Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kreso_atac

#401 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ćiro i jeste tu da se pila, je li tako ili ne? :-D Jesi ti probao da vidiš šta je 5.2 u grandu? :-D
BISCANIN2

#402 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

kreso_atac wrote:Ćiro i jeste tu da se pila, je li tako ili ne? :-D Jesi ti probao da vidiš šta je 5.2 u grandu? :-D
Ne jos grand je bio na drugoj lokaciji ,kaze da lomi kicmu 8)
vrhovny

#403 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Moj ciro je kod elektricara!rikta mi grijanja na sjedalima!hocu da budem fancy:))))
A dacu mu da proba sta je V8 cim ga vratim od elctricmana!!!Kreso poslao sam pp
Kako nece znaciti!!Znaci original!
Last edited by vrhovny on 21/03/2011 21:53, edited 1 time in total.
vrhovny

#404 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

juancarlos wrote:
vrhovny wrote:Kako? Šta?
Ja bih to odmah sutra uplatio!!!
prijatelju , ebay stranica na kojoj to kupiš , a paypal stranica preko koje to platiš, registruj se na paypal-u potrebna ti je Visa katica i sam kupuju donjet če ti poštar na vrata ....
Ma sve ok ali neznam ni kako izgleda taj dio a Krešo mi je ponudio pomoc a uvjerio sam se da je poznavalac materije s toga zahvaljujem se jos jednom!
BISCANIN2

#405 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

vrhovny wrote:Moj ciro je kod elektricara!rikta mi grijanja na sjedalima!hocu da budem fancy:))))
A dacu mu da proba sta je V8 cim ga vratim od elctricmana!!!Kreso poslao sam pp
Kako nece znaciti!!Znaci original!
Moguli i ja zamjeniti siceve pa da dobijem grijanje na njima i ja bih bio fancy ... he he he .
BISCANIN2

#406 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Sta nam je sa coberom nigdje ga na mapi ,jeli sta rijesio sa pogonima ?
Cober

#407 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Pozdrav, pritisle obaveze neke druge vrste, tako da me sada slijedi precizna provjera i dijagnostika svega navedenog jedno po jedno da bih onda mogao nešto više napisati.. Uglavnom bez vaše pomoći i Krešinih preciznih uputa ne bih uspio pa se u startu ne bih ni upuštao u ovo, ovako sam siguran da je ovo bio pravi potez.. A javim se za koji dan sa nekim preciznijim informacijama. Ovo mi sve liči na to da je Krešo dobio nekoliko novih prijatelja i da će biti vrlo popularan kada dođe ne Off-road.. :thumbup:
iceman ze

#408 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

ako ja mogu uletiti kao padobranac.....da postoji Nobelova nagrada za Jeepove, kreso bi garant pobjedio u prvom krugu.... :D ; a sad nastavite, stvarno je privilegija i cast je citati Vase postove.. 8-)
Cober

#409 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:Drago mi je da ima razlike u obrtajima, što će reći da reduktor generalno radi, i da je nešto jednostavnije. Najvjerovatnije, mogu reći možda da sam vrlo siguran da je do lanca (naravno ukoliko je tako kao si rekao, da rade samo zadnji u 4lo). Ili je otpušten, ili ga treba mijenjati. Digni auto kompletno u zrak na dizalicu, upali ga i pusti u D bez gasa da radi, da testiramo spojku. Svi kotači bi se morali okretati.

Pošto smo vidjeli da 4LO ubacuje drugi zupčanik reduktora, znači da viljuške nisu savijene, nit polomljene. Dalje moguće je da je problem u lancu ili sistemu spojki. Ako se zadnji samo vrte, moguće da ga treba dotegnuti. Istrošen lanac uzrokuje kašnjenje u uključivanju pogona na sve 4, ali isto to i spojke mogu raditi. Ispusti ulje, i kroz otvor pogledaj da li je lanac dole spušten, možda je skroz pao, ili puknuo, ili totalno istrošen, pa samo spojke rade u LO, a mehaničke veze nema. Da podcrtam: u all time ako se samo zadnji vrte, a u 4 low svih 4, lanac je u pitanju 100%. Mogao bih se kladiti da je on barem otpušten, pa prednji kotači samo ponekad uhvate na kratko, i ako rade, to nije taj obrtni moment koji bi morao biti.

