Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Haman
Posts: 931
Joined: 03/04/2014 18:27

Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by Haman » 26/03/2016 01:12

Koliko su Saudijci umiješani u teror u Briselu

Image

Postoji mnogo razloga zašto je Belgija postala leglo radikalnog islamizma (vehabizma). Neki od odgovora možda leži u slanju saudijskih salafističkih propovjednika u zemlju tokom 1960-ih Ključ za razumjevanje islamskog radikalizma je Iranska islamska revolucija 1979. godine, koja je postala tolika prijetnja za do tada uspostavljeni poredak na Bliskom istoku, da su od najveće važnosti postali Saudijska Arabija i upotreba islamskih radikala u Aganistanu radi ugrožavanja SSSR-a, piše Katarina Šakdam, istaknuti politički analitičar i komentator prilika u islamskim zemljama.

"Potreba za obuzdavanjem Irana je oživjela starog demona islama, takfirizam, i dovela do niza ratova Bliskom istoku. Takfirizam je staro vjerovanje koje je iznenada oživjelo među islamskim ekstremistima u Egiptu, nakon izraelske pobijede u 1967. godine. Takfirizam je izražen kao vehabizam Takfirizam je danas izražen kao vehabizam, državna religija Saudijske Arabije, i on tvrdi da je muslimanska zajednica oslabljena zbog odstupanja u ispovjedanju islama. Oni sve Muslimane koje ne slijede njihovu praksu gledaju kao kafire (nevernike), i pozivaju svoje privrženike da napuste postojeća muslimanska društva, nasele se u izolovanim zajednicama i bore se protiv svih nevjernika. Mnoge vlade su našle interes u podržavanju takfirizma, koji su u njemu vidjeli novo moćno oružje za asimetrični rat.

Još 1998. godine, kada je francuski Nuvel Observater pitao Zbignjeva Bžežinskog da li žali što su se avganistanski pobunjenici na kraju pretvorili u talibane iz kojih je nastala Al-Kaida, on je uzvratio: "Za šta da žalim? Ta tajna operacija je bila odlična ideja i izazvala je hvatanje Rusa u avganistansku zamku. I vi želite da žalim zbog toga? Šta je važnije u svjetskoj istoriji? Talibani ili kolaps sovjetske imperije? Malo napaljenih muslimana ili oslobođenje centralne Evrope i kraj hladnog rata? "

Pravo lice terora nije islam, već takfirizam - koji je korišten protiv Sovjetskog Saveza i da bi se izolovao šiitski Iran. Ali da se vratimo u Brisel ... Dok mejnstrim mediji prave spektakl od tragedije, pumpajući mržnju i netrpeljivost da bi se izbegao odgovor na prava pitanja koja bi osporila zvaničnu priču, treba se vratiti korak unazad i pogledati briselske napade u okviru globalne političke perspektive. Šta će ti napadi postići? Iako teroristi za sebe tvrde da ispunjavaju vjerski cilj, njihove prave ambicije su uvijek političke, i / ili teritorijalne. Zašto je Belgija postala leglo radikalnog islamizma Sada se podsjetimo da Belgija nije mogla tek tako da bude ugrožena radikalnim islamom, već su za to morali da postoje preduslovi.

Kako se to dogodilo? Ovo je jedna od teorija koju je iznio britanski Indepedent: "Postoji mnogo razloga zašto je Belgija postala leglo radikalnog islamizma (vehabizma). Neki od odgovora možda leži u slanju saudijskih salafističkih propovjednika u zemlju tokom 1960-ih. U želji da obezbjedi ugovore za naftu, belgijski kralj Baduin je saudijskom kralju Fejsalu, koji je posjetio Brisel 1967. godine ponudio da Belgija sagradi džamiju u glavnom gradu, i zaposli klerike koji su obrazovani u zemljama Goflskog zaliva. U to vrijeme, Belgija je ohrabrivala marokanske i turske radnike da dođu u zemlju kao jeftina radna snaga. Prema dogovoru dva kralja, nova džamija bi bila njihova glavna bogomolja.

