Terminologija - Smrt Bosne

Post Reply
Shoba

#1 Terminologija - Smrt Bosne

Post by Shoba »

Najgora stvar koja se desila nama koji smo se sve ove godine borili za BiH je da smo izgubili rat na podrucju terminologije. Ista stvar se desila Ircima kojima je nametnuta terminologija koja je od njih napravila nesto sto oni nisu. Recimo....terminologija koja se koristi u S.Irskoj je izuzetno povoljna za englsku politiku i opstanak Velike Britanije kao Engleske interesne sfere. Katolici se u S. Irskoj nazivaju republikancima a protestanti unionistima. Logicno je da su katolici Irci, a protestani Britanci. Ali, posto je njima nametnuta terminologija koju je cijeli svijet prihvatio zahvaljujuci engleskoj obavjestajnoj propagandi, nikada nece uspjeti vratiti S. Irsku republici Irskoj, kojoj je pripadala prije engleske invazije. Situacija koja se tamo desila je umnogome slicna ovoj u Bosni. Englezi, koji su bili okupatori, su drasticno smanjivali poreze svakom ko predje na protestantizam, i tako su uspjeli da kroz par stoljeca konvertiraju dio populacije u Sj. Irskoj, koja se danas smatra Ircima-Britancima, a ne Ircima.
Nama u Bosni je isto tako nametnuta "Republika Srpska" kao terminoloski fenomen, mnogo vise nego teritorijalno-pravna sredina. RS je napravljena i priznata u Dejtonu, i nije postojala prije toga niti je bila prihvacena od medjunarodne zajednice kao samostalni subjekt. Bosna kao medjunarodno priznata drzava (od 1992-ge) nije smjela pristati da se "RS" na prvom mjestu predstavlja kao "republika", jer ni po cemu nema elemenata republike; u pitanju je bio dio populacije koji se zahvaljujuci mjesanjem Srbije u unutrasnje stvari BiH naoruzao i organizovao pobunu.Pristajuci na termin "Republika Srpska" pristali smo i na teritorijalno-pravno postojanje ilegalne teritorije pod kontrolom pobunjenika.

U svakom slucaju, reorganizacija BiH se mogla napraviti na zahtjev Srpske populacije u BiH koja je osjecala potrebu za regionalizacijom, i to je u svakom slucaju prihvatljivo. Bio bi prihvatljiv svaki oblik kantonizacije BiH, sve dok se nijedan dio teritorije BiH ne izdvaja u zasebnu i izolovanu sredinu, sa mogucnoscu odcjepljenja od matice. "Republika Srpska" ne posjeduje ni jedan element republike kao teritorijalno-politicko-pravne sredine, i mnogo vise ima elemenata prosjecnog Svicarskog kantona, nego zasebne drzave.

Ja vec neko vrijeme koristim termin Srpski Kanton, jer on to u sustini jeste. Nametanje termina "republika" ima implikaciju sredine koja ima pravo na samostalnost do odcjepljenja, sto "Republika Srpska" ni po cemu nema. Srpski Kanton ima pravo na prosperitet, ekonomski razvitak, i sve ostale privilegije i obaveze kao sastavni dio Bosne i Hercegovine.

Znaci, preporucujem svima vama koji i dalje zelite opstanak Bosne kao nezavisne drzave da koristite ovaj termin. Srpski Kanton je jedina realnost na koju moramo pristati, i ispod koje ne treba ici. Sve preko toga je pristajanje na podjelu i dezintegraciju.

ZIVIO SRPSKI KANTON!!!

(odnosi unutar Bosnjacko-Hrvatske Federacije su prica za sebe, i to zahtjeva posebnu analizu)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Da se nisi malo zajebo :-)

entitet u medjunarodnom pravu ima 10x manje znacenje nego kanton..entitet znaci nista...drugo naziv manjeg entiteta u kome ima rijec republika je pokusaj da se BIH ustavno uredjenje pretvori slicno onom koje je imala SFRJ pa da se dobije pravo na samoopredjeljenje...nazalost separatistima to nije proslo..

