Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
- SmokingMan
#126 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
90% foruma funkcioniše na tom principu,prije svega ljudi uzimaju zdravo za gotovo samo tako.Pa dajte prije svega neka se pročita barem jedna kjniga godišnje,iz bilo koje oblasti,ipak ljudi žele biti stručnjaci u svemu na osovu polovičnom znanja i copy/paste navika...
- Freamon Lester
#127 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Ti si dobar. Mislis da je tinejdzer. Ja ipak mislim da ima preko 60...jefferson wrote: Jbg, tako ti je kada sjedis u kuci po cijeli dan i pohadjas Google Univerzitet. Jbg, treba izaci i iz maminog i tatiog stana i nesto u zivotu uraditi.
- Challenger__
#128 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
- Sve sam to napisao. Modalitet je nebitan, bitno je da se dođe do situacije da se ponište postojeći ugovori, potisne Kina i oni se zakače na sisu. Tako su radili u Libiji, takav je sadržaj tzv. "Sporazuma iz Dohe" u kome se fantomska sirijska "opozicija" obavezala da će poništiti sve ugovore sa Kinom kada je instaliiraju u Damasku.nigor wrote: A možda se radi o tome da se želi podjela zemlje, možda ovi na jugu priželjkuju da se odvoje od muslimanskog sjevera, jer kako objasniti da ne mogu potaracati šaku ovih nadrogiranih zombija sa kalašnjikovima?
Ja bih prije rekao da ne žele da ih potarasaju, jer im odgovara da se stvori atmosfera podjele zemlje.
Kakav je problem potarasati zombije, pa jebote da odem sa 20 ljudi i dva helikoptera ovih zombija za dva mjeseca ne bi bilo ni na mapi, a šta je tek njima poslati jedno 20000 ljudi u lov, ili da nađu plaćenike i daju im koji milion i ljudi završe sa zombijima za 15 dana.
Postoji još jedna mogućnost, a to je da iza zombija stoje isti oni koji su iza kozojeba i da upravljaju ovim akcijama, ima tu još kombinacija, sve je moguće, jedino što nije moguće, niti vjerovatno je to da za 10 dana ne mogu satrati zombije samo da to žele. Zato je meni najvjerovatniji scenario da je "kršćanskom" jugu pun qrac "muslimanskog" sjevera i da se stvara ambijent i kulisa za podjelu zemlje.
Neokoloniijalna farsa u kome ih boli qrac za ljudske živote.
Last edited by Challenger__ on 11/01/2015 17:36, edited 1 time in total.
- trcicu trceci
#129 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Prvi dan sam zalio ove u Parizu, ali nakon mitoligiziranja svega toga i dizanja milione ljudi zbog nekih tamo novina, a ovamo 2000 poginulo, ne zalim ih cak ni malo. Sa ogorcenjem gledam u sve to, i zavoli me njihova "sloboda medija"
-
jefferson
#130 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Cyprus je vrlo dobro naveo srz problema. Klasicna africka prica.
Medjutim ono pitanje kako 9000 pripadnika (hajmo reci neka ih je 20,000) ne moze protiv 170 miliona?
Odgovor: Korupcija, korupcija, korupcija!
Nigerija je kao sto je Cyprus naveo najmnogoljudnija drzava u Africi, i pokusava da igra neku ulogu kao takva, medjutim bezuspjesno. Ta drazava je uvijek bila leglo korupcije a naravno tome ne pomazu zapadne, istocne, kineske i ine korporacije kojima to odgovara.
Treba uzeti u obzir da zbog cijena nafte problem Boko Harama ce postati jos gori, jer centralna vlast gubi izvore prihoda i time nece moci finansirati kako treba vojsku.
Medjutim ono pitanje kako 9000 pripadnika (hajmo reci neka ih je 20,000) ne moze protiv 170 miliona?
