Teorija o koaliciji SDP-HDZ-SBB

Post Reply
Chef_Sale

#1 Teorija o koaliciji SDP-HDZ-SBB

Post by Chef_Sale »

Pozdrav,
Evo jedne teorije koju mi je iznio jedan poznanik vezane za moguću koaliciju koja bi se mogla formirrati nakon jesenjih izbora, a to je koalicija SDP-SBB-HDZ(oba). Ovakva postavka odgovarala bi SBB-u i HDZ 1990-te, a naravno i SDP-u. Čovićevom HDZ-u to isto tako ne bi bilo mrsko jer ga se ne bi moglo zaobići u ovoj kombinaciji pa bi time mogao dobiti više no što to realno zaslužuje. Ovakvom kombinacijom bi SDA ostao bez vlasti iako će vjerojatno imati pojedinačno najveći broj glasova na izborima, a isto tako bi i hrvatska komponenta imala svoje zastupnike u vlasti kojima nitko ne bi osporavao legitimitet. Time bi i SBB došao na vlast, što bi mu bilo puno teže ukoliko bi u koaliciju išao sa SDA jer je SDA-u puno vrijedniji Komšićev DF.

Što velite?
travnik

#2 Re: Teorija o koaliciji SDP-HDZ-SBB

Post by travnik »

Chef_Sale wrote:Pozdrav,
Evo jedne teorije koju mi je iznio jedan poznanik vezane za moguću koaliciju koja bi se mogla formirrati nakon jesenjih izbora, a to je koalicija SDP-SBB-HDZ(oba). Ovakva postavka odgovarala bi SBB-u i HDZ 1990-te, a naravno i SDP-u. Čovićevom HDZ-u to isto tako ne bi bilo mrsko jer ga se ne bi moglo zaobići u ovoj kombinaciji pa bi time mogao dobiti više no što to realno zaslužuje. Ovakvom kombinacijom bi SDA ostao bez vlasti iako će vjerojatno imati pojedinačno najveći broj glasova na izborima, a isto tako bi i hrvatska komponenta imala svoje zastupnike u vlasti kojima nitko ne bi osporavao legitimitet. Time bi i SBB došao na vlast, što bi mu bilo puno teže ukoliko bi u koaliciju išao sa SDA jer je SDA-u puno vrijedniji Komšićev DF.

Što velite?
Moguće. Jedna opcija je SDA-SBB-HDZ BiH-HDZ 1990, a druga SDP-SBB-HDZ-HDZ 1990. Mislim da, SDA i SDP, unatoč ponovnom približavanju, neće ponovo u koaliciju. Međutim, kod nas u BiH, sve je moguće.
vee-jay

#3 Re: Teorija o koaliciji SDP-HDZ-SBB

Post by vee-jay »

Sve teorije su otvorene i sve koalicije moguce.
Chef_Sale

#4 Re: Teorija o koaliciji SDP-HDZ-SBB

Post by Chef_Sale »

travnik wrote: Moguće. Jedna opcija je SDA-SBB-HDZ BiH-HDZ 1990, a druga SDP-SBB-HDZ-HDZ 1990. Mislim da, SDA i SDP, unatoč ponovnom približavanju, neće ponovo u koaliciju. Međutim, kod nas u BiH, sve je moguće.
Zašto misliš da bi SDA išao u koaliciju sa SBB? Meni je logičnije da koalira sa DF-om.
Razlog: DF i SDA ne pucaju na istu biračku skupinu i samim time nisu konkurencija jedni drugima što ne vrijedi za kombinaciju SDA-SBB.
Pored toga, Bakir i Fahro se (ispravite me ako griješim) se ne vole. Štoviše, kao da postoji animozitet među njima.

S druge strane, SDP-u ne odgovara DF (i zbog Komšića i zbog toga što pucaju na istu biračku skupinu) pa će se mora okrenuti SBB-u.

I još nešto: Ako SDA osvoji dosta glasova možda joj neće trebai oba HDZ-a.
Post Reply