Teror policija!
-
Amicus
#1 Teror policija!
Nedavno sam na TV-u čuo vijest kako je vozilo SIPA policije izazvalo saobraćajnu nesreću u kojoj je bilo i poginulih. Vozilo je preticalo kolonu, izazvalo nesreću i produžilo dalje bez obzira na to šta se desilo. Tek nakon 2 sata vratio se na mjesto, slobodno mogu reći, zločina.
Takav postupak mi je skrenuo pažnju i naveo na razmisljanje: pa jel' mi to opet imamo OZNU, KGB ili druge svjetske tajne policije koje terorišu vlastiti narod?
Juče sam se uvjerio u to.
Ta ista NAŠA policija umalo nije ubila i mene.
Vozeći se na posao, iz suprotnog smjera, na nadvožnjaku koji je u obliku prevoja, tako da se ne vidi ko dolazi u susret, ta ista NAŠA policija koja je pratila nekog našeg GUZONJU, krenula je u preticanje na PUNOJ liniji idući direktno meni u susret.
Da izbjegnem direktan sudar morao sam kočiti i skrenutu desno i pri tome sam udario u ogradu nadvožnjaka.
Igrom sudbine, uspjeli smo se mimoići - tri vozila u dvije trake.
Vozila NAŠE policije nisu ni usporila, a kamoli se zaustavila da vide šta se desilo!!!
Obratio sam se policiji u Lukavcu, ali su me glatko odbili tvrdeći da nije u njihovoj nadležnosti jer je to na državnom nivou (!?).
Pa na kom nivou je obični građanin ove države?
Tako je ostalo da ja treba da budem zahvalan što nisam izgubio glavu jer DRŽAVA IMA PRAVO DA ME UBIJE NA PUTU NA POSAO A DA NIKO ZA TO NE ODGOVARA!
Jel' ovaj teror, samovolja i neznam kako da to nazovem zaista ono za što sam se borio u proteklom ratu!?
Zna li iko kome se treba obratiti u ovakvoj situaciji direktnog ataka na ljudski život, a o osnovnim ljudskim pravima da i ne govorim???
Takav postupak mi je skrenuo pažnju i naveo na razmisljanje: pa jel' mi to opet imamo OZNU, KGB ili druge svjetske tajne policije koje terorišu vlastiti narod?
Juče sam se uvjerio u to.
Ta ista NAŠA policija umalo nije ubila i mene.
Vozeći se na posao, iz suprotnog smjera, na nadvožnjaku koji je u obliku prevoja, tako da se ne vidi ko dolazi u susret, ta ista NAŠA policija koja je pratila nekog našeg GUZONJU, krenula je u preticanje na PUNOJ liniji idući direktno meni u susret.
Da izbjegnem direktan sudar morao sam kočiti i skrenutu desno i pri tome sam udario u ogradu nadvožnjaka.
Igrom sudbine, uspjeli smo se mimoići - tri vozila u dvije trake.
Vozila NAŠE policije nisu ni usporila, a kamoli se zaustavila da vide šta se desilo!!!
Obratio sam se policiji u Lukavcu, ali su me glatko odbili tvrdeći da nije u njihovoj nadležnosti jer je to na državnom nivou (!?).
Pa na kom nivou je obični građanin ove države?
Tako je ostalo da ja treba da budem zahvalan što nisam izgubio glavu jer DRŽAVA IMA PRAVO DA ME UBIJE NA PUTU NA POSAO A DA NIKO ZA TO NE ODGOVARA!
Jel' ovaj teror, samovolja i neznam kako da to nazovem zaista ono za što sam se borio u proteklom ratu!?
Zna li iko kome se treba obratiti u ovakvoj situaciji direktnog ataka na ljudski život, a o osnovnim ljudskim pravima da i ne govorim???
-
quantum
Ja sam imao slucaj da sam vozio prema Zenici i kada sam prelazio jedan most iz suprotnog pravca dva policijska dzipa (puchovi koje voze specijalci) su prestizala kolonu od nekih 10-tak vozila. Jednostavno nisu obracali paznju na mene, kao da me nema. Posto sam bio na mostu nisam se imao gdje skloniti, ali to njih nije tangiralo, po njima sam mogao s mosta pravo u rijeku. Uradio sam sto mi je preostalo, stisnuo gas do daske, stigao sam preci most i onda skrenuo u prasinu pored puta...policija prosla....