Ali prije toga na terenu opet provjeri na obje strane je li sigurno da se kotači na samo jednoj osovini okreću.
Prije nego ponovo isprobam na terenu obje strane kao i to na dizalici, da pojasnim još jednom ono što sam ranije pisao da mi nije bilo jasno (iako tada nisam provjerio drugu stranu), a tu mislim da je prvi dan i na travi i na snijegu vrtio samo prednji točak. Taj dan je moguće da nisam dobro ubacio reduktor zbog N. Sutra ujutro ponovo na travi vrtio samo zadnji, i tu je reduktor sigurno bio ispravno ubačen. Oba puta je okretanje bilo konstantno (recimo dugotrajno) mislim ne na trenutak.
kreso_atac

#410 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Da, prvi put si bio vjerovatno u All time. Drugi put trebao si provjeriti na drugoj strani, jer možda su dijagonalno radili jedan prednji jedan zadnji, mada sumnjam jer morao bi tu onda ići bez problema.
Cober

#411 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Evo sad bio na dizalici. U pogonu 4all time i u brzini D bez gasa sva četiri su se okretala, s tim da su se prednji vidljivo okretali nešto brže. U pogonu 4 Lo okretali su se dijagonalno, prednji lijevi i zadnji desni. Nakon toga otišao opet na onaj nagib sa travom, ovaj put je nije bilo kiše pa je trava i zemlja suha, i peopeo se bez problema u 4 Lo kada sam stao, a išao je dobro i dok nisam stao u 4 All time. Vidio sam svoje tragove od prošli put, čini mi se da se tada u 4Lo ukopavao dijagonalano a ne da su se okretali samo zadnji kao što sam ja mislio.

Onda sam krenuo još strmije, i išlo je fino i lagano dok nisam stao, tada je opet počeo ukopavati, a i izgledalo mi je već malo rizično da se ne prevrnem na lijevo jer je osim strmine uz koju sam se penjao sada blizu lijevih vrata bio i nagib koji je nakon metar prelazio u preveliku strminu.. vratio se jedva u rikverc da ne odem lijevo gdje ne treba, nezgodna ona tamna stakla, ništa ne vidiš noću..

Staviću slike sa dizalice i sa trave, slikao sam razne brojeve sa kardana i osovina, auto izgleda veoma dobro odozdo, utegnuto i našpanovano, nema one hrđe kako je izgledalo na onim slikama, na onoj slici od kuke u mraku a pod blicom čak i onaj asfalt ispod izgleda smeđe boje..
herbert mekfjuger

#412 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

pa onda je sve uredu :D
Cober

#413 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Slike hrđe i kuke po danu i bez blica:

Image

Image
Cober

#414 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Na dizalici:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

-----------------------------------------------------

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

-----------------------------------------------------------------------------------

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
kreso_atac

#415 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ako sam razumio, na klizavom te vuče u stranu umjesto da ide pravo? To znači da su ti gume loše jer nemaju nikakvo bočno držanje. Ali ne znam jesu li toliko loše da po mokroj travi ne mogu ići? Ako možeš slikaj nam gume onako iz bližeg ugla nekog da vidim kako izgledaju, je li možda protekt? Kako si radio sa gasom, morao bi krenuti sa laganim gasom. Pokušaj držati jednu nogu na kočnici, a drugom davati gas i istovremeno pustiti kočnicu tek toliko da može krenuti, znači daš gas, ali kočnicu ne pusitš do kraja, nego samo toliko da se vozilo počne lagano kretati. Pokušaj to kada budeš mogao pa javi je li šta bolje. naravno na klizavom to probaj, suho nije nikakav napor poseban. Znači, lijeva noga na kočnici do kraja, dok je tako zakočen desnom daš malo gasa, a onda po milimetar puštaj kočnicu dok se ne pokrene auto skroz sporo. Tako bi morao čupati jer će raditi minimalno tri kotača ukupno (ako su diferencijali totalno ispravni), ako uradiš ovako kako sam ti rekao.

BTW ako su svi kotači u zraku, svi se moraju vrtjeti, nebitno u kojem je pogonu. Malo kasnije ću detaljnije raspisati.
LeKo

#416 Re: Terenci i mehanika

Post by LeKo »

Svaka čast svim aktivnim učesnicima ove teme, čovjek poželi opet jednog terenca :).

Bišćanin i Cober neka su vam sa srećom nova auta.

