Terzic izgubio opkladu protiv Lagumdzije

Post Reply
valterbranisarajevo

#1 Terzic izgubio opkladu protiv Lagumdzije

Post by valterbranisarajevo »

Gostujuci u posljednjem proslogodisnjem politickom magazinu FTV 60 minuta, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdzija ustvrdio je da ce poskupljenje osnovnih zivotnih potrepstina iznositi oko 12 posto, dok su premijer Adnan Terzic i njegov savjetnik Zlatko Hurtic tvrdili da ce poskupljenje biti neznatno – u rasponu od 2 do najvise 5 posto. Iznerviran tvrdoglavoscu svojih sugovornika, Lagumdzija je pokazao racun na iznos od 150 KM s namirnicama koje je kupio tog dana u jednom supermarketu obecavsi da ce pocetkom naredne godine otici u istu prodavnicu i provjeriti tacnost svoje odnosno Terziceve tvrdnje.

„Na zalost, bio sam u pravu“ , rekao nam je Lagumdzija koji je obecanje izvrsio prvog radnog dana u 2006. godini. „ Otisao sam u istu prodavnicu i kupio iste namirnice kao i prije primjene PDV-a. Ispostavljeni racun bio je 172 marke, dakle veci za pune 22 KM – dakle poskupljenje je nesto vece nego sto sam predvidjao. Ne uzivam u „pobjedi“ nad Terzicem, ali se nadam da ce u Vijecu ministara BiH shvatiti gresku i da ce sto prije pristati na uvodjenje dvije stope PDV-a...“
kekec

Post by kekec »

Ma to je Lagumdzija nesto smuck´o sa racunom.
Komunista je to, sve ce uciniti da "ocrni" Terzica. :-)
jusuff

#3 Re: Terzic izgubio opkladu protiv Lagumdzije

Post by jusuff »

valterbranisarajevo wrote:Gostujuci u posljednjem proslogodisnjem politickom magazinu FTV 60 minuta, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdzija ustvrdio je da ce poskupljenje osnovnih zivotnih potrepstina iznositi oko 12 posto, dok su premijer Adnan Terzic i njegov savjetnik Zlatko Hurtic tvrdili da ce poskupljenje biti neznatno – u rasponu od 2 do najvise 5 posto. Iznerviran tvrdoglavoscu svojih sugovornika, Lagumdzija je pokazao racun na iznos od 150 KM s namirnicama koje je kupio tog dana u jednom supermarketu obecavsi da ce pocetkom naredne godine otici u istu prodavnicu i provjeriti tacnost svoje odnosno Terziceve tvrdnje.

„Na zalost, bio sam u pravu“ , rekao nam je Lagumdzija koji je obecanje izvrsio prvog radnog dana u 2006. godini. „ Otisao sam u istu prodavnicu i kupio iste namirnice kao i prije primjene PDV-a. Ispostavljeni racun bio je 172 marke, dakle veci za pune 22 KM – dakle poskupljenje je nesto vece nego sto sam predvidjao. Ne uzivam u „pobjedi“ nad Terzicem, ali se nadam da ce u Vijecu ministara BiH shvatiti gresku i da ce sto prije pristati na uvodjenje dvije stope PDV-a...“
vidim da lagumdzija nema problema sa prezivljavanjem ha u 20 dana dva puta kupuje iste stvari za 150 odnosno 172 km :D
kekec

Post by kekec »

Jusuffe, imas li sta reci o poskupljenju. :-)
Zlatko k´o Zlatko je nebitan za sustinu ove teme, cini mi se. :)
stella_k

Post by stella_k »

Ma kao sto smo i mislili....
Ovaj PDV nas je bas "udario" po novcaniku... :sad:
addem

Post by addem »

stella_k wrote:Ma kao sto smo i mislili....
Ja licno nisam apsolutno nista osjetio. Stara mi je rela da je sad meso skuplje nego prije, al skoro sve je ostalo isto.
davis.ba

Post by davis.ba »

Mislim da je Terzić bio upravu, namirnice koje su trebale poskupiti su poskupile ali ne drastično kao što se najavljivalo. Problem je što svako sada pokušava na leđima građana da se obogati a to nije napravio pdv već medijska hajka koja se stvorila.

