Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dunlop82

#2626 Re: Terenci i mehanika

Post by dunlop82 »

pozz da li neko zna ko redi mjenjaca od lade nive[zubcanik malo ostecen u snopu i cuje se lezaj]
drug_profi

#2627 Re: Terenci i mehanika

Post by drug_profi »

Ima onaj ladin servis u Hotonju prekoputa Farmavite.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2628 Re: Terenci i mehanika

Post by bitanga_sa_otesa »

drugi profil wrote:Ima onaj ladin servis u Hotonju prekoputa Farmavite.
ne znam ko su tamo majstori ,moje licno iskustvos gazdom je da je jako neljubazan i nadmen...
drug_profi

#2629 Re: Terenci i mehanika

Post by drug_profi »

bitanga_sa_otesa wrote:
ne znam ko su tamo majstori ,moje licno iskustvos gazdom je da je jako neljubazan i nadmen...
Ne znam. Ja jednom samo svratio usput da gumu zakrpim, a prodjem svaki dan tuda.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2630 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

Ima koća auto ili tako nekako. Starom ilidžanskom malo iza BIHAMKA
damirzenica

#2631 Re: Terenci i mehanika

Post by damirzenica »

damirzenica wrote:
preludezalude wrote:
damirzenica wrote:Pozdrav svima,

Ja sam odnedavno vlasnik Jeep Grand Cherokee Limited 5.2 V8 1997 god. (+ sekvenc plin) auta i pojavio mi se problem.
Neće da upali - samo vergla. Kad je hladan prvi put hoće da upali i to sa verglanjem od nekoh 3-8 sekundi, čim se malo zagrije nema sile da upali. Kad upali nema nikakvih problema, mislim na vuču i slično (i plin i benzin).

Kad se skopča na dijagnostiku, javi senzor radilice/bregaste.

Probao sam sa zamjenom senzora bregaste i nije se ništa dogodilo, auto se isto ponaša, Majstor je stavljao i nov i polovan senzor bregaste. E sad jedan majstor mi kaže da je senzor bregaste ujedno i senzor radilice, dok mi drugi kaže da je senzor radilice sasvim drugi senzor.

E sad neznam šta je istina? Pored ovoga, ako je neko imao isti kvar kako ga je riješio?

U Zenici nema majstora za Jeep!

Molim za pomoć!
Da li si akumulator iskopcao prije zamjene senzora? Da li si instalirao pravi originalni senzor?

Jesam iskopčao sam akumulator, probao sam sa novim senzorom (naručio ga iz Beograda, došao sa fedexom) i iz drugog Džipa polovan, međutim isto.

Što se tiče onog gore linka gdje kaže daje riješio problem sa zamjenom instalacije u vratima, sve sam žice premjerio, nema niti jedna u prekidu.

Međutim jučer sam skunuo senzorradilice koji se nalazi u razvodnoj kapi, pa ću probat njega naći i zamjeniti, obzirom da dijagnostika kaže da je u erroru senzor bregaste/radilice!

Ako imate još koju ideju recite! ;) Hvala unaprijed!

E stigo mi je napokon senzor radilice/bregaste iz razvodnika paljenja. Ja sav sretan, zamjenim ga Jeep pali bez premca (na ključu), pustim da se zagrije, prođe 20 minuta, auto se samo od sebe ugasi. Šta je sad? Pokušam upaliti on samo vergla. cccc. Tako mi se nije prije ponašao. Pipnem motor, motor vreo, pipnem hladnjak, hladnjak hladan, pipnem crijevo sa vodene pumpe što ide na hladnjak, ono do pola vrelo, a od pola ko da je nožem presječeno hladno, stišćem crijevo ono tvrdo. Predpostavim da se nije zračni jastuk u crijevu napravio, skinem šelnu sa najnižeg crijeva što ide sa hladnjaka u motor i skinem crijevo, te ispustim rashladnu tečnost iz hladnjaka i motora. Nakon toga opet napunim tečnost u sisitem, do tad se temperatura motora vratila na 60-tak stepeni, auto upaki opet na ključu. Pustim ga da radi, radi u relu 1 sat, u toku rada, pipnem vodu u hladnjaku, voda za razliku od prije tolpa, a vidim kad odđe do 90 stepeni temperatura da se pali ventilator i vraća je na 85, radi sve uredno, auto se ne gasi, rashladna tečnost kola kroz motor. E sad sam u dilemi, tj. nesiguram sam, šta vi mislite? Da li je stvarno moguće da se napravio zračni jastuk u crijevu pa voda nije mogla da prociruliše ili me zeza tesrmostat ili vodena pumpa? Da ponovim, crijevo koje ide iz vodene pume (termostat je između vodene pumpe i motora) ka hladnjaku je bilo od strane motora pola vrelo i odjednom naglo hladno! Pomagjte sa savjetima, pa da se mogu planine uhvatiti! Hvala!
_mufljuz_

