Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mobsterc

#1801 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

A nista, onda cu morati resetovati to pa provjeriti ima li gresaka na benzinu... mada ove 0171 nece biti sigurno.
Znaci manje je bolno da izbacuje gresku za prebogatu smjesu? Da onda bar vratim staru mapu...

Kazaljka raste postepeno do malo manje od sredine kako si rekao (na sredini ja radna temp a koliko je to u C posto ne pise?)

A rekao si mi ' davač koji se nalazi na lijevoj strani mjenjača (ukoliko je 42re mjenjač u pitanju)' medjutim, ustanovili smo da nije taj mjenjac, a koliko sam citao, kod ovog mjenjaca je to skroz drugacije :?

@broi, ostavi br u pm da se mogu najaviti :D moze li sutra :D
muha-V8

#1802 Re: Terenci i mehanika

Post by muha-V8 »

muha-V8 wrote:
iceman ze wrote:Promjenio filtere na LPG instalaciji, ne mogu da vjerujem da sam presao 50 km vise uz upaljenu klimu, za isti novac. Nasuo 36 lit. plina presao 200 km gradske voznje, sa upaljenom klimom, ranije bih max. prelazio 150 km.

Promjenio sam senzor radilice, medjutim i dalje ne pali auto iz prvog puta.

Ja imam isti problem paljenja ali jucer sam ga na benzin vozio i oko 16h parkirao kad jutros upali bez problema na prvu.Danas sam opet na benzinu da vidim kako ce se ponasati . Kontam jedino oko plinske instalacije da nije šta ?
A desilo mi se uz Krupac krenem prema Bjelašnici ko poznaje taj dio, a nije nikakav specijalan uspon i pri brzini oko 60-80 km/h da me prebaci na benzin i nema sanse na plin vratiti jer opet izbaci dok niz brdo i po ravnom je sve ok. Par dana prije toga LPG na kom. pregledali i kazu ne moram jos nista mijenjati (dobar pritisak ili sta vec),a sada kazu zamjeniti sva 4 filtera. A opet kontam ima li kakve veze hladzenje sistema sa tim i ako imam vode do FULL-a u posudi ,a kako sam ja skontao da isparivaci koriste vodu iz sistema ili grijesim ?

Zamjenio sva 4 fitera plina i auto pali iz prve na pola kljuca. Bio hladan ili vruc u jutro,navecer uglavnom pali vec tri dana . :-D
preludezalude

#1803 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Kakve veze imaju filteri plina sa paljenjem hladnog motora? Hladan pali na benzin ili se varam?
muha-V8

#1804 Re: Terenci i mehanika

Post by muha-V8 »

preludezalude wrote:Kakve veze imaju filteri plina sa paljenjem hladnog motora? Hladan pali na benzin ili se varam?
Nemam pojma. Pali na benzin naravno ali zamjenim filtere plina i auto poce da pali na prvu,a do tad na prvi pokusaj upali samo kad je tek ugasen i uvijek iz drugog pokusaja kad se ohladi skroz ,osim na benzin kad ga vozim samo. Mozda je siromasna smjesa plina bila jer su filteri bili uzasni pa je utjecala i na paljenje kad treba benzin povuci . Nije ni meni jasno nikako :-)
preludezalude

#1805 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Suti i uzivaj. :-D
muha-V8

#1806 Re: Terenci i mehanika

Post by muha-V8 »

preludezalude wrote:Suti i uzivaj. :-D
Naravno :D Vec sam imao glavobolje sta da prvo mijenjam kako bih to rijesio.
grabber

#1807 Re: Terenci i mehanika

Post by grabber »

Kiberluskoni wrote:Krešo, i ja sumnjam da probleme na mom autu uzrokuje plinski ECU. Znaš li kako provjeriti i gdje koji ECU odgovara amerikancima, bez priče sa servisima. Neki link ili radni raspon napona... bilo šta? Kod mene je NX Gas instalacija u pitanju, ako ti to pomaže u identifikaciji.
Ja imam KME Diego G3 za američka auta, 6 cilindara, o kojem je Krešo govorio. Uzeo sam ga dok sam imao NX instalaciju koja mi je pravila probleme u vidu izbacivanja raznih grešaka, mjenjač, pumpa, nasumično neke, i zamijenio ECU NX force za EU vozila sa ovim, i od tad nisam imao nikakvih tih "random" grešaka na dijagnostici. Isti je potpuno kompatibilan sa NX instalacijom i dovoljno je samo zamijeniti ECU-e, pa eto ako budeš zainteresovan, možemo se dogovoriti da pokušaš, pa ako ne riješi problem, vratiš, vratim pare itd. Ja sam ga platio oko 200 €, a dao bih ga za 250-300 KM, obzirom da mi stoji neiskorišten.
broi01

