Termosilent Folija
Moderator: anex
- Petroley
#1 Termosilent Folija
Postovani forumasi, sta ima, kako ide?
Istrazivajuci neke opcije za termalno-zvucnu izolaciju naletih na foliju koja se naziva Termosilent. Krenuh u potragu za istom, medjutim nisam je nasao na podrucju kojem zivim (Zenica ).
Jedino sto sam nasao jeste da se prodaje je u Ecos u Vitezu medjum samo u velikim paketima od 65 m2, sto je svakako mnogo vise nego sto mi je potrebno.
Eh sad, da li neko zna gdje se moze kupiti Termosilent folija na metar (treba mi jedno 4-5 kvadrata)?
Ukoliko nema nigdje, da li znate za neku alternativu, foliju koja je ista ili slicna navedenoj?
Unaprijed hvala!
Istrazivajuci neke opcije za termalno-zvucnu izolaciju naletih na foliju koja se naziva Termosilent. Krenuh u potragu za istom, medjutim nisam je nasao na podrucju kojem zivim (Zenica ).
Jedino sto sam nasao jeste da se prodaje je u Ecos u Vitezu medjum samo u velikim paketima od 65 m2, sto je svakako mnogo vise nego sto mi je potrebno.
Eh sad, da li neko zna gdje se moze kupiti Termosilent folija na metar (treba mi jedno 4-5 kvadrata)?
Ukoliko nema nigdje, da li znate za neku alternativu, foliju koja je ista ili slicna navedenoj?
Unaprijed hvala!
- Rugafet
#2 Re: Termosilent Folija
Allahu šućur sve je u redu.
Pa ts folije treba da ima svugdje gdje se prodaje laminat, parket i sl. Ja sam je kupovao u Gračanici u zeka komercu objekat uz magistralni put za Tuzlu, između belamionixa i robota. Načeta rolna i momci sijeku koliko ti treba. Mora biti toga i u Zenici sigurno, potraži i u hoby/sve za dom trgovinama...Nije ti to ništa specijalno malo gušći materijal od onog bijelog spužvasto/pjenastog materijala što ide ispod laminata.
Pa ts folije treba da ima svugdje gdje se prodaje laminat, parket i sl. Ja sam je kupovao u Gračanici u zeka komercu objekat uz magistralni put za Tuzlu, između belamionixa i robota. Načeta rolna i momci sijeku koliko ti treba. Mora biti toga i u Zenici sigurno, potraži i u hoby/sve za dom trgovinama...Nije ti to ništa specijalno malo gušći materijal od onog bijelog spužvasto/pjenastog materijala što ide ispod laminata.
- Petroley
#3 Re: Termosilent Folija
Hvala prijatelju, za laika poput mene citanjem svih tih specifikscija koje su navedene u opisu Termosilent folije, pomislio sam da je u pitanju neka cudnovata tvar sa mjeseca.
Sutra cu ponovo u akciju pa valjda pronadjem..
Sutra cu ponovo u akciju pa valjda pronadjem..
- Rugafet
#4 Re: Termosilent Folija
He he tako nekako. A šta si mislio izilovati ako nije tajna?
- Petroley
#5 Re: Termosilent Folija
Pa rekose mi da je Termosilent sjajna alternativa za Dynamite auto zvucnu izolaciju, pa sam planirao da se malo zezam i polijepim po vratima auta da probam da utisam malo buku ceste u kabini i tako.
P.S. Dobio godisnji pa ne znam sta bih od sebe po ovakvom vremenu haha.
P.S. Dobio godisnji pa ne znam sta bih od sebe po ovakvom vremenu haha.
-
maliq53
#6 Re: Termosilent Folija
Hajd javi kako je proslo, ako sta vrijedi da i ja probam 
- Petroley
#7 Re: Termosilent Folija
Uradih receno i rezultat je samo fantasticna kvaliteta zvuka muzike. Kao da sam promjenio komplet zvucnike i audio uredjaj.
Buka guma saobracaja i vjetra se nije smanjila vjerovatno iz razloga sto sam lijepio foliju na onaj prvi lim ispod plastike. Do unutrasnjeg lima nisam mogao( znao), tako da za sad ostaje ovako kako jeste.
Mozda se nekad poslije odvazim za izolaciju poda i krova...vjerovatno bi se tek tada osjetila drasticno smanjena buka guma i saobracaja..
