"Teorija svega"

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Voddaa

#1126 Re: "Teorija svega"

Post by Voddaa »

U logici i metafizici nista je potpuna odsutnost bica i svojstava. Ako mu se pripise velicina, to vise nije nista nego nesto. Time se krsi osnovni Aristotelov princip neproturjecja: ista stvar ne moze istovremeno biti i ne-biti.

Greska je u brkanju nicega s praznim prostorom. Prazan prostor ima dimenzije i trajanje, dakle on je nesto. Nista, ako je logicki shvaceno, nema nikakva svojstva.
Parmenid je vec tvrdio da misao o nistavilu koje jest nema smisla, jer misliti znaci misliti nesto. Heidegger je razlikovao nista od nebitka, upravo zato da se izbjegne iluzija da nista moze biti predmet sa svojstvima.

Zakljucak: metafizicki i logicki tvrdnja da nista ima velicinu je samopobijajuca, jer u trenutku kada “nista” nosi svojstvo, to prestaje biti nista i postaje nesto.

Eto logicki i metafizicki. Ukratko, samo kazem. E da.
apsidejzi

#1127 Re: "Teorija svega"

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 21/08/2025 19:58
apsidejzi wrote: 21/08/2025 15:23 @teodati
Evo idealne prilike da ti, tvoja teorija i Biblija zasijate u punom sjaju posto tvrdite da imate objasnjenje na sve stvari i da znate uzroke svega.

https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 004241.htm

Na linku iznad mozes pronaci vise detalja ali ovdje imamo jednu neobicnu pojavu na nebu koju su uocili naucnici sa Chalmers univerziteta u Svedskoj. Vidjeli su jednu supernovu koja je veca od naseg suncevog sistema ali iz nekog razloga zvijezda je prezivjela ovaj veliki nalet gasa od prije 4000 godina. I sad su oni zbunjeni jer ne poznaju ni jedan mehanizam po kojem je ovo predvidivo. I treba im pomoc. Ti mi naumpade jer cesto pricas na temu da ti imas odgovore pa rekoh da vidism s tobom. A moze ti pomoci i @Zehran82 sa stvarima iz Kur'ana. On govori o TAU cesticama pa rekoh da Allah nije spomenuo i ovo sa supernovama negdje. Ono, bas im gori da objasne ovu pojavu pa rekoh da nije jedan od vas u mogucnosti skontati odgovor. Mogu ti dati privatnu adresu ili broj telefona ovih istrazivaca pa da se skontate. Jbg, ako ovo uspijes objasniti dobices dosta na kredibilitetu.
Ti si ko malo dijete, svako malo ti treba objašnjavati što je već objašnjeno u mnogim postovima, ali eto još jednom.

Jedina Sila koja postoji u našem prostor-vremenu je čista svjetlost (ne foton, već sam to objašnjavao, neću ponavljati), i sve što postoji je samo različit raspored te svjetlosti čime se dobiju i čestice i boje, ništa drugo ne postoji osim toga i tame u našem prostor-vremenu, ako ideš pogledati kako to mikroskopski izgleda, vidjeti ćeš upravo to, samo spoj svjetlosti i tame, iz toga sva materija i energija nastaje, jednostavno.

Pošto se radi o Inteligentnoj Sili, jasno je da radi kako hoće, i po zakonima koje je sama postavila, ali i izvan svih zakona, tako da se nemamo čemu čuditi, prvo što negdje nastaje može drugdje biti posljednje što nastaje, i obrnuto, naravno da takvo objašnjenje neće sada nitko prihvatiti, ali to je jedina istina o tome, pa neka se onda muče saznati kako se sad to događa, haha, ko djeca, koja ne razumiju bit događaja.

Već sam ti rekao da nauka pojma nema kako je bilo što nastalo, zato i ne zna bilo što objasniti od početka do kraja, a tako će i ostati.

Objašnjenje svega može dati samo metafizika, i to će se uskoro i dogoditi, pa nikome neće biti više bilo što čudno što se događa, jer će im sve biti jasno TKO to zbilja radi, e da. 8-)
Pusti se suplje. Imas konkretan primjer na linku da rijesis. Nauka ne moze da rijesi taj problem za sad i treba tvoju pomoc. Izvoli pomozi. Metafizikom. Hajde, da te vidimo na djelu.

