Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
BISCANIN2

#226 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

http://www.4x4.hr/shop/index.php?option ... &Itemid=64
Terra trip rally computer
Sta je ovo ?

name: Mopar atf +4

sizes: 4L

price: 34,50€

description: original Grand Cherokee Transmission Oil
Jeli 4l dovoljno za zamjenu .

Kako se na engleskom pišu svijećice
BISCANIN2

#227 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

http://www.4x4.hr/shop/index.php?option ... &Itemid=64
Sta je ovo ?

Kako se na engleskom pišu svijećice ?
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#228 Re: Terenci i mehanika

Post by 1946 »

BISCANIN2 wrote:Kako se na engleskom pišu svijećice ?
Spark plug(s)
herbert mekfjuger

#229 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

BISCANIN2 wrote:http://www.4x4.hr/shop/index.php?option ... &Itemid=64
Sta je ovo ?

ne znam da li je dovoljno 4 litra, tu je to, al znam da u tvoj Cherokee ne ide ATF+4, nego Dexron, ATF+4 je za Grand
BISCANIN2

#230 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

herbert mekfjuger wrote:
BISCANIN2 wrote:http://www.4x4.hr/shop/index.php?option ... &Itemid=64
Sta je ovo ?

ne znam da li je dovoljno 4 litra, tu je to, al znam da u tvoj Cherokee ne ide ATF+4, nego Dexron, ATF+4 je za Grand
Hvala .

T
1946 wrote:
BISCANIN2 wrote:Kako se na engleskom pišu svijećice ?
Spark plug(s)
http://www.srbija4x4.com/modules/newbb/ ... 82&forum=8
Odlično za početnike i kad se ovo iskombinira sa rock.auto .strava.
Cijene na rock auto duplo jeftinije nego kad kupujes polovan dio star 15 godina. :?
Cober

#231 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:BRC jest definitivno najbolja opcija (i najskuplja), ali da sam na tvom mjestu ja ne bih išao na to iz razloga što u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji slaba je podrška za to, nema servisera koji znaju servisirati u slučaju belaja. Ali sistem kao sistem jeste najbolji.

btw, da "kompletiram" što se slika tiče, evo i granda kojeg vozim, ali manje po trkama i ekstremima, više "light", ali zna i on dokačiti blata :) Limited oprema, nekad je bio 4.7 motor i petostepeni automatik, sad je 4.0 i četverostepeni automatik, quadra drive reduktor, lsd naprijed i nazad, 2'' rough country lift, bfg winter slalom gume su tu na slici, ali sad je situacija drukčija, čelične felge sa bfg all terrain malo agresivnijim profilom jer sam znao ići po blatnjavijem terenu. bit će slike i toga ako nekog zanima :-D

Image
Zanima naravno..
AdnanSA

#232 Re: Terenci i mehanika

Post by AdnanSA »

Jučer sam gledao kako ide Jeep Cheroki sa 4.0 motorom. Uh strava kako ide po terenu. Ne hvali ga za badava Krešo.
kreso_atac

#233 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

reli kompjuter je eto to što mu i ime kaže, mjeri i bilježi intervale brzine, srednju brzinu, vrijeme, pređeni put, i šta sve ne.

Što se tiče rockauta, svakako je jako isplativo, pogotovo ako uzimaš više stvari, onda ti je jedna cijena dostave obračunata na cijeli paket (u startu je dostava 30ak dolara). Na ebayu možeš naći još i jeftinije. Usporedbe radi, termostat za Ćiru je 1 dolar, a kod naših prodavača, teško da se može za manje od 10ak € naći. Samo na rockauto ako uzimaš više stvari pazi da budu sa istog skladišta, inače plaćaš jako visoku dostavu.
Što se ulja tiče, u reduktor može atf+4, ali u tvoj mjenjač ide mercon dexron. 4 do 4,5 l ide u mjenjač bez ispuštanja iz konvertora. u tom slučaju oko 8.
Cober

