Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post Reply
statixx

#551 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by statixx »

sinuhe wrote:
statixx wrote:Latinska Amerika je jedan od najvecih bastiona Crkve, narocito nerazvijeni krajevi gdje stanovnistvo nema kvalitetno obrazovanje. Zasto li? :D
Nije Latinska Amerika toliko nerazvijena. Možda dvije, tri zemlje da su nerazvijenije od BiH.
Pa da, ali istovremeno Crkva gubi uticaj, koji je nekoc bio mnogo jaci.
JohnnyS

#552 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by JohnnyS »

Sinapsa wrote: Sta reci sad... :? dosljedno, svaka cast :D

Ključna je razlika između teorije i prakse. U svemu, pa i u ideologijama, a i religijama. Kršćanstvo i Islam su na papiru idealni. Mir, dobrota, ljubav, pravednost - tako je Bog zamislio. Problem je što su ljudi sjebali izvedbu. Ista stvar s komunizmom - kad čitaš, nema, to je savršenstvo, svi imaju koliko im treba, rade za dobrobit, napredak, plaćeni koliko zaslužuju. Praksa - doživjeli smo (mi u boljoj mjeri, Sjeverna Koreja u najgoroj). Tako da kritiku država s većinski muslimanskim stanovništvom ne treba doživljavati kao kritiku Islama već njegove primjenjene inačice.
red evil

#553 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by red evil »

Arapi su glupi, nacionalizomom su zasljepljeni. Arapi su odbacili prvu riječ koja je rečena Poslaniku, "uči". Što bi direktno značilo razvijaj se, ali to Arapi ne rade. Nešto slično kao mi ovdje, po ovome ovdje dalo bi se zaključit da ovaj zakon nema smisla ali nije tako.
Sanjarko

#554 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by Sanjarko »

JohnnyS wrote:

Ključna je razlika između teorije i prakse. U svemu, pa i u ideologijama, a i religijama. Kršćanstvo i Islam su na papiru idealni. Mir, dobrota, ljubav, pravednost - tako je Bog zamislio. Problem je što su ljudi sjebali izvedbu. Ista stvar s komunizmom - kad čitaš, nema, to je savršenstvo, svi imaju koliko im treba, rade za dobrobit, napredak, plaćeni koliko zaslužuju. Praksa - doživjeli smo (mi u boljoj mjeri, Sjeverna Koreja u najgoroj). Tako da kritiku država s većinski muslimanskim stanovništvom ne treba doživljavati kao kritiku Islama već njegove primjenjene inačice.
Gdje si u svijetu imao Komunisticke drzave.
Sve su bile SR ili DR.
Kina ( Narodna republika ), Sjeverna Koreja ( Demokratska republika ) itd.
O uredzenju/po uredzenju da ni ne govorimo.
JohnnyS

#555 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by JohnnyS »

Vizionar 1985 wrote:
JohnnyS wrote:

Sve su bile SR ili DR.

Pa to i govorim, nigdje nisi imao pravu komunističku, kao što nigdje nemaš istinski islamsku iako su jedni za sebe tvrdili da su komunističke države, a druge da su islamske.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#556 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by emillio estevez »

statixx wrote:
sinuhe wrote:
statixx wrote:Latinska Amerika je jedan od najvecih bastiona Crkve, narocito nerazvijeni krajevi gdje stanovnistvo nema kvalitetno obrazovanje. Zasto li? :D
Nije Latinska Amerika toliko nerazvijena. Možda dvije, tri zemlje da su nerazvijenije od BiH.
Pa da, ali istovremeno Crkva gubi uticaj, koji je nekoc bio mnogo jaci.
Zato papa Franjo ,vraca crkvu tamo gdje joj je mjesto sa narodom .
Ne iznad naroda i sticenje pedofila i slicnih izrodnih radnji.
Crkve bi trebala simbolicki predstavljati vjeru , temelji crkve su u narodu i vjerovanju a ne u velicini zvonika i tezini zvona.
JohnnyS

#557 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by JohnnyS »

Papa Frano je samo dobra reklama za Crkvu, nešto kao onaj bijeli medo za Coca-colu.
Sanjarko

#558 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by Sanjarko »

JohnnyS wrote:
Vizionar 1985 wrote:
JohnnyS wrote:

Sve su bile SR ili DR.

