‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
- tranquil
- Arminovski
#352 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Malo je smješno... ali naši argumenti se u principu svode na pobjedio/izgubio. Nije ustvari ni bitno o čemu raspravljamo, većinom se držimo svojeg ko pijan plota.sheilak wrote:jeste, odlican tekst. hvalaArminovski wrote:http://www.newyorker.com/magazine/2017/ ... -our-mindssheilak wrote:
Odlican tekst. Vazi i za nas a i za one anamo.
-
saimidin
#353 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
tranquil wrote:Ne znam zašto se teoretičari zavjere uopće sikiraju oko toga zašto smo prestali ići na Mjesec, kada po njima tamo nikada nismo ni bili.
i meni je uvijek bilo smiješno kako oni vjeruju u teorije zavjere koje su vrlo često kontradiktorne jedne drugima
valjda se ne mogu fokusirati na više od jednom
- fakat
#354 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Zanimljivo. Razumijem nase limite i nase pogresne procjene, ali zasto napredne civilizacije nisu otkrile nas?Gojeni H wrote:Fermijev paradoks "Gdje su svi?"
Veličina i starost svemira ukazuju na postojanje brojnih vanzemaljskih civilizacija. Međutim, ovo je nelogično budući da nema dokaza koji to potvrđuju.
Na ovo slede tri moguća odgovora:
- početna izjava je netačna i vanzemaljska inteligencija je mnogo ređi fenomen nego što se pretpostavlja
- naša trenutna posmatranja nisu dovoljno dobra i zato još uvek nismo otkrili druge civilizacije
- naše metode su pogrešne
https://sh.wikipedia.org/wiki/Fermijev_paradoks
https://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox
https://sh.wikipedia.org/wiki/Enrico_Fermi
- Diwan
#355 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Previše se uznemiravaju ovi neki likovi koji povremeno ostave neko komentar na temi, ali ne da bi nešto dokazali i pokazali suprotno (jer je to njima naučna fantastika) nego da bi, po navici, jer ne znaju i ne mogu ništa drugo, ismijavali, a to samo pokazuje njihovu vlasitu zatupljenost. Sad kriva učiteljica ili tetka što su nam pričali levatske bajke.
Nema kod bošnje ništa, jednostavno ništa ne postoji mimo onoga što je u njegovoj tintari, a to vrijedi za balkance općenito, jer je početak svega krenuo iz nekoliko pravaca sa Balkana:Sarajevo (SFF), Jablanica (janjetina), Makarska, Drvar, Beograd i Zagreb.
Posao im kvari nastojeći da promjeni istorijske činjenice Semir Sem Osmanagich, koji svake godine dovodi stotine volontera iz cijelog svijeta (osim domicilnog stanovništva) koji rade na iskopinama piramida u Visokom.
Bošnjaci i mošnjaci se bune, kao i drugi propadnici balkanske sekte, jer oni smatraju da je sve počelo od njih i da su oni centar svijeta, te stoga odbijaju rad na piramidama za razliku od Johna, Pitera, Inge, Urlich i drugih koji svoje godišnje odmore provode kopajući na nekim brdima oko Visokog umjesto da su otišli u Makarsku. Koji levati! A vidi nas, istaknutih forumaša, koji vrhunac postojanja nalazimo da sve drugo i drugačije ismijemo, jer što da kontamo i razmišljamo, pa i radimo. Nek rade ovi levati iz EU ili Novog Zelenda. Šta će oni nama govoriti …..
