Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
MAN-lion's coach

#8651 Re: Teretana

Post by MAN-lion's coach »

Nisam nikakav prof , trenirala jesam skoro 20 godina džudo sa prekidima.
To kako držim uh otprilike gledam u ambalažu npr. 100gr mladog sira je 2,3 (otprilike) pa onda to razdijelim danas na 300gr.
Sutra promijenim , dodam salatu npr. kupus onako svježe opet u tri ture i tako organizujem nekako jela.
Jednostavno nakon 3-4 dana nisam imala potrebu da jedem jer sam sita.
Ako bi me probala prevariti glad da nešto skršim onda uzmem čaj ili vode pa me brzo prođe.
Najgore su mi bile krize sa šećerom. To mi je najgore palo. Stvar psihe vjerovatno. :skoljka:
sabanss

#8652 Re: Teretana

Post by sabanss »

Da li je iko na keto dijeti koristio tahin pastu? Cini mi se kao dobar izvor masnoce, proteina i minerala doduse ima i solidan postotak UH ali nema secera vec samo vlakna. Pikaju li se vlakna u unos UH obzirom da ih tijelo ne moze provariti?
Dr Baltazar

#8653 Re: Teretana

Post by Dr Baltazar »

MAN-lion's coach wrote:Nisam nikakav prof , trenirala jesam skoro 20 godina džudo sa prekidima.
To kako držim uh otprilike gledam u ambalažu npr. 100gr mladog sira je 2,3 (otprilike) pa onda to razdijelim danas na 300gr.
Sutra promijenim , dodam salatu npr. kupus onako svježe opet u tri ture i tako organizujem nekako jela.
Jednostavno nakon 3-4 dana nisam imala potrebu da jedem jer sam sita.
Ako bi me probala prevariti glad da nešto skršim onda uzmem čaj ili vode pa me brzo prođe.
Najgore su mi bile krize sa šećerom. To mi je najgore palo. Stvar psihe vjerovatno. :skoljka:
Ma samo sam mislio da se ne treba toliko opterećivati tim malim količinama uh. Recimo šumsko voće ima cca 6g uh na 100g što je mizerno, a može pojačati psihu. Bit će ti mnogo lakše ako držis uh do nekih 100 uh. Jak trening (stavio bih prioritet na trening sa tegovima) i takva ishrana = brzo pražnjenje glikogena i ukoliko ga ne puniš dovest će do gubitka tjelesne težine.

I ne znam zbog čega gotovo svi startate odmah sa keto režimom. To bi trebala biti zadnja stvar o kojoj trebate misliti. Lično bih je koristio kad bih imao neku količinu sala koju dugo ne mogu ukloniti, ali takvo nešto se nije još desilo.

Svakako ne zaboravite vodu. Još ako trenirate ja ne bih išao ispod 4 litra dnevno (ja sam trenutno na 6-7 litara).
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#8654 Re: Teretana

Post by Leon16v »

sabanss wrote:Da li je iko na keto dijeti koristio tahin pastu? Cini mi se kao dobar izvor masnoce, proteina i minerala doduse ima i solidan postotak UH ali nema secera vec samo vlakna. Pikaju li se vlakna u unos UH obzirom da ih tijelo ne moze provariti?
Da sam na tvom mjestu ja bi izbjegao to, jer cak i male kolicine mogu narušiti ketozu, ali ipak zavisi od covjeka do covjeka, nekome i 1 mjerica wheya sa malo više UH zna izbaciti iz ketoze
MAN-lion's coach

#8655 Re: Teretana

Da li šumsko voće ima šećera? Maline, kupine npr.?
Koliko vidim u tablicama nema.

Borovnice ne bih , radi probave...

Tahin pasta je od sezama , a on ima mnogo UH.
MAN-lion's coach

#8656 Re: Teretana

sweet cherries wrote:Imala sam punjenja naravno. A prehrana mi je bila bijelo meso, riba, jaja, tvrdi sirevi bez UH i naravno masnoce. Pogresno sam se izrazila sa 0 UH, naravno da je u sklopu ovog bilo UH u tragovima, al sam se maximalno trudila da to bude bas minimalno. Evo nabrojala sam sta sam sad uvela i to smatram da je low carb. Da, koliko znam u keto su dozvoljene salate jer imaju UH u tragovima al ja u principu ne jedem povrce tako da to nisam unosila.
Da, ali sirevi imaju laktozu.
Uh iz povrća su ustvari vlakna da se pomogne probava pa se ne računaju.
sweet cherries

#8657 Re: Teretana

Post by sweet cherries »

MAN-lion's coach wrote:Da li šumsko voće ima šećera? Maline, kupine npr.?