Pa to i govorim, nigdje nisi imao pravu komunističku, kao što nigdje nemaš istinski islamsku iako su jedni za sebe tvrdili da su komunističke države, a druge da su islamske.
Znam to, i Ja sam ljudima to govorio ali dzaba ne kontaju.
Tako da imas i laznih vjernika.
Kao fol vjernici i religiozni a sve suprotno rade od vjere i religije.
insomnia78

#559 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by insomnia78 »

emillio estevez wrote:Zato papa Franjo ,vraca crkvu tamo gdje joj je mjesto sa narodom .
Crkve bi trebala simbolicki predstavljati vjeru , temelji crkve su u narodu i vjerovanju a ne u velicini zvonika i tezini zvona.
Citiracu mislioca i biznismena Z.T.Ž.: " ima'l kakvih svjedoka da potvrde ovo"?
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#560 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by emillio estevez »

insomnia78 wrote:
emillio estevez wrote:Zato papa Franjo ,vraca crkvu tamo gdje joj je mjesto sa narodom .
Citiracu mislioca i biznismena Z.T.Ž.: " ima'l kakvih svjedoka da potvrde ovo"?
Nazalost ima .
ULTRAK

#561 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by ULTRAK »

Optimus Prime wrote:
ULTRAK wrote:
Optimus Prime wrote:
Za uspjeh Malezije je odgovorna kineska manjina koja predstavlja 40% stanovnistva zemlje, a kontrolise vise od 80% ekonomije.

:lol:

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Malaysia
The second largest ethnic group is Chinese who make up 24.6% of the population.[32]
Ostale bajke nisam ni citao.
Lapus.
Mislio sam na 40% nemuslimana u Maleziji, koji kontrolisu vecinu ekonomije.

A to jesu li bajke, to ostavljam ostalim citaocima da odluce.

google is your friend :D
Misliti i sr... nije isto. Helem. Danas je najmanje bitno ko zna sta napraviti. Bitno je ko ima kapital. Evo glupi arapi neznaju avion napraviti. Ali kontrolisu recimo u radiusu BiH od 150 km samo dvije avio kompanije (50% avio kompanije Al-Italija i 50% Ai Srbija). Dakle ako imas pare mozes sve kupiti.
Sinapsa

#562 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by Sinapsa »

.
Last edited by Sinapsa on 07/01/2017 02:18, edited 2 times in total.
insomnia78

#563 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by insomnia78 »

:run:
Nejse, ontopic
Izvori "bliski istrazi" kazu da je osumnjiceni veceras poceo sa pricom, do tada nije progovarao
uglavnomja

#564 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by uglavnomja »

insomnia78 wrote::run:
Nejse, ontopic
Izvori "bliski istrazi" kazu da je osumnjiceni veceras poceo sa pricom, do tada nije progovarao

mislis off topic :oops:
Sinapsa

#565 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by Sinapsa »

uglavnomja wrote:
insomnia78 wrote::run:
Nejse, ontopic

mislis off topic :oops:
Da, off topic :thumbup:
hAZNADAR

#566 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by hAZNADAR »

JohnnyS wrote:
Komunizam (ne u teoriji, već onaj u praksi) je supstitucija za religiju s diktatorom na čelu države koji je zamijenio boga. Natjecanje donosi napredak, a u društvima gdje vjera ili partija imaju monopol i ne dozvoljavaju suprotna mišljenja napretka ili nema ili je usporen.
Komunizam u praksi nije bio supstitucija za religiju jer je religija postojala i dalje i crkva neometano radila.
Da je bila ukinuta, zabranjena,.. mozda bi teorija imala smisla, ali znamo da nije.
Crkva i Bog su samo bili marginalni ali daleko od toga na ih je nesto zamijenilo.

