DanteX wrote:Imam pitanje.
Nekoliko ljudi mi je reklo da je bolje uzimati protein i (ili) amino-kiseline tokom treninga. Ja konzumiram oboje odmah poslije treninga (oba proizvoda od Body&fit). A protein koji koristim je isolate.
Eh, po mojoj nekoj logici ne treba uzeti sve to tokom treninga jer mišići rade, već da je to bolje uzeti poslije treninga kada su mišići u fazi oporavka. sada, je li se treba oboje konzumirati tokom treninga ili samo jedno ne znam. Ja sam se navikao (naučio) da je bolje uzimati poslije. Doduše, nisam siguran za amino-kiseline. Eh, ko mi može ovo bolje objasniti?
Sve ti zavisi od obroka koje si imao 72 sata prije treninga, kazu da upravo ce ova 72 sata i da uticu na sam trening..
Vecina ljudi ne jede redovno i ovi suplemetni su izuzetno bitni za njih...
Idealno je uzimati bcaa prije i poslije treninga, a protein samo poslije, opet kažem zavisi od obroka koje si jeo 72 sata prije treninga...
Ja uzimam 5g bcaa prije a 5 grama poslije, i funkcija bcaa je visestruka, narocito jedne od tri aminokiseline zvanoj Leucin
Bez Leucina je nemoguce dobiti misic i za njega ovamo kazu da je on kao prekidac za svjetlo, tj za protein muscle synthesis.
Druge dvije aminokiseline sluze za oporavak a takođe jako dobra stvar je sto tijelo moze koristiti bcaa kao energiju, a koristenje bcaa kao energije za tijelo je lakse jer mu za to nije potreban insulin, kao u slucaju ugljikohidrata...
Ako vam je dijeta dobra, preporucio bi za svaki slucaj bcaa prije i poslije treninga...a protein samo poslije...
Ako vec dijeta nije dobra, onda bi dobro bilo sa se pored 5g bcaa prije i poslije, uzima i protein tokom treninga, onako dok treniras pomalo da pijes...ja to radim svaki trening nogu, jer mi je trening dug i mnogo intenzivan.