termalna pasta za laptop

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

deny_s

#1 termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

Pozzz
Imam laptop acer aspire 5735 z i problem sa temperaturom..Trebao bih mu zamjeniti termalnu pastu,pa ako može neka preporuka i kako najbolje to uraditi( ova što je u njemu nije nikada mjenjana

CPU
Intel Pentium @ 2.00GHz
Merom 65nm Technology
RAM
3.0GB Dual-Channel DDR2 @ 332MHz (5-5-5-15)
Motherboard
Acer CathedralPeak (U2E1)
Graphics
Plug and Play Monitor @ 1366x768
Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family
Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family
Čistim ja njega redovno od prašine ali mi se čini da mi je temperatura opet visoka...
Inače,ovo čudo od laptopa je imalo takav problem kad je bio nov..
Evo i par slika,da malo dočaram post
Image
Image
Image
Šta činiti,očistiti,koliko i gdje nanijeti nove paste,itd itd :D
Da se malo poFalim.. Inače slike su urađene sa stock RN5 kamerom :D
Last edited by deny_s on 11/07/2019 13:38, edited 2 times in total.
diablobih

#2 Re: termalna pasta za laptop

Post by diablobih »

Isopropyl alkohol, sa sto vise procenata alkohola. Apoteka ili nesto tako ima. Ocistis staru pastu, stavis novu, mx4 arctic je solidan, a imas ga svugdje, osim u imtecu i tako tim radnjama.

Nanosi se na GPU i CPU naravno. Ako imas gdje nabaviti thermalne pads, a ovdje nisam nasao nikoga, mozes i te stare zamjeniti i staviti nove.
CPT

#3 Re: termalna pasta za laptop

Post by CPT »

ocisti, kap paste u sredinu (znaci za 1/3) ovog sto imas sad, stavi tamo gdje bila i prije :), zategni jednako po citavoj povrsini
deny_s

#4 Re: termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

Pod zategnuti misliš razmazati ili odmah kuler na nju,pa nek je on zategne :D
Last edited by deny_s on 11/07/2019 13:35, edited 1 time in total.
deny_s

#5 Re: termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

diablobih wrote:Isopropyl alkohol, sa sto vise procenata alkohola. Apoteka ili nesto tako ima. Ocistis staru pastu, stavis novu, mx4 arctic je solidan, a imas ga svugdje, osim u imtecu i tako tim radnjama.

Nanosi se na GPU i CPU naravno. Ako imas gdje nabaviti thermalne pads, a ovdje nisam nasao nikoga, mozes i te stare zamjeniti i staviti nove.
Hvala na brzom odgovoru..
Možeš li mi tačno objasniti za taj termal pad,gdje se tačno nalazi..znam da je to malo,u obliku četverougla
Mislim da ga nema ovdje uzeti pa ću i njega morati naručiti sa ebaya ili alija..
Sad sam malo gledao tu MX4 na aliju ali me malo zbunjuju oni izrazi,silver,no silver,itd,pa bih te zamolio ako ti nije teško da postaviš link ka MX4 i
termal padu,i koju pastu uzeti,onu od 2grama ili 4 grama,
CPT

#6 Re: termalna pasta za laptop

Post by CPT »

deny_s wrote:Pod zategnuti misliš razmazati ili odmah kuler na nju,pa nek je on zategne :D
Nista ne razmazuj, samo kap u sredini i stisni hladnjak gore... Zategni saraf na kraju i 3 u sredini.
deny_s

#7 Re: termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

CPT wrote:
deny_s wrote:Pod zategnuti misliš razmazati ili odmah kuler na nju,pa nek je on zategne :D
Nista ne razmazuj, samo kap u sredini i stisni hladnjak gore... Zategni saraf na kraju i 3 u sredini.
O.k,hvala
Koliko je npr 2 grama paste,jedno nanošenje ili...cijena je tu negdje kao i ona sa 4 grama..koliko uopšte može trajati ta pasta kad je otvoriš
CPT

