Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#2476 Re: Terenci i mehanika
Pogledaj malo i na Mobile.de ima ih...
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/je ... 90520.html?
Mozda da pogledas i Land Rover Freelander, i on je slicne velicine...
Evo ti jos nesto, vece...
http://rabljenavozila.ba/auto/kia-soren ... rettyPhoto
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/je ... 90520.html?
Mozda da pogledas i Land Rover Freelander, i on je slicne velicine...
Evo ti jos nesto, vece...
http://rabljenavozila.ba/auto/kia-soren ... rettyPhoto
-
Kiberluskoni
#2477 Re: Terenci i mehanika
Da dodamkreso_atac wrote:špera je čisto mehanička blokada i ne treba nikakva ulja dodatna, dok je LSD verzija diferencijala sa lamelama i obično georotor pumpom, kotač mora imat kontakt sa podlogom da bi se LSD aktivirao, ako je u zraku, on se ponaša kao otvoreni diff... Da si se nekad našao na klasičnoj dijagonali, vidio bi kako bi ti špera dobro došla, a LSD možeš okačit mačku o rep. Ako je tebi google translate referenca za termine, ne znam onda.
LSD: lamele sa posebnim uljem (Dana Trac Lok u XJ-u), lamele sa georotor pumpom (Quadra drive 1), lamele sa električnim uključivanjem (Quadra drive 2, koji je jedinstven jer ima opciju i 100% blokade) i razne verzije sa tzv worm gears (sve verzije Torsena, Tue Trac...). Najveća razlika je u tome što se lamele troše, tako da navedene verzije slabe vremenom.
Blokade: automatske i uključive. Automatske rade na sistemu opterećenja tj obrtnog momenta i stalno su uključene kada auto ide pravo i kada je pod gasom. Uključive, razne izvedbe: struja, zrak, hidraulika, prave krutu sponu, da li na samoj osovini (volvo 303, Magirus) ili umjesto trkača i planetara.
Kruta spona: ona guta od vara na slici maloprije ili komad metala kojim se to uradi elegantnije.
Zvuči slično, ali ni blizu kada se uđe u detalje. Inače, ježim se na izraz špera, jer kao po pravilu biva korišten pogrešno (npr, ¨Lada Niva jedina ima šperu diferencijala...¨
- relax11
#2478 Re: Terenci i mehanika
Hyundai Tucson, zanima me sta uzeti benzin ili dizel..
Je li neko imao iskustva sa ovim terencem?

Je li neko imao iskustva sa ovim terencem?

- mobsterc
#2479 Re: Terenci i mehanika
To je podignuta elantra, tesko da je terenac...
-
Selmir_Tz
#2480 Re: Terenci i mehanika
Šta je bolji izbor,
Jeep Cherokee 3.7
Jeep Grand Cherokee 4.0
Mercedes ML 320
sve sa plinom naravno? Mislim da sam skontao neki ekonomski model finansiranja registracije tako da su vozila sa velikim motorom ipak u opticaju za kupovinu tamo u novembru.
Jeep Cherokee 3.7
Jeep Grand Cherokee 4.0
Mercedes ML 320
sve sa plinom naravno? Mislim da sam skontao neki ekonomski model finansiranja registracije tako da su vozila sa velikim motorom ipak u opticaju za kupovinu tamo u novembru.
- mobsterc
#2481 Re: Terenci i mehanika
Bolji izbor za sta?
-
Selmir_Tz
#2482 Re: Terenci i mehanika
Pa hoću da kupim tako nešto, kao porodično auto, nikakav teren, samo snijeg, nekih 10.000 kilometara godišnje.
- mobsterc
#2483 Re: Terenci i mehanika
Onda mercedes...
- Gargi
#2484 Re: Terenci i mehanika
Mijenjam stan za jedan ovakav 

-
Selmir_Tz
#2486 Re: Terenci i mehanika
Last edited by Selmir_Tz on 22/06/2013 20:58, edited 1 time in total.
- sorcerer
#2487 Re: Terenci i mehanika
imaju 404 mjenjac s errorom
-
broi01
#2488 Re: Terenci i mehanika
ja sam ga vec opominjo da linkove stavlja u url
ovako ti nista drugo ne preostaje nego da kopiras broj artikla pa u search na piku i vidis da je to Liberty
ovako ti nista drugo ne preostaje nego da kopiras broj artikla pa u search na piku i vidis da je to Liberty
-
Selmir_Tz
#2489 Re: Terenci i mehanika
Jbga zaboravio na url tag.