#234 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:ja se ne bih na prvu zaletio tako na "neobično" nisku cijenu : ) u svakom slučaju ako se odlučiš za kupnju jeepa javi barem da te malo usmjerimo šta da pogledaš i kako da provjeriš šta je ok, a šta ne.
Pozdrav,

već dva dana detaljno čitam ovu temu, i zahvalan sam vam na veoma iscrpnim postovima i informacijama koje sam dobio. Planinarim, i veoma sam zainteresovan za nabavku pravog terenca koji me neće ostaviti zaglavljenog samog u sred Prenja i na minus 20. Moj izbor je pao na LR Defendera 110 2.5 TD, i imao sam velike planove da sa njim prokrstarim visoke planine BiH, i da od Zelengore do Une kampujem i ljeti i zimi. Odgovara mi njegova dužina jer tu komotno mogu prespavati dvije osobe što ni kod jednog drugog nije slučaj, kao i mala potrošnja. Pošto mi je ljetos na moju žalost izmakao jedan cestovno (šminkerski) vrlo sređen, termo izolovan, vebasto itd, a znatno je smanjio i cijenu, poslije toga nisam naišao na nešto slično što mi odgovara. Ja nisam majstor i pojma nemam oko motora, i zbog nedostatka dragocjenog vremena, znanja i prostora, nemam mogućnosti ni volje da kupujem mačka u vreći za malo novca. Taj na žalost nisam uzeo jer majstor koga znam i koji inače radi defendere u Sarajevu nije imao volje ni vremena da ga digne na kanal i pregleda kada sam dovezao auto, a naravno da ja to hoću da plaćam jer mi je meni to jeftinije nego kupovati onako od oka, smatrao je da je auto odličan i da je puno uloženo u njega, ali nisam bio zadovoljan takvim odokativnim pregledom, i dok sam ja razmišljao auto je prodan. Kupac je prezadovoljan. Na licitaciji policije sam našao 2 jeftina defendera 110, oni kao kombi sa 3 vrata, ali kada sam tražio od majstora da mu regularno platim da odemo i pogledamo opet nije htio,jer ne može ništa reći dok ga ne stavi na kanal?? Zato sam odustao od defendera, jer moram imati nekog pouzdanog ko bi mi to održavao, a nisam sklon rizicima da molim ko će me šlepati iz planine, ja ipak idem sam (sa ženom i prijateljima) a ne u off-road grupi. Mislim da se već vidi moje pitanje, a to je da sam sada mnogo saznao o Cherooke Jeep-u kojeg nisam ni razmatrao zbog svog površnog mišljenja (održavanje, potrošnja, usa sheet). Sada sam krenuo u potragu za istim. Pošto je terenac trebao biti drugo vozilo sa jasnom namjenom, sada već razmišljam o Grandu WJ 4.0 1999-2004 kao o osnovnom i jedinom vozilu, ali i dalje me brine potrošnja i održavanje ako naletim na loše auto u svom neznanju, ili ostaje ona opcija "drugog" vozila a to je onda jeftiniji Grand ZJ 1995-?. Već 5 ili 6 godina vozim izuzetno dobrog Passata 4motion 1.9 tdi, sa svim od xenona preko sportskog ovjesa i ostalih ful opcija, do same vuče motora i stabilnosti, moćna zvijer laganog održavanja i male potrošnje (7,2/8,5/9,5). Strah me je da se ne izradim sa ovim "monstrumima" pa tražim pomoć. Koga poznavaoca bih u Sarajevu mogao angažovati da sa mnom pregleda auto/aute prije kupovine, a mnogi u oglasima su širom BiH. Našao sam ih puno, probrao 20-tak sa tim karakteristikama, i šta sad? Osloniti se na svoj razum i po masi drugih stvari procijeniti kupovinu, meni do sada uvijek bila dosta pouzdana opcija, koja mi preostaje ako ne nađem odgovor kod vas. Pogledao bih i tog što se gore prodaje, pa šta mogu sam provjeriti obzirom da sam građevinac a ne poznavalac mehanike i mašina, i uvijek sam se "divio" svojim poznanicima koji tako samouvjereno sve znaju.

Pozdrav, Cober
Last edited by Cober on 14/03/2011 14:41, edited 1 time in total.
kreso_atac

#235 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Što se tiče moga granda, evo najaktuelnija slika, malo je lošiji kvalitet jer je telefonom slikano i u sumrak.

