i nenacionalisti.
ali on govori o ljudima kojima su puna usta tradicije i povijesti, a u stvari ne znaju nista..
Ne znam ni ja tradiciju i povijest, niti me bas nesto pretjerano interesuje, a patriot sam svugdje gdje mi je dobro, drzave mi ne predstavljaju nista, danas jedna sutra druga, a zivot samo jedan i kratak...dobro je voliti svoju drzavu, ali ne pretjerivati..jer drzave bas nesto tebe ne vole, za drzavu si samo broj, od koga se hrani...
Post Reply