Ponudi srbima u BIH jos 20% teritoorije u taj entitet a da mu promijene ime nece pristati..jer ime entiteta je namjerno tako nazvano da djeluje diskriminirajuce za nesrbe da se ne vracaju na svoje.....
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Ja sam ipak da se zovu Sumski Entitet
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

hmm, mudro zboris dječače...
no vidis meni evo vise smeta to "srpska", vise negoli "republika" (naročito jer od republike kao sto ti reče imaju samo IME), jer je to ono sto je diskriminatorno u svakom pogledu - dakle naziv srpska. Najgori je apsurd je da je tako sto skrojeno (potpisano) u zemlji prava, jednakosti, NEdiskriminacije... bljak. (Samo zamislimo da se kojom hipotetikom nešto tako zove islamska/muslimanska republika...helem)
Isto da se jedna savezna drzava u Americi zove "drzava/republika/pokrajina crnaca" - jelde koji paradoks, ali eto kod nas moze...

i to je razlog sto mrzim demokratiju... :-x :oops:
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

zavrzlama wrote:Da se nisi malo zajebo :-)

Ponudi srbima u BIH jos 20% teritoorije u taj entitet a da mu promijene ime nece pristati..jer ime entiteta je namjerno tako nazvano da djeluje diskriminirajuce za nesrbe da se ne vracaju na svoje.....
Meni je odavno ovog svega dosta i iskreno vec sam prestao nesto naročito vjerovati u nasu ZAJEDNIČKU buducnost, tako da vec prelazim na liniju slabijeg otpora i skloniji bi bio ponuditi im da VRATE 20% (najmanje) pa eto im onda nek idu, ko ih ...piiiiip...
A ne vele mi se vala natezat sa njima do penzije, i ja i moja djeca, boj se ovna boj se govna - kad cu zivjet ?!!!!!!!! :-? :x
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Abu FEED el-Castro wrote:

Meni je odavno ovog svega dosta i iskreno vec sam prestao nesto naročito vjerovati u nasu ZAJEDNIČKU buducnost, tako da vec prelazim na liniju slabijeg otpora i skloniji bi bio ponuditi im da VRATE 20% (najmanje) pa eto im onda nek idu, ko ih ...piiiiip...
A ne vele mi se vala natezat sa njima do penzije, i ja i moja djeca, boj se ovna boj se govna - kad cu zivjet ?!!!!!!!! :-? :x
Eh, moj brate....Ma, razumijem tu vrstu malodušnosti, uhvati me pokatkad....A onda, moj FEED, odem na Kovače i na mezarje Himzarina, na Bjelavama...Gdje su mi najdraži....Pa me od njih bude stid što me malodušje uhvatilo.....
digger

#7 Re: Terminologija - Smrt Bosne

Post by digger »

Shoba wrote:...Nama u Bosni je isto tako nametnuta "Republika Srpska" kao terminoloski fenomen, mnogo vise nego teritorijalno-pravna sredina. RS je napravljena i priznata u Dejtonu, i nije postojala prije toga niti je bila prihvacena od medjunarodne zajednice kao samostalni subjekt. Bosna kao medjunarodno priznata drzava (od 1992-ge) nije smjela pristati da se "RS" na prvom mjestu predstavlja kao "republika", jer ni po cemu nema elemenata republike; u pitanju je bio dio populacije koji se zahvaljujuci mjesanjem Srbije u unutrasnje stvari BiH naoruzao i organizovao pobunu.Pristajuci na termin "Republika Srpska" pristali smo i na teritorijalno-pravno postojanje ilegalne teritorije pod kontrolom pobunjenika. ...
Znaci, preporucujem svima vama koji i dalje zelite opstanak Bosne kao nezavisne drzave da koristite ovaj termin. Srpski Kanton je jedina realnost na koju moramo pristati, i ispod koje ne treba ici. Sve preko toga je pristajanje na podjelu i dezintegraciju.

ZIVIO SRPSKI KANTON!!!
Mozda kada to ne bi svako gledao iz svoga ugla.

Jer sa druge strane imas diskusije koje su za stanovnike RS opravdane i logicne. Oni sebe s pravom smatraju nacijom—istorijski ista nacionalna i vjerska pripadnost, jezik i pismo—koja se razlikuje od umjetno stvorene nacije 'bosnjaci.'

Paralelno, po shvatanjima Srbije, Kosovo je srpska teritorija koju je prirastaj nacinio manjinskom u odnosu na albance.

Svako ulazenje u legalne, istorijske i slicne detalje samo i dalje zamucuje sliku za koju nije uvijek lako naci original.

Tvoj 'Zivio srpski kanton' je nesto sto moze samo da produbi jaz nepovjerenja i potvrdi za one u RS ispravnost postojanja iste.