Drugi put vozim u koloni od Rajlovca prema Stupskoj pijaci. Nailazi bijesni audi pod policijskom pratnjom. Nekom ministru se ili zuri na janjetinu ili mu se prisralo pa mu se ne da cekati u koloni. Ja kao savjestan vozac, sklonim se u stranu koliko mogu, dodjem do ivice trotoara. Policajci ukljucuju razglas na autu i govore da se sklonim u stranu, a ja ne mogu vishe, tj. necu da se penjem na trotoar, ne pada mi na pamet, osim toga mogu proci. Dok su prolazili pored mene policajac me je pocastio sa par lijepih rijeci i prijetnjama.
I kome se sad zaliti?? Pokrij se po ushima, budi sretan da nisi nastrado i ne cackaj mecku.
Drugi put vozim u koloni od Rajlovca prema Stupskoj pijaci. Nailazi bijesni audi pod policijskom pratnjom. Nekom ministru se ili zuri na janjetinu ili mu se prisralo pa mu se ne da cekati u koloni. Ja kao savjestan vozac, sklonim se u stranu koliko mogu, dodjem do ivice trotoara. Policajci ukljucuju razglas na autu i govore da se sklonim u stranu, a ja ne mogu vishe, tj. necu da se penjem na trotoar, ne pada mi na pamet, osim toga mogu proci. Dok su prolazili pored mene policajac me je pocastio sa par lijepih rijeci i prijetnjama.
I kome se sad zaliti?? Pokrij se po ushima, budi sretan da nisi nastrado i ne cackaj mecku.
-
Amicus
Pa ako se svi budemo "pokrivali ušima" i nebudemo "čačkali mečku" sješće nam za vrat i jahati sve dok ih ne stresemo kao prašinu sa sebe!
Neću da dozvolim da me bilo ko tretira kao da sam nevažan i drugog reda. Čovjek kada autom udari mačku, zastane da vidi dali je živa i bude mi žao, a kamoli u slučaju d augrozi drugo ljudsko biće.
Nekoga će da zaboli zbog ovoga.
Neću da dozvolim da me bilo ko tretira kao da sam nevažan i drugog reda. Čovjek kada autom udari mačku, zastane da vidi dali je živa i bude mi žao, a kamoli u slučaju d augrozi drugo ljudsko biće.
Nekoga će da zaboli zbog ovoga.
- daduli_sa
@Amicus, iskreno se nadam da neces izgubiti zivce i da ces ipak izganjati nekoga.
Jedino sto mogu reci - kreni od 122 i trazi da te upute na neku visu instancu. Halali impulse i vrijeme i ganjaj dok ne dodjes do nekoga ko je zaduzen za to! Dosta vise bahatih vozaca sa 4 razreda osnovne zbog kojih se covjek u saobracaju osjeca kao meta ili kaskader!
Jedino sto mogu reci - kreni od 122 i trazi da te upute na neku visu instancu. Halali impulse i vrijeme i ganjaj dok ne dodjes do nekoga ko je zaduzen za to! Dosta vise bahatih vozaca sa 4 razreda osnovne zbog kojih se covjek u saobracaju osjeca kao meta ili kaskader!