Image

A evo par slika kada sam ga tek uzeo, i prvih par dana isprobavanja, tada je još imao one alu felge i nije imao lift. Znači nakon gotov dvije godine kako je kod mene, dosta se toga desilo, lift 2'', stavio mu drugi motor, mjenjač, imao jedan sudar sa njim i svašta nešto :-D

Image
Image
Image
Image
Image
Image

A što se tiče ispitivanja Cherokeeja prilikom kupovine: jedini kvar koji bi te puno koštao jesu pogoni (koji btw rijetko kada budu u belaju) i mjenjač (sa kojim zna biti problema, zašto - vrati se par strana unazad na temi). Ali to se probnom vožnjom veoma lagano ispita. Za detalje opet se vrati nazad par strana. Pod velikim opeterećenjem mjenjač se ne smije žaliti, nađeš velik nagib, i staneš na njemu, i naglo kreneš, tu provjeriš hoće li mjenjač proklizati. Nazad nekoliko stranica ima detaljnije ja mislim, ali ako te nešto još konkretnije zanima slobodno piši ovdje. U slučaju da su mjenjač i pogoni OK, motor (4.0) je u 95% slučajeva dobar, 4.7 također (mada on zna imati problema sa grijanjem, al i i to agresivnom vožnjom možeš odmah na licu mjesta testirati. Pri tom agresivno ne mislim jurnjavu, nego u prvoj recimo redukovano ganjati ga 20ak minuta pa vidjeti kako se ponaša) onda to znači da je sve ostalo uglavnom dobro. Eventualno može biti problema onih klasičnih: kugle, zglobovi, krstovi, ali to je jeftino i nije nikad razloga da ne uzmeš auto ako je ostalo sve OK. Eh sad naravno on troši malo više (4.0 i 4.7 oba otprilike isto, s tim da 4.7 bolje ide, ali manje otporan na cjelodnevna gaženja), ali logična stvar je da troši ako ide kao zvijer. Ne znam jesi li imao priliku to voziti ili gledati kako se tjera to po terenu? Tebi kao eto nekom offroad početniku ja bih prije preporučio verziju sa 4.7 motorom (limited ili overland verzije), jer imaju slipove i naprijed i nazad, i pomoć će ti u kritičnim situacijama - mada laredo i selec trac opcije na grandu uopšte nisu za bacit, naprotiv po čistome snijegu su bolji. Očekuj potrošnju po gradu oko 18 litara, otvoreno 13-14-15, a zavisi sve kako voziš, možda možeš i na 11-12 spustiti. Naravno ovako gledajući cifre izgleda mnogo, ali kada sjedneš u njega bude ti jasno zašto troši toliko :) I na kraju, jako dobro rješenje za to je ugradnja plina, ili još bolje kupovina vozila sa već ugrađenim plinom, to bi ti bilo kada pretvoriš u novce kao da troši 9-10 litara nafte. Ne znam šta više reći eto, šta te zanima pucaj slobodno : ) Btw pitaj Bišćanina šta znači imati u rukama 4.0 i kako se zvijer "otima" :-D

EDIT: ZJ je dobar, motori su mu jako dobri, naravno ista stvar sa mjenjačima (osjetljivi na pogrešno ulje, koje se masovno sipa na našim ovdje prostorima, pa onda su Jeep i Chrysler krivi). Ali ja bih ipak rekao da je WJ bolji iz razloga što je dosta bolji na cesti od ZJ. Doduše možda malo slabiji na terenu (manji klirens) i malo teže mu raditi modifikacije, ali sumnjam da ćeš ti to raditi. I odmah po cijeni otprilike možeš znati koji ima ok mjenjač, koji ne. Ove varke od 6-7 000 eura su uglavnom takvi sa lošim, koliko god prodavač imao dobru moć ubjeđivanja : ) Najlakše ti je sjesti i testirati

Evo ovako na oko i cijenom ovaj mi izgleda ok:
http://www.pik.ba/artikal/1087983/jeep- ... 7-v8-plin/
Cober

#236 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

E da, upravo taj mi je na prvom mjestu sa spiska koji sam napravio po osnovu tvojih postova. Amerikanac je: "u poređenju sa onim šta dobijaš serijski uz benzin motore, za američko tržište", ima plin, prodavac napominje Quadrartec pogon, koji si i ti spominjao: "Sa quadra-drive-om može kuda hoćeš (standard oprema!)" mada ja ne znam ni šta to znači, te da li svaki Grand WJ ima to kao standardnu opremu, ne znam ni je li svaki Grand 1999-2004 ta oznaka WJ ili ne. Nije mi jasna ni kubikaža navedena u oglasu kao "preko 4,2", pa je li to sad 4.0 ili 4.7, jer jedino to je spominjano kao najbolje rješenje. Iako sam već sve iščitao više puta, kad za provjeru grijanja kažeš "u prvoj redukovano ga voziti 20 minuta", na koju redukciju tačno misliš da šta odmah ne sjebem?

