Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
broi01

#1626 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Ihhh biscaninu al ti to skudi da si jos dvije napiso ogadio bi mi ga :D :D
A nije tako posuda od vode je cista ma napit bi se mogo da nije permant :-D , sem toga pusta mi vodu na onaj zuti cep na posudi. Znaci uzmem i zalilam auto voda izidze ispod cepa. Motor je suh ko barut evo i par slika
Sto se tice okupljana daj ti neki datum da to bude vikend, i to bi trebalo dok jos djeca idu u skolu a onda ovi koji su zauzeti nek kazu svoje, sto se tice mene ja mogu uvjek
Image

Image

Image

Image

Image
kreso_atac

#1627 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

BISCANIN2 wrote:A ako nabija zrak u sistem za hladanjenje i taj zrak izlazi na posudu , sta bi moglo biti uzrok ?
Zrak izvana ne može ući unutra u sistem u slučaju lošeg dihtunga, jer je unutra pritisak daleko veći. To izbacivanje vode kada radi motor i kada se ugasi može biti zbog lošeg čepa na hladnjaku (onog metalnog), ili treba ozračiti sistem za hlađenje, ili greška negdje na crijevima.
preludezalude

#1628 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

BISCANIN2 wrote:
plucna mahramica wrote:Jeste, ovoga je isao gledati, na moju molbu i evo da se i ovim putem zahvalim na usluzi. :)
Jeep je po njegovim rijecima komplet ofarban, u saobracajnoj je zaveden pod 198kW a na motoru ne pise H.O. pa mi je malo sumnjivo to farbanje...
Presao je oko 280000, treba mu mijenjati gume, lezaj, nosac motora (to je bez pregleda, sto prodavac tvrdi).
Ne znam ,uzivo je ne izglednije ,iznutra je ok ali vanjstina i motor ,zvuk i neke preinake ,ne znam ja ga nebi definitivno.
Recimo da je neugledniji nego moj xj koji je bio 89 godiste ,ZJ od vrhovnog je za ovog avion.
Pa sta mi ga je vlasnik nafalio. Sto ljudi mogu pricati gluposti i lagati na nevidjeno. Zamalo da se uputim tamo iz Tuzle da pogledam i uzmem. Covjek kaze sve extra o Jeep-u, kad ono u stvarnosti sranje i jos sumnjivi papiri.
broi01

#1629 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Skino sam onu glupost od tv-a sa plafona, koja budala ono i stavi ? izvago sam ga 3.7kg. odvalilo tapacirunga, zasarafljeno bilo zametalnu sipku sto je iznad iskrivila sei naravno tapacirung se malo objesio.
sad mi treba savjet kako da ovu rupu zakrpim?

Image
iceman ze

#1630 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

P1489 i P0174 mi izbacuje greske na ODO, kad okrenem kljuc 3x. Da li je neko imao ovakve vrste problema? Ne znam da li ima neke veze sa ovim sto mi ne pali auto iz prve, promjenicu filter goriva, procitaao sam negdje da je tu i regulator pritiska. Takodjer je vrijeme zamjene ulja, uljnog i zracnog filtera. Ono sto me buni jeste da sam mijenjao filter goriva prije 12000 km, a prema savjetima se mjenja na 30 k milja, doduse nije im gorivo kao nase.

broi01,

meni jedino pada na pamet, da ti neko uradi kompletno nebo-tapacirung iznad glave. Ja sam zadovoljan bio uslugom oko auto sjedista i presvlaka u Pazaricu. Meni su promjenili orginalno platno na sjedistima Golfa, sa orginalnim koncem. Imaju svu opremu i materijale.
vrhovny

#1631 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

To sto ti tesko upali prvi put je oslabio(riknuo) regulator visokog pritiska benzinske pumpe!!!! Kod Zj-a stoji na rezervoaru i lako se skida ali kad prethodno skines rezervoar:) !!!
Evo sad malo gledam na netu za WJ..on izgleda uopce nema taj regulator tako da izgleda moja dijagnoza nije ispravna:)!!
Inace ako kome treba imam taj regulator nov za ZJ-a do 96-godine!!!!
kreso_atac

#1632 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

p0174 znači siromašnu smješu u komori za izgaranje, moguće je više uzroka (negdje vuče zrak na crijevima, gornja lambda sonda ne valja, pritisak goriva, injektori - ali to bi se osjetilo u radu na leru, svjećice). iz mog iskustva, ovu grešku najčešće baca neispravan senzor protoka zraka (maf) - kojeg nema na 4.0 motoru (znači ta opcija otpada), gornja lambda sonda ili prljav zračni filter. I zbog ove greške imaš povećanu potrošnju goriva, često značajno povećanu. Ne bih da nešto preindiciram, ali samo da kažem da je na jednom Cherokeeju ovakvu grešku bacao neispravan razvodnik paljenja, kada smo njega kompletnog zamijenili, došao je sebi.

p1489 je relej za stupanj veće brzine vrtnje ventilatora, to nema veze sa paljenjem.

