Optimus Prime wrote:
Ali serijatsko drustvo je ono cemu muslimani moraju teziti.
Znao sam, jos jedan "ekspert", eto znas cemu moramo teziti. Imaju li ostale religije necemu teziti ili samo muslimani?
I ne slazem se da su ti sistemi u manjini. Vecina islamskih drzava i danas inkorporira dijelove serijatskog prava u svoje pravosudne sisteme, pocev od Malezije, gdje serijat kontrolise odnose u familiji, do S. Arabije gdje zbog blasfemije ljude skracuju za glavu ili u najboljem slucaju salju na dugogodisnju robiju. U najmanje 14 drzava OIC-a za blasfemiju prijeti smrtna kazna. Ono sto je kriticno je to da porast religioznosti u nekim diejlovima islamskog svijeta taj trend uvodjenja arhaicnih zakona znatno podstice. Posljedice su za drustveni razvoj su katastrofalne. Zamisli, baviti s naukom, sa strahom da svaki rad koji izdas moze biti proglase kao uvreda boga, koja te moze odvesti na vjesala.
I koliko se to ljudi vjesa diljem islamskog svijeta od 1,6 milijardi u 50 drzava? Bavljenje naukom u zemljama treceg svijeta je svakako u q,. bez obzira na uticaj vjere i koje vjere. Ipak tako strasno nije u Maleziji koju spominjes maltene kao diktaturu Serijata. A porast religioznosti - neznam dali mislis na spontan povratak vjeri ili saudijski uticaj gdje su ulozili milijarde u promociju svoje politike pod krinkom islama. Da nema nafte u Saudiji - pitanje je koliko bi bilo "porasta religioznosti".
Sa obzirom na tadasnji civilizacijski stepen i uredjenje drustva, islam je doista donio mnogo pozitivnih impulsa za razvoj.
To su bila druga, divlja vremena, gdje je jedan za nase pojmove arhaicni zakonik bio i vise nego neophodan, da se sprijeci potpuni kolaps.
Divlja vremena? Podsjecam da je procvat islama bio u zemljama gdje je civilizacija i pocela i gdje su drzave i prije islama postojale dok su Evropljani zivjeli po sumama. Drzave i narodi sa mnooogo vijekova kontinuirane drzavnosti i iskustva sa time. Islam je imao svoje zlatno doba u vremenu kada nije bio na udaru, kada nije bilo nacija i svjetskog poretka kada je samo nacija politicki subjekt. U vremenima kada su samo kraljevi odlucivali - ljudi nisu trosili vrijeme na gradnju drzave i drustva, homogenizaciju i sl. U remenu kada jace vojske nisu dolazile da kolonijalizuju. Primat u politici i na svjetskoj sceni je preuzeo onaj ko je stvorio nacionalizam i time organizaciju - ko se nije uklopio u to - postao je treci svijet i u pao u krizu i postao kolonija gdje je svaka retrogardna ideologija mogla doci do izrazaja.
Nakon sto je moderno drustvo ( i bez kurana ) odavno prevazislo sve devijacije u ponasanju nasih predaka iz srednjeg vijeka, taj nepromijenjeni zakonik danas predstavlja samo jednu veliku kocnicu za razvoj onih drustava koji po njemu uredjuju svoje medjusobne odnose.

Islam je samo vjera, nikakav bauk. Moderno drustvo zavisi od drugih stvari koje sam vec spomenuo. Sasvim je moguce imati modernu drzavu i vjeru koju vecina praktikuje. Problem je samo kad islamofobi krenu pametovati o tome a zaboravljaju da isti arsin upotrijebe i za druge vjere. Kako bi ti ocjenio Indiju danas - kao modernu ili vukojebinu u q?
Iz islama danas jednostavno ne dolaze nikakvi pozitivni impulsi vise, sa obzirom da je covjecanstvo u zadnjih 1500 godina uz pomoc razuma optimiralo zakone i drustvene procese koji su nam pomogli da u vrlo kratkom roku razvijemo tehnologiju i ekonomiju te unaprijedimo medjusobne odnose i time olaksamo zivot cijelokupnom covjecanstvu.
Islam je trenutno na udaru, sto zbog agresije sto zbog sopstvenih gresaka muslimana koji se ne znaju organizovati. Ovo je vrijeme za prezivljavanje a ne za privilegije poput nauke.
Osim toga, jeli islam neki servis pa da daje pozitivne impulse? Ne kontam kakve impulse ocekujes, i kakve impulse druge religije odasiljaju.
Svaljivanje krivice na zapad, glede problema u islamskom svijetu kod mene ne pije vode. Najveci dio odgovornosti snose oni sami.
Oni su takvi kakvi jesu, a islam je dio njihovog identiteta, i na zalost smjernica u donesenju svih odluka.
Hajde da se djelomicno i slozim. Islamski svijet jeste na udaru ali dobar dio krivice snosi i sam. Upravo nacionalizam kojeg sam vise puta objasnio.