" To je bio Trojanski konj ... da bi malo prikrila svoje sasvim kapitalističke ambicije, Belgija je omogućila da se radikalne vehabije / salafije uvuku u njeno društvo, i na taj način počnu da reprogramiraju rastuću muslimansku zajednicu. Doseljavanje muslimana nije bila prijetnja, već vehabistička radikalizacija koju su belgijski zvaničnici tolerisali u zamijenu za unosne ugovore i energetsku bezbjednost. Evo šta je belgijski političar Žorž Dalmanj, poslanik opozicione partije desnog centra CDH, o tome rekao: "Volimo da mislimo da nam je Saudijska Arabija saveznik i prijatelj, ali Saudijci su uvijek dvolični: oni žele savez sa Zapadom kada je u pitanju borba sa šiitima u Iranu, ali ipak imaju osvajačke planove za ostatak svijeta kada je u pitanju njihova religija". On je dodao: "Ne možemo imati dijalog sa zemljama koje žele da nas destabilizuju.

Problem je u tome što su za to vlasti tek nedavno konačno otvorile oči. " Ako se Belgija budi i shvata ko joj je pravi neprijatelj na kućnom pragu, ona i dalje tek treba da se suoči sa širinom i dubinom njenih veza sa bogatom Saudijskom Arabijom. Za početak Belgija bi morala da pronađe drugog partnera u svojoj potrazi za sigurnim snabdevanjem naftom. Što je još važnije, taj novi partner će morati da odbaci vehabizam. Možda je novi i prirodni izbor Iran", zaključuje Katrina Šakdam.

Više detalja na: Koliko su Saudijci umiješani u teror u Briselu


Moenx
Posts: 1205
Joined: 26/06/2013 10:36

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by Moenx » 26/03/2016 01:22

Ne znam
Recimomoj licni stav tj vidjenje o cemu se tu radi je sljedece
Znacajna muslimanska manjina u Briselu skoncentrisana je u tom Moleenbeku
A onda je kroz decenije postajala neka vrsta geta -- geta u kom su muslimani bili na udaru rasistickih napada
Tako da zapravo ovakav jedan radikalizam i spremnost da se obracuna i prave neredi u Belgiji bitno je povezano sa gore navedenim
Hocu reci eskalacija islamskog radikalizma u Belgiji ne mozemo odmah shvatiti u kontekstu svekoliog svjetskog problema sa terorom i terorizmom te na taj padajuci u zamku da belgijske mus,imane tj fantike medju njima proglasimo udarnom pesnicom mracnjastva
Sve mirise na fenomen kakav imamo u Usa A to je da veci procenat kriminogenog stanovnistva potjece od Afroamerikanaca

kolegione
Posts: 1271
Joined: 28/09/2013 02:29

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by kolegione » 26/03/2016 01:52

Meni je Belgija fascinanta zemlja(populacija) ratuju se u svom predgradju vec 20 dana i svi mirni lagano cekaju da se to sredi, svaka cast.

User avatar
KB9
Posts: 8518
Joined: 26/10/2014 08:20

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by KB9 » 26/03/2016 09:30

pocinje i zavrsava tako sto se daju suske nekom da napravi teroriste od raznog sljama i olosa na svijetu ciji su zivoti davno propali od kriminala, droge i slicnih stvari

User avatar
pirpa
Posts: 3736
Joined: 22/02/2012 18:16

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by pirpa » 26/03/2016 09:46

Otac terorizma -Lawrence of Arabia
Image

User avatar
asurbanipal
Posts: 5924
Joined: 28/06/2010 15:54
Location: opet sam ti u kafani

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by asurbanipal » 26/03/2016 09:49

prog321
Posts: 7057
Joined: 08/07/2014 21:03

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by prog321 » 26/03/2016 10:15

Ovaj gornji tekst nije tacan.
Takvirizam (vehabizam) je počeo mnogo ranije. Kada je Osmanska imperija bila pred kolapsom u 19 stoljeću. Turci su podržavali umjerene muslimane u Arabiji dok su Britanci stali na stranu vehabija. U 20 stoljeću uz vojnu pomoc Britanaca te vehabije su došli na vlast pod okriljem Saudi familije. Od tad se ta regija i naziva Saudi Arabija.

Vehabije su ekstremna forma Islama i predstavljaju sve ono protiv cega se Islam 1400 godina borio. Ne tolerancija prema drugim religijama, skrnavljene drugacijih bogomolja. Normalni muslimani se stide takvog Islama. Vazno je napomenuti da su prvom Saudi vladaru u 19 vijeku Turci odsijekli glavu upravo zbog propagiranja vehabizma.
Ironija je da su najveća nalazišta nafte u svijetu upravo u S Arabiji i odatle oni crpe svoj globalni uticaj.