P.S. @Cober, jeli se meni čini ili ti negdje oko rezervoara gorivo pušta?
Cober

#417 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

LeKo hvala, a što se tiče goriva:
Cober wrote:Kada sam sipao pun rezervoar goriva, znači do vrha, počelo je da kapi gorivo iz rezervoara dosta intenzivno. Prodavac kojeg sam nazvao kaže da je to vjerovatno prelijev jer je napunjen do vrha. Moguće, ne znam. Pošto nisam mogao da ubacim crijevo da iscrpim desetak litara zbog mrežice u rezervoaru, morao sam onda da se odmah večeras vozikam po gradu, prebacio sam na benzin da ga nešto potrošim...
Imaš i Krešin odgovor poslije..
LeKo

#418 Re: Terenci i mehanika

Post by LeKo »

Cober wrote:LeKo hvala, a što se tiče goriva:
Cober wrote:Kada sam sipao pun rezervoar goriva, znači do vrha, počelo je da kapi gorivo iz rezervoara dosta intenzivno. Prodavac kojeg sam nazvao kaže da je to vjerovatno prelijev jer je napunjen do vrha. Moguće, ne znam. Pošto nisam mogao da ubacim crijevo da iscrpim desetak litara zbog mrežice u rezervoaru, morao sam onda da se odmah večeras vozikam po gradu, prebacio sam na benzin da ga nešto potrošim...
Imaš i Krešin odgovor poslije..
Nisam upratio prije pa reko da prijavim na vrijeme :), a za Krešu bi, ako se svi slažete dodjelio prefiks Dr. na postojeći nick.
Cober

#419 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:Ako možeš slikaj nam gume onako iz bližeg ugla nekog da vidim kako izgledaju, je li možda protekt?
Image

Image[/url

[url=http://img683.imageshack.us/i/dsc06360hj.jpg/]Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
kreso_atac

#420 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Pa sad, gume nisu nešto pretjerano dobre, prilično istrošene, a kod ovih guma za terence inače, kada se skine gornji mekši sloj, onda slabo hvataju dalje, i to je razlog kod tebe što te baca lijevo desno, ali ovako gledajući ne izgledaju mi toliko loše da budu razlog da ne možeš tu ići normalno. Mada može svašta biti, malo me buni to što u 4 lo ne vrti sva 4 kotača. Je li uvijek na istoj dijagonali vrti kotače, koliko god puta ubaciš u 4 lo, pa vratiš u 4 full, ili uvijek druga dva dijagonalna? Da kažem da je do diferencijala, opet ne mogu reći da su definitivno oni jer u 4 full se vrte svi kako kažeš? To što se prvi brže okreću, vjerovatno jeste do ulja, to nije ništa strašno, čim središ ovaj glavni problem izbaci ulje i zamijeni, nije to skupo. Pokušaj onaj trik sa kočnicom kako sam ti napisao, ako si ga dobro razumio, ako nisi reci gdje sam te zbunio da pokušam jasnije to pisati. Znači pokušaj to, da vidimo je li i kako rade diferencijali. Treba malo bolji osjećaj da bi se to izvelo, ali više puta pokušaj mislim da ćeš moći.
Cober

#421 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Potpuno je jasno, a sutra ću pokušati naći vremena i za provjeru drugih stvari.. Dr.Krešo, danas sam na dizalici definitivno potvrdio da nema lsd slip ni naprijed ni nazad, na obje osovine točkovi na drugoj strani se okreću u suprotnom smjeru kada jednu gumu zavrtim..
kreso_atac

#422 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Pokušaj i kući u garaži dignuti jedan prednji kotač običnom dizalicom i kada je zaključan centralni diff (u LO) ne bi ga trebao moći rukom okrenuti ako 4LO ispravno radi što se rasporeda momenta tiče. I što se tiče ulja, čim mogneš zamijeni u diffovima: naprijed ide sintetičko 75W-140, a nazad isto ako ga planiraš koristiti za veća opterećenja, a ako planiraš onako normalnu upotrebu može 80w-90 mjenjačko ulje. Po onoj specifikaciji nemaš LSD, ali za svaki slučaj provjeri nazad ima li LSD (možda je nekad neko ugradio), okrećeš jedan kotač, i vidiš šta se s drugim dešava. U reduktor (tvoj, 247) ide mopar transfer case lubricant. U reduktoru se mijenja svakih 24 000 milja ili 2 godine, a u diffovima 30 000 milja. Naravno ako ne voziš pod većim opterećenjima, ne tegliš, ne gaziš ga svakodnevno itd. Provjeri još to o diffovima u vožnji, i to digni ga na dizalicu i provjeri jedan taj kotač u LO, da budemo sigurni da je mehanika reduktora uredu. Onda ćemo ići eliminacijom jedno po jedno gdje je problem.