#2632 Re: Terenci i mehanika

Post by _mufljuz_ »

hvala tebi sto si podijelio to sa nama - izgleda da ja imam slican problem :mrgreen:

kod mene se desava da se auto kao hladi - ali u sustini na velikoj brzini i zimi mi pada temperatura motora strahovito :mrgreen:

te mi javlja engine system control fault :mrgreen:
drug_profi

#2633 Re: Terenci i mehanika

Post by drug_profi »

Koliko se ja razumijem, to bi trebalo znaciti da ti termostat ne zatvara.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2634 Re: Terenci i mehanika

Post by bitanga_sa_otesa »

drugi profil wrote:termostat ne zatvara.
isto mislimo
damirzenica

#2635 Re: Terenci i mehanika

Post by damirzenica »

_mufljuz_ wrote:hvala tebi sto si podijelio to sa nama - izgleda da ja imam slican problem :mrgreen:

kod mene se desava da se auto kao hladi - ali u sustini na velikoj brzini i zimi mi pada temperatura motora strahovito :mrgreen:

U servisnoj knjizi za Jeep Gran Cherokee Limited 4.0,5.2 i 5.9, kad imaš taj problem sa brzim hlađenjem i greškom engine system control fault, upravo je to problem što termostat ne zatvara nego stalno cirkuliše vodu. :-D

Evo upravi stari javlja, da Jeep pali sve ko u 16 i rad normalno, voda cirkuliše, ali kaže da mu se desilo kad je otvorio vozačeva vrata da mu se ugasio, nakon toga probavao otvarati i zatvarati još 10 tak puta - sve ok. Čitao sam na forumina da ljudi imaju taj problem da su mijenjali instalaciju žica u vratima, međutim ja sam već prije tu instalaciju svu pregledo i premjerio i sve ok. Ne kontam šta je sad!? :-?
_mufljuz_

#2636 Re: Terenci i mehanika

Post by _mufljuz_ »

damirzenica wrote:
_mufljuz_ wrote:hvala tebi sto si podijelio to sa nama - izgleda da ja imam slican problem :mrgreen:

U servisnoj knjizi za Jeep Gran Cherokee Limited 4.0,5.2 i 5.9, kad imaš taj problem sa brzim hlađenjem i greškom engine system control fault, upravo je to problem što termostat ne zatvara nego stalno cirkuliše vodu. :-D

Evo upravi stari javlja, da Jeep pali sve ko u 16 i rad normalno, voda cirkuliše, ali kaže da mu se desilo kad je otvorio vozačeva vrata da mu se ugasio, nakon toga probavao otvarati i zatvarati još 10 tak puta - sve ok. Čitao sam na forumina da ljudi imaju taj problem da su mijenjali instalaciju žica u vratima, međutim ja sam već prije tu instalaciju svu pregledo i premjerio i sve ok. Ne kontam šta je sad!? :-?

pa to za vrata link sam ti poslo ja :mrgreen:
damirzenica

#2637 Re: Terenci i mehanika

Post by damirzenica »

_mufljuz_ wrote:
damirzenica wrote:

pa to za vrata link sam ti poslo ja :mrgreen:
Jest, u pravu si! TNX :izet:
BISCANIN2

#2638 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Samo da javim bez jeepa ponovo. Zestok udes Smo pretutnjali u nedelju ima I link na klixu.Uz boziju pomoc Jeep mi je spasio djecu I trudnu zenu od direktnog udara I izvrsio zadatak. Sad se oporavljamo I kad sredimo sebe I papire onda ponovo u potragu za drugim.
arman1

#2639 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

BISCANIN2 wrote:Samo da javim bez jeepa ponovo. Zestok udes Smo pretutnjali u nedelju ima I link na klixu.Uz boziju pomoc Jeep mi je spasio djecu I trudnu zenu od direktnog udara I izvrsio zadatak. Sad se oporavljamo I kad sredimo sebe I papire onda ponovo u potragu za drugim.
I ja sebi tražim sličnu vozilicu upravo 90% iz razloga sigurnosti, pa sve ostalo.
_mufljuz_

