Test Intolerancije ... DIJETA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
saniiado

#1 Test Intolerancije ... DIJETA

Post by saniiado »

Cao Raja...

da li negdje u Sarajevu postoji laboratorija ili firma koja moze da uradi test intolerancije???

Postoji firma u ZG i BG ali to mi je brate daleko...

Hajd pomagajte!!!
žulijan asanž

#2 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by žulijan asanž »

saniiado wrote:Cao Raja...

da li negdje u Sarajevu postoji laboratorija ili firma koja moze da uradi test intolerancije???

Hajd pomagajte!!!
test intolerancije? na šta burazerE? ja na primjer ne tolerišem komšijski seks iza 23h i brkate konobarice :D
saniiado

#3 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by saniiado »

žulijan asanž wrote:
saniiado wrote:Cao Raja...

Hajd pomagajte!!!
test intolerancije? na šta burazerE? ja na primjer ne tolerišem komšijski seks iza 23h i brkate konobarice :D

Hehehehe... smijesan post ali ne radi se o tome.

Test intolerancije je test koji preko vase KRVI dodje do podataka o tome koja vam hrana, zacini, pice NE ODGOVARA, to jest steti.

Npr... ja skoro citave godine imam 'pun nos', non stop mi je nos zacepljen... slikao sinuse i kazu da snimak moze da posluzi za primjer cistih sinusa ???!?!?! Npr ovaj test intolerancije moze da pronadje tzv alergene (ne u smislu standardne alergije) vec alergene koji se najvjerovatnije ne bi pojavili na alergo testu (koji sam baj d vej radio i kaze da ni na sta nisam alergican)

Uglavnom govori se o stvarima koje ne bi smjeli da konzumirate...

Jel sad jasnije...
žulijan asanž

#4 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by žulijan asanž »

pa onda je to test intolerancije na hranu

može se u banja luci uraditi, a čuo sam da ima i u bijeljini. u federaciji kod nas to ne rade.

meni doktor rek'o ma hajde bolan kakvi testovi, samo krkaj sve, ništa ti neće bit.... :-)
suza81

#5 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by suza81 »

Skoro mi je prijateljica pricala da je nekonzumiranjem tih namirnica za mjesec smrsala 6 kg, a radila je na Hrasnom negdje taj test, ako mislimo na isto.
saniiado

#6 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by saniiado »

suza81 wrote:Skoro mi je prijateljica pricala da je nekonzumiranjem tih namirnica za mjesec smrsala 6 kg, a radila je na Hrasnom negdje taj test, ako mislimo na isto.

MOLIM TE MOLIM TE MOLIM TE... kontaktiraj svoju prijateljicu i pitaj je gdje je TACNO uradila taj test??

PLIZ... HVALA NAJLJEPSA!!!
Ma.Le.Na

#7 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by Ma.Le.Na »

koliko kosta taj test?
hana_montana

#8 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by hana_montana »

treba da mi kaze da sam osjetljiva na janjetinu gluho bilo pa sta cu onda :cry: :D
jOFLA

Post by jOFLA »

,
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 20:11, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 20:07, edited 1 time in total.
6.april

#11 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by 6.april »

Kakve veze intolerancija na određene tipove hrane ima sa dijetom?
Zar tu hranu ne bi trebali izbjegavati uopće - jer nam ne odgovara probavnom traktu, jer je alergen našem organizmu?
EliasVeskot

#12 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by EliasVeskot »

ja sam dobila broj, ali nisam nikad kontaktirala Dr. Dijanu Jelić, ona ima ordinaciju u Hrasnom, ali mislim da je to preskupo- meni je trebala intolerancija na laktozu a kostala je 160KM . A svakako se raspitaj u Domu Zdravlja, mislim da imaju i državne, samo je moguce da ne pokriva to zdravstveno osiguranje.
A što se tiče nakih dijeta i sl. to mi je čista ubleha
tataćusak

#13 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by tataćusak »

saniiado wrote:
suza81 wrote:Skoro mi je prijateljica pricala da je nekonzumiranjem tih namirnica za mjesec smrsala 6 kg, a radila je na Hrasnom negdje taj test, ako mislimo na isto.