#8 Re: termalna pasta za laptop

Post by CPT »

deny_s wrote:
CPT wrote:
O.k,hvala
Koliko je npr 2 grama paste,jedno nanošenje ili...cijena je tu negdje kao i ona sa 4 grama..koliko uopšte može trajati ta pasta kad je otvoriš
Uzmi prvu pastu koju nadjes u IT radnji, nemas NASA stanicu vec racunar star 10+ godina sa upitnim HS-om i ventom. 2g je bar za 4 takva laptopa (4x po 2 aplikacije). Trajati moze bar 5 godina ako je zatvoris sa cepom na kraju.
Quaresma

#9 Re: termalna pasta za laptop

Post by Quaresma »

moze trajati poprilicno dugo, naravno nemoj skroz otvoriti onu tubu i ostaviti tako da stoji
diablobih

#10 Re: termalna pasta za laptop

Post by diablobih »

deny_s wrote:
diablobih wrote:Isopropyl alkohol, sa sto vise procenata alkohola. Apoteka ili nesto tako ima. Ocistis staru pastu, stavis novu, mx4 arctic je solidan, a imas ga svugdje, osim u imtecu i tako tim radnjama.

Možeš li mi tačno objasniti za taj termal pad,gdje se tačno nalazi..znam da je to malo,u obliku četverougla
Mislim da ga nema ovdje uzeti pa ću i njega morati naručiti sa ebaya ili alija..
Sad sam malo gledao tu MX4 na aliju ali me malo zbunjuju oni izrazi,silver,no silver,itd,pa bih te zamolio ako ti nije teško da postaviš link ka MX4 i
Thermal pads su ti mekani jastucici sto vidis na slikama, rezes pads iste velicine i mjenjas jedan po jedan. Ali ne moras ako nisu puno zagorili, ali dosad vjerovatno jesu.

Svejedno je koju uzmes, i ta od 2 grama ce ti trajati za nekoliko nanosenja, 4g ce duplo vise nanosenja :D
deny_s

#11 Re: termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

Uzmi prvu pastu koju nadjes u IT radnji, nemas NASA stanicu vec racunar star 10+ godina sa upitnim HS-om i ventom. 2g je bar za 4 takva laptopa (4x po 2 aplikacije). Trajati moze bar 5 godina ako je zatvoris sa cepom na kraju.
Te tkz.IT radnje me i tjeraju da sam mjenjam pastu.
Kod ovog acera je toliko jednostavno skinuti kuler tako da bilo koji serviser cjelokupni proces može odraditi lagano za max.30 minuta..
Meni su tražili 30 maraka za ovaj posao..kažu 20 km za sat njihova posla i 10 km za pastu :run:
deny_s

#12 Re: termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

diablobih wrote:
deny_s wrote:

Thermal pads su ti mekani jastucici sto vidis na slikama, rezes pads iste velicine i mjenjas jedan po jedan. Ali ne moras ako nisu puno zagorili, ali dosad vjerovatno jesu.

Svejedno je koju uzmes, i ta od 2 grama ce ti trajati za nekoliko nanosenja, 4g ce duplo vise nanosenja :D
Ubi me ako igdje vidim jastuk :D ..A ona od 8 g će moći duplo više nanošenja od one od 4 :D
Kaže meni lik u servisu,nanošenje paste ti je deset kmova,a kupio tamo neku pastu kilo 5 dolara :lol:
diablobih

#13 Re: termalna pasta za laptop

Post by diablobih »

K'o da ti istrese citavu tubu :D A za pads, trebalo bi da svaki laptop ima, ali eto, koliko je star, nije ni cudo sto nema nikako :D
Quaresma

#14 Re: termalna pasta za laptop

Post by Quaresma »

Ne treba pads ako mu memorija ne zahtjeva dodatno hlađenje.