Sve u svemu za 15 KM koliko sam ulozio i 4 sata posla definitivno vrijedi
Buka guma saobracaja i vjetra se nije smanjila vjerovatno iz razloga sto sam lijepio foliju na onaj prvi lim ispod plastike. Do unutrasnjeg lima nisam mogao( znao), tako da za sad ostaje ovako kako jeste.
Mozda se nekad poslije odvazim za izolaciju poda i krova...vjerovatno bi se tek tada osjetila drasticno smanjena buka guma i saobracaja..
Sve u svemu za 15 KM koliko sam ulozio i 4 sata posla definitivno vrijedi
- Rugafet
#8 Re: Termosilent Folija
A što ne reče šta si naumio, da ti odmah preporučim čime češ da radiš. Koji genijalac poredi ts i dynamite majko moja 
- Petroley
#9 Re: Termosilent Folija
Nedam pare amerimaRugafet wrote:A što ne reče šta si naumio, da ti odmah preporučim čime češ da radiš. Koji genijalac poredi ts i dynamite majko moja
Edit: Sta ti preporucujes sa damping za nas siromahe?
-
maliq53
#10 Re: Termosilent Folija
A gdje si sve stavio foliju ? Gledam preporucuju vrata, krov, gepek, pa cak i dole pod ako hoces da bas bude puni efekat...
- Norm
#11 Re: Termosilent Folija
Ako hoces zvucnu izolaciju samo dynamite...mislim da sam vidio da ih ima (ili nesto slicno) Ikanovic na Meokusnicama...otidji vidi, mozda i nije preskupo...i da, nemozes stavljati izolaciju na lim uz tapacirung, unutrasnji na vratima, moras skinuti i izolaciju stavljas na vanjske limene panele (vrata, krov, pod) sa unutrasnje strane, naravno...Petroley wrote:Nedam pare amerimaRugafet wrote:A što ne reče šta si naumio, da ti odmah preporučim čime češ da radiš. Koji genijalac poredi ts i dynamite majko mojaa i onako kako rekoh cilj je vise bio ispunjenje vremena i zezanje. Ali eto i bi nekog hajra na kraji krajeva hahaha
![]()
- Petroley
#12 Re: Termosilent Folija
Samo na limove vrata tj. ispod plastike. Nisam znao kako da skinem zastitni lim a da ne zeznem drzac prozora i sl. tako da nisam isao "dublje" u vrata...iako je pozeljno.maliq53 wrote:A gdje si sve stavio foliju ? Gledam preporucuju vrata, krov, gepek, pa cak i dole pod ako hoces da bas bude puni efekat...
- Petroley
#13 Re: Termosilent Folija
Ma znam druze, samo nisam znao kako da skinem zastitni lim koji se nalazi ispod tapacirunga. Pokusao da odvrnuti sarafe kojima je prcvrscen a kada sam ga povukao vani prozor je ispao iz lezista...tako da sam svs nazad uguro, zavrno sarafe i poljepio preko...Norm wrote:Ako hoces zvucnu izolaciju samo dynamite...mislim da sam vidio da ih ima (ili nesto slicno) Ikanovic na Meokusnicama...otidji vidi, mozda i nije preskupo...i da, nemozes stavljati izolaciju na lim uz tapacirung, unutrasnji na vratima, moras skinuti i izolaciju stavljas na vanjske limene panele (vrata, krov, pod) sa unutrasnje strane, naravno...Petroley wrote:Nedam pare amerimaRugafet wrote:A što ne reče šta si naumio, da ti odmah preporučim čime češ da radiš. Koji genijalac poredi ts i dynamite majko mojaa i onako kako rekoh cilj je vise bio ispunjenje vremena i zezanje. Ali eto i bi nekog hajra na kraji krajeva hahaha
![]()
Imas li ti ideju kako da dosjem do vanjskih limova? U pitanje je Focus 2006.
- Norm
#14 Re: Termosilent Folija
Za Forda stvarno ne znam...ja sam sa Fordom na 'VI'...nikako nismo kompatibilniPetroley wrote:
Ma znam druze, samo nisam znao kako da skinem zastitni lim koji se nalazi ispod tapacirunga. Pokusao da odvrnuti sarafe kojima je prcvrscen a kada sam ga povukao vani prozor je ispao iz lezista...tako da sam svs nazad uguro, zavrno sarafe i poljepio preko...