MOLIM TE MOLIM TE MOLIM TE... kontaktiraj svoju prijateljicu i pitaj je gdje je TACNO uradila taj test??

Malo proguglaj ima mislim u Hrasnom.
Bezveze pare daješ. Izbaciće ti spisak namirnica ko kuću. Halali hljeb, tjestaninu, meso, većinu pića, ma sranje ba okani se toga.
saniiado

#14 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by saniiado »

6.april wrote:Kakve veze intolerancija na određene tipove hrane ima sa dijetom?
Zar tu hranu ne bi trebali izbjegavati uopće - jer nam ne odgovara probavnom traktu, jer je alergen našem organizmu?

Upravo to...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#15 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by plain vanilla »

žulijan asanž wrote:pa onda je to test intolerancije na hranu

može se u banja luci uraditi, a čuo sam da ima i u bijeljini. u federaciji kod nas to ne rade.

meni doktor rek'o ma hajde bolan kakvi testovi, samo krkaj sve, ništa ti neće bit.... :-)
ne siri dezinformacije :D , u Tuzli to rade sigurno
EliasVeskot

#16 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by EliasVeskot »

Jel slučajno postavljena ova tema kad i reklama na Sarajevo-x za ustanovu koja se bavi bas tim testovima? :lol: :lol:
Ma.Le.Na

#17 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by Ma.Le.Na »

eki :D

puka slucajnost :lol:
suza81

#18 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by suza81 »

saniiado wrote:

Neko je vec gore spomenuo, radi se o dr. Dijani Jelic, rozi trzni u Hrasnom, ona valjda salje krv u Bg.
suza81

#19 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by suza81 »

.
convict

#20 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by convict »

Test intolerancije glukoze - OGT možeš uraditi u Poliklinici Sunce Agram, Eurofarmu i na Ilidži (ne znam ime). U principu privatno svugdje, ništa neobično.
leo_

#21 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by leo_ »

tataćusak wrote:
saniiado wrote:

Malo proguglaj ima mislim u Hrasnom.
Bezveze pare daješ. Izbaciće ti spisak namirnica ko kuću. Halali hljeb, tjestaninu, meso, većinu pića, ma sranje ba okani se toga.
ne bih da te uvrijedim, al' hajde mi kazi kako znas sve to? to iz glave ili imas neke povjerljive informacije? u redu je da budemo sumnjicavi, ali nije u redu davati takve savjete, da ne kazem lupetati. 6 i vishe godina studiranja medicine + godine i godine rada i iskustva i dodje bosanceros i kaze "njaaah, je*o oto...". Covjek ocito hoce to i svjestan je mogucnosti prevare, stoga mu jedino mozes pomoci ako imas taj broj i informaciju. :)
suza81

#22 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by suza81 »

Na stranici ministarstva zdravstva ima broj ordinacije 033 525 164.

Rezultat tog testa je papir sa oko 100 razlicitih vrsta voca, povrca, mesa i dr. i zelenom bojom su oznacene one koje se smiju konzumirati, crnom neutralne, crvenom zabranjene. I naravno zelene su uglavnom kod vecine ljudi niskokaloricno voce i povrce, riba, voda, riza. Crvenom crveno meso, masnoce, seceri... To svako zna i bez testa. Eh sad moguce je da pored toga sto je zajednicko za vecinu ljudi test pokaze jos neke namirnice koj su bas po tu osobu izrazito stetne, bilo da su alergen ili usporavaju gubitak kg.
Android Knego

#24 Re: Test Intolerancije ... DIJETA

Post by Android Knego »

vicious2 wrote:dosta pisano o ovome ...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 42&t=67500
ne bi bilo lose objediniti ove dvije teme...
Post Reply