A kod njega i da hoće staviti, je pointless jer pads moraju imati kontakta sa heatsinkovima, a kod njega heatsink samo hladi GPU i cpu die.
deny_s

#15 Re: termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

diablobih wrote:K'o da ti istrese citavu tubu :D A za pads, trebalo bi da svaki laptop ima, ali eto, koliko je star, nije ni cudo sto nema nikako :D
Aha,istresu čitavu tubu pa je mažu ko marmeladu.
Kaže lik,20 marki ti je čišćenje,a 10 je pasta,što je ukupno 30..za to 30 markica dobivate komplentno čišćenje sa zamjenom paste..
Pitam ga koliko ti je bez tog kompletnog čišćenja jer sam ga ja očistio...to vam je gospodine opet 30 markica..
Pa dobro,koliko bi bilo sa mojom pastom...Mmmhmmhmhmmm,to ti je opet 30 maraka,riješio jaro da mi proda/uvali pastu pa ga hebi :lol:
Ja to pazim i mazim pa je zato toliko star..gejminga ti ovaj laptop nije vidio,a još sam i na win.xp jer se valjda tu najmanje grije :lol: :cry:
Last edited by deny_s on 11/07/2019 19:31, edited 4 times in total.
deny_s

#16 Re: termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

Quaresma wrote:Ne treba pads ako mu memorija ne zahtjeva dodatno hlađenje.

A kod njega i da hoće staviti, je pointless jer pads moraju imati kontakta sa heatsinkovima, a kod njega heatsink samo hladi GPU i cpu die.
Quaresma,svaka ti dala :thumbup:
Da ga ne bi sad ponovo rasklapao,evo ovi video snimak,pa ako iko želi da pogleda ima li te jastuke,Fala mu
https://www.youtube.com/watch?v=kmY1dpdCY8M ...Preskočit na 4:55 jer do tad nema ništa interesantno :D
Quaresma

#17 Re: termalna pasta za laptop

Post by Quaresma »

vidio sam, nema, kao sto rekoh, padovi su obicno za memorijske cipove, otprilike ovako bi to izgledalo

Image
Nermin_BH

#18 Re: termalna pasta za laptop

Post by Nermin_BH »

Quaresma wrote:vidio sam, nema, kao sto rekoh, padovi su obicno za memorijske cipove, otprilike ovako bi to izgledalo

Image
Da li je ovo kod njega pad na GPU lijevo? Ja koliko vidim ovo na gpu je thermal pad kod njega. I na heatsinku izgleda kao da ima pad.
Ako je thermal pad tesko ga je zamjeniti pastom jer je pad otprilike 1-3mm debljine i nemoguce da toliko popuni pasta. Vecinom na gpu nemaju sarafi da bi toliko priblizili heatsink da bi pasta mogla proci pa je zato bolje staviti thermal pad.

Thermal pad izgleda kao ziva guma.
Image

Za autora teme sta ti je ovo na cpu pasta ili tecni metal?
caseytron

#19 Re: termalna pasta za laptop

Post by caseytron »

Tecni metal tesko u tom laptopu, ta godina pogotvo. Pitate covjeka pitanja vezana za struku koju ne poznaje. Najbolje ti je naci na YT video i polahko, pastu na sredinu velicine zrna rize, ostalo ce fizika uraditi svoje kada zategnes sarafima.
deny_s

#20 Re: termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

Nermin_BH wrote:
Quaresma wrote:vidio sam, nema, kao sto rekoh, padovi su obicno za memorijske cipove, otprilike ovako bi to izgledalo

Image
Da li je ovo kod njega pad na GPU lijevo? Ja koliko vidim ovo na gpu je thermal pad kod njega. I na heatsinku izgleda kao da ima pad.
Ako je thermal pad tesko ga je zamjeniti pastom jer je pad otprilike 1-3mm debljine i nemoguce da toliko popuni pasta. Vecinom na gpu nemaju sarafi da bi toliko priblizili heatsink da bi pasta mogla proci pa je zato bolje staviti thermal pad.