#1808 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

kreso_atac wrote:SVE instalacije postoje i za EU i za USA auta. Ja na Grandu imam Zavoli instalaciju.
Plinas mi je ponudio da ecu zamjeni za ZAVOLI koji je kod tebe zavoli ecu tacan naziv broj i oznaku da mu mogu rec da mi nabavi takav. Pa da vidim kako ce ga onda podesit, i jesu li sposobni za tako nesto?
kreso_atac

#1809 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Zavoli AliseiN

Najčešće se ugrađuje ovdje u Dodge Ram i Hummera.
kreso_atac

#1810 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@iceman: što se paljenja tiče, prije same pumpe, možeš pokušat posudit od nekog senzor temperature rashladne tečnosti pa s njim probat.
broi01

#1811 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Moze jedino od mene posudit :dance: :dance: . Vec smo zamjenuli razvodnik paljenje da otklonimo i tu sumnju, samo ti napisi sta treba uradicemo mi to :-D
iceman ze

#1812 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

kreso_atac wrote:@iceman: što se paljenja tiče, prije same pumpe, možeš pokušat posudit od nekog senzor temperature rashladne tečnosti pa s njim probat.
Jucer sam parkirao na velikoj uzbrdici, doduse benzina sam imao samo par litara. Upalio sam ga tek iz 6-7 puta. Pokusacemo i sa senzorom zamjenu.

broi01 wrote:Moze jedino od mene posudit :dance: :dance: . Vec smo zamjenuli razvodnik paljenje da otklonimo i tu sumnju, samo ti napisi sta treba uradicemo mi to :-D
Ako podas Jeepa, i ja cu morati odmah za tobom, s kim da se mijenjam za dijelove. :D
mobsterc

#1813 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Ja sam nasao da bih za svoja svjetla treba mijenjati TRS/solenoid na mjenjacu, sto je polovno nekih 200$ tamo, tako da... nek ne rade :D

@kreso koja bi mi sonda trebala onda, downstream right ili left? :? ili je svejedno i odnosi se na california fol, gdje traze 4 sonde?

@broi znaci nema bujruma :P
broi01

#1814 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Uvjek bilo, bujrum ko bujrum.
Najbolje i jest da se ucimo na svojima.
Nazovi Ermina iz Gradacca 061 682600 i reci mu da su ti oni zenicani dali broj i zaprijetili da ne uzimas nigdje drugo :D pitaj ga za taj dio, ima 4-5 jeepova rastavljenih, nije ni blizu skup ko ostali,
50KM aktuator naplatio iceman-u a nije mu ni trebo :-D :lol: :-D
iceman ze

#1815 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

broi01 wrote:Uvjek bilo, bujrum ko bujrum.
Najbolje i jest da se ucimo na svojima.
Nazovi Ermina iz Gradacca 061 682600 i reci mu da su ti oni zenicani dali broj i zaprijetili da ne uzimas nigdje drugo :D pitaj ga za taj dio, ima 4-5 jeepova rastavljenih, nije ni blizu skup ko ostali,
50KM aktuator naplatio iceman-u a nije mu ni trebo :-D :lol: :-D

Actuator je bio 80 KM sa dostavom, tako da znas, ako ti bude zatrebalo :-)

Imacemo novog clana u grupi, vraca se covjek iz USA, dovezao JEEP sa sobom, hoce da instalira lpg, treba mu savjet....ako nas bude slusao, bice mu benzin drazi :D
kreso_atac

#1816 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

mobsterc wrote:Ja sam nasao da bih za svoja svjetla treba mijenjati TRS/solenoid na mjenjacu, sto je polovno nekih 200$ tamo, tako da... nek ne rade :D

@kreso koja bi mi sonda trebala onda, downstream right ili left? :? ili je svejedno i odnosi se na california fol, gdje traze 4 sonde?