Eh sada da se vratimo na to što ne ide da upali od prvog pokušaja. Davno smo čini mi se to rješavali na ZJu od vrhovnog (nadam se da je uspio riješiti sa tim regulatorom pritiska)... Vrlo je vjerovatno da je (ako je lambda ok, tj ima napon 0.2-0.8 V, tj ako oscilira između ovih vrijednosti), da trebaš mijenjati regulator pritiska goriva. Nije istina da ih WJ nema - ima, ali su ugrađeni u originalni filter goriva. Ljudi se često zeznu i uzmu identičan izgledom filter, ali to ne ide, jer originalni IMA U SEBI regulator pritiska - to je jedan od razloga vjerovatno zašto je filter goriva malo skuplji. Pa eto, moja preporuka bi bila za početak da provjeriš filter zraka je li prljav (ali sumnjam da jest ako ga nisi vozio po kakvim off roadima :D blatu itd), zatim napone na lambda sondama i filter goriva zamijeniš (na njega najviše sumnjam). Kao što napisah, moguće je tu puno stvari, nisi mi detaljno ni opisao ponašanje motora, ali eto provjeri to curenje/gubitak vakuma, svjećice, filtere i zamijeni filter goriva (ali uzmi originalni).
BISCANIN2

#1633 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

broi01 wrote:Ihhh biscaninu al ti to skudi da si jos dvije napiso ogadio bi mi ga :D :D
A nije tako posuda od vode je cista ma napit bi se mogo da nije permant :-D , sem toga pusta mi vodu na onaj zuti cep na posudi. Znaci uzmem i zalilam auto voda izidze ispod cepa. Motor je suh ko barut evo i par slika
Sto se tice okupljana daj ti neki datum da to bude vikend, i to bi trebalo dok jos djeca idu u skolu a onda ovi koji su zauzeti nek kazu svoje, sto se tice mene ja mogu uvjek
Image

Image

Image

Image

Image

Masalna ,fala bogu nek je motor ko curica :D .Imali uzivancije ?
kreso_atac

#1634 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@biscanin: bas je rijetkost naci havarisan 4.0 motor, a ti si uspio dva puta koliko se sjecam, nije ni to jednostavno moram ti priznati :-D
iceman ze

#1635 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Ja sam negdje na netu procitao da 4.0 do 2001.g. znali su pucati dijelovi izmedju 3 i 4 cilindra.............. :D
kreso_atac

#1636 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Moguće je, neću reći da nije, ali ja se do sada nisam susreo s tim. "najžešće" što sam imao priliku da vidim je pucanje glave, ali baš pucanje. Ali se ipak radilo o specifičnom slučaju, bez rashladne tekućine (hladnjak probijen) i na hard ispitu. ZJ je bio u pitanju, 4.0 motor. I drugi slučaj WJ 4.0 kome je vjerovatno kreten od vlasnika uspio saviti klipnjače, uništiti ležaje radilice itd. Kako je to uspio ne znam još uvijek, ali na autocesti se desilo, pa sad može se tu nagađati svašta :-D
iceman ze

#1637 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Koliko bi bilo optimalno uzeti ljetnu varijantu - vece felge i gume, a da ne narusim fabricke preporuke i standarde. Osim sume mene zanima i cestovna varijanta, nije bas da pravim SRT8 od svog Granda...... :D

Na netu sam recimo nasao ovo u jednoj radnji, koju preporucuju: 235/60 R18

Ne bih 20-tke i sl....ali zelim samo malo ljetnu varijantu naglaseniju i u sportskom duhu. Jer ove su mi standardne 16-ke M+S, ako ih ne sacuvam do zime, mogao bi se na slikovima ove zime vozati.
broi01

#1638 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

BISCANIN2 wrote:

Masalna ,fala bogu nek je motor ko curica :D .Imali uzivancije ?
Ima ima bas sam danas iso na planinu extra se proveo
Samo me nesto interesuje, uzbrdo dok sam iso dovoljno mi je bilo u part time, e nizbrdo sam malo vise salto redukcije posto mi je ovo prvi automatik sa reduktorom skonto sam da mi tek u LO koci s masinom kad ubacim u prvu.
Pa me interesuje jel to tako treba ili treba da koci i u full time
Image
Image
kreso_atac

#1639 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

šta si mu radio pa 22.2 l/100km :-D

nizbrdo 4x4 full time, mjenjač u prvu i kočiš kočnicom koliko ti odgovara. uzbrdo ti je tu takođe dovoljno full time, nema blata, nema snijega, nije klizavo. u 4lo koči više jer se obrtaji multipliciraju u tom prijenosu
broi01