Nigerija je kao sto je Cyprus naveo najmnogoljudnija drzava u Africi, i pokusava da igra neku ulogu kao takva, medjutim bezuspjesno. Ta drazava je uvijek bila leglo korupcije a naravno tome ne pomazu zapadne, istocne, kineske i ine korporacije kojima to odgovara.
Treba uzeti u obzir da zbog cijena nafte problem Boko Harama ce postati jos gori, jer centralna vlast gubi izvore prihoda i time nece moci finansirati kako treba vojsku.
- homega
#131 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Evo kako o sukobima u Nigeriji piše muslimansko internet i štampano glasilo Preporod (na nepismenost autora - modetarora, ne obraćati pažnju, ne vrijedi...nigor wrote:...A možda se radi o tome da se želi podjela zemlje, možda ovi na jugu priželjkuju da se odvoje od muslimanskog sjevera, jer kako objasniti da ne mogu potaracati šaku ovih nadrogiranih zombija sa kalašnjikovima?
Ja bih prije rekao da ne žele da ih potarasaju, jer im odgovara da se stvori atmosfera podjele zemlje...
http://www.preporod.com/forum/viewtopic.php?t=2092U Nigeriji zvanicno zivi 50 prema 50% muslimana i krscana tako da se ne zna prava stvar koje teritorije kontrolisu muslimani a koje krscani.Mislim da sjever drzave kotrolisu muslimani dok jug kontrolisu krscani.Mislim da je stanje opasno i da se tamo moze razviti jedan strasan sukob gdje ce doci do toga ko ce uzeti koji dio zemlje.Mislim da je prerano Boko Haram osnovan jer mislim da su muslimani trebali cekati da dostignu cifru vecine u zemlji pa tek onda da traze uvodjenje Serijata.Ovako stvari se kompliciraju i dovode do toga da izbije novi sukob a to je nova Ruanda.To nikako ne bi valjalo jer Nigerija bi trebala cijela da pripadne muslimanima a ovako se moze izazvati podjela zemlje na sjever i jug sto to ne bi odgovaralo muslimanima.Ako su muslimani procjenili da im je tesko zivjeti sa krscanima onda se stvarno trebaju razdruziti po etnickom principu i tako mirno zivjeti jedni do drugih.Mislim da je grad Lagos muslimanski grad tako da ne znam tacnu konfiguraciju terena.Kako sam mogao vidjeti u nekim mapama muslimani zauzimaju veci dio zemlje jer veci dio zemlje Nigerije je nenaseljen dok na krajnjem jugu zemlje je velika gustina naseljenosti sa Krscanima.Grad Abudza je naseljen pretezno muslimanima tako da jedino ostaje da je krscanski dio onaj na jugo-istoku zemlje.Inace Nigerija ovakva kakva je ne moze opstati jer muslimani zele da osnuju Islamsku drzavu tako da se nesto mora uciniti jer predsjednik zemlje je krscanin a muslimani ne mogu dozvoliti da im predsjednik bude krscanin.Mislim da se mora dobro ispitati sukob u Nigeriji i tacno odrijediti kakava je zapravao situacija i da li se manipulira brojkama i da li je stvarno odnos muslimana i krscana pola pola.
-
jefferson
#132 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Moze biti, kako god, razmisljanje je na nivou tinejdzera. Malo se docepao kompjutera i odmah zna sve.Freamon Lester wrote:Ti si dobar. Mislis da je tinejdzer. Ja ipak mislim da ima preko 60...jefferson wrote: Jbg, tako ti je kada sjedis u kuci po cijeli dan i pohadjas Google Univerzitet. Jbg, treba izaci i iz maminog i tatiog stana i nesto u zivotu uraditi.
prica o kinezima a pored nigerijaca nema korumpiranije politicke elite na ovoj zemaljskoj kugli od Kineske komunisticke partije.