User avatar
asurbanipal
Posts: 5924
Joined: 28/06/2010 15:54
Location: opet sam ti u kafani

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by asurbanipal » 26/03/2016 11:23

pirpa wrote:Otac terorizma -Lawrence of Arabia
Image

:mrgreen:


Ne znam da li je baš "otac", ali jedan od kumova vehabizma i terorizma svakako jeste...User avatar
piupiu
Posts: 10353
Joined: 05/01/2008 05:08

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by piupiu » 26/03/2016 11:41

Ima jedna odlična, čitljiva knjiga - "Taming the Goods: Religion and democracy on three continents' Iana Burume, koja daje po mom mišljenju vrlo precizno objašnjenje o današnjem 'islamskom' terorizmu u Evropi. Ona govori o tome da se radi o političkom revolucionarnom pokretu koji ima veze sa gubitkom identiteta u procesima globalizacije (u to ulazi i migracija roditelja u Zapadne zemlje).

Nekad sam na nekoj temi i sama napisala da bi ovi moderni navodni 'islamski teroristi' 60.ih demonstrirali protiv rata u Vijetnamu ili se pridruživali Crvenim brigadama deceniju nakon toga. No, s obzirom da je ideologija 'klasne borbe' umrla sa socijalizmom, današnji se 'revolucionarni' i teroristički' pokreti grade oko identiteta. Religija je tu sekundarno pitanje, ona je samo 'identitetska forma'. Porijeklo teroristinog bijesa nema veze sa religijom, niti se ovi što se raznose po zapadnoevropskim gradovima raznose zbog religije kao takve. Oni su jednostavno zaglavljeni izmedju dva identiteta, zbunjeni, ne snalaze se i gnjevni su zbog toga.

Mene sve to podsjeća na onu jednostavnu religijsku formulu koju su pokupili ovi razni milenarijanci - daj da dozovemo kraj svijeta, a onda će sve biti bolje, doći će neki ultimativni spasilac ... uvijek neki *ebeni deux ex machinae da bi se izbjegla sopstvena odgovornost za sopstveni život. I terorizmom se izbjegava odgovornost za sopstveni život. Životu se tako daje neka 'mesijanska', 'glamurozna' uloga, a izbjegava se sudbina običnog i malog čovjeka koji ustaje i liježe od rodjenja do smrti, ne smatra da mu nešto pripada preko reda, ne ubija zbog frustracije, ne osjeća da njegovo neslaženje u svijetu (ili nepravda) mora biti naplaćeno tudjom krvlju. Nemam puno razumijevanja za takvu vrstu fanatizma, mada mislim da ona ne može ponići u zrelom i zdravom duhu - ili, da budem nježnija, u nepovrijedjenom duhu.

Idriz
Posts: 737
Joined: 16/01/2016 15:18

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by Idriz » 26/03/2016 12:01

Da pogodim: kriv je zapad, kolonijalizam, cionisti, zloupotreba vjere, fasisti, islamofobija.. nikako islam, kuran i ostali vjerski spisi i propisi.

Mohamad Sissoko
Posts: 2434
Joined: 27/10/2009 22:48

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by Mohamad Sissoko » 26/03/2016 12:05

Idriz wrote:Da pogodim: kriv je zapad, kolonijalizam, cionisti, zloupotreba vjere, fasisti, islamofobija.. nikako islam, kuran i ostali vjerski spisi i propisi.
Mah, malo kopiraju vas Srbe u objasnjenjima. 8)

prog321
Posts: 7057
Joined: 08/07/2014 21:03

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by prog321 » 26/03/2016 12:07

Ova me PiuPiu uvijek iznenadi pameću. :-D

Idriz
Posts: 737
Joined: 16/01/2016 15:18

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by Idriz » 26/03/2016 12:23

piupiu wrote:Ima jedna odlična, čitljiva knjiga - "Taming the Goods: Religion and democracy on three continents' Iana Burume, koja daje po mom mišljenju vrlo precizno objašnjenje o današnjem 'islamskom' terorizmu u Evropi. Ona govori o tome da se radi o političkom revolucionarnom pokretu koji ima veze sa gubitkom identiteta u procesima globalizacije (u to ulazi i migracija roditelja u Zapadne zemlje).