Il si supljak kao sto mislim?
Dozer

#1128 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

Pa naravno da je supljak :D
Neces od njega dobiti konkretan odgovor ni na jedno pitanje.

Pa ne zna odgovoriti cak ni kada ce izdati famoznu knjigu. Prosle godine je lagao da ide promocija, pa se usutio. :D
apsidejzi

#1129 Re: "Teorija svega"

Post by apsidejzi »

Dozer wrote: 22/08/2025 09:39 Pa naravno da je supljak :D

Pa ne zna odgovoriti cak ni kada ce izdati famoznu knjigu. Prosle godine je lagao da ide promocija, pa se usutio. :D
Ma razumijemo se :)
teodati

#1130 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 21/08/2025 21:11
apsidejzi wrote: 21/08/2025 15:23 @teodati
Evo idealne prilike da ti, tvoja teorija i Biblija zasijate u punom sjaju posto tvrdite da imate objasnjenje na sve stvari i da znate uzroke svega.

https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 004241.htm

Na linku iznad mozes pronaci vise detalja ali ovdje imamo jednu neobicnu pojavu na nebu koju su uocili naucnici sa Chalmers univerziteta u Svedskoj. Vidjeli su jednu supernovu koja je veca od naseg suncevog sistema ali iz nekog razloga zvijezda je prezivjela ovaj veliki nalet gasa od prije 4000 godina. I sad su oni zbunjeni jer ne poznaju ni jedan mehanizam po kojem je ovo predvidivo. I treba im pomoc. Ti mi naumpade jer cesto pricas na temu da ti imas odgovore pa rekoh da vidism s tobom. A moze ti pomoci i @Zehran82 sa stvarima iz Kur'ana. On govori o TAU cesticama pa rekoh da Allah nije spomenuo i ovo sa supernovama negdje. Ono, bas im gori da objasne ovu pojavu pa rekoh da nije jedan od vas u mogucnosti skontati odgovor. Mogu ti dati privatnu adresu ili broj telefona ovih istrazivaca pa da se skontate. Jbg, ako ovo uspijes objasniti dobices dosta na kredibilitetu.
Ti si ko malo dijete, svako malo ti treba objašnjavati što je već objašnjeno u mnogim postovima, ali eto još jednom.

Jedina Sila koja postoji u našem prostor-vremenu je čista svjetlost (ne foton, već sam to objašnjavao, neću ponavljati), i sve što postoji je samo različit raspored te svjetlosti čime se dobiju i čestice i boje, ništa drugo ne postoji osim toga i tame u našem prostor-vremenu, ako ideš pogledati kako to mikroskopski izgleda, vidjeti ćeš upravo to, samo spoj svjetlosti i tame, iz toga sva materija i energija nastaje, jednostavno.

Pošto se radi o Inteligentnoj Sili, jasno je da radi kako hoće, i po zakonima koje je sama postavila, ali i izvan svih zakona, tako da se nemamo čemu čuditi, prvo što negdje nastaje može drugdje biti posljednje što nastaje, i obrnuto, naravno da takvo objašnjenje neće sada nitko prihvatiti, ali to je jedina istina o tome, pa neka se onda muče saznati kako se sad to događa, haha, ko djeca, koja ne razumiju bit događaja.

Već sam ti rekao da nauka pojma nema kako je bilo što nastalo, zato i ne zna bilo što objasniti od početka do kraja, a tako će i ostati.

Objašnjenje svega može dati samo metafizika, i to će se uskoro i dogoditi, pa nikome neće biti više bilo što čudno što se događa, jer će im sve biti jasno TKO to zbilja radi, e da. 8-)
Pusti se suplje. Imas konkretan primjer na linku da rijesis. Nauka ne moze da rijesi taj problem za sad i treba tvoju pomoc. Izvoli pomozi. Metafizikom. Hajde, da te vidimo na djelu.