-
jefferson
#133 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Sreca njegova pa "misli."homega wrote:Evo kako o sukobima u Nigeriji piše muslimansko internet i štampano glasilo Preporod (na nepismenost autora - modetarora, ne obraćati pažnju, ne vrijedi...nigor wrote:...A možda se radi o tome da se želi podjela zemlje, možda ovi na jugu priželjkuju da se odvoje od muslimanskog sjevera, jer kako objasniti da ne mogu potaracati šaku ovih nadrogiranih zombija sa kalašnjikovima?
Ja bih prije rekao da ne žele da ih potarasaju, jer im odgovara da se stvori atmosfera podjele zemlje...:
http://www.preporod.com/forum/viewtopic.php?t=2092U Nigeriji zvanicno zivi 50 prema 50% muslimana i krscana tako da se ne zna prava stvar koje teritorije kontrolisu muslimani a koje krscani.Mislim da sjever drzave kotrolisu muslimani dok jug kontrolisu krscani.Mislim da je stanje opasno i da se tamo moze razviti jedan strasan sukob gdje ce doci do toga ko ce uzeti koji dio zemlje.Mislim da je prerano Boko Haram osnovan jer mislim da su muslimani trebali cekati da dostignu cifru vecine u zemlji pa tek onda da traze uvodjenje Serijata.Ovako stvari se kompliciraju i dovode do toga da izbije novi sukob a to je nova Ruanda.To nikako ne bi valjalo jer Nigerija bi trebala cijela da pripadne muslimanima a ovako se moze izazvati podjela zemlje na sjever i jug sto to ne bi odgovaralo muslimanima.Ako su muslimani procjenili da im je tesko zivjeti sa krscanima onda se stvarno trebaju razdruziti po etnickom principu i tako mirno zivjeti jedni do drugih.Mislim da je grad Lagos muslimanski grad tako da ne znam tacnu konfiguraciju terena.Kako sam mogao vidjeti u nekim mapama muslimani zauzimaju veci dio zemlje jer veci dio zemlje Nigerije je nenaseljen dok na krajnjem jugu zemlje je velika gustina naseljenosti sa Krscanima.Grad Abudza je naseljen pretezno muslimanima tako da jedino ostaje da je krscanski dio onaj na jugo-istoku zemlje.Inace Nigerija ovakva kakva je ne moze opstati jer muslimani zele da osnuju Islamsku drzavu tako da se nesto mora uciniti jer predsjednik zemlje je krscanin a muslimani ne mogu dozvoliti da im predsjednik bude krscanin.Mislim da se mora dobro ispitati sukob u Nigeriji i tacno odrijediti kakava je zapravao situacija i da li se manipulira brojkama i da li je stvarno odnos muslimana i krscana pola pola.
- homega
#134 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Njegova "misao" nije bezazlena, ona ostaje, ona se pamti, cijeni, širi i izvršava uticaj na one koji "ne misle"... Njegova misao u ovakvom glasilu je izuzetno opasna, koligo god retardirana ili retrogradna bilajefferson wrote:Sreca njegova pa "misli."
- Freamon Lester
#135 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Eno tamo na temi Rusija i cijena nafte kad sam napisao da svi gledaju kako ce Putin pasti, a da pravi spektakl moze se ocekivati u Nigeriji i Venecueli.jefferson wrote:Cyprus je vrlo dobro naveo srz problema. Klasicna africka prica.
Broj pripadnika Boko Harama je vjerovatno zestoko podcjenjen, a nigerijska vojska je na nivou civilne zastite kod nas. Nema tu discipline. Ako znas da ces dobiti metak u glavu kad se okrenes od problema na liniji znao bi da moras drzati polozaj. Kad se uzme korupcija i lokalna plemena, a ima ih vise stotina onda je jasno da se svaki utjecaj rasplini vrlo lako.
Nazalost ono sto je veliki problem kod tih africkih obracuna je taj sto kad se podigne vojska, bilo nigerijska ili neke od okolnih zemalja onda ce iskihati svi stanovnici koji zive na podrucju gdje vlada Boko Haram.