Nema kod bošnje ništa, jednostavno ništa ne postoji mimo onoga što je u njegovoj tintari, a to vrijedi za balkance općenito, jer je početak svega krenuo iz nekoliko pravaca sa Balkana:Sarajevo (SFF), Jablanica (janjetina), Makarska, Drvar, Beograd i Zagreb.
Posao im kvari nastojeći da promjeni istorijske činjenice Semir Sem Osmanagich, koji svake godine dovodi stotine volontera iz cijelog svijeta (osim domicilnog stanovništva) koji rade na iskopinama piramida u Visokom.
Bošnjaci i mošnjaci se bune, kao i drugi propadnici balkanske sekte, jer oni smatraju da je sve počelo od njih i da su oni centar svijeta, te stoga odbijaju rad na piramidama za razliku od Johna, Pitera, Inge, Urlich i drugih koji svoje godišnje odmore provode kopajući na nekim brdima oko Visokog umjesto da su otišli u Makarsku. Koji levati! A vidi nas, istaknutih forumaša, koji vrhunac postojanja nalazimo da sve drugo i drugačije ismijemo, jer što da kontamo i razmišljamo, pa i radimo. Nek rade ovi levati iz EU ili Novog Zelenda. Šta će oni nama govoriti …..
- Gojeni H
#356 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Nema nikakvog ozbiljnog dokaza o postojanju zivota bilo gdje drugo osim na Zemlji.fakat wrote:Zanimljivo. Razumijem nase limite i nase pogresne procjene, ali zasto napredne civilizacije nisu otkrile nas?Gojeni H wrote:Fermijev paradoks "Gdje su svi?"
Veličina i starost svemira ukazuju na postojanje brojnih vanzemaljskih civilizacija. Međutim, ovo je nelogično budući da nema dokaza koji to potvrđuju.
Na ovo slede tri moguća odgovora:
- početna izjava je netačna i vanzemaljska inteligencija je mnogo ređi fenomen nego što se pretpostavlja
- naša trenutna posmatranja nisu dovoljno dobra i zato još uvek nismo otkrili druge civilizacije
- naše metode su pogrešne
https://sh.wikipedia.org/wiki/Fermijev_paradoks
https://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox
https://sh.wikipedia.org/wiki/Enrico_Fermi
S obzirom na nase znanje o svemiru, pretpostavljamo da zivot postoji jos negdje. Dokaza medjutim nema.
- Gojeni H
#357 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Diwan wrote:
Bošnjaci i mošnjaci se bune, kao i drugi propadnici balkanske sekte, jer oni smatraju da je sve počelo od njih i da su oni centar svijeta, te stoga odbijaju rad na piramidama za razliku od Johna, Pitera, Inge, Urlich i drugih koji svoje godišnje odmore provode kopajući na nekim brdima oko Visokog umjesto da su otišli u Makarsku.
Zasto ponovo gubis kontrolu nad sobom?
Jesi li im ti isao pomoci?
- Diwan
#358 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ajdovska deklica
https://sl.wikipedia.org/wiki/Ajdovska_deklica