Koliko se puta mora tebi nešto objašnjavati, postoji samo jedna Sila, i to inteligentna, koja sve radi u svemiru kako i kada hoće, odgovoreno ti je, to što nauka tvrdi da neka zvijezda mora biti prije neke planete možeš okačiti mačku o rep, gdje je bilo tko to dokazao da se iz bilo koje zvijezde razvio svjesni inteligentni život, nitko, pametnome dosta.
Last edited by teodati on 22/08/2025 16:50, edited 1 time in total.
teodati

#1131 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dobili ste puno konkretnih odgovora i to kao opće rezultate što se postanka svega tiče, nauka isto kao ni vi, nema nijedan konkretan ni rezultat ni odgovor o bilo čemu što se postanka tiče, jasno je onda tko je šupalj da ne može bolje biti, e da! :-D
teodati

#1132 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Neki nikako da shvate neke stvari, nije bitno što je netko u prošlosti govorio o postanku svega, kada nitko nije znao kako je bilo što nastalo, tako da nitko nije iz prošlosti kompetentan da nas uči o tome, kada ni sami to nisu znali, kratko i jasno.

Dolazi novo vrijeme kada ćemo i mi ljudi sve o postanku svega znati, zato treba učiti, od nekoga tko to zbilja zna, jednostavno.

Vidim da se mnogi muče s time što je NIŠTA, i da li uopće može postojati takvo nešto, na ovoj temi sam već postavio jedno pitanje koje je početak odgovora na sva pitanja o tome, eto ga opet:

"Kako se zove nešto u čemu ničega nema?"

Traži se konkretan odgovor, tko ne razumije pitanje, neka ne piše gluposti. 8-)
Dozer

#1133 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

Mislio sam ne odgovarati vise na rvoje bahanalije, ali...

"Nesto" znaci da je to ipak nesto.
Odgovor na tvoje pitaje, ovako kako si ga postavio, je- Prazan prostor. Prostor je to tvoje "nesto".

Hajd' da vidimo koja bahanalija slijedi...
Last edited by Dozer on 22/08/2025 19:24, edited 1 time in total.
vernes81

#1134 Re: "Teorija svega"

Post by vernes81 »

A ljuti se kad kazem da je lazov :D
teodati

#1135 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

vernes81 wrote: 22/08/2025 19:21

A ljuti se kad kazem da je lazov :D
Opet tvrdiš nešto bez dokaza, neće ići, dapače.
teodati

#1136 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 22/08/2025 19:09 Mislio sam ne odgovarati vise na rvoje bahanalije, ali...

"Nesto" znaci da je to ipak nesto.
Odgovor na tvoje pitaje, ovako kako si ga postavio, je- Prazan prostor. Prostor je to tvoje "nesto".

Hajd' da vidimo koja bahanalija slijedi...
Nije prazan prostor odgovor, jok, i prazan prostor je nešto fizičko, probaj dalje, e da.
Voddaa

#1137 Re: "Teorija svega"

Post by Voddaa »

Ako kazes “nesto u cemu nicega nema”, pravis kategorijsku gresku.

1. “Nesto” implicira postojeci entitet sa svojstvima (barem identitetom i granicom).
2. “U cemu” implicira unutrasnjost/kontejner.
3. “Nicega nema” kaze da unutra nema nikakvih entiteta/svojstava.

Dakle, ili govorimo o “praznom” necemu (sto je nesto, ali bez sadrzaja), ili o “nisti” (sto nije nesto i nema unutrasnjost). “Nista” ne moze biti kontejner, jer “nista” nema svojstva, granice ni “unutra”.

Ako mislis na konkretne, smisleno definisane pojmove:
• U matematici: “prazen skup”, entitet koji postoji kao apstraktan objekat, ali nema elemenata. Nije “nista”, nego skup sa kardinalnoscu 0.
• U fizici: “vakuum” najblize “praznini”, ali i on ima fizicka polja, fluktuacije itd, dakle nije “nista”.
• U slobodnom govoru: “praznina” ili “prazno”, opet, to je “nesto” (prostor/posuda) bez sadrzaja.

Zakljucak: Ako se doslovno trazi “nesto sto je istovremeno nista”, to je kontradikcija i odgovor je: takvo nesto ne postoji, po osnovim postulatima logike.