Kupine kalorije na 100 grama
Energija 43 kalorije 2%
Ugljeni hidrati 9,61 g 7%
Proteini 1,39 g 2%
Ukupno masti 0,49 g 2%
Dijetalna vlakna 5,3 g 14%
http://www.dijetaizdravlje.com/ishrana/ ... ekovitost/

Ja bih voce izbjegavala, mada vec smo utvrdili da ja poprilicno fulam u ovoj keto - low carb ishrani pa bolje da odgovori neko ko bolje zna :D

Usput, ima li neko ideju kako da poboljsam snagu u rukama? U svim vjezbama vidim evidentan napredak, ali ruke katastrofa. Kad radim vjezbe sa bucicama maximum su mi one od 4 kg, na spravama 10-20 kg i tako je od pocetka i bas nikakvog pomjerenja nema.
sabanss

#8658 Re: Teretana

Post by sabanss »

Sirovi susam ima oko 23 grama UH na 100g ali su pola od toga vlakna, plus se tahini pravi od ulja i susama tako da je udio UH jos nizi, dok se mast penje na 80% udjela.

Mene je zanimalo zato sto vidim da raja jede kikiriki puter koji ima vise UH od tahin paste. Ovo mi je ukusnija varijanta :D
MAN-lion's coach

#8659 Re: Teretana

Kako to da jedu puter kad dosta varijanti ima ubačen šećer???
Nekako je sladak, iako ona domaća varijanta u Bingu je pravo ukusna...

Meni se baš jede, ali navalu za slatkim gušim sa cimetom u vodi. Imam osjećaj kao da sam nešto pojela slatko.

Dobro ovo nije trajno već privremeno "tesanje" kilaže.
Strpiti ću se nije kraj svijeta.

Doručak mi je bio jedno jaje na purećim srcima i salata.
Ručak je bila riba skuša sa pečenim paprikama i blitvom ono na pari, i nisam mogla pojesti. Osjećala sam se presitom iako sam mislila da mogu opuhati tanjir. :roll:
Dr Baltazar

#8660 Re: Teretana

Post by Dr Baltazar »

Pisao sam ti već. Male su to količine, slobodno uz doručak ubaci to nisko fruktozno voće. Nekih 100g neće naškoditi.
Leon16v

#8661 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Evo imam jedan recept za "bildere/ke" :lol: , prijatelj koji vec duze vremena se bavim tim uglavnom svako jutro ovo pojede:
5 Jaja
2 Banane
50g instant zobenih, sada ja mislim da su kod njega on myprotein instant oats, 2 mjerice = 50ak grama
3-4 kašike kikiriki putera.

To sve u blender ili mikserom sjedini i dobije smjesu, na puter tavu i napravi sebi od toga 3-4 palačinka, i koristi Wheytella nešto kao eurokrem 0 šećera :D
Sad kolko kalorija ima to sve, pojma nemam, probao i ja sa njim to i nije uopšte loše :lol:
Dr Baltazar

#8662 Re: Teretana

Post by Dr Baltazar »

Ovdje ti većina njih želi da smrša, a ti im u prvom obroku savjetuješ cca. 40g uh i to fruktoze (govorim samo za banane). Inzulin skače kao na trampolini :-D U prvom obroku bih isključivo unosio proteine i masti.
Leon16v

#8663 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Dr Baltazar wrote:Ovdje ti većina njih želi da smrša, a ti im u prvom obroku savjetuješ cca. 40g uh i to fruktoze (govorim samo za banane). Inzulin skače kao na trampolini :-D U prvom obroku bih isključivo unosio proteine i masti.
Shvaćam, ovo je vec sto se kaze faza "mase" :D :thumbup:
Dr Baltazar

#8664 Re: Teretana

Post by Dr Baltazar »

Leon16v wrote:
Dr Baltazar wrote:Ovdje ti većina njih želi da smrša, a ti im u prvom obroku savjetuješ cca. 40g uh i to fruktoze (govorim samo za banane). Inzulin skače kao na trampolini :-D U prvom obroku bih isključivo unosio proteine i masti.
Shvaćam, ovo je vec sto se kaze faza "mase" :D :thumbup:
Ma i ovo je kod nekih ljudi pogrešan pristup. Inzulin je anabolički hormon, treba znati kada ga potaknuti na lučenje. Idealno je poslije treninga to uraditi u svakom slučaju.

