Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
adis.p

#2576 Re: Teretana

Post by adis.p »

Znaci imam mase, aa imam i malo viska sala.. al kakav sam prije bio, sad sam :thumbup: treniram fudbal 2-3x sedmicno i onda kad ne treniram radim sklekove, trbusne, cucnjeve, ona cuda za listove.. ii ako mi jos sta padne napamet.. eh sad, posto bas puno, puno jedem, jer organizam mi toliko trazi.. za obicni obrok pojedem 2-3 tanjira, ii ne prejedam se, ii stalno sam gladan.. pa mozda ima nesto sto bih mogao jest u vecim kolicinama, aa da se salo ne gomila.. jer imam osjecaj koliko god da radim, da sve ide u salo u 'sise' i preko trbusnih.. sta je problem u meni? i mozes mi predlozit nesto da unosim manje kalorija?

.. ii valjda si skontao sta je pisac htio da kaze ;)
Samprotivsviju

#2577 Re: Teretana

Post by Samprotivsviju »

Ovako...nedavno sam poceo opet ici u teretanu..

Prve tri sedmice sve je islo glatko..do jucer...pri samom kraju treninga, radio sam razboj. i prilikom izdizanja...presjekla me snazna bol u predjelu plecke (gornji dio plece da budem precizniji)...nakon toga dok sam bio zagrijan pa i nije me toliko sprijecavalo da koristim lijevu ruku cijeli dan (praceno manjim bolovima)...dan nakon toga (danas) prilikom ustajanja, ne mogu dici ruku vise od visine ramena bez bolova....jednostavno me snazna bol presjece u tom predjelu...Znaci da se razumijemo mogu dici ruku, ali dok to radim osjetim poprilicno veliku bol u plecki...

Interesuje me da li je neko imao slicno iskustvo...kolega kaze da se radi samo istegnucu (daj boze)...mene je i pomalo strah da nije doslo do nekog cijepanja misicnog tkiva ili slicno...

Btw nikad nisam imao povredu ledja (ramena) ili slicno, tako da mi se ovo desava prvi put...
S, Postovanjem.
Last edited by Samprotivsviju on 27/02/2012 10:13, edited 1 time in total.
saniiado

#2578 Teretana - CENTAR

Post by saniiado »

cao raja...

moze li mi ko reci postoji li neka fina (osnovna) teretana blizu Vjecne vatre?

izuzev BBI-a i Centrala koji su kretenski skupi...

Hvala!!!
Ali_G

#2579 Teretana

Post by Ali_G »

Imas teretanu u Fisu. Cini mi se da je oko 50km mjesec.
saniiado

#2580 Re: Teretana

Post by saniiado »

Ali_G wrote:Imas teretanu u Fisu. Cini mi se da je oko 50km mjesec.
Hehe... zaboravio sam na FIS... medjutim problem je sto ja idem sa suprugom i FIS nije bas mjesto za damu. Isao sam tamo duze vrijeme i meni je super ali nikako za suprugu...

imaju li kakve druge opcije....
roll_over

#2581 Re: Teretana

Post by roll_over »

adis.p wrote:Znaci imam mase, aa imam i malo viska sala.. al kakav sam prije bio, sad sam :thumbup: treniram fudbal 2-3x sedmicno i onda kad ne treniram radim sklekove, trbusne, cucnjeve, ona cuda za listove.. ii ako mi jos sta padne napamet.. eh sad, posto bas puno, puno jedem, jer organizam mi toliko trazi.. za obicni obrok pojedem 2-3 tanjira, ii ne prejedam se, ii stalno sam gladan.. pa mozda ima nesto sto bih mogao jest u vecim kolicinama, aa da se salo ne gomila.. jer imam osjecaj koliko god da radim, da sve ide u salo u 'sise' i preko trbusnih.. sta je problem u meni? i mozes mi predlozit nesto da unosim manje kalorija?