- Qler
dok su pravili glavnu dzadu sad od m.dvora pa do m.dvora i sad one guzve i kod masinske dodjose do mene SIPA, prate audija i poce mi svirati i govoriti da se sklonim.. naravno nemam gdje bio sam u krajnjoj lijevoj a sve trake krcate.. i ja lagano vozim cekam da se uvalim.. i haj uvalim se ja kad onaj dodje do mene i ono uspori i poce nesta da prica ja ga pogeldam.. reko haj ti sjedni pa se uvali da ne sjebes autuo svaka ti cast.. on poce nesta da sere kako se je MORAM skloniti te mu ja kazem da ja jedino moram, da izvinete, jebat materi i njemu i onom u audiju i lagano zatvorim prozor i nastavim po svom... on me gleda ko tele ne moze da vjeruje... jebat im mater... od tada im se nikad ne sklanjam, sve na tenane jos ono malo usporim... i kad mi sve trake budu slobodne prestrojim se, jos ako se i on tada krene prestrojavati milina 
-
JD
Ma uzas...misle da ako su sluzbena vozila da se svi moraju skloniti po svaku cijenu da oni prodju, nemogu se strpiti 10 sekundi nego odmah da preticu. Mene licno da tako neki papak od sluzbenog vozaca izgura sa ceste, ne bi se ja nikome nista sluzbeno zalio, nego bi se licno obracunao sa idiotom, lako se saznaju podaci, pa bi mu zenu i djecu isto tako provozao na granici smrti a njega pustio da gleda....
-
Amicus
Iako, kada se postavi na vagu, ima balans - to da mu se osvetim, ali nije to moj stili niti je prihvatljiv način rješavanja problema.
Iako izgleda da je to u ovoj državi iluzija, ipak mislim da postoje regularni načini rješavanja problema.
Ostao sam živ, tako da imam vremena, volje i energije da ovo dotjeram do kraja!
Iako izgleda da je to u ovoj državi iluzija, ipak mislim da postoje regularni načini rješavanja problema.
Ostao sam živ, tako da imam vremena, volje i energije da ovo dotjeram do kraja!
- iceman ze
Ako je bilo stete, nije mi jasno kako nije policija htjela obaviti uvidaj na licu mjesta, po zakonima ove drzave to se tretira kao saobracajna nezgoda, nisam vidio da u zakonu je neko izostavljen po tom pitanju. Ja bih na tvom mjestu, da mi tako stetu naprave, sve fino zadokumentovao, sto se tice policije, imaju oni unutrasnju kontrolu, a na kraju postoji i Sud......koji nemogu zaobici nikako, moraju se tamo pojaviti, pa da ja vidim po kom zakonu mogu proci nekaznjeno......
-
Edit
Jos samo ako mozes dokazati da si udario u bankinu bas zbog policijskog vozila... otkud ti fotografije, svjedoci?po zakonima ove drzave to se tretira kao saobracajna nezgoda, nisam vidio da u zakonu je neko izostavljen po tom pitanju
Cestitam... uvijek stradaju neduznipa bi mu zenu i djecu isto tako provozao na granici smrti a njega pustio da gleda....
U svakom slucaju treba se zaliti, upirati prstom, traziti postivanje i gradajna i propisa. Policija je samo SLUZBA koju svi mi placamo, i ako ne vrsi svoj posao - ocuvanje REDA, onda ODGOVORNI treba za to i da odgovara.
- iceman ze
Kako bi inace postupio da dode do nezgode, pa valjda bih ostao na licu mjesta i zvao policiju, dao reg.tablice i vozila, pa mozda i bude neki svjedok u blizini, uvijek neko vidi nesto, ja znam slucaj u par navrata gdje su se prolaznici sami ponudili da svjedoce. Policijska uprava koja zaprimi dojavu mora izaci na lice mjesta i sve to obaviti, na to ih zakon obavezuje, i ako se opet radi o sluzbenim vozilima, do njih je najlakse doci, zna se ko je i kada vozio........
Pa da li bi se onaj vozac vratio na lice mjesta sa sluzbenim vozilom da misli da je nedodirljiv.....hajmo sad polemisati o tome....
Pa da li bi se onaj vozac vratio na lice mjesta sa sluzbenim vozilom da misli da je nedodirljiv.....hajmo sad polemisati o tome....
- daduli_sa
Odredjenu vrstu pratnje ima odredjena grupa ljudi i da neko hoce moze bez problema da obicnim uvidom u raspored obaveza i kretanja utvrdi ko je to bio. Da hoce. I naravno, da neko malo istraje u ganjanju.Amicus wrote:Samnom u autu su bila dvojica kolega koji mogu posvjedociti, ali za registarski broj tablica vozila pratnje - nije to mogao ni radar snimiti kako su brzo vozili!