A na zapadu se protestira protiv ovih monstruma i lobira za akciju ima i vise od godine. Arapski svijet suti kao i obicno.
- Freamon Lester
#136 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Nazalost ovo je istina, sto smo mogli vidjeti po onim retardiranim klipovima u kojima se demaskira zavjera iz Pariza. U dva dana pregledan preko 200 000 puta.homega wrote:Njegova "misao" nije bezazlena, ona ostaje, ona se pamti, cijeni, širi i izvršava uticaj na one koji "ne misle"... Njegova misao u ovakvom glasilu je izuzetno opasna, koligo god retardirana ili retrogradna bilajefferson wrote:Sreca njegova pa "misli."
- AcaLukas
#137 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Slazem se, ali nebi rekao da se s nama slazu bolesnici s vijestiummeta i Saffa koji truju ovaj narod. Oni uopste ne gledaju ko je zrtva, nego samo ko je pocinioc.Korisničkoime wrote: Htjeo bi da se na tvoj post i temu osvrnem sa jednog drugog ugla ako je off jbg oprosti. Želio bi da se osvrnem na tvrdnje kako se suosjeća više sa ubijenim novinarima u Parizu nego sa desetinom ili stotinama nastradalih i ubijenih širom svijeta pogotovo u Palestini pa evo i u Nigeriji. Moram reći da su te tvrdnje tačne međutim moramo da budemo iskreni prema sebi ali i prema drugima. Meni lično je žao i ovih žrtava terorizma kao i svake druge žrtve. Međutim stoji tvrdnja da se napadu u parizu pridodaje puno veća pažnja i pozornost suosjećanje je nekako veće, pale se svijeće, poruke podrške sa svih strana.
Eh zašto je to tako ako ćemo biti iskreni onda ne možemo a da ne kažemo ružnu istinu zato što se osjećamo bliži sa tim ljudima u Franczskoj. Na žalost je tako, pravdeno sigurno nije, svaki život treba da jednako vrijedi, čitam smrzle se dvije bebe u gazi zbog hladnoće. Užasno, stravično. Na hijade djece umire od gladi po Africi, hiljade umrlih od Ebole. Sve su to užasne i tragične vijesti koje pogađaju čovjeka, u kakvom mi svijetu zapravo živimo.
Pa opet 10 ubijenih Francuza diže pola svijeta na noge pa i mi ovdje u Bih suosjećamo više i dublje. Svaki čovjek ima organizirane krugove njemu bliskih ljudi počev od najbliže porodice šire rodbine, komšiluka, ulice, grada, sela, države nacije. Od užih prema širem, u uže krugove sigurno ubrajamo ljude s kojima dijelimo neke zajedničke vrijednosti tu se nalazi i geografska komponenta. Mi smo Evropljani pa makar i geografski, baštinimo puno zajedničkih vrijednosti, naši ciljevi su u mnogome zajednički, naši životi su slični, kroz prošlost smo povezani, kulturološki se u raznim sferama dodirujemo i mnogo nam je toga zajedničkog. Sve to dovodi do reakcije da nas pogađa više smrt, nasilna smrt tih 10 Francuza. Da li je to lijepo, pošteno, korektno vjerovatno nije. Ljudski međutim mislim da jeste. Mi smo ljudi a ljudi se povezuju u grupe. Tih 10 Francuza su nama u jednoj bližoj grupi nego žrtve iz Nigerije. Bilo bi lijepo da nije tako ali mi nismo savršeni daleko od toga. Ako ćemo biti iskreni onda treba prihvatiti i ružnu stranu istine a to je da neke ljude više osjećamo našim i svojim od drugih te da ih stoga vjerovatno i više žalimo ma koliko to nepravedno bilo.