Thermal pad izgleda kao ziva guma.
Image

Za autora teme sta ti je ovo na cpu pasta ili tecni metal?
Hvala jarane :thumbup:
Ne znam šta je na gpu ..siguran sam da nije pasta niti je bila ikada
Na cpu ima nešto bijelo ali nemam pojma šta je..morati ću ga ponovno otvoriti ne bi li odgonetnuo
Nermin_BH

#21 Re: termalna pasta za laptop

Post by Nermin_BH »

Nema na cemu :thumbup: Samo na cpu nanesi paste malo na sredinu kao zrno rize i preklopi heatsink i zasarafi. Na gpu ne diraj nista neka ostane taj thermal pad sto je sad. Nemoj pomisliti da stavljas pastu na thermal pad to ce stvoriti samo kontra efekat nece biti poboljsanje. Cpu ocisti medicinskim alhokolom polahko bez ikakvog grebanja i jakog pritiskanja, ako nemas neki alkohol pri ruci onda samo pokasi maramicu malo vodom i polahko ocisti bez puno pritiskanja. Kad to odradis sigurno ce temp biti 20 C manja :thumbup: samo je upitno da li ti heatsink prenosi kako treba toplotu i da li ventilator vrti kako treba, ali kako god bit ce poboljsanje svakako kad zamjenis pastu.
deny_s

#22 Re: termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

Nermin_BH wrote:Nema na cemu :thumbup: Samo na cpu nanesi paste malo na sredinu kao zrno rize i preklopi heatsink i zasarafi. Na gpu ne diraj nista neka ostane taj thermal pad sto je sad. Nemoj pomisliti da stavljas pastu na thermal pad to ce stvoriti samo kontra efekat nece biti poboljsanje. Cpu ocisti medicinskim alhokolom polahko bez ikakvog grebanja i jakog pritiskanja, ako nemas neki alkohol pri ruci onda samo pokasi maramicu malo vodom i polahko ocisti bez puno pritiskanja. Kad to odradis sigurno ce temp biti 20 C manja :thumbup: samo je upitno da li ti heatsink prenosi kako treba toplotu i da li ventilator vrti kako treba, ali kako god bit ce poboljsanje svakako kad zamjenis pastu.
Gledao sam cpu i rekao bih da je pasta na njemu..
Što se tiče gpu,nemam blage veze šta je ono a i nisam ga smio dirati..
Vidi se samo da je pasta na cpu zrela za zamjenu dok se i na gpu vidi nekakvo oštećenje..
Speedfan mi pokazuje isto veliku gpu temperaturu pa bih i tu trebao nešto napraviti,ali nemam blage veze šta..nekako mi ne ide da uradim taj posao
napola
Mislio sam preko alija naručiti pastu,pa bih valjda trebao i taj hebeni termal pad,ili koji je qurac..
Trebao bi heatsink prenositi toplotu,jebaji ga ,da ne prenosi bila bi valjda puno veća..ventilator se okreće uredno,čini mi se da se nikada i ne gasi.
Image
diablobih

#23 Re: termalna pasta za laptop

Post by diablobih »

Sto ne bi skinuo thermal pad, i stavio pastu samo na gpu i zavrsio posao. Ne vidim logiku iza thermalnog pada da bude na gpu, kada je pasta bolja.
deny_s

#24 Re: termalna pasta za laptop

Post by deny_s »

diablobih wrote:Sto ne bi skinuo thermal pad, i stavio pastu samo na gpu i zavrsio posao. Ne vidim logiku iza thermalnog pada da bude na gpu, kada je pasta bolja.
Ne vidim ni ja..ovo termal sra.nje je isto kao i da ga nema
Kod ovog tipa je pasta https://community.acer.com/en/discussio ... ng-problem
caseytron

#25 Re: termalna pasta za laptop

Post by caseytron »

deny_s wrote:
diablobih wrote:Sto ne bi skinuo thermal pad, i stavio pastu samo na gpu i zavrsio posao. Ne vidim logiku iza thermalnog pada da bude na gpu, kada je pasta bolja.
Ne vidim ni ja..ovo termal sra.nje je isto kao i da ga nema
Kod ovog tipa je pasta https://community.acer.com/en/discussio ... ng-problem
Sto pasta sa Alija? Cekat ces, uzmi pastu koju god slobodno :-D . Toliko polemike oko jednog zrna paste i posla od 10 min.
Post Reply