EDIT: otkud je nazad još tragova curenja benzina, čudno da se nije osušilo? Možda još curi? Je li to karter mjenjača vlažan? Je li ulje ili voda koja odozdo dolazi? I čini mi se da gumice zadnje lijeve ruke nisu dobre.
Cober

#423 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:Pokušaj i kući u garaži dignuti jedan prednji kotač običnom dizalicom i kada je zaključan centralni diff (u LO) ne bi ga trebao moći rukom okrenuti ako 4LO ispravno radi što se rasporeda momenta tiče. I što se tiče ulja, čim mogneš zamijeni u diffovima: naprijed ide sintetičko 75W-140, a nazad isto ako ga planiraš koristiti za veća opterećenja, a ako planiraš onako normalnu upotrebu može 80w-90 mjenjačko ulje. Po onoj specifikaciji nemaš LSD, ali za svaki slučaj provjeri nazad ima li LSD (možda je nekad neko ugradio), okrećeš jedan kotač, i vidiš šta se s drugim dešava. U reduktor (tvoj, 247) ide mopar transfer case lubricant. U reduktoru se mijenja svakih 24 000 milja ili 2 godine, a u diffovima 30 000 milja. Naravno ako ne voziš pod većim opterećenjima, ne tegliš, ne gaziš ga svakodnevno itd. Provjeri još to o diffovima u vožnji, i to digni ga na dizalicu i provjeri jedan taj kotač u LO, da budemo sigurni da je mehanika reduktora uredu. Onda ćemo ići eliminacijom jedno po jedno gdje je problem.

EDIT: otkud je nazad još tragova curenja benzina, čudno da se nije osušilo? Možda još curi? Je li to karter mjenjača vlažan? Je li ulje ili voda koja odozdo dolazi? I čini mi se da gumice zadnje lijeve ruke nisu dobre.
Definitivno se na dizalici i zadnji točkovi okreću u suprotnom smjeru, pa nema slip ni nazad.
Sutra ću otići na tehnički pregled da provjerim amortizere, mislim da tamo mogu izmjeriti jačinu amortizera preko udara, da i to eliminišem u vezi osječaja ljuljanja.

E, sada treba da tačno znam koja ulja da tražim za dif, reduktor, mjenjač i za motor, ako adekvatnih ima u Sarajevu.
To ulje u diferencijalima 75W-40, koje od sintetičkih preporučuješ? Aditiv za dif. ne treba jer nemam slipove?
Takođe, pretpostavljam da to ulje za reduktor "Mopar transfer case lubricant" nema neke dodatne oznake.
A koje ulje ide za mjenjač?
Za zamjenu ulja u motoru si ranije rekao da ide 5W30, koji proizvođač je tu preporučljiv?

Ti tragovi od curenja benzina su ostali, možda su i od ranije, ne znam, ali kapanje je stalo tek nakon što sam onu veče vozio na benzin i potrošio 10-tak litara, od tada više ni kapi. Diferencijal je suh, ali karter mjenjača je vlažan na dijelu dihtunga, mada se vidi da je samo dihtung vlažan ali ne i da kapa, jer nema nikakvih tragova sa donje strane, mislim da bi onda na onom "kanaliću" ispod moralo biti tragova ulja:
Cober wrote:Image

Image
Prilikom promjene ulja potražiću dihtung kartera da i to zamijenim.
vrhovny

#424 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Taj ti dihtung dođe uz filter ulja za mjenjač!
kreso_atac

#425 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

koliko ja znam ne dođe, posebno se uzima tzv "gasket". tu kod tebe je vjerovatno onaj papirni koji se nakon svakog skidanja kartera baca, ali neko je vjerovatno iskoristio stari pa po malo curi. Kada nekad budeš uzimao, preporučujem da uzmeš gumeni, koji se može iskoristiti 2-3 puta. Nije to ništa strašno, ali eto kada budeš mijenjao ulje u mjenjaču i to odradi, barem ja ne volim da igdje curi, bez obzira što nije ni opasno ni bitno :)
Post Reply