Nonstop bruje i seru o islamofobiji u Evropi, a to sto su vehabije izboli hodzu IZ i sto prijete Kavazovicu Saff i vijestiummeta praavdaju.
Nonstop bruje i seru o SAD i Iraku (iako se slazem da je Bush ratni zlocinac) a ni rijec o ovim masakru u Nigeriji. Znaci evo 2 dana, apsolutno nista, ni komentar. Zasto znaju srati o Guantanamu a kada Fahdovci pobiju 2000 muslimanskih civila sute kao piqke? Zato sto su ih pobili braca Fahdovci. Kada pricaju o Iraku naravno samo pricaju o Iraku 2003-2013, to sto im braca fahdovci kolju vise nego Mossad, SAD i svi ostali zajedno ignorisu.
Prije desetak dana su im fahdovci usli u skolu i pobili 150 muslimanski djecaka. Totalno ignorisali.
Njima nije bitno koliko muslimana gine, njima je bitno siriti mrznju, i zato se poserem na sve njihove teorije zavjera. Poserem im se i na pricu o islamofobiji (pricaju o islamofobiji dok Le Pena proglasise prijateljom muslimana i Islama
- Freamon Lester
#138 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
A ovaj forum je bukvalno klub fanova Boko Harama...homega wrote:Evo kako o sukobima u Nigeriji piše muslimansko internet i štampano glasilo Preporod (na nepismenost autora - modetarora, ne obraćati pažnju, ne vrijedi...nigor wrote:...A možda se radi o tome da se želi podjela zemlje, možda ovi na jugu priželjkuju da se odvoje od muslimanskog sjevera, jer kako objasniti da ne mogu potaracati šaku ovih nadrogiranih zombija sa kalašnjikovima?
Ja bih prije rekao da ne žele da ih potarasaju, jer im odgovara da se stvori atmosfera podjele zemlje...:
- AcaLukas
#139 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
A sloboda medija poput saffa i vijestiummeta, po kojim se ovo u Nigeriji uopste nije desilo?trcicu trceci wrote:Prvi dan sam zalio ove u Parizu, ali nakon mitoligiziranja svega toga i dizanja milione ljudi zbog nekih tamo novina, a ovamo 2000 poginulo, ne zalim ih cak ni malo. Sa ogorcenjem gledam u sve to, i zavoli me njihova "sloboda medija"
- Challenger__
#140 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
U osnovi, priča je o resursima, a pseudoreligijska leksika je samo magla. Da su resursi na sjeveru, ne bi se ni malo brinuli za cjelinu zemlje, možda bi prvi inicirali podjelu.homega wrote:Njegova "misao" nije bezazlena, ona ostaje, ona se pamti, cijeni, širi i izvršava uticaj na one koji "ne misle"... Njegova misao u ovakvom glasilu je izuzetno opasna, koligo god retardirana ili retrogradna bilajefferson wrote:Sreca njegova pa "misli."
O resursima misle oni, misli zapad, misli Kina koja je uletila sa ogromnim investicijama.
- AcaLukas
#141 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
.
Last edited by AcaLukas on 11/01/2015 17:56, edited 1 time in total.
- trcicu trceci
#142 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Imam svoj razum i promislim o svemu svojom glavom, tako da mi ne treba niko reci sta da mislim, bilo muslimanski ili krscanski medij.AcaLukas wrote:A sloboda medija poput saffa i vijestiummeta, po kojim se ovo u Nigeriji uopste nije desilo?trcicu trceci wrote:Prvi dan sam zalio ove u Parizu, ali nakon mitoligiziranja svega toga i dizanja milione ljudi zbog nekih tamo novina, a ovamo 2000 poginulo, ne zalim ih cak ni malo. Sa ogorcenjem gledam u sve to, i zavoli me njihova "sloboda medija"
-
jefferson
#143 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Apsolutno se slazem. Komentarisao sam pisca, ali to govori kako je stanovnistvo nepismeno postalo.homega wrote:Njegova "misao" nije bezazlena, ona ostaje, ona se pamti, cijeni, širi i izvršava uticaj na one koji "ne misle"... Njegova misao u ovakvom glasilu je izuzetno opasna, koligo god retardirana ili retrogradna bilajefferson wrote:Sreca njegova pa "misli."