.. ii valjda si skontao sta je pisac htio da kaze ;)
Izvini Adise ako si mislio da te napadam gore,stvarno mi to nije bila namjera,samo kazem kako jest,znaci iskreno i prijateljski... Ja kada sam prije 3 godine prvi put usao u teretanu,imao sam 120 kg,i mislio sam da se ne jeduci nista moze smrsati,pa sam tako drasticno smanjio unos kalorija,poceo sam se hraniti kao Christian Bale za "Machinista",i poceo bjesomucno trcati i do 3 puta dnevno... Naravno,trebalo mi je svega tjedan dana da uvidim koliko grijesim i koliko sam se doveo u probleme. Prvo sam imao strasne bolove u koljenima,jer sam bio pretezak i disproporcija između gornjeg i donjeg dijela tijela bila je prevelika i ocita,ali ja nisam mario. Tako da su moja slabasna koljena i zglobovi oticali i po noci se grcili,a ja se hranio jabukama i pio vodu. Jedan dan sam tako samo pao dok sam trcao,onesvjestio se jer sam bio preopteretio organizam,a osim sto sam se onesvjestio pri padu sam zadobio i blazi potres mozga,polomio par rebara i sta sve ne. Jer traka je jos uvijek bila ukljucena i onda me samo onako onesvjestenog prevalila naprijed. Poanta price - Vise nije uvijek bolje, a ono sto je jos vaznije je ono sto sam i u prethodnom postu napisao - ISHRANA,ISHRANA i SAMO ISHRANA. Misici se grade u kuhinji, a ne na treningu. Svi koji misle da mogu od graha i čipsa bujati opasno se varaju,i bolje im je neka mjenjaju stvari ( ovdje ne aludiram ni na koga,samo govorim ono s cime sam se imao priliku susretati tokom ovih godina ).

Tako da,Adise moj. Ako hoces i masu,dakle kvalitetnu misicnu masu a pritom da zadrzis kondiciju i eksplozivnost na treninzima i utakmicama,morat ces se dobro pozabaviti ishranom. Ja ti ne bih preporucio bilo kakve dijete,jer to bi onda znacilo da bi morao drasticno smanjiti unos ugljikohidrata,a s obzirom na sport kojime se bavis,to ne bi bilo pozeljno i sigurno bi se odrazilo na tvojoj,kako rekoh,kondiciji i ekplozivnosti. A ako recimo na kraju sezone,ili na ljeto,kada ne treniras ( ja inace ne poznajem previse nogomet i kada i koliko trenirate ) onda se mozes posvetiti skidanju nepozeljnih kilograma. Ali ne tako sto ces smanjiti unos hranjivih materija ( a u prvom dijelu posta sam napisao zasto ti to ne bi bilo dobro ako zelis da sacuvas glavu i rebra ) jer tako ces usporiti metabolizam i konstantno ces drzati isti broj kilograma jer tijelo ce se,figurativno govoreci "usporiti", i tako ce se cijeli proces otegnuti i neces nista valjano napravit. Cilj uspjesnog skidanja kilograma ti je u sto cescem unosu hrane,dakle 5-6 manjih obroka tijekom dana,dakle meso pripremljeno ili na tefalu ili kuhano,dakle ulje zaboravi i umake kojekakve. Onda kontroliran unos ugljikohidrata,ili njihova rotacija,tipa jedan dan unosis 50 gr , drugi dan 100,treci 200 i tako konstantno rotiras ne bi li zbunio metabolizam i prilikom drasticno smanjenog unosa losih masnoca i kalorija,natjerao da za "gorivo" trosi masne naslage umjesto misica. Dakle nije to nista komplicirano,samo se treba znati posloziti i pripremiti mentalno za taj put.

Zivio,slobodno pitaj ako te jos sta zanima.
adis.p

#2582 Re: Teretana

Post by adis.p »

A samo me zanimalo da skinem ovaj visak i da se ovo fino pocne definisat.. al mislio sam da smanjim sa jelom, al nakon sto sam ovo procitao, necu :-D Znaci sve sto ima veze da uljem cu jest minimalno, ustvari probat da nikako ne jedem, onda cokolade cu isto svest na minimum, tako da valjda bude bolje.. ii hvala ti puno za dogovor ;-) ;-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2583 Re: Teretana

Post by Velkoski »

