Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#776 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

drndalo wrote: U principu ne bi se zezao sa SUV-ovima, nesto tipa Landcruisera mu vise igra... dakle sa 3 vrata, motor po mogucnosti 2.0 dizel...
ovo dvoje ne ide u istu recenicu.
Patrol od 2,8 pa dalje a najcesce 3,0
Pajero od 2,5 pa dalje najcesce 3,2
G kratki od 2,4 (1984 :-) ) do 4,0 (kratki 2,7 ima ali to je brat bratu par desetina hiljada eur-a)
LC samo ima 3,0
Ostalo tipa defendera 2,5 tdi kratkog ces kod nas urijetko naci.
Moja preporuka freelander em je 2,0, nije nesto plaho skup do nekih 20 cak i 2006 se moze naci, a udovoljiti ce vecinu postavljenih kriterija.
e sad to sto je su(H)v jbg u zadanim kriterijima neizbjezno
hali gali halid

#777 Re: Terenci i mehanika

Post by hali gali halid »

Kakav je Nissan Terrano II?
Bakir1

#778 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

hali gali halid wrote:Kakav je Nissan Terrano II?
ja koliko znam modeli do 96 su imali nekih problema sa glavama motora,poslije jos pogotovo redizajn sa 3,0 d su odlican izbor
BISCANIN2

#779 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Nemam srece i dzaba, danas me covjek zove sto sam mu onaj dan probao ćiru ,pita me sta sam radio kaze otiso mu dihtung glave motora ,kaze mu majstor da sam ja pretjero .
Na pravcu od od neki 3km par puta zakucavo sam mu gas do daske i onda otisao na livade i uspentro ga redukovanog na dva brda ali pod stvarno velikim usponom,u povrtaku ,sva livada i pentranje nisu imali vise od 4 km pred sami kraj livade vidio sam da je kazaljka blizu crvenog pa sam ga ugasio .Izbacio je samo visak vode i poslije toga mu se temperatura vratila u normalu.
Rekao sam vlasniku koji je ocev poznanik da cu snositit troskove popravka ,koliko bi ovaj popravak odprilike kostao i jesamli mu ja stvarno mogao da spalim sa ona dva pentranja dihtung glave?
kreso_atac

#780 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

koji motor?
BISCANIN2

#781 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

kreso_atac wrote:koji motor?[/quote
kreso_atac wrote:koji motor?
4.0 automatic,reduktor ko kod mene
iceman ze

#782 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

ima moj drug prodaje WJ, 2004, 4.0l uvoz iz USA; zajedno smo dovukli oba terenca prosle godine; medjutim on bi svoj prodao, kupio je stan, pa mu treba novac. Imaju slike na netu,ako je neko zainteresovan neka mi se javi na pm.... :-D
kreso_atac

#783 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

BISCANIN2 wrote:
kreso_atac wrote:koji motor?[/quote
kreso_atac wrote:koji motor?
4.0 automatic,reduktor ko kod mene
ako nije imao dovoljno ulja u motoru (ili bilo staro) ili nije imao vode, moguće, inače nema šanse, prije će mu mjenjač stradati i polomiti kardane nego da motor strada od "gaženja".
Igor_ReefrooM

#784 Re: Terenci i mehanika

Post by Igor_ReefrooM »

Pozdrav svima! U potrazi sam da kupim nekog WJ i u trazenju informacija naletim na ovaj thread i mogu da kazem samo svaka vam cast!! Jer sam ovde izvukao vise informacija u jednom thredu nego na celom googlu! :thumbup: :thumbup:

E sad jedno pitanje na kom sajtu preko broja sasije mogu da proverim podatke o vozilu? Nasao sam jednog lareda 4.0 2000g sa qt2 reduktorom pa bi da vidim sta i kako

Hvala puno!
kreso_atac

#785 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ostavi VIN mogu ti ja provjeriti, inače te informacije su dostupne (ili treba da budu dostupne, iako barem u hrvatskoj kod dealera nisu) vlasnicima kod ovlaštenih servisera.

Btw, bolje da nađeš quadra drive II reduktor, nego quadra trac, ide sa 4.7 motorom i LSDovima. Ako ti ne treba za neke ekstremne stvari (u smislu offroada), bolje će ti doći 4.7, dosta bolje ide na cesti, ima ljepši zvuk, a troši jednako kao 4.0, i ima veći kapacitet za tegliti. Ali opet ako ga misliš voziti i gaziti intenzivno, ipak ćeš se sa 4.0 bolje provesti.
Igor_ReefrooM

#786 Re: Terenci i mehanika

Post by Igor_ReefrooM »

Pa znam da je bolji QD ali ne mogu da biram uleteo ovaj u nekoj zameni. Inace uglavnom ce biti gradska voznja i turist off road, nista extremno. Nadam se da ce zavrsavati posao, da li ce? :roll: U ponedeljak ga vozim kod majstora na pregled, na sta da obratim paznju?

