Test alergičnosti na pencilin

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ExNihilo

#1 Test alergičnosti na pencilin

Post by ExNihilo »

Zna li neko postoji li mogućnost igdje u ovoj našoj državi da se čovjek testira na pencilin i kako se to uopće čini. Kada sam se rodio ustanovljena mi je alergija jer sam dobio osip pri primanju penicilina.

Od tada niko se nije usudio dati mi penicilin, što me u nekoliko navrata koštalo sporijeg i težeg oporavka pri bolesti.

Hvala na informacijama, ako ih bude :D
Ujedam

#2 Re: Test alergičnosti na pencilin

Post by Ujedam »

Ellinor wrote:Zna li neko postoji li mogućnost igdje u ovoj našoj državi da se čovjek testira na pencilin i kako se to uopće čini. Kada sam se rodio ustanovljena mi je alergija jer sam dobio osip pri primanju penicilina.

Od tada niko se nije usudio dati mi penicilin, što me u nekoliko navrata koštalo sporijeg i težeg oporavka pri bolesti.

Ja mislim da kod nas alergo-testa na pencilin nema još uvijek.
Sjećam se da je jednom jedno dijete došlo na Koševo, nije znalo da ima alergiju na pencilin, a doktori su ga liječili pencilinom, koža mu je bila zelena, kao kraste po cijelom tijelu. Jedva se oporavio, ima ožiljke još uvijek. :-?
mrtva kokoš

#3 Re: Test alergičnosti na pencilin

Post by mrtva kokoš »

a ta alerija na pencilin je li nasljedna?!
Ujedam

#4 Re: Test alergičnosti na pencilin

Post by Ujedam »

Nije, to sam sigurna. :)
Cvjetka

#5 Re: Test alergičnosti na pencilin

Post by Cvjetka »

Ujedam wrote:
Ellinor wrote:Zna li neko postoji li mogućnost igdje u ovoj našoj državi da se čovjek testira na pencilin i kako se to uopće čini. Kada sam se rodio ustanovljena mi je alergija jer sam dobio osip pri primanju penicilina.

Ja mislim da kod nas alergo-testa na pencilin nema još uvijek.
Sjećam se da je jednom jedno dijete došlo na Koševo, nije znalo da ima alergiju na pencilin, a doktori su ga liječili pencilinom, koža mu je bila zelena, kao kraste po cijelom tijelu. Jedva se oporavio, ima ožiljke još uvijek. :-?
Stvarno covijek,ne zna sta da misli,na slicne stvari,a jos manje sta da kaze!
mrtva kokoš

#6 Re: Test alergičnosti na pencilin

Post by mrtva kokoš »

Ujedam wrote:Nije, to sam sigurna. :)
znam za slucaj gdje su i majka i dijete alergicni na pencilin, vjerovatno je to puka slucajnost ili ?!
ExNihilo

#7 Re: Test alergičnosti na pencilin

Post by ExNihilo »

Ujedam wrote:Nije, to sam sigurna. :)

Kod mene otac ima alergiju, a i ja. :)
Ujedam

#8 Re: Test alergičnosti na pencilin

Post by Ujedam »

Genetske preddispozicije su 50%, mada ima slučajeva, dijete alergično a roditelji nisu.
Moj savjet je da obavezno doktorima kažete na šta ste alergični unaprijed, zbog terapije koju će vam dati. Ja sam primala terapiju, a bila alergična na jedne tablete a da nisam znala to, i dobila gušenje. Zato je bitan alergo-test.
Antifriz

#9 Re: Test alergičnosti na pencilin

Post by Antifriz »

Naravno da ima... U proljeće sa prvim zatopljenjem pravac planina i traži košnice za pčele, fino jednu ili više njih uzmi u ruku i pusti neka te ujedu. Za svaki slučaj u džepu ponesi adrenalin i sinopen.... Ukoliko poslije ujeda pčele osjetiš kao da ti jezik raste u ustima i ako dobiješ gušenje u prsima onda si alergičan 100% i što brže daj sam sebi adrenalin i sinopen, ali za svaki slučaj idi i do hitne.... A ukoliko do gušenja i osjećaja rasta jezika ne dođe onda možeš u zdravstvenoj knjižici korektorom obrisati onaj natpis, koji inače i kod mene stoji ..... Alergičan na pencilin!!! :mrgreen: :run:
citadela

#10 Re: Test alergičnosti na pencilin

Post by citadela »

Antifriz wrote:Naravno da ima... U proljeće sa prvim zatopljenjem pravac planina i traži košnice za pčele, fino jednu ili više njih uzmi u ruku i pusti neka te ujedu. Za svaki slučaj u džepu ponesi adrenalin i sinopen.... Ukoliko poslije ujeda pčele osjetiš kao da ti jezik raste u ustima i ako dobiješ gušenje u prsima onda si alergičan 100% i što brže daj sam sebi adrenalin i sinopen, ali za svaki slučaj idi i do hitne.... A ukoliko do gušenja i osjećaja rasta jezika ne dođe onda možeš u zdravstvenoj knjižici korektorom obrisati onaj natpis, koji inače i kod mene stoji ..... Alergičan na pencilin!!! :mrgreen: :run:
:-D Ma ne mora komplikovati sa pcelama (nije sigurno), moze sve odraditi u toplini svog doma. Pripremis penicilin (veca doza veca specificnost testa), 0,5 mL razrijedjenog adrenalina, neki antihistaminik -evo ovaj sinopen, eventualno bocu s kisikom. "Drmnes" penicilin, sacekas, obicno se u prvih 15 minuta jave znakovi -najbolje bi bilo kad bi se poceo gusiti da bi se test mogao proglasiti pozitivnim sa 100%-tnom sigurnoscu. Ako se javi bilo sto neobicno- test pozitivan, odmah adrenalin u kvadriceps, sinopen, ako je ozbiljno u smislu gusenja, stavis masku s O2 i poslije se javis u ambulantu. Osjetljivost i specificnost testa je 100 %.

Na kraju krajeva, kod najveceg broja ljudi alergicnih na penicilin je na ovaj nacin utvrdjena pomenuta preosjetljivost.
I Ne, mislim da nema doticnog testa kod nas. :wink:
Post Reply