Ma to je priroda isklesala
ili došle bošnja s bauštela po Sloveniji pa isklesali 
https://sl.wikipedia.org/wiki/Ajdovska_deklica

Ma to je priroda isklesala
- tranquil
- Diwan
#360 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Dobar photoshop i još obrezantranquil wrote:
- tranquil
#361 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Nisam provjeravao da li je photoshop... Uzeo sam prvu od stotine slika koje su rezultati pretrage za "Phallic carrot". Mogao sam uzeti i "Phallic tree". Pogledaj sam, ima i obrezanih i neobrezanih koliko ti volja
Ne mijenja suštinu, a to je da ovakvih oblika ima koliko hoćeš u prirodi, i da je potrebno biti žestoka naivčina da bi se ibretio tome kao nečemu misterioznom.
- Dozer
#362 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Jah....Arminovski wrote:Dozer wrote:![]()
A, kao, bitno je koja je to Apollo misija bila, 13 ili 17....? Eto koliko uopste kontate sustinu pitanja....tugo moja...
Poenta pitanja je zasto se nikad nakon toga nismo vratili na Mjesec. Sve smo te '72 saznali o Mjesecu, ukljucujuci i sve o tamnoj strani....? Ozbiljno...?
A, da -![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Poenta odgovora je ustvari da ti vecinom nemas pojma o cemu pricas i sad kad te covjek uhvatio u raskoraku, koprcas se ne bi li se kako iskopao iz rupetine koju si sam iskopao. Jos te sahrani sa onim grafom.
- Arminovski
#363 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Da se ispravim, mislim na ovakvim temama da ne ispadne pogresno.Dozer wrote:Jah....Arminovski wrote:Dozer wrote:![]()
A, kao, bitno je koja je to Apollo misija bila, 13 ili 17....? Eto koliko uopste kontate sustinu pitanja....tugo moja...
Poenta pitanja je zasto se nikad nakon toga nismo vratili na Mjesec. Sve smo te '72 saznali o Mjesecu, ukljucujuci i sve o tamnoj strani....? Ozbiljno...?
A, da -![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Poenta odgovora je ustvari da ti vecinom nemas pojma o cemu pricas i sad kad te covjek uhvatio u raskoraku, koprcas se ne bi li se kako iskopao iz rupetine koju si sam iskopao. Jos te sahrani sa onim grafom.
Izvini...
Ali tako je.
- Diwan
#364 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Reci da se šališ, tj da se 'priroda' bavi ovim stvarima. To me podsječa na ove ortodoksne muslimane koji vide riječ Allah u paradajzu, ribi, u palačinci, da drvo čini sedždu i gomilu sličnih proviđenja. Samo se za sekundu zamisli i reci sebi da li je moguče da to što si pokazao sa mrkvom da napravi 'priroda' ..tranquil wrote:Nisam provjeravao da li je photoshop... Uzeo sam prvu od stotine slika koje su rezultati pretrage za "Phallic carrot". Mogao sam uzeti i "Phallic tree". Pogledaj sam, ima i obrezanih i neobrezanih koliko ti voljaNe mijenja suštinu, a to je da ovakvih oblika ima koliko hoćeš u prirodi, i da je potrebno biti žestoka naivčina da bi se ibretio tome kao nečemu misterioznom.
e ovo je več teorija zavjera
- tranquil
#365 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Presmiješan si.
Priroda se ne "bavi stvarima", ona nema namjeru, stvari jednostavno ispadnu tako
Kada ljudi vide antropomorfne oblike u prirodi, to je poznata i opisana pojava i zove se Pareidolia. Vrijedi pročitati na tu temu, radije nego zamišljati da je bilo kakav oblik u prirodi koji potsjeća na lice neka "zavjera"

I moja omiljena (mada nije falus kakvog ova tema zaslužuje)

- Dope_Man
#366 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ovo su najbolje situacije: kada lik koji vjeruje u jednu stvar optuzi drugu grupu za suludo ponasanje jer se u praksi ponasaju isto kao i on sam.
Mislimani koji vide rijec ''Allah'' u svakom oblaku i glavici luka = ljudi koji vide zavjeru i/ili namjerno pravljenje oblika u svakom drvetu, stijeni, i mrkvi koji lice na ljudsko lice ili spolne organe.
Mislimani koji vide rijec ''Allah'' u svakom oblaku i glavici luka = ljudi koji vide zavjeru i/ili namjerno pravljenje oblika u svakom drvetu, stijeni, i mrkvi koji lice na ljudsko lice ili spolne organe.
- tranquil
#367 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Da, fino primjećeno, prilično očita ironija ove situacije mi je nekako uspjela promaći.
- Diwan
- Diwan
#369 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
To je u istoj ravni sa ovim fotografijama - uozbiljite setranquil wrote:![]()
Presmiješan si.
Priroda se ne "bavi stvarima", ona nema namjeru, stvari jednostavno ispadnu tako![]()
Kada ljudi vide antropomorfne oblike u prirodi, to je poznata i opisana pojava i zove se Pareidolia. Vrijedi pročitati na tu temu, radije nego zamišljati da je bilo kakav oblik u prirodi koji potsjeća na lice neka "zavjera".
I moja omiljena (mada nije falus kakvog ova tema zaslužuje)