@broi znaci nema bujruma :P
Da, rekao sam ti za svjetla da je najvjerovatnije davač na mjenjaču - na 42re je to NSS (neutral safety switch), a na 45rfe takođe nss, ali je on u sastavu TRS solenoida, pa se komplet mijenja. Eventualno da konektore malo očistiš, možda je do lošeg spoja ako ništa više ne pravi problem.

Što se sondi tiče, je li imaš 2 ili 4 ugrađene? Je li cali verzija ili ne?
iceman ze wrote:Imacemo novog clana u grupi, vraca se covjek iz USA, dovezao JEEP sa sobom, hoce da instalira lpg, treba mu savjet....ako nas bude slusao, bice mu benzin drazi :D
Tačnije rečeno ako bude svakakve "majstore" za plin slušao i kod svakoga radio, draži će mu benzin biti :)
broi01

#1817 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

iceman ze wrote:
Imacemo novog clana u grupi, vraca se covjek iz USA, dovezao JEEP sa sobom, hoce da instalira lpg, treba mu savjet....ako nas bude slusao, bice mu benzin drazi :D
Vodimo ga u Brcko na ugradnju, a mozda spametujem ovog svog plinasa do tad ko zna :D
iceman ze

#1818 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Zna li neko cemu sluzi ova cjevcica, s obzirom da mi tecnost kapa sa nje....sa desne strane motora, kad se zavucem ispod desnog tocka vidi se?

http://i47.klix.com/vyuloz.jpg

Kada parkiram, napravi lokvu.....

http://i48.klix.com/358p5qw.jpg
kreso_atac

#1819 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

to je kondenz klime. Obično tu bude crijevo gumeno koje se vodi pored desnog kotača i tu se pusti da istječe, da ne bi voda vremenom izazvala kvarove na nekim električnim kontaktima.

Zaboravio sam ti odgovoriti gore kad si rekao da je teže upalio kad je bio na uzbrdici i sa malo goriva, što meni lično daje još jedan znak da kontrolni ventil pumpe nije uredu, ali da otklonimo sve sumnje, probaj sa drugim senzorom temperature kad posudiš, ako bude isto, znaš na čemu si. Mada i ovako se meni čini da nije do toga.
mobsterc

#1820 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Ono tipa, ipa bujruma u zenicu, nece ti niko nista, samo nema kod mene :D ili kada dodjem u tamo da pitam da me upute kod broi-a... :D

@kreso
nadam se da nije cali, a nisam jos provjerio, nedovoljno sam upucen da bih bio siguran...

Usput, mijenjali su mi opet mapu plina, ovaj put u darkomu i sada se pojavila 0174, ponovo siromasna smjesa, samo drugi bank :-)
mišmaš

#1821 Re: Terenci i mehanika

Post by mišmaš »

očigledno su ti dobro podesili :D
iceman ze

#1822 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Neces to u SA podesiti, meni su u Radicu i kod Darkoma "namjestali" mapu, i namjestili su mi 0171 i 0174 stalno na plinu kad vozim :evil:
broi01

#1823 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

@mobstarec da ne bude vise zabune bujrum je kod mene, pogotovo dok ima bajramskih kolaca...
E sad posto nas je sve vise sa plinskim problemima hajmo se skupit i jedan dan zapucat u Brcko narucit se kod covjeka i da vidimo sta ce on rec.
@silver testelone je haman jedini koji je zadovoljan sa ugraduenim plinom i vozi bez upaljene mil lapmice ( jedino ako mu je nije izvrnio dok on nije gledo :D ), a on je plin ugradio u Bckom, tako da je logicno rijesenje da se ide dole.
Ja tog Dragana zovem evo vec 2-3 dana i non stop je nedostupan, ako ko ima broj telefona koji je razlicit od ovog sto se moze nac na netu naka ga fino ovdje napise

nalatih i na ovo

grabber

#1824 Re: Terenci i mehanika

Post by grabber »

Autoservis Pelagić - Brčko
Dejan: 065516271

Nije niko izvadio MIL lampicu, jer ni na dijagnostici nema grešaka :D 8-)
broi01

#1825 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Taj broj i zovem vec 3 dana, mozda je covjek na godisnjem
Post Reply