Smiješno je da čak ni neka alkoholna pića neće pojeftiniti iako im je u teoriji manji porez. Sve ekstra profiteri.
Vodenjak

#8 Re: Terzic izgubio opkladu protiv Lagumdzije

Post by Vodenjak »

jusuff wrote:
valterbranisarajevo wrote:Gostujuci u posljednjem proslogodisnjem politickom magazinu FTV 60 minuta, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdzija ustvrdio je da ce poskupljenje osnovnih zivotnih potrepstina iznositi oko 12 posto, dok su premijer Adnan Terzic i njegov savjetnik Zlatko Hurtic tvrdili da ce poskupljenje biti neznatno – u rasponu od 2 do najvise 5 posto. Iznerviran tvrdoglavoscu svojih sugovornika, Lagumdzija je pokazao racun na iznos od 150 KM s namirnicama koje je kupio tog dana u jednom supermarketu obecavsi da ce pocetkom naredne godine otici u istu prodavnicu i provjeriti tacnost svoje odnosno Terziceve tvrdnje.

vidim da lagumdzija nema problema sa prezivljavanjem ha u 20 dana dva puta kupuje iste stvari za 150 odnosno 172 km :D
Tipican primjer mormonskog razmisljanja (ne mislim ovdje na tebe jusuffe vec samo koristim napisano!) koje ne moze da prihvati da jedan profesor fakulteta moze da ima 300 maraka da ih potrosi u supermarketu!
Heeeej bolan, tri stotine maraka!!!
I to konvertibilnih, mosh misliti... :-)
Praaavo za onu Djurinu: "Odakle ti lova frajeru...?" :roll:

A jos uz to su to sve ljudi koji su protiv komunizma i uravnilovke a za trzisnu ekonomiju i nagradjivanje prema znanju, radu i zalaganju!

Jos kad se sjetim da je Lagumdziji i onaj idiot Terzic to isto nabacio u pomenutoj emisiji, a sto je naravno izazvalo masu njih da kazu ono nase cuveno - "pa da, stvarno odakle mu!" (licno sam sjedio pored covjeka koji je tako reagovao!)

Sve u svemu, bas me je nekad sramota sto pripadam narodu cija vecina i dan danas ne kuzi koliko ih u mozak gu3e ovi debilni naci-huligani... :oops: :oops: :oops:
stella_k

Post by stella_k »

Moj skromni prilog u korist Lagumdzije....

https://webmail.bih.net.ba/attach/scan. ... e=scan.pdf

Obracunati PDV 20,79km, na racun od 143,34km. :x
davis.ba

Post by davis.ba »

Na koji način je ovo tvoj skromni prilog u korist Lagumdžije kad ne možemo nigdje vidjeti koliki je porez na iste te stvari bio prije pdv-a?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

addem wrote:
stella_k wrote:Ma kao sto smo i mislili....
Ja licno nisam apsolutno nista osjetio. Stara mi je rela da je sad meso skuplje nego prije, al skoro sve je ostalo isto.
Mozda nisi osjetio zato sto ti stara sve kupuje? :D
stella_k

Post by stella_k »

davis.ba wrote:Na koji način je ovo tvoj skromni prilog u korist Lagumdžije kad ne možemo nigdje vidjeti koliki je porez na iste te stvari bio prije pdv-a?
Ne mogu ti reci koliko mi je zao sto sam racune iz proslog mjeseca bacila....
:oops:
kekec

Post by kekec »

stella_k wrote:
davis.ba wrote:Na koji način je ovo tvoj skromni prilog u korist Lagumdžije kad ne možemo nigdje vidjeti koliki je porez na iste te stvari bio prije pdv-a?
Ne mogu ti reci koliko mi je zao sto sam racune iz proslog mjeseca bacila....
:oops:
Stella, napisi mu nekoliko artikala sa starim i novim cijenama. Vjerovatno se
sjecas starih cijena, posto si ih svakodnevno kupovala. :)
A izgleda da njega nista ne moze uvjeriti da je Terzic pogrijesio u procjenama.
Razlog njegovog pisanja je odbrana g-dina Terzica, odnosno
negacija dobre procjene desavanja oko PDV-a od strane Lagumdzije. :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

@ Kekec

Kad geometar razmjeri... nema greske.
kojsino

Post by kojsino »

Za Devis.ba
Ovi SDA-ovci svojim ocima i svom novcaniku ne vjeruju ...
Sto ti je partijska disciplina!
Last edited by kojsino on 11/01/2006 07:50, edited 1 time in total.
davis.ba

Post by davis.ba »

Ja uopšte ne podržavam sda ali mislim da se trebaju stvari objektivno gledati. Kažete Lagumdžija bio upravu? Došlo je do haosa jel? Pa Lagumdžija je sve uradio da dođe to tog haosa kako bi politički profitirao tu. Zašto su se građani toliko morali prepadati, najavljivati nekakav haos i slične gluposti. Poskupljenja su se očekivala i to niko nije negirao ali u mjeri.

Koliko je stopa realno optimalno možemo diskutovati ali ovo što se danas dešava, a to je da neki genijalci poskupljuju cijene za preko 30% nema nikakve veze sa jednom stopom. Ljudi pokušavaju iskoristiti izgovor pdv-a pa poskupljuju enormno cijene iako nema nikakvog opravdanja za to. A kad ih bi se pitalo što ste poskupili cijene rekli bi:" Pa zbog pdv-a".