Jer, terminologija je smrt Bosne.
digger

Post by digger »

Abu FEED el-Castro wrote:Meni je odavno ovog svega dosta i iskreno vec sam prestao nesto naročito vjerovati u nasu ZAJEDNIČKU buducnost, tako da vec prelazim na liniju slabijeg otpora i skloniji bi bio ponuditi im da VRATE 20% (najmanje) pa eto im onda nek idu, ko ih ...
Znaci, Alija je jos 1995 bio u pravu?

Ne slazem se: podijele nema i ne smije biti. Mora se neci modus vivendi koji danas izgleda nedostizan. Ali, vrijeme lijeci i nosi svoje, pa se nadam da ce naknadne generacije naci rjesenja.

Pod uslovom da ne pocnu da guglaju i nadju ovaj podforum. :D
Maksim

Post by Maksim »

Shoba: "....Englezi, koji su bili okupatori, su drasticno smanjivali poreze svakom ko predje na protestantizam, i tako su uspjeli da kroz par stoljeca konvertiraju dio populacije u Sj. Irskoj, koja se danas smatra Ircima-Britancima, a ne Ircima...."

Samo mala ispravka: u Sjevernoj Irskoj nije bilo kolektivnog konvertiranja na protestantizam kao u Bosni na islam, nego se radi o tzv. plantaciji (plantation). To je termin koji je dosao u uporabu tijekom vladanja engleske kraljice Elizabeth I. sto je znacilo naseljavanje protestanata iz Skotske (Ulster-Scots), Engleske i Wales-a. Dakle, Irci nisu prelazili na protestantizam, nego je rijec o protestantima ciji su preci naseljeni na podrucje danasnje Sjeverne Irske a nekadasnjeg Ulster-a. Normalno, bilo je tu i tamo individualnih konvertiranja, ali apsolutna vecina protestanata tamo zbilja jesu podrijetlom Skoti i Englezi.

Belfast je jedini grad u Sjevernoj Irskoj koji su izgradili Englezi pocetkom 17. stoljeca a njegovi prvi stanovnici su bili vecinski penzionisani generali i oficiri iz Engleske. Milosevic nije znaci taj koji je izumio etnicko ciscenje, nego rijec plantacija ima isti znacaj. Irci su sistematski protjerivani iz Sjeverne Irske i danas su manjina u sopstvenoj zemlji (ravnoteza 65 % protestanata - 45 % katolika). Katolici (Irci) su republikanci koji zele ponovno ujedinjenje sa Republikom Irskom (nesto sto je danas nemoguce) a protestanti (Skoti i Englezi) zele zadrzati sadasnji status. Oni uzivaju privilegije Engleske, drze vlast iako formalno svi trebaju biti ravnopravni i oni drze pod kontrolom RUC (specijalna policija) s kojom su decenijama vrsili teror nad Ircima.
Oceania

Post by Oceania »

Abu FEED el-Castro wrote:

Predlazem moderaciji da one koji su za bilo kakvu podjelu , pa makar 1 milimetar zemlje nudili da se otcjepi da se odstrane sa foruma.Da imam vlast ja bi te uhapsio zbog ovoga i osudio na 100 godina .Tvoja ideja je identicna ideji Radovana Kardjica .Mora da si mu sin !!!! Ja da sam na tvom mjestu dao bi cetnicima i kucu i svu pokretnu imovinu ......zemlju na kojoj je kuca im ne mozes dati jer je ona bosanska.Ono sto ti je babovina samo daj kome hoces .Bosnu neces .
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

Abu FEED el-Castro wrote:hmm, mudro zboris dječače...
no vidis meni evo vise smeta to "srpska", vise negoli "republika" (naročito jer od republike kao sto ti reče imaju samo IME), jer je to ono sto je diskriminatorno u svakom pogledu - dakle naziv srpska. Najgori je apsurd je da je tako sto skrojeno (potpisano) u zemlji prava, jednakosti, NEdiskriminacije... bljak. (Samo zamislimo da se kojom hipotetikom nešto tako zove islamska/muslimanska republika...helem)
Isto da se jedna savezna drzava u Americi zove "drzava/republika/pokrajina crnaca" - jelde koji paradoks, ali eto kod nas moze...

i to je razlog sto mrzim demokratiju... :-x :oops:
Pozdravljam "Vasa Visosti",
p.s.odoh da mijenjam nick u :"Abu Hugo el Chavez", :D :D

.
Maksim

Post by Maksim »

izgleda da se abu feed malo zbunio
Post Reply