Chmoljo je to dobro rekao na temi o parizu: necu da banujem da vidite s kim zivite. I to je ziva istina.
Imali smo mi u BiH i previse slucajeva koji su nam trebali bii upozorenje i katalizator da se rjesi ovaj problem i obrati paznja na obrazovanje.
Bilo je bombi i kod nas, i Mevlid i slicno, i nista, sve dok neki sa preporoda i vijesti ummeta ne digne pusku ili se opasa dinamitom.
To je zbog one nase: pusti bolan, dobro je samo da ne puca.
- House
#144 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
strašno, yebo ih otac pećinski
gledam video i ne vjerujem
- Freamon Lester
#145 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
....
I onda dodju ovdje sa pricom o tome kako mrski zapad ignorise patnje naroda u Nigeriji, a po Saffu i mojummete ovo se nije niti dogodilo. Da nije zapadnih medija nikad ne bi ni culi za ovo. Ili bi culi neku bolesnu verziju o tome kako su ovi sami sebe pobili...
-
jefferson
#146 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Pa naravno, Rusi ce stegnuti kais, uvesti disciplinu, i uz dovoljno votke ce predeverati ovo, onda opet kada cijene skoce malo se razmahati i, onda opet votka, i tako, klasicna ruska prica.Freamon Lester wrote:Eno tamo na temi Rusija i cijena nafte kad sam napisao da svi gledaju kako ce Putin pasti, a da pravi spektakl moze se ocekivati u Nigeriji i Venecueli.jefferson wrote:Cyprus je vrlo dobro naveo srz problema. Klasicna africka prica.
Broj pripadnika Boko Harama je vjerovatno zestoko podcjenjen, a nigerijska vojska je na nivou civilne zastite kod nas. Nema tu discipline. Ako znas da ces dobiti metak u glavu kad se okrenes od problema na liniji znao bi da moras drzati polozaj. Kad se uzme korupcija i lokalna plemena, a ima ih vise stotina onda je jasno da se svaki utjecaj rasplini vrlo lako.
Nazalost ono sto je veliki problem kod tih africkih obracuna je taj sto kad se podigne vojska, bilo nigerijska ili neke od okolnih zemalja onda ce iskihati svi stanovnici koji zive na podrucju gdje vlada Boko Haram.
A na zapadu se protestira protiv ovih monstruma i lobira za akciju ima i vise od godine. Arapski svijet suti kao i obicno.
Venecuela? Njima ni barel od 150 dolara ne bi pomogao u kakvom su stanju.
Zemlje kao Nigerija ce najveci problem tu biti. Venecuela, i pored svog sranja koje se desava, nije radikalizirana, postoji potencijal. Nigerija, male nepismene zemlje koje striktno zive od nafte ce biti u jebenim problemima.
- animals
#147 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Ima ih i na izvoz..nisu djaba u Austriji, pohapseni Bosanci..jefferson wrote:Apsolutno se slazem. Komentarisao sam pisca, ali to govori kako je stanovnistvo nepismeno postalo.homega wrote:Njegova "misao" nije bezazlena, ona ostaje, ona se pamti, cijeni, širi i izvršava uticaj na one koji "ne misle"... Njegova misao u ovakvom glasilu je izuzetno opasna, koligo god retardirana ili retrogradna bilajefferson wrote:Sreca njegova pa "misli."
Chmoljo je to dobro rekao na temi o parizu: necu da banujem da vidite s kim zivite. I to je ziva istina.