Slazem se za natjecaj i monopol partije,.. ali nebih bas rekao da vjera danas ima monopol u nerazvijenim drustvima. Da je bitna i autoritet - da,.. ali daleko od monopola.
Deda Kurcoje

#567 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by Deda Kurcoje »

Sinapsa wrote:
JohnnyS wrote:

@JohnnyS,

Nisam mislio da je tvoj komentar u vezi religije nedosljedan, nego to sto se ni ti ne drzis teme a mene napadas samo zbog oponiranja.
Ja kao agnosticki ateista nemam problem sa kritickim stavom ni prema ateizmu, ni prema religiji, niti prema bilo kojoj ideologiji ili dogmi. Meni je samo bilo nefer od tebe sto mi imputiras razvodnjavanje teme - a skoro citava jebena tema, kao i 70% drugih tema je cisti off topic. Na temi se o svemu prica, samo ne o terorizmu u Francuskoj. Ja sam samo upozorio @Kurcojeta da 11.09.2001 ne stavlja u islamisticki dzep! Upozorio sam ga, potpuno svjestan toga da vecina ljudi totalno bezglavo taj zlocin pripisuje islamistima. Mislim, ko jebe islamiste, drazi su mi u zatvoru nego na slobodi. Islamisti nisu problem, nego je problem to sto je percepcija normalnog zapadnjackog covjeka prema muslimanima tog 11.09.2001 promijenjena. Taj nine eleven je je postao sinonim islamskog (dakle ne islamistickog) barbarstva i uvjerio ljude da je neophodno ta govna tamaniti. Muslimani, ili preciznije Arapi su tada postali neprijatelji slobode i ljudskosti. Shvatas. I sada cu ti jos nesto povjeriti, nesto sto sebi ne mogu da oprostim - tada su i u mojoj podsvijesti bili postali neprijatelji.

Napadnut je Afganistan...mislim da se radi u medjuvremenu oko 220.000 mrvih, napadnut je isto tako prema medjunarodnom pravu ilegalno Irak - Prema podatcima iz pretprosle godine, oko milion mrtvih - MILION ljudi JohnnyS. Powel drzao u UN-u nekakvu epruveticu nekakakvog praska za ves kao dokaz za oruzje za masovno unistavanje u posjedstvu Iraka i cijeli svijet mu je vjerovao. Kasnije se izvinuo za laz ali tada je bilo kasno jer ubise ili odvedose nitkovi milion ljudi u smrt !!!! Americki vojnici u pohodu na Sadama crtali Twin Towers na sljemove - glupavi vojnici mislili da se svete za New York i ubijali neduzne ljude, muslimane. Shvatas li JohhnyS - ubijali su muslimane...A to su mogli jer su sa 911 stvorili Feindbild (sliku neprijatelja) - Islam!
Sta bi ti JohhnyS mislio o tim ljudima da su ubili i tvoje dijete, unistili tvoj grad? Ostavi molim te sebi jednu minutu u toj misli. Kako bi to uticalo na tebe? Kako bi to uticalo na tebe da te neko bioloski i politicki unistava jer je odlucio da se, izmedju ostalog, domogne kontrole nad prirodnim resursima tvoje domovine, pod plastom teroristickog napada kojeg je SAM organizovao?