Vozio sam službeni Cherokee za neke amerikance poslije rata, Toyotu pick-up, velikog Patrola, ali to je sve bila cestovna vožnja. Par defendera sam kratko provozao off-road na probnoj vožnji iz oglasa, sa onim gore otišao off-road do planinarskog doma na Bukoviku i nazad, i to je svo moje iskustvo.

"Tebi kao eto nekom offroad početniku ja bih prije preporučio verziju sa 4.7 motorom (limited ili overland verzije)" kako ja da prepoznam te verzije ako to nije navedeno u oglasu, a možda ni prodavac ne zna?

I da završim po tvojim uputama "jer imaju slipove i naprijed i nazad, i pomoć će ti u kritičnim situacijama - mada laredo i selec trac opcije na grandu uopšte nisu za bacit, naprotiv po čistome snijegu su bolji" opet kako da prepoznam te opcije, ili da pojednostavljeno samo gledam 4.7 motor, shvatio sam da su laredo i selec trac na 4.0 ili?

I da, uvijek sam razmišljao o vinču inaprijed/nazad, upravo jer nema drugih vozila sa mnom, tvoj komentar?

Hvala ti na jasnim uputama, i ne zamjeri na mojim možda tebi besmislenim pitanjima :-)

A to se tiče tvog ,razlika je močna, najblaže rečeno impresivna..
kreso_atac

#237 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Eh ovako, svi od 1999 do 2004 jesu WJ. U njima imaš što se benzin motora tiče dvije opcije 4.0 i 4.7.

Verzije su Laredo, Limited, Overland, te neke specijalne serije kao Columbia ili šta ja znam, nebitno. Serijski na Laredo ide Selec trac reduktor (NP 242 koji može zaključati centralni diff, i koji može a ne mora imati lsd naprijed i/ili nazad). U njemu može biti Trac Lok LSD, a da bi vidio ima li ga najlakši način je da digneš zadnji kraj kompletan, okrećeš rukom jedan zadnji kotač, ako ima limited slip i drugi će se okretati u istom smjeru, a ako nema, drugi će se okretati u suprotnom smjeru. Isto tako i naprijed. Mada i bez slipova trac lok je jako moćan i njegov 4x4 sa otvorenim centralnim diferencijalom je dosta bolji od quadra drive 4x4 koji ima prednji pogon po potrebi, dok je ovdje konstatno na 4 kotača moment. Ima i limted i overland verzija sa 4.0 motorm i selec trac, ali jako jako rijetko, sumnjam da ćeš to naći.

Limited verzije imaju obično 4.7 motor (i više opreme, kao npr automatsku dvozonsku klimu koja se btw često pokvari, a popravak je toliko skup da se ne isplati popravljati, nego pustiš ga da ti hladi samo jednu stranu i to je to). On ima quadra reduktor sa opcijama 4x4 full, 4x4 part time i 4x4 lo. Znači nema opcije za samo 2wd, ali u principu kod njega je 4x4 full samo zadnji pogon, a kad osjeti potrebu, tj kad zadnji prokližu aktiviraju se i prednji. Dok je da napravimo paralelu, kod selec trac u full time konstantno obrtni moment na svim kotačima - on ima odvojenu poziciju za 2wd koje koristiš na cesti, autoputu itd, radi lakše upravljivosti. S druge strane quadra drive modeli u pravilu imaju Vari Loc limited slipove naprijed, nazad ili na obje osovine. Kako ćeš ispitati da li ih ima, isti fazon kao što sam gore napisao, digneš jedan kraj i okreneš kotač itd. Ali kažem, u 90% slučajeva imaju te diferencijale sa LS, i to znači veću moć i prenos na kotače u kritičnim situacijama, ali skuplje održavanje, jer ide pored ulja i aditiv, i kad se pokvari, skuplje je za popraviti.