Eto ukratko. Moras vise citati i uciti - o svemu pomalo, matematici, logici, filozofiji, metafizici. Moras, moras, pa se kak! Uciti, se kak. Samo kazem.
Dozer

#1138 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

Ja ga samo ukratko trehnuh, mrsko mi bilo detaljno objasnjavati besmislenost njegovog pitanja. :D

Teo, kad ce knjiga? Nestrpljiv sam da saznam metafizicke istine.
apsidejzi

#1139 Re: "Teorija svega"

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 22/08/2025 16:35

Koliko se puta mora tebi nešto objašnjavati, postoji samo jedna Sila, i to inteligentna, koja sve radi u svemiru kako i kada hoće, odgovoreno ti je, to što nauka tvrdi da neka zvijezda mora biti prije neke planete možeš okačiti mačku o rep, gdje je bilo tko to dokazao da se iz bilo koje zvijezde razvio svjesni inteligentni život, nitko, pametnome dosta.
Drugim rijecima, nikakve koristi od tvoje teorije. Jebo taj odgovor: postoji sila koja radi sta hoce... Ako si u to sprdio godine istrazivanja onda si debelo ofulao. Cuj postoji sila...

Totalno beskorisno. Poput gatare koja ljudima prorice sudbinu a sebi ne moze proreknuti da dobije na kladionici :lol: suplja
teodati

#1140 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 23/08/2025 06:24

Drugim rijecima, nikakve koristi od tvoje teorije. Jebo taj odgovor: postoji sila koja radi sta hoce... Ako si u to sprdio godine istrazivanja onda si debelo ofulao. Cuj postoji sila...

Totalno beskorisno. Poput gatare koja ljudima prorice sudbinu a sebi ne moze proreknuti da dobije na kladionici :lol: suplja
Postoje detaljni dokazi u mojoj teoriji o postojanju te jedne jedine Sile koja postoji u našem prostor-vremenu, nauka nema ništa, i ne zna ništa o postanku objasniti, dakako detalje ne iznosim na forumima, kraj priče, dajem samo rezultate i govorim što je općenito istina a što ne, jadna nauka koja ne zna postanak neke zvijezde objasniti od početka do kraja. :lol:
teodati

#1141 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 22/08/2025 23:43 Ja ga samo ukratko trehnuh, mrsko mi bilo detaljno objasnjavati besmislenost njegovog pitanja. :D

Tebi su najvažnija pitanja o postanku besmislena, nije čudno kada se ne razumiješ u logiku, a još manje u filozofiju, Einstein je davno rekao da nije pametan ali se voli pitati, pa tako i ja, a ako netko obično pitanje ne razumije, neka ni ne počne čitati moju teoriju, jer ništa neće razumjeti, ipak treba imati talenta za nešto, e da. 8-)
teodati

#1142 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

"Kako se zove nešto u čemu ničega nema?"

Ja sam siguran, da ovo pitanje pitam neku djecu recimo do trećega razreda osnovne škole, da bi više od polovice njih , odmah točno dogovorila, ali odrasli, čije je Um zarobljen bajkama i nelogičnostima, niti ne shvaćaju pitanje, tako da ponekad prije do nečega djeca dođu nego odrasli, samo kažem.

Ali zar nema ovdje pravih filozofa, koji bi isto tako to u trenu morali odgovoriti?

Nitko?

:sad:
apsidejzi

#1143 Re: "Teorija svega"

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 24/08/2025 12:15

Postoje detaljni dokazi u mojoj teoriji o postojanju te jedne jedine Sile koja postoji u našem prostor-vremenu, nauka nema ništa, i ne zna ništa o postanku objasniti, dakako detalje ne iznosim na forumima, kraj priče, dajem samo rezultate i govorim što je općenito istina a što ne, jadna nauka koja ne zna postanak neke zvijezde objasniti od početka do kraja. :lol:
Ja ja i samo ja. Samo ja imam najbolju teoriju. Bla bla bla. Dobijes pitanje da uz pomoc svoje teorije dadnes odgovor na konkretno pitanje i corak. Nemas ti nikakvih odgovora drug. Supljak.
apsidejzi

#1144 Re: "Teorija svega"

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 24/08/2025 13:07 "Kako se zove nešto u čemu ničega nema?"
Supljak.
Voddaa

#1145 Re: "Teorija svega"

Post by Voddaa »

Pitanje “kako se zove nesto u cemu nicega nema” u sebi vec sadrzi nelogicnost. Ako u necemu nicega nema onda tog “necega” nema ni kao prostora ni kao velicine ni kao sadrzaja. Ako nema nicega onda nema ni “nesto” koje bi imalo naziv. Dakle onaj tko pita pretpostavlja postojanje “nesto” a zatim tvrdi da u tom “nesto” nema nicega i time upada u proturjecje.

