Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Za domaćeg guštera mi treba terarijum manjih deminzija. Obišao sam 3 i zvao jos jednu ranju, medjutim ponuda je nikakva, a cijena u ovoj jednoj baš astronomska (oko 200 KM). Ima li neko od forumaša iskustva sa ovim gmazom i šta trebam uraditi da bi ga dobro udomio kod sebe? Mlad je ali nije beba (duzine oko 8-9 cm sa repom) i bio je izgubljen (usporen, dezorjentisan) danas kada sam ga pokupio i donio kući. Trenutno ga držim u tegli sa izbušenim poklopcem (da ima zrak), pored tople stolne lampe i znatno je živnuo jer mu odgovara temperatura od nekih 30 c. Help, što prije!
Slabe fajde od vas. Ja sam u međuvremenu uspio da mu napravim bolje uslove da preživi ovu noć kod mene i mali je očito zadovoljan jer ne prestaje trčkarati. Još samo da mi hoće nešto prezalogajiti..
ja bih rado pomogla, vjerujem kao i mnogi drugi, ali s gusterom je zeznuto. imas li ti uopšte predstavu kakav je ovo guster.
ja imam iguanu i ona je isključivi biljojed, kojem u slučaju da jede meso stradaju organi, dok su neki drugi gusteri mesojedi. savjetujem da posjetis akvarij.net, tu na forumu se okupljaju mnogi ljubitelji i poznavaoci gmazova, pa im pokazes sliku, mozda budu od vece pomoci.
za početak, probaj mu dati da jede maslačak, list i cvijet, to je lako nabaviti (odnosno nabrati)
sretno s malcem
oni jedu muhe i musice. mozes im "probrati" iz plafonjere ako imas, a ima i kupiti hrane za tako egzoticne ribe. ako hoces da ga pustis opet u prirodu, njih dosta ima na darivi, kad se prodje onaj kafic pa sa lijeve strane ima stijena gdje se penjaci penju.
Mali je danas ziv i zdrav pusten na isto mjesto gdje je i pronadjen. U medjuvremenu sam bio u jos jednoj radnji ali nista za njega. Nekih 26 sati nista nije jeo kod mene pa sam se zabrinuo da neumre, a onda i donio jedinu ispravnu odluku. Prilikom pustanja je bio dosta zivlji nego kad sam ga pronasao, tako da mu ovo nije naskodilo (vjerujem). Napominjem da mu nisam gasio stolnu lampu nikako jer mu je toplota ttebala. Nimalo nisam pogrijesio.
U svakom slucaju, fino iskustvo je bilo, a evo sad razmisljam o nabavki pravog kucnog ljubimca gustera manjih dimenzija. Gekon leopard valjda.
tipkao s mobitela bez mogucnostibedita pa oprostite ako ima gresaka.
jbg, nisam ranije vidio.. kako na linku pise to je obicni zidni guster.. koji se moze vidjeti gdje god se okrenes... normalno je da ne jede par dana ali inace su mesojedi... najlakse i najjeftinije ti je bilo da si mu u prodavnici za ribomaterijal kupio kutiju zivih crva... to jedu kao ludi... (kosta 1KM a pravo ih dosta bude, s tim da se moraju u frizideru cuvati)..
sreca je sto je lijepo vrijeme ovih dana tako da ce se, nadam se, snaci ubrzo za sklonistem... ali otom-potom.. njegova sudbina pa kako god... ti si se potrudio
Friesian wrote:jbg, nisam ranije vidio.. kako na linku pise to je obicni zidni guster.. koji se moze vidjeti gdje god se okrenes... normalno je da ne jede par dana ali inace su mesojedi... najlakse i najjeftinije ti je bilo da si mu u prodavnici za ribomaterijal kupio kutiju zivih crva... to jedu kao ludi... (kosta 1KM a pravo ih dosta bude, s tim da se moraju u frizideru cuvati)..
sreca je sto je lijepo vrijeme ovih dana tako da ce se, nadam se, snaci ubrzo za sklonistem... ali otom-potom.. njegova sudbina pa kako god... ti si se potrudio
Da sam znao za te crviće, to je fakat prejeftino... Volio bih da sam ga uspio dobro udomiti, presladak je bio, i nekako pitom totalno. Nije se bojao kada ga pustim van one staklenke da malo hoda okolo. Obično mu postavim prst na koji se on popne i u 10 sec. eto ga već na mom ramenu i vratu. Danas kad sam ga vratio u njegov prirodni ambijent (stepenište i fasada kuće) bez ikakvog straha je neko vrijeme istraživao okolo palacajući jezikom, dok sam ga iz blizine snimao mobitelom. Potom je šmugnuo u travu odmah do podzida stepeništa.
Ne vidjeh ranije post da odgovorim, ali svakako si dobro postupio sto si ga vratio tamo gdje si ga i nasao. Bio je usporen jer je hladnokrvni organizam i jer mu je vrijeme da se lagano ususka u hibernaciju i naravno da ti je zivnuo pod lampom kad si ga ugrijo na ljetnu temperaturu zraka Mislim da bi bilo krajnje nehumano u tegli ili onoj kugli da je proveo ostatak svog malog zivota. Najbolje mu je u prirodi gdje se najboljei snalazi za svoj opstanak.
kao sto sam i ja rekao dobra stvar je sto ga je pustio.. ali ipak da su drugacije temperature, onakve kakve bi i trebale biti u ovom periodu godine, onda bi bilo vise nego humano to sto bi ga ostavio kod sebe!