#1640 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Dusu mu cupo uz brdo, ali ta porosonja je oko 20l po carsiji. Tako da mi ovo 22 i nije nesto puno :D
Sad se pitam jel ova potorsnja uredu ?
U mondea dok je tiptronik radio kako treba u prvu kad ubacim sve ce popucat al on nece u drugu prebacit dok mu ne dodam gas ili izbacim iz brzine.
Iskreno sam ocekivo da ce u full time vise kocit, ali on uhvati fino zaleta.
iceman ze

#1641 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

http://www.jeepforum.com/forum/f96/tran ... d-1364176/

Ako Vam se da citati, oko unistene transmisije na Rubiconu, 36000 milja presao samo.....?
broi01

#1642 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Poglerdo slike ali puno brate 24 stranice citat, procito prvu i zadnju :D
kreso_atac

#1643 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@broi, ne bi trebao preko 20 ici gotovo ni u kakvim slucajevima.

neće ni on (ako je ispravan) iz prve izletjeti kada ga ubaciš tu, ali u prvoj on ide oko 40 km/h.
BISCANIN2

#1644 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

kreso_atac wrote:@biscanin: bas je rijetkost naci havarisan 4.0 motor, a ti si uspio dva puta koliko se sjecam, nije ni to jednostavno moram ti priznati :-D
U suštini niti jedan nije bio baš havarisan ,godinama zapušten i drndan da,recimo visko niti jednom ne radi ,ulja i filteri nikad promjenita itd.Svi idu ,u normalnoj vožnji nema nikakvih problema i što je najvažnije mjenjači im ko curica .I što je najgore svi mutljaju sa papirima .To me je najviše odbilo .Jednom je glava bila kriva ali i to se dalo srediti da je ostatak bio normalan ,čisti papiri i unutrašnjost da se je oprala makar jednom u 5 godina. :run:
broi01

#1645 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

kreso_atac wrote:@broi, ne bi trebao preko 20 ici gotovo ni u kakvim slucajevima.

neće ni on (ako je ispravan) iz prve izletjeti kada ga ubaciš tu, ali u prvoj on ide oko 40 km/h.
Onaj sto je ugradivo plin rekao mi je da ce trosit 5-10% vise plina, 7 dana dok sam vozo na benzin nije mi potrosnja prelazila 18l cak sam znao spustit i na 15.7l , ali sam bio lahke noge sve oko 1500 obrtaja.
S plinom sam se malo opustio pa mi je i noga otezala :-D i sad ide oko 2000 i vise, pa sam racuno da je potrosnja malo veca + ona 2l vise sto mi je onaj prognoziro.
Da li da mu odem i da se zalim na potrosnju?

To sam vidio jucer da nece izletjet iz prve ali me je ovo bunilo do 40 km/h u prvoj, jer znam da vec oko 30km/h masina bruji i ceka da joj pomognes kocnicom ali to ovdje nikad docekat, a sa 40km/h to je vec fina brzina pogotovo niz neko brdo, kakvo sam ja jucer isao.
kreso_atac

#1646 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Da, zato sam ti rekao da ga staviš u prvu i kočnicom onda dalje radiš. Nizbrdo je samo bitno da je pogon na sva 4, a ne 2wd, jer tada je bolji balans vozila, i lakše ga kontrolisat. A dalje usporavaš kočnicom.

Potrošnja benzina i dobro uštimanog plina MORA biti ista, jer plinski ecu ne smije raditi svoju politiku ubrzigavanja, nego mapira benzinski ecu i adaptivnu memoriju. Znam da plinaši tu svoju tezu povlače jako često, ali ne bi smjelo tako biti. Prosječna potrošnja (otvorena, grad, malo brdo-nizbrdo) kad se sve sabere i oduzme bi trebala biti 15-16 litara. Ja baš imam tešku nogu, a na grandu mi stoji 16.2 prosječna. Na ćiri je 17.5. Sad do tebe je da li ćeš se žaliti na potrošnju plina, ali u principu nije to radi tog litra-dva na 100 km, nego više radi nepravilnosti u radu sistema, jer čim uzima više nego na benzin, nešto nije ok, i negdje će se javiti posljedice vremenom.
grabber

#1647 Re: Terenci i mehanika

Post by grabber »

Krešo, možeš li pogledati ove grafike napona lambda sondi na Grand Cherokeeju, pa šta kažeš da li su u nekim dobrim granicama ili nešto nije uredu sa njima:

ImageImage
kreso_atac

#1648 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

srednja vrijednost treba da bude 0.5 V, i da oscilira +/- 0.25 V, tako da je u praksi to ako je na intervalu 0.2 do 0.8 V, ok je. Stoga, gledajući ove grafike, dobro izgledaju te varijacije, par peakova izvan ovog intervala ne pravi razliku. Usput da pitam, čemu snimanje sondi, nešto nije ok ili čisto radi kontrole?
grabber

#1649 Re: Terenci i mehanika

Post by grabber »

hvala, krešo :thumbup: čisto radi kontrole je bilo, i drago mi je da je ok.
iceman ze

#1650 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Moze li se u BIHAMK-u uraditi ovo snimanje lambda sondi?
Post Reply