Overland su slične kao limited verzije,s tim da su američke overland verzije uglavnom pojačane odozdo (tzv trail rated modeli), sa ojačanom šasijom, i spuštenim težištem, takođe 4.7 motori su u njima, lsd obavezno, a neki imaju i potpunu blokadu nazad. Dosta stvari si već mogao pročitati na temi, svi WJ modeli su jako sposobni i u serijskim izvedbama, ima snage dosta i neće te ostaviti, u 4x4 redukovanom pogonu hidraulički se otpoji balans štanga, što daje veću fleksibilnost i bolje hvatanje podloge. Kako prepoznati koju verziju uzimaš, najlakše je po emblemu na vratima, kod Lareda na vratima sa strane (vozačevoj i suvozačevoj) ispod onoga što piše grand cherokee fino piše Laredo, a overlang i limted pored tog teksta grand cherokee, kao ovdje na slici:

Image

A pomenuti trail rated, ojačani modeli imaju ovakav bedž:
Image

Naravno to su sve sitnice, najbolje je ako vlasnik ima korisničko uputstvo (originalno), ali malo ih ima - iz iskustva znam : ) još jedna stvar, laredo ima crnu okolinu sočiva prednjih farova, i izgleda kao "ljut" s prednje strane, dok je limited i overland onako uglađeniji.

Laredo farovi:
Image

Limited/overland:
Image

Ali onako generalno, svaka verzija ima jako moćne pogonske osovine - dana 35, dana 33, dana 40 nebitno, uglavnom svaka je san svih offroadera, čak i onih koji se tješe da su njihove "zamjenske" u Toyotama, Mitsubishiima, Suzukijima ili ne daj bože Ladama jednako dobre kao one kakve imaju Jeepovi :-D I takođe motor (prvenstveno 4.0 koji ne zna stati ili ostaviti zaglavljenog - naravno preduslov su uvijek adekvatne gume)
kreso_atac

#238 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

što se wincha tiče, ako ti ne smeta što malo "degradira" izgled i onako luksuznu pojavu granda, neće ti nikada sigurno odmoći : ) ali ako budeš radio to, ili uradi nešto kvalitetno sa dovoljno velikom snagom ili nemoj ga nikako ni raditi : )
Cober

#239 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

OK, dok studiram detaljno tvoj tekst i upoređujem, vidi ovo, to bi onda mogao biti Laredo 4.0
http://www.pik.ba/artikal/999401/jeep-scheroke/

Image

Image

Image

Image

Uploaded with ImageShack.us

Iz mjenjača bi se možda moglo prepoznati..

Image
Last edited by Cober on 14/03/2011 16:41, edited 1 time in total.
kreso_atac

#240 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Jeste to je laredo, ako se zagledaš vidit ćeš na plastici na vratima ispod grand cherokee piše LAREDO. Što se tiče cijene, hm malo mi je sumnjiv, jer ipak 2004 godina, a malo preko 8 000 eura. Inače su oko 9500, čak i do 10 000. U svakom slučaju dobra cijena ako je ispravan i ako je 4x4 (obrati dobro pažnju, mnogo modela ima samo 2wd - za californiu predviđeni), i prodavači znaju često ubjeđivati da on ima 4x4 po potrebi, "automatski", međutim ako ispod nema reduktora, ništa od toga. Ustvari unutra mora imati ručicu reduktora, najlakše je tako vidjeti. Na licu mjesta treba provjeriti onako kako sam pisao, i to je to, ako je ispravno, super.

ovaj recimo mi je totalno sumnjiv
http://www.pik.ba/artikal/875871/jeep-grand-cherokee/

a ovaj ne izgleda loše, tj cijena je tu negdje:
http://www.pik.ba/artikal/996480/auto-j ... -cherokee/

Uglavnom oko 17500-18000 KM uzmi kao minimalnu referentnu cijenu, ima ih vidim čak i po 12-13 000, ali koliko te to kasnije može koštati to niko ne zna.