Nekad sam na nekoj temi i sama napisala da bi ovi moderni navodni 'islamski teroristi' 60.ih demonstrirali protiv rata u Vijetnamu ili se pridruživali Crvenim brigadama deceniju nakon toga. No, s obzirom da je ideologija 'klasne borbe' umrla sa socijalizmom, današnji se 'revolucionarni' i teroristički' pokreti grade oko identiteta. Religija je tu sekundarno pitanje, ona je samo 'identitetska forma'. Porijeklo teroristinog bijesa nema veze sa religijom, niti se ovi što se raznose po zapadnoevropskim gradovima raznose zbog religije kao takve. Oni su jednostavno zaglavljeni izmedju dva identiteta, zbunjeni, ne snalaze se i gnjevni su zbog toga.

Mene sve to podsjeća na onu jednostavnu religijsku formulu koju su pokupili ovi razni milenarijanci - daj da dozovemo kraj svijeta, a onda će sve biti bolje, doći će neki ultimativni spasilac ... uvijek neki *ebeni deux ex machinae da bi se izbjegla sopstvena odgovornost za sopstveni život. I terorizmom se izbjegava odgovornost za sopstveni život. Životu se tako daje neka 'mesijanska', 'glamurozna' uloga, a izbjegava se sudbina običnog i malog čovjeka koji ustaje i liježe od rodjenja do smrti, ne smatra da mu nešto pripada preko reda, ne ubija zbog frustracije, ne osjeća da njegovo neslaženje u svijetu (ili nepravda) mora biti naplaćeno tudjom krvlju. Nemam puno razumijevanja za takvu vrstu fanatizma, mada mislim da ona ne može ponići u zrelom i zdravom duhu - ili, da budem nježnija, u nepovrijedjenom duhu.
Zanimljivo da se budisti tako ne raznose.

User avatar
piupiu
Posts: 10353
Joined: 05/01/2008 05:08

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by piupiu » 26/03/2016 12:35

Idriz wrote: Zanimljivo da se budisti tako ne raznose.
Vjerovatno ti je promaklo, ali tamo gdje postoje politički razlozi, i Budisti terorišu koristeći gotovo identičnu retoriku i metode ...

https://news.vice.com/article/meet-the- ... -sri-lanka

http://www.abc.net.au/religion/articles ... 245049.htm

http://www.fairobserver.com/region/asia ... ism-76334/

User avatar
piupiu
Posts: 10353
Joined: 05/01/2008 05:08

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by piupiu » 26/03/2016 12:42

prog321 wrote:Ova me PiuPiu uvijek iznenadi pameću. :-D
Blagodarim na komplimentu, no ovo je tudja pamet - ovaj čiko što je napisao knjigu je postavio tu tezu o identitetu i revolucionarno-terorističkom pokretu ... :)

animals
Posts: 16567
Joined: 19/04/2013 22:13

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by animals » 26/03/2016 12:46

Uvijek su me fascinirali ljudi, koji se ubijaju u ime ideologija razni..
ovi sto se danas raznose..
sjetimo se Japanski kamikaza,
pa ljudi koji se zapale, protestujuci protiv necega..
mislim da su to sve psihicki bolesni ljudi..
jer zdrav covjek,psihicki zdrav, ne moze ubijati ni sebe , ni druge, u ime ideologija..

Idriz
Posts: 737
Joined: 16/01/2016 15:18

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by Idriz » 26/03/2016 12:53

piupiu wrote:
Idriz wrote: Zanimljivo da se budisti tako ne raznose.
Vjerovatno ti je promaklo, ali tamo gdje postoje politički razlozi, i Budisti terorišu koristeći gotovo identičnu retoriku i metode ...

https://news.vice.com/article/meet-the- ... -sri-lanka

http://www.abc.net.au/religion/articles ... 245049.htm

http://www.fairobserver.com/region/asia ... ism-76334/
Da, promaklo mi je da se budista negdje raznio na zapadu u metrou mozda zato sto se nije desilo.

User avatar
insomnia78
Posts: 61879
Joined: 03/04/2011 14:43

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by insomnia78 » 26/03/2016 12:54

'ajde?
:lol:

animals
Posts: 16567
Joined: 19/04/2013 22:13

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by animals » 26/03/2016 12:55

Idriz wrote:
piupiu wrote:
Idriz wrote: Zanimljivo da se budisti tako ne raznose.
Vjerovatno ti je promaklo, ali tamo gdje postoje politički razlozi, i Budisti terorišu koristeći gotovo identičnu retoriku i metode ...

