Tešanj

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, ExNihilo, anex

User avatar
So What!
Posts: 7754
Joined: 19/04/2011 01:35
Location: Charming, CA

#176 Re: Tešanj

Post by So What! » 06/11/2019 11:55

Tešanj će biti dom modernih poslovnih rješenja
Image

Agencija za razvoj općine Tešanj trenutno radi na projektu uspostave Centra za pružanje usluga poslovne izvrsnosti koji je podržan od strane Programa okolinskog i ekonomskog razvoja (MEG) koji realizuje Razvojni program ujedinjenih nacija, a finansira Vlada Švicarske, potvrdio je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj.

Konkurentnost privrede

Alagić kaže kako je područje njihovog djelovanja usmjereno na unapređenje konkurentnosti privrede i razvoj i pružanje poslovnih usluga za firme iz vodećih sektora na našem području.

"Ponosan sam na činjenicu da smo pokrenuli prvu školu brizganja plastike u BiH koju nam pohađa više od 25 polaznika iz firmi na području Tešnja, Gračanice i Tuzle. Zatim tu je prva takva Akademija za lidere budućnosti koju pohađaju predstavnici vršnog i srednjeg rukovodstva iz firmi koja je počela sa radom u okviru TRA Agencije za razvoj općine Tešanj, a polaznicističu znanja koristeći najmodernije tehnike provođenja treninga iz oblasti: Operativnog i finansijskog kontrolinga, Novih pristupa kvalitetu, Projektnog menadžmenta, Digitalnog marketinga, Lean proizvodnje, Automatizacije i robotike, Upravljanja korporacijom; Odabita i implementacije IT sistema u firmi, Restrukturiranja firme, Sistema kvaliteta u autoindustriji IATF 16949 i dr. Naš kabinet za provođenje obuka iz inžinjerskih CAD/CAM softverskih rješenja je jedini takav u Tešnju i jedan od bolje opremljenih u našoj državi. Akademija digitalnih tehnologija, inovativnosti i izrade prototipa je još jedna novina koja je pobudila ogroman interes i kroz koju namjeravamo da početkom decembra 2019. godine održimo prvi Hackaton događaj u Tešnju", kazao je Alagić, te dodao kako svi gore pobrojani programi obuke trebali bi da traju više od 70 dana, a očekujemo da više od 230 polaznika iz više od 30 firmi sa područja Tešnja, Gračanice, Usore, Lukavca, Tuzle i Kalesije prođe jedan ili više programa obuke.

Image
Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj

Kroz sve projekte iz 2019. godine Alagić kaže kako djeluju na unapređenje konkurentnosti, inovativnosti, digitalizacije i dekarbonizacije. Ovo je bio slučaj sa projektom koji podržava MEG projekat, potom projektom TECEX kojim je TRA dobila tehničku pomoć za projekat Tehnološkog centra kroz program Ministarstva industrije i trgovine Vlade Češke Republike, kao i unapređenje poduzetničke infrastrukture gdje će uz pomoć Federalnog ministarstva za razvoj preduzetništvo i obrt nabaviti dio opreme za Centar poslovne izvrsnosti od kojih je istaknuo moderan 3D štampač koji će se integrisati sa ostalom opremom koju posjeduju u inicijalne resurse našeg budućeg FAB LAB-a.

Dan robotike

"Sredinom novembra 2019. godine u organizaciji TRA Agencije za razvoj općine Tešanj i firme Imtec bit će po prvi puta u Tešnju organizovano obilježavanje Međunarodnog dana robotike. Tom prilikom omogućit ćemo našim najmlađim sugrađanima koji pohađaju škole na području općine Tešanj da provedu jedan dan na radionicama gdje će se demonstrirati nova tehnološka rješenja u segmentu programiranja, robotike, mehatronike, bionike, CAD/CAM, 3D štampanja i dr. Uz učenike će biti njihovi nastavnici i ovo je područje kojem poklanjamo posebnu pažnju jer ulaganje u mladost je ulaganje u našu budućnost", rekao je Alagić, dodajući kako žele da Tešanj bude i ostane dom modernih poslovnih rješenja koja su konkurentna izvan Bosne i Hercegovine u širim međunarodnim okvirima.

Kaže kako su posebno ponosni na razvoj obuke koji su u potpunosti usklađeni sa međunarodnim trendovima i potrebama firmi koje posluju na međunarodnom tržištu.