#2640 Re: Terenci i mehanika

Post by _mufljuz_ »

BISCANIN2 wrote:Samo da javim bez jeepa ponovo. Zestok udes Smo pretutnjali u nedelju ima I link na klixu.Uz boziju pomoc Jeep mi je spasio djecu I trudnu zenu od direktnog udara I izvrsio zadatak. Sad se oporavljamo I kad sredimo sebe I papire onda ponovo u potragu za drugim.
:thumbup:

elhamdulila :run:
arman1

#2641 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

Drug, ti ćeš ih istrijebit u Bosni kako si krenuo. Jednog spalio, drugog samljeo..... :thumbup:
BISCANIN2

#2642 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Ma samo nek je ziva glava,ako bog da bice bolje.Ali valjalo je ovo pretutnjati,sreca pa jeep bio.Sad ponovo ganjaga I trazenje .
drug_profi

#2643 Re: Terenci i mehanika

Post by drug_profi »

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140504086

To li je.
Vazda me bilo strah da ce neko drugi da se zabije u mene, nicim izazvan. Zato na otvorenom putu uglavnom gledam da stignem nekog ko fino vozi i drzim se iza njega. Dobro je i zbog radara.
Samo cesce vidjam upravo terence koji srljaju i ugrozavaju druge, nego manja auta. Nedavno me je jedan Ciro umalo odnio kod Bradine. Lola preko pune pretice kamion, tako da sam ja morao sici sa ceste. Srecom imao gdje.
BISCANIN2

#2644 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Nema pravila kolega I nema logike na zalost, nove gume zimske ,nove ljetne,izbjegavam po noci I rano jutro kad se pjanci vracaju .Udari me trudna zena koja se vraca Sa takmicenja ucenja kurana,na to sve vozi 4 djece pozadi. Sreca pa je bio jeep I djeca vezana I u stolici . I u samom udaru puno srece udarila me bez kocenja u prednji lijevi tocak ,srecom nije frontalno I pfomasila je sine od sasije.Tako da Su I oni hvala bogu prrzivjeli Sa frakturama. I ovo nije presjecanje ovo he zabijanje ili he zaspala ili je zbog losih guma izgubila kontrolu.I ne mozes nista uciniti Samo se iznenada desi.
Optimist

#2645 Re: Terenci i mehanika

Post by Optimist »

Imas li kakvih slika od dzipa i Astre poslije udesa?
drug_profi

#2646 Re: Terenci i mehanika

Post by drug_profi »

Nek nema mrtvih. Kako je trudnica?
BISCANIN2

#2647 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Moja zena je fala bogu dobro ona je u sestom mjesecu trudnoce,za ovu sto je,vozila znam da Jos lezi I da je operisana,djeca znam da imaju lomove Ali Su svi fala bogu van zivotne opasnosti I oporavljaju se.Sve u ssvemu hvala bogu dobro I be ponovilo se vise .
marko659

#2648 Re: Terenci i mehanika

Post by marko659 »

Dobar dan,pozdrav svima!Novi sam na forumu pa se nadam da sam poruku poslao na pravo mjesto... Imam opel fronteru 2.3 TD 95 g.i molio bih vas za odgovor na jedno pitanje!Prednje 2 gume su goodyear wrl duratec i na njima pišu dvije dimenzije 31x10.5 r 15 te 255 75 15(cestovne gume), a zadnje su bf goodrich mud terrain i piše samo 31x10.5 r 15 (ripnjace)! Zanima me dali mi moglo doći do problema kada uključim 4x4 (loma diferenciala i sl.)??
marko659

#2649 Re: Terenci i mehanika

Post by marko659 »

I zanima me dali bi primjetio da nešto ne štima? Dali mi nešto lomilo, lupalo preskakalo i sl.?
Kiberluskoni

#2650 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

Ne mogu različite gume na 4x4 auto. Ne mogu čak ni iste ako su različito istrošene. Prije ili kasnije ćeš nešto pokvariti.

Da ti odgovorim i na ostala pitanja: Na Fronteri imaš ili Dana 44 diferencijal, ili GM 10 bolt. Ovaj prvi je puno bolji. Identificiraj prvo koji je i onda ganjaj ležajeve. Na internetu imaš brdo sajtova za kupovinu dijelova.
Post Reply