Imali smo mi u BiH i previse slucajeva koji su nam trebali bii upozorenje i katalizator da se rjesi ovaj problem i obrati paznja na obrazovanje.
Bilo je bombi i kod nas, i Mevlid i slicno, i nista, sve dok neki sa preporoda i vijesti ummeta ne digne pusku ili se opasa dinamitom.
To je zbog one nase: pusti bolan, dobro je samo da ne puca.
Neki Mirsad Omerovic glavni za slanje i vrbovanje za Siriju..
vjerovatno su i one dvije djevojcice pod njegovim blagosovom otisle za Siriju..
-
Cybernetic
#148 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:43, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#149 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
170 miliona ljudi
cetvrtina europe, i to sa rusijom.
kao francuska i njemacka plus balkan
pa kakva sila moze uletjeti tamo i pokusati zavesti red.
cetvrtina europe, i to sa rusijom.
kao francuska i njemacka plus balkan
pa kakva sila moze uletjeti tamo i pokusati zavesti red.
- Kinesko prkno
#150 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih
Kako nije smjesno,kaze Muki par postova nize:Freamon Lester wrote:A ovaj forum je bukvalno klub fanova Boko Harama...homega wrote:Evo kako o sukobima u Nigeriji piše muslimansko internet i štampano glasilo Preporod (na nepismenost autora - modetarora, ne obraćati pažnju, ne vrijedi...nigor wrote:...A možda se radi o tome da se želi podjela zemlje, možda ovi na jugu priželjkuju da se odvoje od muslimanskog sjevera, jer kako objasniti da ne mogu potaracati šaku ovih nadrogiranih zombija sa kalašnjikovima?
http://www.preporod.com/forum/viewtopic.php?t=2092U Nigeriji zvanicno zivi 50 prema 50% muslimana i krscana tako da se ne zna prava stvar koje teritorije kontrolisu muslimani a koje krscani.Mislim da sjever drzave kotrolisu muslimani dok jug kontrolisu krscani.Mislim da je stanje opasno i da se tamo moze razviti jedan strasan sukob gdje ce doci do toga ko ce uzeti koji dio zemlje.Mislim da je prerano Boko Haram osnovan jer mislim da su muslimani trebali cekati da dostignu cifru vecine u zemlji pa tek onda da traze uvodjenje Serijata.Ovako stvari se kompliciraju i dovode do toga da izbije novi sukob a to je nova Ruanda.To nikako ne bi valjalo jer Nigerija bi trebala cijela da pripadne muslimanima a ovako se moze izazvati podjela zemlje na sjever i jug sto to ne bi odgovaralo muslimanima.Ako su muslimani procjenili da im je tesko zivjeti sa krscanima onda se stvarno trebaju razdruziti po etnickom principu i tako mirno zivjeti jedni do drugih.Mislim da je grad Lagos muslimanski grad tako da ne znam tacnu konfiguraciju terena.Kako sam mogao vidjeti u nekim mapama muslimani zauzimaju veci dio zemlje jer veci dio zemlje Nigerije je nenaseljen dok na krajnjem jugu zemlje je velika gustina naseljenosti sa Krscanima.Grad Abudza je naseljen pretezno muslimanima tako da jedino ostaje da je krscanski dio onaj na jugo-istoku zemlje.Inace Nigerija ovakva kakva je ne moze opstati jer muslimani zele da osnuju Islamsku drzavu tako da se nesto mora uciniti jer predsjednik zemlje je krscanin a muslimani ne mogu dozvoliti da im predsjednik bude krscanin.Mislim da se mora dobro ispitati sukob u Nigeriji i tacno odrijediti kakava je zapravao situacija i da li se manipulira brojkama i da li je stvarno odnos muslimana i krscana pola pola.Malo bolje kad prokontam to nije smijesno.
"To je zemlja ljepote jer tamo je lijepo biti musliman jer muslimani zive u toj zemlji i zele da imaju sve sto je potrijebno"