Da JohhnyS, SAM organizovao!!! To je bio jedan jebeni FALS FLAG - attack. Bio sam sokiran kada sam tokom obiljezavanja desetogodisnjice "teroristickog napada", nenadano i sasvim slucajno naisao na jedan intervju koji me je odveo u dalje resersiranje - sjecam se te noci kao da je danas bilo - Bio sam od shoka paralizovan i bijesan. Htio sam da placem, jer mi se bio srusio svjetonazor. I neka je! Sada znam...Svjestan svoje arogantne skepticnosti i svojih logicko-analitickih sposobnosti, da to mogu punim plucima tvrditi - 911 je bio Fals Flag attack. Mislis da je to nemoguce? Hmm, onda cu te pitati: Znas li Johhnys sta je bio uzrok vijetnamskog rata? Toboznji napad Vijetnamaca na americke ratne brodove u Tonkin-zaljevu (sjeverni Vijetnam), a danas historicari imaju uvid u dokumente koji taj napad karakterizuju kao klasicni false flag, kojeg je Johnson trebao, kako bi imao razlog za rat. Tri milona ljudi su ubili JohhnyS. TRI MILIONA LJUDI!!!
Dalje necu o tome govoriti...ali zato sam kategorican kada ljudi Twin Towerse guraju muslimanima u dzep!

Danas znam, dakle ZNAM, da je 911 jedna monstruozno velika LAZ!!! Prvih deset godina se nisam mnogo obazirao...
jednostavno sam bio naivni ignorant.
Utoliko vise me nerviraju ljudi, koji nesvjesni svoje nesvijesti, Twin Towerse muslimanima u dzep guraju. Ako cemo vec po religijama - onda JohhnyS, 11.09. 2001 je hriscanski akt milosrdja! I to je i tvoja obaveza da ih stavis na stub srama. Jer inace cemo, ako ne budemo stremili istini, pretvoriti ovaj svijet u pepeo. Onaj ko sumnja o ovome sto govorim, to cu unaprijed ubaciti u prostor, neka mi odgovori kako se srusio WTC 7 u slobodnom padu. Hajte majstori...

Uuuuuuh, bogami dostojno filma "Angel Heart". Cuvaj se Johnny!
uglavnomja

#568 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:
JohnnyS wrote:
Komunizam (ne u teoriji, već onaj u praksi) je supstitucija za religiju s diktatorom na čelu države koji je zamijenio boga. Natjecanje donosi napredak, a u društvima gdje vjera ili partija imaju monopol i ne dozvoljavaju suprotna mišljenja napretka ili nema ili je usporen.
Komunizam u praksi nije bio supstitucija za religiju jer je religija postojala i dalje i crkva neometano radila.
Da je bila ukinuta, zabranjena,.. mozda bi teorija imala smisla, ali znamo da nije.
Crkva i Bog su samo bili marginalni ali daleko od toga na ih je nesto zamijenilo.

Slazem se za natjecaj i monopol partije,.. ali nebih bas rekao da vjera danas ima monopol u nerazvijenim drustvima. Da je bitna i autoritet - da,.. ali daleko od monopola.

ekonomska razvijenost je obrnuto proporcionalna uticaju vjere u drustvu.
ULTRAK

#569 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by ULTRAK »

uglavnomja wrote:

SAD je jedna od najreligioznijih drzava na svijetu ali su razvijeni ekonomski. Emiracani su jako veliki muslimani ali ipak kontrolisu u svijetu mnogo kapitala. Saudijska Arabija je manje vise sharijatska drzava pa kontrolise cak 20% kapitala SAD-a. Dakle sve je to komplikovanije nego sto izgleda.
Sinapsa

#570 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by Sinapsa »

Deda Kurcoje wrote: Uuuuuuh, bogami dostojno filma "Angel Heart". Cuvaj se Johnny!
Ah znaci znas da citas...ja mislio ti ne znas. Sta velis Johhnys spao na tvoj nivo :D Pa mozda, bumo videli, al svejedno :D
Kad smo kod filmova, jesi li gledo onaj "Glup i gluplji", kazu da je dobar i mislim da bi ti se svidio. Ima da legne ko budali samar. :thumbup:
Last edited by Sinapsa on 28/06/2015 00:58, edited 1 time in total.
Sinapsa

#571 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by Sinapsa »

-
uglavnomja

#572 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by uglavnomja »

ULTRAK wrote:
uglavnomja wrote:

SAD je jedna od najreligioznijih drzava na svijetu ali su razvijeni ekonomski. Emiracani su jako veliki muslimani ali ipak kontrolisu u svijetu mnogo kapitala. Saudijska Arabija je manje vise sharijatska drzava pa kontrolise cak 20% kapitala SAD-a. Dakle sve je to komplikovanije nego sto izgleda.

ne pricam o broju ljudi koji odu nedeljom sat dva u crkvu, pricam o UTICAJU crkve na ostale sfere zivota.

a ovo 20% americkog kapitala da je saudijsko :D mislim 8)
Sinapsa

#573 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by Sinapsa »

uglavnomja wrote:
ULTRAK wrote:
uglavnomja wrote:

ne pricam o broju ljudi koji odu nedeljom sat dva u crkvu, pricam o UTICAJU crkve na ostale sfere zivota.

a ovo 20% americkog kapitala da je saudijsko :D mislim 8)
Znas li koliki je procenat?
Gojeni H

#574 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by Gojeni H »

uglavnomja wrote:
hAZNADAR wrote:
JohnnyS wrote:

Ali nije. To smo vec dokazali na primjeru SAD-a.
Gojeni H

#575 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)

Post by Gojeni H »

statixx wrote: @Gojeni i oni koji imaju iskustvo sa arapskim svijetom

Mozes li napisati koliko naucna zajednica u odnosu na ulemu, i generalno one koji se bave i pricaju o islamu, ima prostora u medijima. Postoji li uposte dijalog izmedju ove dvije grupe?

Kako prosjecan arapski musliman gleda na muslimane koji zive diljem Zapada u sekularnim liberalnim drustvima? Da li ih smatraju otpisanim slucajevim, u kontekstu bozijeg suda?
Koja naucna zajednica? :D

Cak ni Zaljev nije jedan homogeni svijet a kamoli Arapi.

Saudijska Arabija - od vremena kada su Saudi napustili Nedzd, odnosno kada se Muhammed Bin Saud, osnivac dinastije Saud -vladara KSA, udruzio s Muhammedom ibn Abdul-Wehabom, koji se smatra osnivacem ili ideoloskim ocem tzv. vehabijskog pokreta, kraljevska porodica je u presutnom dogovoru s ulemom. Saudi, iliti 5000 princeva i princeza rade prilicno sta hoce, ali ne diraju u vehabijsku ideologiju i podrzavaju je. S druge strane, ulema donosi fetve i ideoloski uredjuje zemlju ali ne dira u kraljevsku porodicu.
Dakle, nema nauke, a ako je i ima ona je totalno podredjena vladajucoj ideologiji.

Ima svijetlih primjera. Npr. New York University u Abu Dhabiju. Navodno da je uslov za dolazak ovog univerziteta (ili ogranka) bio da nema tabua, ukljucujuci islam.
Nema tu neke jake naucne zajednice, ali manje zaljevske zemlje su dovele ogranke nekih univerziteta sa zapada. Nekada se radi samo o kvazi-ograncima koji ne pruzaju ni izbliza slicno obrazovanje kao maticni univerziteti na zapadu, a nekada se radi o stvarnim ograncima koji zadrzavaju isti nivo standarda kao maticni univerziteti.

http://nyuad.nyu.edu/en/
https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_ ... _Abu_Dhabi

S jedne strane, katastrofalni mentalitet ogromne vecine koji misle, kao ovaj nas ultra-nesto, da se sve moze kupiti novcem. Od kamenog doba na kotacima u Saudiji do parade pijanstva i kicha u Dubaiju.

S druge strane, za ljude koji su do prije samo 50-ak godina ronili rizikujuci zivote da bi pronasli skoljku sa biserom, ili gonili kamile od jednog skrtog dijela zemlje do drugog, neki uspjesi su zaista impresivni.

Sjeverna Afrika je skroz drugacija prica. Tunis, Alzir i Maroko pod znacajnim uticajem francuskog obrazovnog sistema, polu-socijalisticko uredjenje ...
Post Reply