ja mislio imam posla sa nekim 'ozbiljnim' istraživačima, kad ono neke pubertetlije koji imaju neke vlažne snove
- tranquil
#370 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Nakon "Pareidolie", idući termin za pogledati u leksikon: "Psihološka projekcija" 
- Dope_Man
#371 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ne mogu da vjerujem da je upravo rekao da su ove slike, koje obicno kada ih neko originalno postavi imaju i lokaciju, gdje svako moze otici i vidjeti stijene idrvece u raznim oblicima (jabuka se valjda ipak pojede) uporedjuje sa photoshopiranim slikama.. a cim prodju dva posta sam ce postavljati te photoshopirane kao dokaz za svoje teorije zavjere

- Diwan
#372 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Potegli ste riječ, pa da vidimo:
Ako bi smo napravili eksperiment, našli bi mnogo više ljudi da vidi neku sliku nego da je ne vidi i vjerujem da bi taj procenat bio daleko veći na strani onih koji vide.
Ova ‘teorija’ ne pije vode ili ne pije vode na ovim primjerima.
Primjer ove teorije mogu biti fotografije i slike umjetničkog apstraktnog sadržaja, gdje netko vidi nešto što i sam autor ne vidi:

Probem kod vas je što ste toliko bahati, nadmeni, oholi i nekulturni, i ko ljudi šupci, da ne vidite i ne čujete, ne kontate, ne poimate ništa drugo osim onog što vam vaš kod u glavi nosi. Za nešto više i mimo toga nista sposobni.
primjer iz EkvadorA:

Norveška:

ima toga mnogo.
Samo me čudi kako mnoštvo ljudi uspijeva da vidi jednu te istu sliku, odnosno da vidi jedno te isto.Pareidolia (/pærɪˈdoʊliə/ parr-i-DOH-lee-ə) is a psychological phenomenon in which the mind responds to a stimulus, usually an image or a sound, by perceiving a familiar pattern where none exists (e.g., in random data).
The word derives from the Greek words para (παρά, "beside, alongside, instead [of]" — in this context meaning something faulty or wrong) and the noun eidōlon (εἴδωλον "image, form, shape" — the diminutive of eidos).
Ako bi smo napravili eksperiment, našli bi mnogo više ljudi da vidi neku sliku nego da je ne vidi i vjerujem da bi taj procenat bio daleko veći na strani onih koji vide.
Ova ‘teorija’ ne pije vode ili ne pije vode na ovim primjerima.
Primjer ove teorije mogu biti fotografije i slike umjetničkog apstraktnog sadržaja, gdje netko vidi nešto što i sam autor ne vidi:

Probem kod vas je što ste toliko bahati, nadmeni, oholi i nekulturni, i ko ljudi šupci, da ne vidite i ne čujete, ne kontate, ne poimate ništa drugo osim onog što vam vaš kod u glavi nosi. Za nešto više i mimo toga nista sposobni.
primjer iz EkvadorA:

Norveška:

ima toga mnogo.
- Dope_Man
#373 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Kao sto ima i mnogo drveca, stijena i povrca u obliku penisa i vagine, ali to su photoshopirane stvari, ne postoje, ali stijena koja je dio istog prirodnog fenomena je cudo nevdijeno i dokaz nekakve teorije zavjere.. jer ... jeste.
- tranquil
#374 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Pročitao si definiciju ali nisi razumio.Diwan wrote:Potegli ste riječ, pa da vidimo:
Samo me čudi kako mnoštvo ljudi uspijeva da vidi jednu te istu sliku, odnosno da vidi jedno te isto.Pareidolia (/pærɪˈdoʊliə/ parr-i-DOH-lee-ə) is a psychological phenomenon in which the mind responds to a stimulus, usually an image or a sound, by perceiving a familiar pattern where none exists (e.g., in random data).
The word derives from the Greek words para (παρά, "beside, alongside, instead [of]" — in this context meaning something faulty or wrong) and the noun eidōlon (εἴδωλον "image, form, shape" — the diminutive of eidos).
Pareidolia nije nekakav poremećaj koji imaju pojedinci, nego pojava koja zahvata sve ljude. To je jednostavna stvar, ako mrkva imalo liči na čunu, ili stijene na lice, većina ljudi će u tome zaista i vidjeti čunu ili lice, jer nam je mozak tako podešen da prepoznajemo poznate stvari.
Isto tako, musliman koji je navikao da vidi Allahovo ime na arapskom će ga prepoznavati u presječenom paradajzu, ili će hrišćanin prepoznati lice Isusa na preprečnom tostu. Ja sam često viđao nasmijano lice u šolji kafe, koje više liči na lice od onog tvog kamenja. Stvari se tako potrefile.
Ni u jednom od tih slučajeva ne znači da je to neka neobjašnjiva pojava, da je neko "oblikovao" tako. Jednostavno, neke stvari ponekad liče na neke druge stvari, i naš mozak reaguje na to prepoznavanjem poznatog oblika.
- Dozer
#375 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Stvar vidjenja...Arminovski wrote: Poenta odgovora je ustvari da ti vecinom nemas pojma o cemu pricas i sad kad te covjek uhvatio u raskoraku, koprcas se ne bi li se kako iskopao iz rupetine koju si sam iskopao. Jos te sahrani sa onim grafom.
Da se ispravim, mislim na ovakvim temama da ne ispadne pogresno.
Izvini...![]()
Ali tako je.
Taj graf, sam po sebi, pokazuje samo smanjenje budzeta NASA-e. Tada je bila svemirska trka izmedju Rusa i Amera ko ce prije na Mjesec, sto je bila igra moci i nadmoci, stvar nacionalnog ponosa, bla,bla,bla...
Kada je cilj ostvaren i kada se dobacilo do tamo, pobijedilo se u trci, stigli su prvi, i onda je sasvim logicno bilo i da budzet za to krene prema dole.
Medjutim, da li to automatski pokazuje da je izgubljen interes za Mjesec jer se, eto, stiglo na njega i to je to?
Tesko... Pogotovo jer se Mjesec nije ni zagrebao. Znamo li sta se nalazi 100-300-1000m ispod povrsine Mjeseca? Da li su to iste stijene kao i na povrsini?
Jeste, mapirana je povrsina, ali kako znamo da je javnosti zaista pokazano sve onako kako jeste? Kako to mozemo znati?
A graf...Hajde da se poigramo, jer vidim da ga niste skontali...
Federalni budzet 1965 je iznosio 628 milijardi/biliona US$ (628.000.000.000)
2015 je bio 3,8 triliona, a u americkom sistemu 1 trilion = 1000 milijardi/biliona. Dakle, 2015 im je budet bio 3.800.000.000.000, ili 3.800 milijardi.
Graf pokazuje da je 1965 NASA imala budzet u iznosu od 4,5% federalnog budzeta, a to je tada bilo 28.260.000.000 (28 milijardi i 260 miliona USD).
2015 je NASA imala budzet u iznosu od oko 0,5% federalnog budzeta, a to je oko 19-20.000.000.000 USD.
Drugim rijecima, nema NASA danas puno manji budzet nego onda, a sasvim je logicno da je u zacecima svega toga budzet morao biti enorman s obzirom da su tada radjena najveca istrazivanja. Danas osnova tehnologije vec postoji zahvaljujuci ondasnjim istrazivanjima, pa je logicno da vise nije ni potreban toliki budzet. Ali, ocito je da i dalje imaju enorman budzet.
Da mi je racunica tacna, evo i potvrda - https://www.nasa.gov/sites/default/file ... tagged.pdf