Secer skroz izbaci.. Proguglaj malo "hiit".
roll_over

#2584 Re: Teretana

Post by roll_over »

adis.p wrote:A samo me zanimalo da skinem ovaj visak i da se ovo fino pocne definisat.. al mislio sam da smanjim sa jelom, al nakon sto sam ovo procitao, necu :-D Znaci sve sto ima veze da uljem cu jest minimalno, ustvari probat da nikako ne jedem, onda cokolade cu isto svest na minimum, tako da valjda bude bolje.. ii hvala ti puno za dogovor ;-) ;-)
Tako je. A ako i imas neki manji visak,ne treba to da ti bude problem i cini te nesigurnim. Ali opet kazem,sve zavisi koji su ti ciljevi. Ali ako bas nisi debeo i trom,nemoj nikakve dijete da pokusavas, nego ti unosi dovoljno bjelancevina iz mesa i mlijecnih proizvoda i sve ce biti super. Isto tako i dosta povrca,pozeljno mrku i brokulu,jer povrce je bogato vlaknima i neophodno je za isprava rad nasih crijeva i na kraju krajeva otklanjaju sve probavne smetnje,zacepljenja itd.

Ali kao sto si i sam rekao,te cokolade i cipsevi su najgore nesto sto postoji. Ja kada sam recimo krenuo na pravilnu dijetu nakon nekog vremena provedenog u teretani,ludio sam,stalno bio zivcan i ljut na svijet. Jer sam citav zivot sve i svasta jeo,i bez obzira sto su mi govorili da se toga ostavim za stalno,ja sam i na masi pored nekih 600 gr piletine dnevno tukao i sve sto se usput nađe u kuhinji. A onda kada je dosao period dijete, to mi je definitivno bio jedan od tezih perioda zivota... Ali izdrzao sam,i sam sebe iznenadio svojom mentalnom spremnošću. Sve je to u glavi, i mada jedes meso koje je jestivo kao karton i bez zrna bilo kakvog zacina, uzivas,gutas,ali kada se pogledas u ogledalo znas da nista nije uzalud.

Organiziraj se. Ne moras ti jesti kao netko tko ima ambicije da bude profi u ovom sportu,dakle netko tko planira da izalzi na takmičenja ili slično. Ali jednostavno jedi cesto i obilno. ujutro 4-5 jaja kuhanih sa zdjelom corn flakesa,obicnih onih,imas ih po Konzumima i kojekakvim marketima. Ne musli,jer musli su krcati secerima. Dakle odmah u prvom obroku dana unosis bjelancevine i UH,kasnije moze meso,nije bitna kolicina,onda obavezno uz to sve neko povrce,pa mozes cak i za jedan obrok jesti sam sir,posni,nemasni sir koji je bogat bjelancevinama i oblican izvor istih. Evo recimo ovaj :
http://www.meggle.ba/proizvodi/sir-i-na ... light.html

Tu imas pola kilograma odlicnog sira,koji,ruku na srce nije nesto ukusan,ali malo ga posolis,dodas neko sitno sjeckano povrce unutra,ili par komada meso,cisto da cijla stvar bude ukusnija,i ,voila,super obrok. Uz to moze i neki peceni krompir, blago zacinjen,i evo,vec mi voda na usta ide :)

Tako da,nije to toliko ni skupo. A korisno,i zdravo. Stotine kombinacija ima.
adis.p

#2585 Re: Teretana

Post by adis.p »

A samo da pitam imal nesto sto moze zamijenit taj ?ebeni secer, jer cesto pravim sebi kafu i secerim, onda pravim limunadu i opet secerim, svaki dan pijem 1-2 caja i opet secerim.. nekako mi previse :roll: znaci oko 350-400kcal dnevno bezveze sto nije malo..
sabanss

#2586 Re: Teretana

Post by sabanss »

adis.p wrote:A samo da pitam imal nesto sto moze zamijenit taj ?ebeni secer, jer cesto pravim sebi kafu i secerim, onda pravim limunadu i opet secerim, svaki dan pijem 1-2 caja i opet secerim.. nekako mi previse :roll: znaci oko 350-400kcal dnevno bezveze sto nije malo..
Slabo sta... Imas sladila na bazi aspartama ali mislim da ti je to jos stetnije nego kristalni secer.
bez_ideje

#2587 Re: Teretana

Post by bez_ideje »

Da li postoji vise vrsta onih fitness lopti,sto se vise ili manje "ugnjece" kad sjednem ili legnem na nju ?
Imam ja ovu svoju vec godinu dana,stalno je dopuhujem,ne znam jesam li joj ja dusu izvadila ili je jednostavno takva....ona se bas spoljosti pod pritiskom ,a ja bi da mi vise zadrzi oblik ,gledam po onim programima,haman im se ne spljoste one lopte nikako.....(nije ona mala...ona od 65 cm ja mislim ,al djaba )
Jel do kvaliteta i gdje da kupim te cvrsce ?
I gdje cu uzeti one tegove sa ljepljivom trakom za zglobove ( i koliko para otprilike ) ?