Djeca mogu reci “prazno” ili “nista” ali to je samo jezikovni odgovor a ne filozofski. Filozofski gledano “nista” ne moze biti predmet s imenom jer “nista” nije bice niti pojam koji oznacava postojanje nego negacija postojanja.

Greska je u tome sto se “nista” tretira kao da je “nesto”. To je tipicna greska kategorije jer se nepostojanje pokusava predstaviti kao postojanje.

Pravi filozof bi rekao da se to ne moze zvati nikako jer “nista” nema ime osim same negacije i nema nicega da bi nosilo ime.

Mora se uciti i citati - inace iz nonsensa samo nonsens. Pa se kak. Samo kazem.
Dozer

#1146 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

teodati wrote: 24/08/2025 12:20
Dozer wrote: 22/08/2025 23:43 Ja ga samo ukratko trehnuh, mrsko mi bilo detaljno objasnjavati besmislenost njegovog pitanja. :D

Tebi su najvažnija pitanja o postanku besmislena, nije čudno kada se ne razumiješ u logiku, a još manje u filozofiju, Einstein je davno rekao da nije pametan ali se voli pitati, pa tako i ja, a ako netko obično pitanje ne razumije, neka ni ne počne čitati moju teoriju, jer ništa neće razumjeti, ipak treba imati talenta za nešto, e da. 8-)
Ostaje samo da nam kazes kad ce knjiga... Znas li? Imal' naznaka?
teodati

#1147 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 24/08/2025 14:50
teodati wrote: 24/08/2025 12:15

Ja ja i samo ja. Samo ja imam najbolju teoriju. Bla bla bla. Dobijes pitanje da uz pomoc svoje teorije dadnes odgovor na konkretno pitanje i corak. Nemas ti nikakvih odgovora drug. Supljak.
Jesi ti pismen?

Zašto onda ne shvaćaš od prve kada ti netko nešto odgovori?

To se sam pitaj, meni je jasno, logika ti ne ide, a bez toga nemaš kapaciteta o postanku svega ozbiljno razgovarati, zato vjeruješ u bajke da je sve samo od sebe nastalo, i to slučajno, to sam već objasnio zašto je takvo nešto nemoguće, pa neću ponavljati, i pitanje, ako se ne razumiješ u logiku i filozofiju, što radiš na ovoj temi, lijepo si sam odgovori, e da. 8-)
teodati

#1148 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 24/08/2025 14:51
teodati wrote: 24/08/2025 13:07 "Kako se zove nešto u čemu ničega nema?"
Supljak.
NIŠTA.
teodati

#1149 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Haha, eto kako fizičari nelogično razmišljaju. :lol:

"Ako u nečemu ničega nema...", kaže fizičar koji se još nije sastao s logikom.

Ako u nečemu ničega nema, to " u nečemu", znači da to nečemu postoji, a to je onda nešto stvarno u čemu nema ni prostora ni vremena, ni materije, ni energije, ni živih bića, nema ničega osim toga nečega, jednostavno.

Ali sada ti to objasni nekome tko se ne razumije u logiku i filozofiju, nemam ja vremena za to, ja ću svoje objaviti i reći, detaljno u teoriji, koliko ću htjeti, pa kada to netko shvati dobro, ako ne, ima vremena, vječnost je duga, svi će sve to napamet znati što ja tvrdim u svojoj teoriji, prije ili kasnije, e da. :-D
teodati

#1150 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 24/08/2025 22:00
teodati wrote: 24/08/2025 12:20

Ostaje samo da nam kazes kad ce knjiga... Znas li? Imal' naznaka?
Biti će, kada točno to samo Bogovi znaju, nadam se što prije, ali neće biti po mom, niti po bilo čijem, osim po volji Bogova koji su svemir napravili, tako da se uopće s time ne zamaram, dapače. :)
Post Reply