teretno ili putnicko vozilo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#1 teretno ili putnicko vozilo
Da li neko zna da li se 1/2 (pola) tone pick-up track ( kamionet) (1500 RAM, F-150, Silverado) sa produzenom kabinom ubrajaja u teretna ili putnicka vozila za potrebe uvoznog deklariranja. Naime ukoliko se ova vozila tretiraju kao teretna onda se mogu uvesti i do 10 godina starosti u suprotnom samo do 7 godina.
Hvala
Hvala
-
damirkatkic
Auta koja neprelaze 3,5 tona mogu se voziti sa B kategorijom, i naravno nesmiju imati tahograf, niti DRW - duple zadnje tockove. Ako sipunjavas ove uslove, onda si OK.
-
whow
damirkatkic wrote:Auta koja neprelaze 3,5 tona mogu se voziti sa B kategorijom, i naravno nesmiju imati tahograf, niti DRW - duple zadnje tockove. Ako sipunjavas ove uslove, onda si OK.
Ma pogresno si me razumio . Ja hocu da uvezem auto pod kategorijom teretnog vozila jer onda pick up moze biti i do 10 godina starosti.
- Citizen-X
Pa analogno tome sto ti je on rekao dakle sve iznad 3,5t i sa duplim tockovima nazad JESTE teretno vozilo!whow wrote:damirkatkic wrote:Auta koja neprelaze 3,5 tona mogu se voziti sa B kategorijom, i naravno nesmiju imati tahograf, niti DRW - duple zadnje tockove. Ako sipunjavas ove uslove, onda si OK.![]()
Ma pogresno si me razumio . Ja hocu da uvezem auto pod kategorijom teretnog vozila jer onda pick up moze biti i do 10 godina starosti.
-
whow
Pa ne bas.Objasnjenje Hormonizovanog sistema carinske tarife te svrstavanje vozila u tarifne brojeve 8703 i 8704 pruza neka objasnjenja ali takoder ostavlja prostor za razlicite interpretacije. Vecina pick up- nema duple tockova a gotovo svi su tezi od 3.5 T. Ono sto se gleda kod kategoizacije takvih vozila za potrebe carinjenja i uvaza su . Prostor za teret /otvoreni / zatvoreni , saobracajna, unutrasnjost kabine i slicno. Ja sam malo zbunjen zbog cinjenice da pick-up obicno ima oboje prostor za prevos ljudi extened cab kao i prostor za terete bed koji moze biti otvoreni a i zatvoreni. Ja ne bih volio da dovezem pick up a tamo neki carinik kaze e to ti je putnicko vozilo. Dakle to je dilema.Citizen-X wrote:Pa analogno tome sto ti je on rekao dakle sve iznad 3,5t i sa duplim tockovima nazad JESTE teretno vozilo!whow wrote:damirkatkic wrote:Auta koja neprelaze 3,5 tona mogu se voziti sa B kategorijom, i naravno nesmiju imati tahograf, niti DRW - duple zadnje tockove. Ako sipunjavas ove uslove, onda si OK.![]()
-
motor
Jasan si ko dan, samo te ovi nisu najbolje skontali
Taj kamionet bi trebao moci uvesti pod teretno. Teretno vozilo je kod nas i VW Caddy, Opel Combo i td. Oni svi imaju nosivost iznad 450 kg. Takodje i neka putnicka vozila bez zadnjih sjedista se tretiraju kao teretna, pa ih je raja pod takva uvozila i kasnije registrovala kao putnicka. Najvaznije je ono sto pise u saobracajnoj ili sta vec imas za taj kamionet.
Zivio!
Zivio!
- homo_sapiens
Da ti dam konkretan odgovor na tvoje pitanje:
Tvoje vozilo (diesel motor, pretpostavljam) ima tarifni broj:
8704. 210090 - stopa carine u BiH : 10+1%
se ubraja u teretna vozila, i kao takvo ima ograničenje uvoza na 10 godina starosti od njegove prve registracije.