"Masa" na kraju krajeva je samo kalorijski suficit. A ti taj suficit možeš izgraditi na proteinima ili na mastima. Ali nijedno od ovo dvoje ne potiče inzulin u tolikoj mjeri kao ugljikohidrati.
Leon16v

#8665 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Da, naravno, "lean bulk" , mada onim koji se bave amaterski, cisto da malo izgrade tijelo mislim da nije loše i ovo ponekad ubaciti, cisto da se razbije monotonija u ishrani
Dr Baltazar

#8666 Re: Teretana

Post by Dr Baltazar »

Naravno. Nisam ja nikakav profesionalac, rekreativac kao i vi svi ovdje. Dosad se ovdje samo jedan momak javio, a da se ozbiljno ovim bavi. Ovo što znam to je iz medicine i dosta iz prakse. Dok ne probaš, ne možeš znati.

1 cheat day sedmično neće ništa pokvariti. Ali pod uslovom da se 6 dana držiš striktno ishrane. A tu nedjelju udariš po palačincima, slatkišima, pizzi ili šta već voliš.
MAN-lion's coach

#8667 Re: Teretana

Danas sam uništila korpicu malina da suzbijem želju za šećerom.One svakako obaraju šećer.
Inače nisam osoba koja pije puno vode, ali otprilike sad je oko 4 litra dnevno. Naravno često idem u wc.
Na vagu ne mislim još stajati da se ne opterećujem, ali na metru imam gubitak od 4 centimetra u obimu struka.
Pregulila sam 4 dana. Sad je nekako lakše.

Sad imam pitanje da li se može koristiti kreatin dok sam na keto?. Imam Universalov inače.
enisss

#8668 Re: Teretana

Post by enisss »

MAN-lion's coach wrote:Danas sam uništila korpicu malina da suzbijem želju za šećerom.One svakako obaraju šećer.
Inače nisam osoba koja pije puno vode, ali otprilike sad je oko 4 litra dnevno. Naravno često idem u wc.
Na vagu ne mislim još stajati da se ne opterećujem, ali na metru imam gubitak od 4 centimetra u obimu struka.

Sad imam pitanje da li se može koristiti kreatin dok sam na keto?. Imam Universalov inače.
Mozes
Dr Baltazar

#8669 Re: Teretana

Post by Dr Baltazar »

MAN-lion's coach wrote:Danas sam uništila korpicu malina da suzbijem želju za šećerom.One svakako obaraju šećer.

Ja bih rekao da je i poželjno zbog mogućeg gubitka energije :-D

Lično sam ubacio HCL na low carbu i ovo je drugi put da ga koristim. Pričao sam o tome ovdje da HCL ne radi i slično, ali bih nakon ovog iskustva promjenio mišljenje.

Muscletech Creactor 2 mjerice (1 u toku i 1 poslije treninga). Naravno, nisam uzeo ovdje već preko iherb-a. Ukupno me došlo 40ak marki (u radnjama je preko 80 u Sarajevu :lol:).
enisss

#8670 Re: Teretana

Post by enisss »

Dr Baltazar wrote:

Ja bih rekao da je i poželjno zbog mogućeg gubitka energije :-D

Lično sam ubacio HCL na low carbu i ovo je drugi put da ga koristim. Pričao sam o tome ovdje da HCL ne radi i slično, ali bih nakon ovog iskustva promjenio mišljenje.

Muscletech Creactor 2 mjerice (1 u toku i 1 poslije treninga). Naravno, nisam uzeo ovdje već preko iherb-a. Ukupno me došlo 40ak marki (u radnjama je preko 80 u Sarajevu :lol:).
ja koristim hcl , i neki dan uzmem protein, nisam ni gledao kad u njemu ima 3 grama kreatina monohidrat hahah , tako da sad miksam oba..htio ili ne htio
Dr Baltazar

#8671 Re: Teretana

Post by Dr Baltazar »

Evo jedan tekst o keto dijeti od čovjeka koji je najvjerovatnije i najzaposleniji trener na ovim prostorima, a o njegovom znanju suvišno je pričat. Pošto vidim da vas mnogo pokušava sa ovim, a njegovi klijenti su najčešće u početku na ovom režimu, nadam se da će nekima pomoći :)

KETOGENI PRINCIPI...

Vrlo često mi ljudi šalju mailove i poruku da kažem što mislim o njihovoj keto dijeti a ona to u biti nije. Pa imamo tu brda salate, male količine masti, previše proteina, bademe, orahe, whey protein...
Moguće je postići ketozu i sa određenom količinom ugljikohidrata naravno, pogotovo ukoliko su ona iz vlakana gdje ih tijelo vrlo teško može iskoristiti međutim čemu komplicirati?

Idemo jednostavno...