Naravno ovo će proći kod ljudi koji uopšte nisu informisani. Poskupljenja od 25%, 30%, ili čak 100% što smo mogli vidjeti nemaju veze sa pdv-om, radi se o ekstra profiterima, kriminalcima koji bi da iskoriste priliku da se na izgovoru pdv-a obogate na račun građana.

Na žalost sam Lagumdžija je tome doprinjeo, tako da govoriti kako je bio upravu nije baš korektno.
muha_sa

Post by muha_sa »

meni je sve ostalo isto---sipam goriva za 10 maraka :) kupim mesa za 3 marke--krompir sam kupio prije PDVa---hljeb iliti kruh ne jedem.
Terzi čestitam kupovinu novog Audija A-8---jeftinije je il mi se to samo čini ?
kekec

Post by kekec »

Naravno, Lagumdzija (a i mnogi drugi), koji je upozoravao na divljanje cijena od 1.januara je kriv za isto.
Terzic je nevin, zar ne? A to sto nije stvorio zakonske pretpostavke kojima bi se sprijecilo navedeno
podizanje cijena, ne ide na njegovu adresu?
I za to su krivi oni koji su upozoravali.

Daj davis ba, ne provaljuj se. :-)
kekec

Post by kekec »

Fair Life wrote:@ Kekec
Kad geometar razmjeri... nema greske.
Brine me razmjer u kome on mjeri. :sad:
On i narod su u razlicitim mjernim sistemima. :(
Jebo li ga onaj ko ga postavi na mjesto Predsjednika VM. :-x
quantum

Post by quantum »

Hmm znaci da Lagumdzija nije rekao da ce cijene porasti preko mjere poslije 1. januara profiteri ne bi podigli cijene? Sve bi poskupilo samo za razliku poreza? E dobro je, sad znam ko je kriv za sve.
davis.ba

Post by davis.ba »

Nisam rekao da je Terzć nevin ali nemojte sada gurati Lagumdžiju kad je i on doprinjeo takvoj situaciji.

Lagumdžija nikad nije rekao da treba da radimo na zakonskim pretpostavkama kako bi se izbjeglo nelegalno povećanje cijena, već je pričao o skroz drugim stvarima. Da su se uvele dvije ili 5 stopa isto bi bilo, jer se takva atmosfera stvorila gdje su ljudi ubjeđivani kako je normalno da neko poveća cijenu za 30 i više posto.
davis.ba

Post by davis.ba »

quantum wrote:Hmm znaci da Lagumdzija nije rekao da ce cijene porasti preko mjere poslije 1. januara profiteri ne bi podigli cijene? Sve bi poskupilo samo za razliku poreza? E dobro je, sad znam ko je kriv za sve.
Da nisu mnogi stvarali famu oko pdv-a (uključujući i Lagumdžiju) ne bi se tek tako moglo podvaliti građanima nenormalno povećanje zbog pdv-a.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

davis.ba wrote:
quantum wrote:Hmm znaci da Lagumdzija nije rekao da ce cijene porasti preko mjere poslije 1. januara profiteri ne bi podigli cijene? Sve bi poskupilo samo za razliku poreza? E dobro je, sad znam ko je kriv za sve.
Da nisu mnogi stvarali famu oko pdv-a (uključujući i Lagumdžiju) ne bi se tek tako moglo podvaliti građanima nenormalno povećanje zbog pdv-a.
Nije kriva SDA na celu sa svojim rahmetlijom sto je izdala drzavu i potpisala kapitulaciju Republike BiH vec su krivi oni kojima to smeta!
davis.ba

Post by davis.ba »

O čemu ti?
Husko Kotrljanjić

Post by Husko Kotrljanjić »

[quote="davis.ba"]Poskupljenja su se očekivala i to niko nije negirao ali u mjeri.

Koliko je stopa realno optimalno možemo diskutovati ali ovo što se danas dešava, a to je da neki genijalci poskupljuju cijene za preko 30% nema nikakve veze sa jednom stopom. Ljudi pokušavaju iskoristiti izgovor pdv-a pa poskupljuju enormno cijene iako nema nikakvog opravdanja za to. A kad ih bi se pitalo što ste poskupili cijene rekli bi:" Pa zbog pdv-a".

Naravno ovo će proći kod ljudi koji uopšte nisu informisani. Poskupljenja od 25%, 30%, ili čak 100% što smo mogli vidjeti nemaju veze sa pdv-om, radi se o ekstra profiterima, kriminalcima koji bi da iskoriste priliku da se na izgovoru pdv-a obogate na račun građana.

Smatram da je ovim postom sve rečeno i nema potrebe više palamudit i pametovat oko PDV-a.
Nije to do PDV-a to je do nas. :x
Post Reply