-
quantum
Koliko znam vozila pod pratnjom sa upaljenim rotacijama imaju najvishi prioritet u saobracaju (nista Hitna,vatrogasci). Ali vozilo pod pratnjom bi moralo zaista biti od neke iznimne vaznosti. A kod nas pale rotacije cim vide kolonu od tri auta ispred sebe, svaki hebeni zamjenik ministarcica u hebenoj kantonalnoj Vladi ima rotaciju i upotrebljava je kad mu se digne. Imam osjecaj da svako ziv moze doci do rotacije i upaliti je kada ide na rostiljanje, vozi djecu u skolu, ide na janjetinu, kod ljubavnice....Super su mi oni koji se vracaju sa mora, a turisticka sezona pa guzva na cesti.
Ima li iko da provjerava ko, kada i kako upotrebljava rotaciju??
Ima li iko da provjerava ko, kada i kako upotrebljava rotaciju??
- iceman ze
Ja sam cuo jes da je malo se i usmrdila vijest ali eto nadat se ja ce biti posbno ureden pravni propis koji ce regulisati oblast u vezi koristenja i nosenja rotacionih svjetala. Tak da ce policija imati i mogucnost da terete one koji ih ne koriste u skladu sa tim propisima.
Ja kako vidim svaki ministar kantona ima svoje vozilo pod tim rotacijama, sto je apsurno. Po meni to podrazumjeva najvisi nivo i to drzavni, te diplomatske delegacije u posjeti nasoj zemlji.......
Sto se mene licno tice ja se tim ministrima ni ne sklanjam, sve dok u retrovizoru ne ugledam, obiljezeno policijsko auto sa rotacionim svjetlima, sto me i zakon obavezuje da po njemu postupam. Nervoznim vozacima, koji zure kuci, ili kod ljubavnice, nemam namjeru ni sletati s puta niti se penjati po ivicnjacima.
Ja kako vidim svaki ministar kantona ima svoje vozilo pod tim rotacijama, sto je apsurno. Po meni to podrazumjeva najvisi nivo i to drzavni, te diplomatske delegacije u posjeti nasoj zemlji.......
Sto se mene licno tice ja se tim ministrima ni ne sklanjam, sve dok u retrovizoru ne ugledam, obiljezeno policijsko auto sa rotacionim svjetlima, sto me i zakon obavezuje da po njemu postupam. Nervoznim vozacima, koji zure kuci, ili kod ljubavnice, nemam namjeru ni sletati s puta niti se penjati po ivicnjacima.
-
JD
Edit wrote:Cestitam... uvijek stradaju neduznipa bi mu zenu i djecu isto tako provozao na granici smrti a njega pustio da gleda....
Upravo tako, nije prvi put da vozila pod pratnjom naprave udes. Skrse auto neduznom covjeku zato sto se njima zuri pa preticu u krivinama.
-
quantum
Opet sam opet imao nesrecu da vidim rotaciju na djelu. Najnoviji model passata, siva boja, registracija 406-T- (i dalje nisam zapamtio) me je sustigao na putu Mostar - Jablanica. Posto nije mogao da me prestigne zbog krivina upalio je rotaciju da bih se ja sklonio. Prestigao me je i ugasio rotaciju. Nakon dva-tri minuta sustigli smo kolonu vozila koja se zaustavila na semaforu postavljenom zbog radova na putu. Lola ponovno pali rotaciju, pretice kolonu, prolazi kroz crveno i nestaje u prasini.
Sve se dogadja u nedelju navecer tako da cisto sumnjam da se radi o nekom hitnom sluzbenom poslu, cak sumnjam da imaju pravo koristiti sluzbeni automobil nedeljom (mozda rade nedeljom?:roll ). Nisu vozili prebrzo, dakle nisu strasno zurili, jednostavno nisu zeljeli da cekaju u koloni sa obicnim i nizevrijednim smrtnicima.
Voze drzavni automobil kupljen novcem tih obicnih smrtnika sa benzinom kupljenim novcem tih obicnik smrtnika primaju platu od novca tih smrtnika ali ne mogu da cekaju u koloni sa njima.
Nazvao sam policiju i obavijestio ih o slucaju. Nakon par kilometara sam naisao na policijsku patrolu (klasicna ceka za obicnu raju). Vec pogadjate da doticni passat nije bio na prosirenju?