Broj sasije mu je: ...
Last edited by Igor_ReefrooM on 29/06/2011 19:58, edited 1 time in total.
Igor_ReefrooM

#787 Re: Terenci i mehanika

Post by Igor_ReefrooM »

kreso_atac wrote: Btw, bolje da nađeš quadra drive II reduktor, nego quadra trac, ide sa 4.7 motorom i LSDovima. Ako ti ne treba za neke ekstremne stvari (u smislu offroada)
Jel se QD2 ugradjivao uopste u wj ili je poceo tek u sledecoj seriji? Koliko sam ja upucen (a nisam mnogo) u wj je isao QD prva serija.
kreso_atac

#788 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Zadnja serija (kraj 2004) je imala QD2, ostale QD ali princip je isti. I QD bi odrađivao posao korektno. Doduše, i QT i QTII su dosta dobri reduktori, principijelno nema velike razlike u odnosu na quadra drive, i odradit će ti taj posao više nego dobro siguran sam, a što se provjeravanja tiče, nemaš puno toga u servisu, više u test vožnji: mjenjač, sve moguće varijacije, opterećenja, nagle startove, startove pod gasom uzbrdo, vožnju u trećoj pa nagli gas da kickdown radi, malo ga goni da provjeriš temperaturu motora kako radi, provjeri nivo ulja, vode u motoru, nivo ulja u mjenjaču prije bilo čega, provjeri pogone da li svi rade, i da li se svi mogu uključiti, provjeri ABS, na dizalici mu provjeri stanje ispod: nosače mjenjača i balans kardana, ZADNJE amortizere, i da li je filter ulja vlažan.
Igor_ReefrooM

#789 Re: Terenci i mehanika

Post by Igor_ReefrooM »

U ponedeljak ga teram kod Koceljevca, najbolje je da on to testira i da mi kaze sta i kako.. A ako ga uzmem pricacemo o daljim (manjim )modifikacijama :D
kreso_atac

#790 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ako si iz beograda, bolje da odeš kod Miše, jeftinije ćeš proći, a ništa slabija usluga, a i bliže ti je. Ako hoćeš dat ću ti broj telefona na PP.
veliki ciro

#791 Re: Terenci i mehanika

Post by veliki ciro »

opet problemi sa automatikom u toyoti LC od hanume. pa preporučiše mi nekog majstora za automatike u Tinji kod Tuzle, valjda ga zovu "šeki". je li neko imao slučajno iskustva sa njim, kakav je majstor? vidim ovdje na forumu nekome je radio automatik na BMWu.
dr. sci

#792 Re: Terenci i mehanika

Post by dr. sci »

meni prije dvije godine radio mjenjač na starijem grandu, zj. i da ne crnim ovdje sad, samo ću reći da nije ništa dobrog napravio, na kraju sam uzeo stranca i zamijenio kompletan mjenjač.
Igor_ReefrooM

#793 Re: Terenci i mehanika

Post by Igor_ReefrooM »

kreso_atac wrote:Ako si iz beograda, bolje da odeš kod Miše, jeftinije ćeš proći, a ništa slabija usluga, a i bliže ti je. Ako hoćeš dat ću ti broj telefona na PP.
Ja sam iz Begrada ali auto je u Cacku tako da nam je Valjevo na pola puta! Idem samo na testiranje u Valjevo. Ali Misin broj svakako moze na PP za ubuduce !

Hvala puno!

Jel Problem sto Jeep ima obican gas (nije sekvent)?
kreso_atac

#794 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Iskreno nikad se nisam susreo sa običnom instalacijom na autu sa elektornskim ubrzigavanjem, pa malo sam sumnjičav što se toga tiče.
BISCANIN2

#795 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Igor_ReefrooM wrote:
kreso_atac wrote:Ako si iz beograda, bolje da odeš kod Miše, jeftinije ćeš proći, a ništa slabija usluga, a i bliže ti je. Ako hoćeš dat ću ti broj telefona na PP.
Ja sam iz Begrada ali auto je u Cacku tako da nam je Valjevo na pola puta! Idem samo na testiranje u Valjevo. Ali Misin broj svakako moze na PP za ubuduce !

Hvala puno!

Jel Problem sto Jeep ima obican gas (nije sekvent)?

Iz licnog iskustva to nije problem nego katastrofa ,to ti jedan od razloga ako si ga dobio jeftinije ,SAVJET mici to sto prije .
Igor_ReefrooM

#796 Re: Terenci i mehanika

Post by Igor_ReefrooM »

I ja sam mislio da mu ugradim sekvent za neko vreme ako ga uzmem ali citajuci tvoja iskustva mislim da ce to biti sto pre!
Nego me interesuje da li je nesto skodilo sto je do sad imao obican uredjaj? Jer je uredjaj u autu vec 4-5god
kreso_atac

#797 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

zavisi kako je bio naštelovan - ako tako da što manje troši i da ima manje snage, onda mu definitivno jest štetilo motoru. Ako je 4.0 možda se to neće još primijetiti zbog njegove čvrste glave i bloka od tvrdog čelika, ali sigurno da šteti to. opet ponavljam, ne znam kojom logikom je ugrađen taj sistem u auto sa plastičnom usisnom granom i elektronskim ubrizgavanjem - van svake pameti.
Igor_ReefrooM

#798 Re: Terenci i mehanika

Post by Igor_ReefrooM »

Slazem se da je to veliko sranj... (ja na mom autu imam sekvent i plasticna je grana) ali koliko sam ja video usisna grana na ovom Jeep-u je metalna, mozda sam lose video, ne znam ni sam videcu u ponedeljak! Ako je stavljen obican gas na plasticnu granu to je stvarno van pameti! :shock: :shock:

Da li uopste postoji verzija wj-a sa metalnom granom?

Kreso jel mozes da mi proveris (istorijat) po onom broju sasije sto sam ti dao?
kreso_atac

#799 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ima ih i ovakvih i onakvih, ali i metalne opcije su dovoljno plastične za slučaj detonacija. mogu ti provjeriti, ali tek u ponedjeljak
Igor_ReefrooM

#800 Re: Terenci i mehanika

Post by Igor_ReefrooM »

Nista onda cekam ponedeljak, hvala ti puno! :thumbup:
Post Reply