-
preludezalude
#2490 Re: Terenci i mehanika
Prosuo si se sa izjavom da se u 4h ne smije voziti na suhom. Ako si mislio na konkretno nesto drugo, onda si tako i trebao reci.sorcerer wrote:mobsterc wrote: Na commandtrac reduktoru 4hi je ekvivalent sa part time na selec trac i nije preporucljivo voziti osim na mekim podlogama. Ako pricamo o reduktoru koji je isao u xj...
hvala lijepo na objasnjenju,nek i preludezalude nauci nesto.
kod mene je bas taj reduktor ,nema spere u diferencijalu i ne razvijam brzine preko 120 km/h,auto mi sluzi za svakodnevnu upotrebu,sto znaci da 80w90(za traktore) radi odlican posao.svakako cu ja ta ulja u diferencijalima mijenjati jednom godisnje ,a ne kao razni smetljari vozit do kraja vremena....
p.s. za mjenjace sa sperom vec postoji ulje ,tako da se ne mora sipati aditiv
- sorcerer
#2491 Re: Terenci i mehanika
opet ti glupane ....gdje sam ja rekao da se ne smije? daj citiraj? rekoh nije preporucljivo. i svako normalan ce ti to reci ,a ti vozi ....rekao sam ti u proljece ga usaltaj u 4 H i ne vadi do zime ,a pred zimu cu ti reci gdje ima kupiti krstova za poluosovine jeftinopreludezalude wrote: Prosuo si se sa izjavom da se u 4h ne smije voziti na suhom. Ako si mislio na konkretno nesto drugo, onda si tako i trebao reci.
-
BISCANIN2
#2492 Re: Terenci i mehanika
sorcerer wrote:opet ti glupane ....gdje sam ja rekao da se ne smije? daj citiraj? rekoh nije preporucljivo. i svako normalan ce ti to reci ,a ti vozi ....rekao sam ti u proljece ga usaltaj u 4 H i ne vadi do zime ,a pred zimu cu ti reci gdje ima kupiti krstova za poluosovine jeftinopreludezalude wrote: Prosuo si se sa izjavom da se u 4h ne smije voziti na suhom. Ako si mislio na konkretno nesto drugo, onda si tako i trebao reci.
Drug , molim te da se uzdržiš od ovakvih naziva #glupane i slično "i postova u kojim demonstriraš aroganciju i pametovanje .
Ako ignorišeš i ponovo napišeš kakvu bljuvotinu od posta gdje omalovažavaš i vrijeđaš druge zajedno sa ostalim tražiću od administratora da te pošalju put Banovića.
Pozdrav.
-
zamir
#2493 Re: Terenci i mehanika
Zna li neko koliko otprilike kosta nov retrovizor za ML 400 ?
- sorcerer
#2494 Re: Terenci i mehanika
nisam ti ja drug..BISCANIN2 wrote:
Drug , molim te da se uzdržiš od ovakvih naziva #glupane i slično "i postova u kojim demonstriraš aroganciju i pametovanje .
Ako ignorišeš i ponovo napišeš kakvu bljuvotinu od posta gdje omalovažavaš i vrijeđaš druge zajedno sa ostalim tražiću od administratora da te pošalju put Banovića.
Pozdrav.
ja samo demonstriram tudju glupost i nesposobnost citanja mojih postova ,ja vam ne mogu pomoci ako se nadjete uvrijedjeni istinom.samo da te pitam sta si ti ovdje? neki advokat? sta mislis da se ja bojim admina?samo pickice zovu admine ,meni ovde nema sta nisu pisali i psovali majku i svasta pa se nisam nikad zalio .samo glupani mogu prijetit adminima .kad shvatis da pixel ne moze biti uvreda onda neces biti glupan ,do tad si glupan cim se vrijedjas na istinu .umjesto sto gadis temu gluposcu kad mislis da nisam upravu daj neki valjan argument vezano za temu o kojoj smo diskutovali.