@adis p-sto ce ti zamjena uopste.....nije problem nikakav bez secera.....ja kafu,limunadu...ma bilo sta,ne bi sad popila sa secerom nema teorije......kad vidim nekog jos tako u caj (biljni pogotovo ) da trpa secera ,meni zlo dodje :mrgreen:
johnny_blazze

#2588 Re: Teretana

Post by johnny_blazze »

bez_ideje wrote:Da li postoji vise vrsta onih fitness lopti,sto se vise ili manje "ugnjece" kad sjednem ili legnem na nju ?
Imam ja ovu svoju vec godinu dana,stalno je dopuhujem,ne znam jesam li joj ja dusu izvadila ili je jednostavno takva....ona se bas spoljosti pod pritiskom ,a ja bi da mi vise zadrzi oblik ,gledam po onim programima,haman im se ne spljoste one lopte nikako.....(nije ona mala...ona od 65 cm ja mislim ,al djaba )
I gdje cu uzeti one tegove sa ljepljivom trakom za zglobove ( i koliko para otprilike ) ?

@adis p-sto ce ti zamjena uopste.....nije problem nikakav bez secera.....ja kafu,limunadu...ma bilo sta,ne bi sad popila sa secerom nema teorije......kad vidim nekog jos tako u caj (biljni pogotovo ) da trpa secera ,meni zlo dodje :mrgreen:
te lopte za pilates sam vidio u sport life-u, isto i tegice u sport life-u ja sam ih kupio oko 20KM aa za lopte neez fkt koliko su love :-D
bez_ideje

#2589 Re: Teretana

Post by bez_ideje »

Uu ,ako za 20 prodjem to je super
Hvala...sutra cu u izvidnicu :)
MedenoSrce

#2590 Re: Teretana

Post by MedenoSrce »

b_i vidjela sam u Bingu tih tegica besmisleno jeftino, doduse u Mostaru, al nista ne kosta ovdje da provjeris
adis.p

#2591 Re: Teretana

Post by adis.p »

bez_ideje wrote:Da li postoji vise vrsta onih fitness lopti,sto se vise ili manje "ugnjece" kad sjednem ili legnem na nju ?

Gdje cu limunadu bez secera, da mi oci ispadnu :shock: :shock: jos kakvu ja pravim sebi, moram duplu dozu secera stavljat :D aa da pijem gorku kafu, čejf 0 bodova.. tako da.. ;-) ;-)
bez_ideje

#2592 Re: Teretana

Post by bez_ideje »

Meni bas treba onaj ko traka oko zlobova teg,na cicak ....imam onih malih,i potres mozga od njih :roll: :roll:
@adis p-ne pravis ne ljucu od mene sigurno,tako da se nijedne :mrgreen: ,nego hrabrosti malo,2-3 puta...poslije ces se pitat sto si ikad secerio... ;-)
adis.p

#2593 Re: Teretana

Post by adis.p »

bez_ideje wrote:Meni bas treba onaj ko traka oko zlobova teg,na cicak ....imam onih malih,i potres mozga od njih :roll: :roll:
@adis p-ne pravis ne ljucu od mene sigurno,tako da se nijedne :mrgreen: ,nego hrabrosti malo,2-3 puta...poslije ces se pitat sto si ikad secerio... ;-)
I ta traka, zapravo teg za noge ima kod nas u Visokom u Bingu, 6-7 maraka.. valjda treba da bude i u Sarajevu u Sportlife-u u BBI, il na Skenderiji.. ne vidim razlog sto ne bi bilo. Samo on je dosta stetan, ako ga mislis koristit za trcanje, otic ce ti zglobovi na nozi.. jer i ja sam jedno vrijeme to cudo koristio kad imamo kondicioni trening ii jest da kad skines osjetis ogromno olaksanje.. al zato odose zglobovi.