Kamo srece da su nekim cudom ti jadni ljudi iz Somalije i Afganistana na primjer, kolektivno spoznali da je religija jedna velika ubleha te da je ovaj zivot jedini koji imamo, da medjusobne odnose ne treba do kontolise jedan arhaicni zakonik, nego da se odnosi medju ljudima trebaju regulisati razumom i drustvenim konsenzusom.
Religija je uvijek postojala i uvijek ce postojati, bili su veliki vjernici i narodi koji su stvorili najvece civilizacije, imperije,... gradili su vise hramove nego ceste. Ljudi danas imaju i vjerski identitet a i nacionalni. Problem kod treceg svijeta je sto je slab nacionalni koji je i jedini nacin da se organizuju i naprave nesto zajednicko. Problem nije u kolicini vjere vec u kolicini nacionalizma.
Ljepljenje epiteta islamofobije je prilicno pateticno. Obicno se koristi onda kada se sagovornik dovede pred zid.
Koliko znam, nismo u ringu. Vodim diskusije sa raznima i na razne nacine,... konfrontiramo logike,.. i ... koliko je tebi godina uopce? Cim umisljas da je ovo neki natjecaj, sta li vec? A islamofobija je danasnja realnost u svijetu, to je velik problem i dio nase svakodnevice. Bilo politicki motovisan i preko medija napumpan kada su susjedni mediji poceli pricu o poturicama, Kosovu polju, izdajicama vjere, islamu kao stranom tijelu i tumoru, janjicarima,.... pa na globalnom nivou gdje nazalost zbog ekstrema i poslije 11.09 mediji jednostavno prikazuju sav prljav ves. Nisi ti zli ideolog koji iz nekih mracnih pobuda svjesno siri islamofobiju,.. vec si samo dio svijeta koji pada na stereotipe i sekektivno informisanje. Islamofob moze biti i dobar covjek koji je samo izmanupulisan medijima i ima stav o necemo o cemu inace nema pojma. Pa tako cujem od faca ekspertize o islamu na osnovu sake ekstremista i par drzava u manjini,.... Imas pravo vjerovati u gluposti ali tesko da mogu bas svugdje proci. Ovo tvoje pisanje do sada je definitivno islamofobicno. Skontaj i sam.
Hajd sto si iz zemalja treceg svijeta izabrao samo muslimane da su oni jedini u q ili najvecem,.. ali kada si utvrdio na osnovu nicega da su i u mijesanim drzavama muslimanske regije zaostalije,.. tu valjda imas malo mrvu zdravog razuma da se me lo prekontas. I zato te i prozivam da u istoj percepciji prikazes BiH i Bosnjake.
Sto se tice bosanskih muslimana, oni zive (jos) u sekularnoj drzavi i nisu prilicno religiozni. Za debelu vecinu islam predstavlja samo dio kulturoloskog identiteta.

Ekspert nema sta. Kada bi ti rekao da je vecina pokrivenih cura koje znam fakultetski obrazovano, da i intelektualci i neki od najpamentijih ljudi su isto i vjernici - dali bi povjerovao? Odnosno dali bi imao kapaciteta za to? Helem nejse,.. proputovao sam malo u par drzava sa muslimanskom vecinom u sjevernoj Africi i Aziji,.. i mogu ti reci da su vjernici koliko i mi. Ono sto ih razlikuje je tradicija i mentalitet. Neke stvari su normalne kod njih sto nisu kod nas i obrnuto. A to su malo patrijarhalniji i zaguljeniji u nekim stvarima ima veze sa islamom koliko i nase lokanje rakije. Imao sam i rasprave sa nekima koji su spomenuli nase konzumiranje alkohola i kako ne mozes se predstavljati kao musliman ako to radis, a ja sam fino spomenuo odnos prema zenama, aranzirane brakove, ubistva zbog casti, zenidbe unutar familije, pohlepnost,... i lako zacepio usta. Nema danas niti jednog naroda za kojeg se moze reci da je nesto ispred ostalih po pitanju vjere i bolji muslimani.
Kada bi u nekom hipoteticnom slucaju doslo do naglog porasta religioznosti, i kada bi se vecina odlucila za ideoloski pravac brace iz G. Maoce, onda je sigurno da bi bilo negativnih implikacija za ekonomiju.
Buduci da i dalje smatras G Maocane primjerom bolje i vece religioznosti - i dalje sam siguran da nemas pojma o cemu pricas i da si zadojen islamofobijom i stereotipima.
Za ono o mijesanim drzavama gdje su muslimani zaostaliji te ne mislim popustiti.
I dalje pitam - kako BiH i Bosnjake vidis u svojoj percepciji. Jesmo li zaostaliji od drugih naroda i ako jesmo jeli to zbog islama - koji je ocigledno prisutniji vise nego prije u bivsoj drzavi? Cinjenica je da je Islam danas prisutniji u Bosnjaka negoli prije rata. Jesmo li zbog toga u vecem q i manjim sansama za razvoj od ostalih naroda?