"Za naše treninge angažujemo najstručnije predavače, posjedujemo najmoderniju tehničku opremu i imamo izrađene priručnike za obuku koji su naša snaga i konkurentska prednost u odnosu na druge", pojasnio je Alagić.
Akta


User avatar
So What!
Posts: 7754
Joined: 19/04/2011 01:35
Location: Charming, CA

#177 Re: Tešanj

Post by So What! » 06/11/2019 11:56

Usvojena odluka: Tešanj postaje pogodnije mjesto za investitore
Image

U skladu sa strateškim opredjeljenjem u razvoju sektora ekonomije, Općinsko vijeće Tešanj je na 33. sjednici održanoj 30.10.2019. godine, usvojilo Odluku o pogodnostima za investiranje na području općine Tešanj.

Pogodnosti se odnose na refundiranje svih općinskih taksi i naknada (administrativne takse i naknade, priključne takse na vodovod, kanalizaciju i toplovod, komunalne naknade, naknade za uređenje, naknade za korištenje cestovnog zemljišta, naknade za vatrogastvo) za investicije sa visokim dodatnim vrijednostima i razvijenim lancem snabdijevanja.

Povrat taksi i naknada odnosi se na investitore koji započinju izgradnju poslovnog objekta ili iznajmljuju poslovni prostor ili počinju djelatnost u svom izgrađenom objektu, pod uslovom da u proizvodnim ili uslužnim procesima koriste napredne informacione tehnologije, CNC mašine ili izradu programskih aplikacija, da su to djelatnosti sa višom finalizacijom proizvoda i dužim lancem vrijednosti

Povrat sredstava vršit će se jednom godišnje, za sve investitore koji podnesu zahtjev za korištenje pogodnosti.
Akta

User avatar
So What!
Posts: 7754
Joined: 19/04/2011 01:35
Location: Charming, CA

#178 Re: Tešanj

Post by So What! » 06/11/2019 11:58

Parking površine u Tešnju / Ulaz u Tešanj
Ove godine smo izgradili nove parking površine u "Zvečaju".

Bio je to zahtjevan/težak projekat, zbog promjene statike i tehničkih rješenja. Dodatno su otežavali toplovod, optički kablovi, rješenja za novu ogradu, novi stubovi rasvjete i rasvjetna tijela. Odvojili smo pješačke zone i trajno uljepšali ulaz u sam Tešanj.

U dvije godine smo instalirali parking aparate i organizovali sistem naplate i kontrole. Sada je u ovom sistemu 140 mjesta (plaćeni svi porezi sa svim računima).

Prihode od parkiranja namjeravamo ulagati dalje u uređenje i razvoj parkinga.

Prioriteti:

1. Uključiti i parking kod parka OŠ Huso Hodžić
2. Unaprijediti pitanje parkiranja i zaustavljanja u Titovoj ulici "uz Čaršiju"
3. Graditi nove parking površina a) kod b. pumpe INA b) kod zgrade Vemal-a
4. Politikom različitih cijena, i u saradnji sa policijom "osloboditi" uske ulice i staru jezgru Tešnja.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj

User avatar
So What!
Posts: 7754
Joined: 19/04/2011 01:35
Location: Charming, CA

#179 Re: Tešanj

Post by So What! » 30/11/2019 12:01

Poslovna zona Glinište dobija novi asfalt i 30 stubova LED rasvjete
Image

Općinski načelnik Suad Huskić i direktorica firme Dobojputevi d.d. Saća Prnjavorac, nakon provedene procedure javne nabavke, potpisali su ugovor za sanaciju i proširenje komunalne infrastrukture na saobraćajnici u Poslovnoj zoni Glinište.

Vrijednost ugovora je 211.000 KM.

Potpisivanjem ovog ugovora bit će izgrađen završni sloj asfalta u Poslovnoj zoni Glinište i 30 stubova LED rasvjete.

Sredstva su obezbijeđena putem javnog poziva Ministarstva za privredu ZDK u iznosu od 150 000 KM, a ostatak od 61 000 KM iz budžeta Općine Tešanj, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.
Akta

naeS
Posts: 1228
Joined: 31/01/2009 20:32

#180 Re: Tešanj

Post by naeS » 14/07/2020 20:49

Jeste li vi "zavalili" Fadila?! :-) :D

Post Reply