A sto se tice limunade.. uredu, ti pravis ljucu.. nek ti bude :D :D
Loulou

#2594 Re: Teretana

Post by Loulou »

bez_ideje wrote:Meni bas treba onaj ko traka oko zlobova teg,na cicak ....imam onih malih,i potres mozga od njih :roll: :roll:
Ovako nešto?
Image
Bilo je u Intersportu, ne znam ima li još. Potraži u trgovinama gdje prodaju i one bučice od 1 kg, 2 kg, 3 kg... trebalo bi biti.
bez_ideje

#2595 Re: Teretana

Post by bez_ideje »

EH,to to sto je Loulou postavila....ne stigoh danas prohodat,zadrza se na ispitu praaavo ,a poslije mi zima bilo :oops: :mrgreen:
Necu trcati s ovim,vec onaj balance program na lopti :)
I jos jedno pitanjce.....ne znam da li je iko od vas uzimao beta blokatore ,kakva su iskustva s vjezbanjem i tim za*ebancijama,ne dobih bas puno informacija od dr.sto se tice toga,osim da se za sad klonim trake,trcanja ,ma onog tipicnog kardio treninga ....za ostalo navodno,nema problema,uglavnom,ima neka tabela,a ja ne mogu da je nadjem gdje je poredan tip vjezbi po potrosnji kisika ....ako je ko vidi,nek proslijedi link
scuba_blue

#2596 Re: Teretana

Post by scuba_blue »

Loulou wrote:
Ovako nešto?
Image
Bilo je u Intersportu, ne znam ima li još. Potraži u trgovinama gdje prodaju i one bučice od 1 kg, 2 kg, 3 kg... trebalo bi biti.

Na ovakve sam ja nedavno nabasao u Intersportu u Mercatoru na Socijalnom... oni inace imaju odlicnu ponudu opreme. Nisam siguran za cijenu ali bilo je neko opasno snizenje.. tipa 70% pa pogledaj. ;-)
adis.p

#2597 Re: Teretana

Post by adis.p »

Eh ovako, citao sam na netu kako poslije svakog treninga u organizam treba unijet dosta proteina jer se misic potrosi, i ako ne unesemo, dodje nam kao da smo bezveze trenirali, jer misic izgubljenu energiju nadoknadjuje iz drugih misica.. il tako nekako.. Eh sad, poceo sam praktikovat da poslije svakog treninga pijem mlijeko.. sinoc sam popio 0,3l obicnog mlijeka 1,8% m.m., danas meggle cokoladno od 0,5l sa 2,0% m.m.

Image

Na 100ml ima:
bjelancevine 3,3gr
uglj.hidr. 11,5gr (secer 6gr)
mlijecna m. 2 gr

Sad, valjda ima neko ko se razumije u ova cuda, ii da mi kaze jel ovo dovoljan obrok poslije treninga, jel bi mozda trebao izbacit ovo mlijeko, ubacit drugo.. il mozda skroz izbacit, ii ubacit nesto trece.. :-) :-)
MedenoSrce

#2598 Re: Teretana

Post by MedenoSrce »

Uzmi neki whey isolate, to ti je najbolja hrana za misice nakon treninga. Sve ostalo se teze probavlja.
adis.p

#2599 Re: Teretana

Post by adis.p »

Znam, i ova moja raja sto ide u teretanu mi je davala neke prahove, tablete i ne znam sta vise nije, al necu da navikavam oraganizam na ta cuda.. jer nisam u nekim godinama da sam sebi mogu priustit te stvari, a i glupo ce mi bit kad mi roditelji skontaju da trosim neke proteine, aminokiseline i sta znam vec.. Nit hocu jos da idem u teretanu, jer imam drugih obaveza, tako da nisam siguran da bih mogao izdvojit dovoljno vremena da se tome posvetim. Zapravo, necu da idem jedan mjesec i da se napusem, ii kad prestanem samo cu lagano ispuhivat xD Samo sklekovi, trbusni, cucnjevi, ona cuda za listove, trcanje, fudbal, bicikl i rolanje :D :D :D Znaci na raspolaganju imam sve sto necu morat krit od svojih, zapravo ono sto ulazi u normalnu ishranu ;)
Last edited by adis.p on 01/03/2012 19:59, edited 1 time in total.
Mr. Brightside

#2600 Re: Teretana

Post by Mr. Brightside »

MedenoSrce wrote:Uzmi neki whey isolate, to ti je najbolja hrana za misice nakon treninga. Sve ostalo se teze probavlja.
ili bananu :D
Post Reply