-
BISCANIN2
#2495 Re: Terenci i mehanika
Drug sam mislio čisto "figurativno" da ne uvrijedim" koga ili nešto ",naravno da bahati i neodgojeni likovi mi ne mogu biti drugovi .sorcerer wrote:nisam ti ja drug..BISCANIN2 wrote:
Pozdrav.
ja samo demonstriram tudju glupost i nesposobnost citanja mojih postova ,ja vam ne mogu pomoci ako se nadjete uvrijedjeni istinom.samo da te pitam sta si ti ovdje? neki advokat? sta mislis da se ja bojim admina?samo pickice zovu admine ,meni ovde nema sta nisu pisali i psovali majku i svasta pa se nisam nikad zalio .samo glupani mogu prijetit adminima .kad shvatis da pixel ne moze biti uvreda onda neces biti glupan ,do tad si glupan cim se vrijedjas na istinu .umjesto sto gadis temu gluposcu kad mislis da nisam upravu daj neki valjan argument vezano za temu o kojoj smo diskutovali.
Dobro ,rekao si što si imao u svom stilu sad ćemo vidjeti sa moderatorom ,šta on kaže na ovakvu vrstu komunikacije .
- sorcerer
#2496 Re: Terenci i mehanika
vidim da si i online psiholog cim ,odredjujes kakav je ko ..
evo drhtim sad ,sakrio sam se ispod stola nemoj ga zvat molim te
evo drhtim sad ,sakrio sam se ispod stola nemoj ga zvat molim te
- hakazvaka
#2497 Re: Terenci i mehanika
@sorcerer, korisnik iskljucen mjesec dana zbog vrijedjanja drugih korisnika.sorcerer wrote:nisam ti ja drug..BISCANIN2 wrote:
Pozdrav.
-
Kiberluskoni
#2498 Re: Terenci i mehanika
Ne mogu da vjerujem da se zakuhalo na vjerovatno najkulturnijoj temi na forumu
.
P.S. WJ Grand nema krstove poluosovina, tako da se prelude ne mora sikirati da ih jeftino nabavlja
. A može li voziti u 4h, zavisi od reduktora (99% može, osim u 4h part time ako ima Select trac). Isto tako, kolega u banovićima 99% ne može voziti u 4h, jer ima XJ-a sa vjerovatno Comand Trac-om, koji je part time, pa i samim tim nije za vožnju po suhom.
Helem, zakuhaste bezveze, a haman oba u pravu
(na stranu ne-kultura dijaloga)
P.S. WJ Grand nema krstove poluosovina, tako da se prelude ne mora sikirati da ih jeftino nabavlja
Helem, zakuhaste bezveze, a haman oba u pravu
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#2499 Re: Terenci i mehanika
U fazi sam pregovora(što se mene tiće gotova zamjena) za Isuzu Trooper I Benzin 2,2. Ne treba mi za neki poseban off-road, više kao malo robusnija limuzina koju sebi mogu priuštiti za čeifa.
Nadam se da se neću previše zezati sa blatom i snijegom(mrzim riječ lopata).
Ima li ko kakvi iskustava?
Nadam se da se neću previše zezati sa blatom i snijegom(mrzim riječ lopata).
Ima li ko kakvi iskustava?
-
preludezalude
#2500 Re: Terenci i mehanika
Hvala na objasnjenju, da neki ne mlate praznu slamu. Inace, ja se ne sekiram, znam sta vozim.Kiberluskoni wrote:Ne mogu da vjerujem da se zakuhalo na vjerovatno najkulturnijoj temi na forumu.
P.S. WJ Grand nema krstove poluosovina, tako da se prelude ne mora sikirati da ih jeftino nabavlja. A može li voziti u 4h, zavisi od reduktora (99% može, osim u 4h part time ako ima Select trac). Isto tako, kolega u banovićima 99% ne može voziti u 4h, jer ima XJ-a sa vjerovatno Comand Trac-om, koji je part time, pa i samim tim nije za vožnju po suhom.
Helem, zakuhaste bezveze, a haman oba u pravu(na stranu ne-kultura dijaloga)
A evo i citata "kolege" sorrecer-a i njegove pameti:
"pogon na 2 tocka(2H) je napravljen za stalnu upotrebu ,pogon na 4 tocka(4H) i (4L)je napravljen da se vozi po mokroj ili klizavoj podlozi,nije preporucljivo voziti stalno sa ukljucenim jer motanjem opterecujes prednje poluosovine tj krstove poluosovina i moze doci do pucanja .u sporohodnom (4L) nije preporucljivo puno motati uopste".
Ako je mislio na neki konkretni model, tako je trebao i reci. On generalno govori... Kao da niko nikada nije imao terenca sa reduktorom.