Sve se dogadja u nedelju navecer tako da cisto sumnjam da se radi o nekom hitnom sluzbenom poslu, cak sumnjam da imaju pravo koristiti sluzbeni automobil nedeljom (mozda rade nedeljom?:roll ). Nisu vozili prebrzo, dakle nisu strasno zurili, jednostavno nisu zeljeli da cekaju u koloni sa obicnim i nizevrijednim smrtnicima.
Voze drzavni automobil kupljen novcem tih obicnih smrtnika sa benzinom kupljenim novcem tih obicnik smrtnika primaju platu od novca tih smrtnika ali ne mogu da cekaju u koloni sa njima.
Nazvao sam policiju i obavijestio ih o slucaju. Nakon par kilometara sam naisao na policijsku patrolu (klasicna ceka za obicnu raju). Vec pogadjate da doticni passat nije bio na prosirenju?
-
Amicus
Pa ovo je stvarno nečuveno!
Ti ljudi misle da su Bogom dati i da mogu sve što im padne na pamet. I ne samo da misle, nego se tako i ponašaju.
Ja sam razmišljao kome da se obratim vezano za to i izgleda da u ovoj, nazovi državi, nemaš kome da se obratiš.
Slao sam mail ombudsmenima. Fino se predstavio, naveo mail i broj telefona i iznio problem ali nikakvog odgovora. Možda ja ne zaslužujem pravo na život!
Ima li iko bar približno ideju gdje se obratiti u slučaju ovakvih problema?
Ti ljudi misle da su Bogom dati i da mogu sve što im padne na pamet. I ne samo da misle, nego se tako i ponašaju.
Ja sam razmišljao kome da se obratim vezano za to i izgleda da u ovoj, nazovi državi, nemaš kome da se obratiš.
Slao sam mail ombudsmenima. Fino se predstavio, naveo mail i broj telefona i iznio problem ali nikakvog odgovora. Možda ja ne zaslužujem pravo na život!
Ima li iko bar približno ideju gdje se obratiti u slučaju ovakvih problema?
- taxi_driver
quantum wrote:Opet sam opet imao nesrecu da vidim rotaciju na djelu. Najnoviji model passata, siva boja, registracija 406-T- (i dalje nisam zapamtio) me je sustigao na putu Mostar - Jablanica. Posto nije mogao da me prestigne zbog krivina upalio je rotaciju da bih se ja sklonio. Prestigao me je i ugasio rotaciju. Nakon dva-tri minuta sustigli smo kolonu vozila koja se zaustavila na semaforu postavljenom zbog radova na putu. Lola ponovno pali rotaciju, pretice kolonu, prolazi kroz crveno i nestaje u prasini.
hahahahahaha,garant mi se rodjo kuci vracao nakon provedenog vikenda kod roditelja.hahahahahahahaha
-
nemaveze
na istoj relaciji tamo među tunelima, oko 5 popodne, ide kolona 10-ak auta, ljeto, raja sa odmora, vidim u špigli iza crne džipove stigoše nas i poslije 2 minute im dojadi , upališe rotaciju i trk prema tunelu, ispred mene golf2 pun djece zamalo da spuca u stijenu, stao je na 20cm od stijene!!quantum wrote:Opet sam opet imao nesrecu da vidim rotaciju na djelu. Najnoviji model passata, siva boja, registracija 406-T- (i dalje nisam zapamtio) me je sustigao na putu Mostar - Jablanica. Posto nije mogao da me prestigne zbog krivina upalio je rotaciju da bih se ja sklonio. Prestigao me je i ugasio rotaciju. Nakon dva-tri minuta sustigli smo kolonu vozila koja se zaustavila na semaforu postavljenom zbog radova na putu. Lola ponovno pali rotaciju, pretice kolonu, prolazi kroz crveno i nestaje u prasini.
da sam imo zolju ispaltio bi je za njima da ih stigne u tunelu! sad psovka..
koji ba ministri? pa to ima samo kod nas, jedino kad predsjednik ili kralj prolazi može se tako raditi, a i tada se pročisti put pa tek onda polazi a ne kako to naši rade