https://news.vice.com/article/meet-the- ... -sri-lanka

http://www.abc.net.au/religion/articles ... 245049.htm

http://www.fairobserver.com/region/asia ... ism-76334/
Da, promaklo mi je da se budista negdje raznio na zapadu u metrou mozda zato sto se nije desilo.
Budisti su dobri,oni samo sebe zapale, i steta nikakva..

prog321
Posts: 7057
Joined: 08/07/2014 21:03

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by prog321 » 26/03/2016 13:01

Puno tog ne razumiješ moj Ilija.
Muslimani, židovi, kršćani potiču svoja religiozna shvatanja iz istog izvora. Dok Budisti nemaju dodirnih tacki sa njima. Frustracije kojima su muslimani izloženi nemaju isti odjek kod Budista. :-D

Idriz
Posts: 737
Joined: 16/01/2016 15:18

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by Idriz » 26/03/2016 13:07

prog321 wrote:Puno tog ne razumiješ moj Ilija.
Muslimani, židovi, kršćani potiču svoja religiozna shvatanja iz istog izvora. Dok Budisti nemaju dodirnih tacki sa njima. Frustracije kojima su muslimani izloženi nemaju isti odjek kod Budista. :-D
Ko frustrira muslimane u saudijskoj arabiji pa ateiste osudjuju na smrt, kamenuju preljubnice, vjesaju gejeve, apostate...

Ne vidim nesto da takvi zakoni postoje igdje osim u muslimanskim zemljama.

Bice da je to sve zapad kriv, kolonijalizam, imperijalizam, židovi, krstasi, nafta itd.

User avatar
insomnia78
Posts: 61879
Joined: 03/04/2011 14:43

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by insomnia78 » 26/03/2016 13:12

Nevezano za temu, ali do kad' će te vi douštati ova četovanja po forumu?

User avatar
kamberovica polje
Posts: 1772
Joined: 28/01/2012 11:38

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by kamberovica polje » 26/03/2016 13:12

Sad će svi osuti artiljerijske salve po meni ali veliki dio problema je Islam kao religija, koja vapi za reformom. Europa je prolila hektolitre krvi da bi kršćanstvo stavila tamo gdje i ono treba da bude, na marginama i to kao dio folklora. U srednjem vijeku su crkvene vlasti bile u rangu s današnjim bradatim babunima iz ISILa, uništavajući sve što po njihovom primitivnom shvaćanju nije sveto. U svoja su 4 zida orgijali, pljačkali, ubijali a sve pod krinkom vjere u kojoj ej bilo dovoljno prostora za pogrešna tumačenja, ista stavr se danas dešava s Islamom. Koliko god neki pričali da je Islam savršeno defininirana religija, psotojanje ISILa, Saudijske Arabije, vehabija, šejhova...govori o tome da psotoji dovoljno lufta u samoj religiji za pogrešna tumačenja.

Idriz
Posts: 737
Joined: 16/01/2016 15:18

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by Idriz » 26/03/2016 13:23

insomnia78 wrote:Nevezano za temu, ali do kad' će te vi douštati ova četovanja po forumu?
ma da. pogledati vijesti, procitati UN izvjestaj o ljudskim pravima, zvanicne i svima dostupne statistike, ukratko spominjati cinjenice je nista drugo nego - četovanje.

četnici, kolonijalizam, islamofobija, židovi, krstaši, donald trump, imperijalizam, nafta... su krivi za zakone o apostaziji u saudijskoj arbiji, iranu, indoneziji, egiptu, maleziji. sudanu, kataru, nigeriji, omanu...

Mohamad Sissoko
Posts: 2434
Joined: 27/10/2009 22:48

Re: Terorizam, odakle pocinje i zasto?

Post by Mohamad Sissoko » 26/03/2016 13:26

Idriz wrote:
prog321 wrote:Puno tog ne razumiješ moj Ilija.
Muslimani, židovi, kršćani potiču svoja religiozna shvatanja iz istog izvora. Dok Budisti nemaju dodirnih tacki sa njima. Frustracije kojima su muslimani izloženi nemaju isti odjek kod Budista. :-D
Ko frustrira muslimane u saudijskoj arabiji pa ateiste osudjuju na smrt, kamenuju preljubnice, vjesaju gejeve, apostate...

Ne vidim nesto da takvi zakoni postoje igdje osim u muslimanskim zemljama.

Bice da je to sve zapad kriv, kolonijalizam, imperijalizam, židovi, krstasi, nafta itd.
Osmanlije su krive, ko i kod vas Srrrba.

Post Reply