- NE... jesti previše proteina jer se oni u procesu glukoneogeneze pretvaraju u glukozu i mi ispadamo iz ketoze
- NE...jesti premalo proteina jer se naš mišić u nemogućnosti regeneracije razgrađuje u glukozu i mi ispadamo iz ketoze
- NE... jesti premalo masti jer u velikom deficitu ponovo dolazi do razgradnje mišića
- moramo trenirati specifično i adekvatno jer ukoliko pretjeramo frekvencijom, intenzitetom ili volumenom ponovo tijelo gubi mogućnost regeneracije ispadamo iz ketoze
- DA ... jesti zelene salate i povrće ( poželjno ne škrobaste) koje sadrže manju količinu ugljikohidrata, naravno ni tu ne smijemo pretjerivati jer zbog količine vlakana tijelo troši preveliku energiju da bi izvuklo nutrijente i usporavamo metabolizam

Ali zato u dane punjenja možemo malo i uživati ali opet samo u šećerima a ukoliko taj dan ne odradimo propisno zadaću i ne resetiramo stanje u stanici vrlo brzo nam slijedi usporavanje metabolizma i čitav princip dijete nam pada u vodu, za daljnje mršavljenje treba nova adaptacija jelovnika jer će nam se desiti jedna od gore navedenih stavki a ispadanje iz ketoze ostavlja nas u običnoj deficitnoj dijeti kada prvenstveno gubimo mišiće i time sposobnost daljnjeg gubitka masnih naslaga.

KAKO ZNATI KADA SMO U KETOZI?
Osim famoznih keto stickova koji nas ponekad znaju izludjeti iz više razloga, tu je onaj "predivni" zadah, suha usta ali prije svega raspoloženje....
Kako sada već imam stotinjak ljudi sa kojima sam prolazio slične procese prehrane vrlo bi indikativno bilo objaviti njihove poruke na dane upadanja u ketozu;)

To su sami smajlići, winkići, uglavnom općenarodno veselje i u pravilu neznaju što im se dešava dok ne mjere stanje, ti ketoni su definitivno droga budućnosti;)
yoda82

#8672 Re: Teretana

Post by yoda82 »

I ja bi da probam prehranu sa manjaenim nivoom UH, pa me zanima nekoliko stvari.
Ne govorim o Keto djeti, nego o smanjenom nivou UH.
Koliko je gornja granica (Obzirom da bi bilo dobro da izgubim 5-10 kila), koliko često treba punjenje (i treba li uopšte), koliko često možemo imati cheat meal, ili cheat day. Inače uzimam BCAA, protein, Omegu 3 i C vitamin. Treniram cca 3 puta sedmično i jednom sedmično igram lopte.

Hvala :)
SukiJr

#8673 Re: Teretana

Post by SukiJr »

Tek sam poceo prosle sedmice sa trenizima pa ako može samo jedno pitanje da li rucati prije ili poslije treninga
Pitam zbog toga sto radim do 16h i onda kad dođem kući nisam siguran koja je bolja opcija
1) da li da odmah rucam i idem oko 18h na trening (2h)
2) ili da se malo odmorim pa u 17h na trening i tek onda poslije treninga da veceram
MOSALJOZE

#8674 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

Poslije trenings UVIJEK,ali UVIJEK moraš jesti,nije bitno u koje doba dana treniraš.
Neko može jesti pa nakon pola sata trenirati,nekome su i dva malo.Tako da je to opet do organizma,vidjećeš vremenom kako se tijelo bude ponašalo,i tako se i prilagodi.

Ali jesti poslije treninga je prioritet.
Dr Baltazar

#8675 Re: Teretana

Post by Dr Baltazar »

yoda82 wrote:I ja bi da probam prehranu sa manjaenim nivoom UH, pa me zanima nekoliko stvari.
Ne govorim o Keto djeti, nego o smanjenom nivou UH.
Koliko je gornja granica (Obzirom da bi bilo dobro da izgubim 5-10 kila), koliko često treba punjenje (i treba li uopšte), koliko često možemo imati cheat meal, ili cheat day. Inače uzimam BCAA, protein, Omegu 3 i C vitamin. Treniram cca 3 puta sedmično i jednom sedmično igram lopte.

Hvala :)
Ja bih kao gornju granicu stavio 100-150 hidrata koje bih unosio isključivo nakon treninga. U dane odmora bih ovo spustio za 50% (iako možda idealno da si na 0 hidrata u dane odmora jer ti je primarni cilj gubitak sala). Pošto su 3 treninga sedmično stavio bih punjenje svako 10-15 dana ovisno o stanju. To sam trebaš procijeniti kad je kriza za UH, a kad je glikogen stvarno prazan. Tad kad se puniš, uzmi cheat day i probaj malo kvalitetnijih hidrata unijeti iz krompira npr 1 kg krompira. Whey i C vitamin (ako je u prahu još bolje) odmah poslije treninga. BCAA u toku treninga. Omega 3 po 1g ujutro i navečer.
Post Reply