Međutim, krajnji korisnik takvog teretnog vozila ne može biti fizičko lice, već bilo kakvo pravno lice.
se ubraja u teretna vozila, i kao takvo ima ograničenje uvoza na 10 godina starosti od njegove prve registracije.
Međutim, krajnji korisnik takvog teretnog vozila ne može biti fizičko lice, već bilo kakvo pravno lice.
-
whow
Znaci da ga ne mozes uvesti na sebe ako nemas firmu ili ga recimo mozes uvesti ali ga mozes registrirati samo za potrebe firme. Jali tako nesto ili sam polupao loncice.homo_sapiens wrote:Da ti dam konkretan odgovor na tvoje pitanje:
-
The_Flyer2002
uvezes ga kao firma i onda uradis homogenizaciju za 25 km i imas putnicko auto s kojim mozes raditi sta hoces.
-
whow
al prvo treba registrovati firmu. Nesto cu vec skontati. Koliko kosta da se regisrira firma za import kojekakvih gluposti recimo video igrica konzola i slicnih zajebancija.The_Flyer2002 wrote:uvezes ga kao firma i onda uradis homogenizaciju za 25 km i imas putnicko auto s kojim mozes raditi sta hoces.
- homo_sapiens
Molim te, pomozi mi da i ja nešto naučim. Objasni mi šta znači homogenizacija u kontekstu u kojem se piše u ovoj temi.The_Flyer2002 wrote:uvezes ga kao firma i onda uradis homogenizaciju za 25 km i imas putnicko auto s kojim mozes raditi sta hoces.
- homo_sapiens
Ako namjeravaš registrirati firmu u BiH samo zbog uvoza teretnog motornog vozila - onda ti se divim!whow wrote:al prvo treba registrovati firmu. Nesto cu vec skontati. Koliko kosta da se regisrira firma za import kojekakvih gluposti recimo video igrica konzola i slicnih zajebancija.The_Flyer2002 wrote:uvezes ga kao firma i onda uradis homogenizaciju za 25 km i imas putnicko auto s kojim mozes raditi sta hoces.
Registracija firme u BiH (d.o.o. kao najčešči oblik organizacije) iziskuje cca. 3500-4000 KM (sva potrebna administracija, posl.prostor, takse i sl.). Međutim, firmu treba i održavati, poslovati. Plaćati takse, PDV, i td. Teže ju je "ugasiti" nego pokrenuti.
Možda da razmisliš o ideji da zamoliš prijatelja u BiH koji već ima registriranu firmu, da njegova firma primi na sebe uvoz tvog vozila, i nakon provedene uvozne procedure i registracije u MUP-u, tvoje vozilo ustupi tebi na korišćenje.
-
zlatan01
Ranije je kao osnov za uvoz teretnog vozila vazila i privredna djelatnost, dakle zanatska, poljoprivredna, prevoznicka ili neka druga usluzna djelatnost. Dakle nije bila firma uslov, sto je i logicno jer nemaju firmu svi koji koriste teretna vozila. Mislim da je najbolje da se raspitas na licu mjesta, carina tj. spediterska firma.whow wrote:al prvo treba registrovati firmu. Nesto cu vec skontati. Koliko kosta da se regisrira firma za import kojekakvih gluposti recimo video igrica konzola i slicnih zajebancija.The_Flyer2002 wrote:uvezes ga kao firma i onda uradis homogenizaciju za 25 km i imas putnicko auto s kojim mozes raditi sta hoces.
-
whow
@ homo sapiens ,homo_sapiens wrote:Ako namjeravaš registrirati firmu u BiH samo zbog uvoza teretnog motornog vozila - onda ti se divim!whow wrote:al prvo treba registrovati firmu. Nesto cu vec skontati. Koliko kosta da se regisrira firma za import kojekakvih gluposti recimo video igrica konzola i slicnih zajebancija.The_Flyer2002 wrote:uvezes ga kao firma i onda uradis homogenizaciju za 25 km i imas putnicko auto s kojim mozes raditi sta hoces.
