karanana wrote:imam jedno pitanje
prije sam isao u teretanu ali vecinom sam radio kardio vjezbe. u posljednje 3-4 godine, zbog raznoraznih razloga, ja i teretana smo na vi i ne samo teretana nego mnoge druge fizicke aktivnosti. sada razmisljam da se vratim i da izgubim koju kilu kroz kardio vjezbe kao sto su treadmil i stacionarno biciklo. moje pitanje je koji je najbolji nacin da se poslije duze neaktivnosti vratim i uvedem u vjezbe? koji ritam? ne bih zelio da pretjeram i da naskodim zdravlju mjesto da mu pomognem.
Sve zavisi od toga sta ti hoces. Koliko se razumijemo, ti neces da bildas vec hoces da si poboljsas forumu? Ili bi da bildas ali da krenes polako? Evo nesto sto nadjoh na netu, ovako eye-balling izgleda ok preporuka.
http://www.bodybuilding.com/fun/luis9.htm
A beginner is someone new to bodybuilding or any king of physical activities. Also someone returning from a long layoff.
A Beginner Workout
By: Luis Berrios
A beginner is someone new to bodybuilding or any king of physical activities. Also someone returning from a long layoff.
Here are a few points to remember or basic guides lines for this workout:
* You will workout the entire body
3 times a week in a full session.
* Complete this workout on nonconsecutive days (e.g. Monday, Wednesday, Friday)
* Warm up prior with
12 minutes of treadmill.
* Do one
light warm up set of 15 reps prior to the workout set on every exercise.
* Do not perform failure.
*
Rest after every set as long as it takes to recover from the previous set.
* After few weeks the rest should be 1 ½ minutes.
* Perform each one of the exercises in good form.
WORKOUT 1
Legs
Squats - 3x8-10
Leg Curl - 3x8-10
Calves
Seated Calf Raises - 3x8-10
Chest
Incline Bench Press - 3x8-10
Back
Deadlift - 3x8-10
Barbell Rows - 3x8-10
Shoulders
Military Press - 3x8-10
Dumbbell Shrugs - 3x8-10
Biceps
Barbell Curls - 3x8-10
Triceps
Lying Triceps Ext - 3x8-10
Abs Crunches - 3x15-20
Mislim da je ovo solidna rutina za pocetnika, imas vjezbu iz svake misicne grupe, mada vecina ljudi ne trenira ovako, vec se radi prsa ili noge ili ledja ili ruke odredjeni dan. Ali mislim da moze proci ovo da bi dosao u generalno dobru formu. Jedino sto bih izbacio su deadlift i squats, to su opasnije vjezbe, i nisu za one koji i prije nego sto krenu trenirati brinu o zdravlju, narucito ako nemas pojas i ako naletis na nekog krkana u teretani koji ce te kuraziti da dizes ono sto nebi trebao (a uvijek se nadje neko ko misli da sve sto ti treba je motivacija, nekad, to i nije bas najbolje). Moj ti je savjet samo - mrtva tezina dakle teg, a ne masina. Mada masine cine mnoge vjezbe sigurnijim i jednostavnijim. Ali radi sa tegovima sto vise mozes, a sa masinama sto manje. Na pocetku, to ti i nije toliko bitno, tj. mozda je masina i bolja jer je sigurnija, ali - mislim da ces kasnije vidjeti mnogo bolje rezultate ako radis s tegovima. S tegom se mozes povrijediti, i treba ti spotter, ako ces bas da se forsiras, a kad pocnes posto ti ni ne znas gdje stojis i s kojom tezinom trebas da radis, trebao bi ti neko barem iz pocetka da drzi oko na tebi ako nista drugo. Ovo je ako mislis krenuti da bildas, a nije biladanje jedini nacin da dodjes u formu, ako se bojis povrede najbolje je plivanje, a, ako ne to, onda brzi hod sa periodima npr. u kojima trcis, ali sprinterski a ne ono jedva noga uz nogu, pa onda brzi hod, pa opet 100-200 metara sprint, na taj nacin sva misicna vlakna razradujes jer ima ih vise vrsta one brze kontrakcije i one spore, one koji su snaga i oni koji su brzina i slicno, gledaj da hodas 40+ minuta, jer jetra ima dovoljno glycogen-a za prvih 20 minuta aktivnosti tj. sta god da radis 20 minuta - neces skinuti ni grama tezine, tek nakon 20 minuta, depeltira se energija koju imas proizvedenu i tijelo u potraznji za energijom pocinje da sagorjeva masnoce i onda normalno, sklekovi, trbusnjaci, ledjnjaci (ako mozes na spravi da ih radis a ne na podu - manje su sanse da povrijedis kicmu), ako mozes pull-ups, ili straight leg raise, i kljucno, rastezanje, neko mi je govorio, da zna prepoznati profesionalca po rastezanju, koliko se ja razumijem, rastezanje po pravilu se radi ili nakon zagrijavanja blagog ili kad zavrsis sa svim, i onda se rastegnes dok se polako hladis.
A sad malo matematike.
Kod kardija, optimalno bi trebao da si izmedju 60-85% svog "maximal heart rate". To je broj. 220 minus tvoje godine. Npr. moj bi bio 192. X.6 = 115. X.85 = 163. I da bi "kardio" bio kardio, trebao bi biti u ovim granicama - tokom vjezbe. Kad pocnes optimalno bi bilo da si oko 60% maskimalnog opterecenja, pa onda polako. Znam da je ovo teorija i nezgodna na praksu. Najbolje je kad si npr. u sred tog nekog karido treninga, zastati i prstom naci bilo na vratu, te uz sat - 15 sekundi mjeriti koliko puta ces bilo osjetiti na prstima. To onda pomonozis sa 4. Npr. u 15 sekundi 30 puta sam osjetio pulse, x 4 - to je 120. Znaci - srce opteretio sam srce dovoljno da ga "treniram". A nisam previse opterecen (npr. 170 bi bilo previse). Imaju satovi koji ovo mjere, i skupi su i nema neke potrebe, ovo ti je 30 sekundi svaki put kad radis kardio samo da - vidis gdje odprilike stojis. S vremenom, ovaj broj ako radis vjezbu istog inenziteta, trebao bi da ide na dole. Znaci ako dolazi u bolju formu - umjesto 120, trebao bi imati 110 odkucaja srca. Ali to je tesko znati jer treba sve replicirati vjerodostojno i najmanja stvar, npr. da si jeo nesto prije moze to da promjeni. Ali eto to je ono sto je kardio.
Evo ti i ovaj vodic za pocetnike u BB ali je na engleskom, ima dobrih ali i manje dobrih stvari pa ti vidi sta ti se svidja, pa po implementiraj, imas i recepte na kraju za bolju ishranu.
http://rapidshare.com/files/165050600/B ... e.pdf.html