Imas li ti ideju kako da dosjem do vanjskih limova? U pitanje je Focus 2006.
Kod vw imaju vijci i kad se odvrnu treba malo cimati da se odvoji ona izolacija/dihtung...i odvoji se taj lim...on ustvari na sebi ima motorice i mehanizam za podizanje/spustanje stakla i za bravu...ali sve je na konektorima...
Proguglaj malo za Focusa, mislim da mozes naci manual za skidanje...ja sam za vw nasao komplet sve...
Ali samo dynamite...sve ostalo je improvizacija i polovicni rezultati...bolje ti je strpi se malo, skupi love, nadji manual za skidanje tapacirunga i kad budes imao vremena napadnes...trebace ti i vremena i strpljenja...
- Rugafet
#15 Re: Termosilent Folija
Ajde sutra ti napišem šta i kako ćeš da uradiš. Šljakam trenutno pa nemam vremenaPetroley wrote:Nedam pare amerimaRugafet wrote:A što ne reče šta si naumio, da ti odmah preporučim čime češ da radiš. Koji genijalac poredi ts i dynamite majko mojaa i onako kako rekoh cilj je vise bio ispunjenje vremena i zezanje. Ali eto i bi nekog hajra na kraji krajeva hahaha
![]()
- Petroley
#16 Re: Termosilent Folija
Vazi bruda, zeljno cekam tvoje pismo..Rugafet wrote:Ajde sutra ti napišem šta i kako ćeš da uradiš. Šljakam trenutno pa nemam vremenaPetroley wrote:Nedam pare amerimaRugafet wrote:A što ne reče šta si naumio, da ti odmah preporučim čime češ da radiš. Koji genijalac poredi ts i dynamite majko mojaa i onako kako rekoh cilj je vise bio ispunjenje vremena i zezanje. Ali eto i bi nekog hajra na kraji krajeva hahaha
![]()
- Rugafet
#17 Re: Termosilent Folija
Napisati ću ukratko. Dynamite, STP i sl. jesu dobri ali su i preskupi. Ko često mijenja auta ne isplati se to turati. Ovako, ja sam kombinirao dva materijala, koristio sam Flashband (googlaj kako izgleda) potpuno ista stvar kao soudaband, kupljen u Matuzićima kod Doboja, radnja se zove pilot Company, rolna od 10 metara čini mi se košta nekih 20tak maraka. Najveći dobici u izolaciji su ako kvalitetno uradiš gepek, i poskidaš one plastike iznad točkova pa uradiš lim ispod njih a zatim i te plastike obložiš. Tako isto uradiš podnicu gepeka i 'koševe' točkova u gepeku jer najveća buka dolazi upravo od guma.isto tako dobro je da uradiš prednji dio područje gdje su ti gas i kočnica i tako isto područje gdje suvozač drži noge. To ako odradiš kako treba sigurno češ osjetiti razliku. E drugi materijal koji sam koristio je Armaflex, samoljepljiv je i imaš ga u debljinama od 0,9 mm pa na dalje. Odličan je za to što tebi treba. Gusta spužvasta ne zapaljiva masa, milina je sa njim radit. Armaflex sam kupovao u Žepču, firma se zove Limorad i nalazi se odmah pored magistrale. Imaš ga u pločama ili u rolni pa ti radnici osjeku koliko ti treba. Radiš na način da prvo lijepiš Flashband (sječeš komade od po 10 tak cm pa ih redaš u razmaku od po nekoliko cm. ne trebaš sa njim prekriti svu površinu lima. Zatim na njega stavljaš Armaflex, sa njim pokrivaš svu površinu lima tj onoliko koliko možeš. Kad ga ovako sa ovim ušuškaš i obložiš vidjeti ćeš razliku sto posto. Plus Armaflex je odličan i termo izolator pa kad bi sa njim uradio i krov npr. da vidiš razlike ljeti kad užeže klima začas rashladni a i zimi je milina začas ugrijer. Eto to bi ukratko, ako te bude šta zanimalo još slobodno pitaj.
- insomnia78
#18 Re: Termosilent Folija
Jos udaris fasadu preko toga i bog da te vidi