Registracija firme u BiH (d.o.o. kao najčešči oblik organizacije) iziskuje cca. 3500-4000 KM (sva potrebna administracija, posl.prostor, takse i sl.). Međutim, firmu treba i održavati, poslovati. Plaćati takse, PDV, i td. Teže ju je "ugasiti" nego pokrenuti.
Možda da razmisliš o ideji da zamoliš prijatelja u BiH koji već ima registriranu firmu, da njegova firma primi na sebe uvoz tvog vozila, i nakon provedene uvozne procedure i registracije u MUP-u, tvoje vozilo ustupi tebi na korišćenje.
Ma firmu treba otvoriti svakako. Ali to moze malo potrajati sto znaci do tada primjeniti tvoju ideju u uvozenju na registriranu firmu pa prebaciti koristenje. Na zapadu je sada prava posast ovih internet shopova . Ne treba ti eksluzivan prostor , troskovi su manji , radis iz kuce, mozes se prilagodavati trzistu brze nego klasicni import -export . Sta mislis ima li ovo produ u BiH.
- homo_sapiens
whow (citat):
Ma firmu treba otvoriti svakako. Ali to moze malo potrajati sto znaci do tada primjeniti tvoju ideju u uvozenju na registriranu firmu pa prebaciti koristenje. Na zapadu je sada prava posast ovih internet shopova . Ne treba ti eksluzivan prostor , troskovi su manji , radis iz kuce, mozes se prilagodavati trzistu brze nego klasicni import -export . Sta mislis ima li ovo produ u BiH.[/quote]
Moram priznati da baš i nemam puno iskustva sa radom internet shopova, osim ono površno, način rada, plaćanja i sl.
Međutim, i za takvu vrstu djelatnosti je potrebno registrirati pravno lice, d.o.o. npr, koje mora imati poslovni prostor, bez obzira što bi ti radio "iz stana" . Ukratko, za namjeravanu djelatnost uslovi registracije firme su ti isti kao i za neku drugu djelatnost. Takav je zakon u BiH. Ako imaš spreman novac, i uz dobru organizaciju, mislim da u roku od max. 30-tak dana možeš imati firmu potpuno spremnu za rad.
Ideja je zanimljiva, i ako se sačine kvalitetni ugovori sa proizvodžačima ili generalnim distributerima, mislim da može biti uspjeha. Tim prije što je u ovakvom poslovanju zagarantovana naplata, što je najbitnije
Ma firmu treba otvoriti svakako. Ali to moze malo potrajati sto znaci do tada primjeniti tvoju ideju u uvozenju na registriranu firmu pa prebaciti koristenje. Na zapadu je sada prava posast ovih internet shopova . Ne treba ti eksluzivan prostor , troskovi su manji , radis iz kuce, mozes se prilagodavati trzistu brze nego klasicni import -export . Sta mislis ima li ovo produ u BiH.[/quote]
Moram priznati da baš i nemam puno iskustva sa radom internet shopova, osim ono površno, način rada, plaćanja i sl.
Međutim, i za takvu vrstu djelatnosti je potrebno registrirati pravno lice, d.o.o. npr, koje mora imati poslovni prostor, bez obzira što bi ti radio "iz stana" . Ukratko, za namjeravanu djelatnost uslovi registracije firme su ti isti kao i za neku drugu djelatnost. Takav je zakon u BiH. Ako imaš spreman novac, i uz dobru organizaciju, mislim da u roku od max. 30-tak dana možeš imati firmu potpuno spremnu za rad.
Ideja je zanimljiva, i ako se sačine kvalitetni ugovori sa proizvodžačima ili generalnim distributerima, mislim da može biti uspjeha. Tim prije što je u ovakvom poslovanju zagarantovana naplata, što je najbitnije