Evo ovaj je recimo laredo i 4.0 motor, ali quadra reduktor:
http://www.pik.ba/artikal/739191/jeep-grand-cheroke/

znači ima svakakvih verzija
Bakir1

#241 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

kreso ako zafali dijelova :D
Image
kreso_atac

#242 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

hvala na ponudi, ali imam toga već koliko hoćeš, ne znam gdje više da to ostavljam :-D samo motor iz njega ako imaš, i to 5.9 bi mi trebao, naravno uz neku razumnu cijenu :)
Bakir1

#243 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

mislim da su ove ovdje cijene malo vise razumne za trgovinu i da idu u prilog jer ih nema bas mnogo :D
5,2 je
BISCANIN2

#244 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Cober, treba odmah razgrnaničiti da terenska vozila nisu ista što se tiče održavanja i kvalitete kao i autmobili,ja kad sam kupovo svoh prvog terenca imao sam budzet koji se prepo0lvio iz određenih razloga te sam bio prinudjen kupiti nešto do 8000 km .Naletio mi je pajero 2.5 intercooler u Sarajevu ,nekog iskustva što se tiče terenaca nisam imao ,ali sam pratio da nije udaran da mu motor ne pregrijava i da mu rade redkucije ,na tadašnjem sam primjetio da mu je lim radjen zbog gnjiloće ali to mi nije bio problem .Nisam pogriješio služio me je ko doxa četiri sezone ,sanjim sam prešao Bosnu ,CG,ICRO uvijek natrpan da šibica u njega ne može stati.Prevezao je turista i turista po bosanskim dumbačama
Terenci nisu kao auta oni i ako imaju neku i grešku ili kvar to možeš bukvalno vući mjesecima što znači nigdje te neće ostaviti uvijek ćeš se dopuzati ili dofuljati do kuće ili radione ,to je moć terenaca .I oni se manje kvare ali su im popravci zahtjevniji i skuplji .Tebi bi odgovaro i pajero jer on ima klupu koja se otvori ko bračni krevet i pouzdan je samo moraš voditi računa zadnjem trapu .Naši putevi nikad nisu toliko loši da ih sa terencem ne možeš savladati osim ako je snijeg prevelik iz iskustva govorim .Moraš razraditi svoju tehniku i taktiku najvažnije da se ne zaglaviš baš skroz onda ti nema pomoci bez vitla ili traktora ,u ostalim slučajevima terencima treba jako malo da se isčupaju .
Jeep je nešto drugo to je jednostavno drugi svijet ,da si mogao vidjet samo u kakvom sam ga stanju kupio .
Ali lim ok nije udaran ,redukcije rade mjenjač zasad ok i kupljen .Kupovina polovnjaka je uvijek mačak u vreći nikad ne znaš šta će te snaći
kreso_atac

#245 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

To je otprilike suština, trebaš poznavati mogućnosti svoga auta, šta imaš u rukama i znati ga kontrolisati. Onda ide samo.
iceman ze

#246 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

@kreso,

kod mene nosi bedz sa strane vozila "Trail rated" vidim da si spominjao par puta, sta bi to znacilo, neke prednosti u odnosu na standardni Laredo modele..... :-)
Bullet Tooth Tony

#247 Re: Terenci i mehanika

Post by Bullet Tooth Tony »

super momci :thumbup: :thumbup: jeepci su vam strava ;-) :thumbup:
kreso_atac

#248 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

trail rated su kako rekoh ojačane verzije. Veća otpornost na vodu, čini mi se po specifikaciji do 25 inča dubine vode može gaziti pod garancijom, može i više ali na vlastitu odgovornost :-D Dalje, bolja amortizacija i artikulacija osovina, ojačano podvozje. dupla uzdužna ramena i krute osovine + ojačana pahard štanga (ojačana su hvatišta na šasiji), ono prilično neuništivo :D ukratko, trail rated bedž znači više izražene off road mogućnosti.
kreso_atac

#249 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

BTW Cober, ako budeš gledao ovog sivog 4.0 granda da uzmeš, obavezno ga odvedi na dijagnostiku, vidim da ima kodova grešaka, indikator na instrument tabli za greške je upaljen. Ako bude išta vezano za transmission solenoid, pressure switch ili slično, preporučujem da ga dobro ispitaš, a ne nasjedaš na "treba samo ulje zamijeniti" :)
BISCANIN2

#250 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Image

MY BABE

Image

Image

Image

My new love he he he ,još me puno posla čeka ,kočnice banana prioritet.
Gume grabber mogu ih dobiti za 190 km komad jeli imao ko iskustva ?
Post Reply