posto sam nov ovde nisam znao gdje da postavim svoje pitanje pa zato je tu gdje je.trazim info o nasoj ABiH,koje su tenkove imali,nadam se da ce neko odgovorit na moje pitanje.ako ko ima slika slobodno stavite,najvise me interesuje koji je korpus ima T34/85 tenkove?
Tenkovi iz rata
-
bosnafly
#1 Tenkovi iz rata
pozdrav svim
posto sam nov ovde nisam znao gdje da postavim svoje pitanje pa zato je tu gdje je.trazim info o nasoj ABiH,koje su tenkove imali,nadam se da ce neko odgovorit na moje pitanje.ako ko ima slika slobodno stavite,najvise me interesuje koji je korpus ima T34/85 tenkove?

- trimi68
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Stirjelac
#2 Re: Tenkovi iz rata
Šta ti je T34/85 ???
Znam šta je T34 - WWII tenk iz SSSR-a, ali šta ti je T85??
-
michio
#3 Re: Tenkovi iz rata
ArBiH je valjda imala nekoliko t34 ali na kraju 20 vijeka to nije moglo proci ni za improvizovano oklopno vozilo. vrlo vjerovatno na kraju rata mozda i pokoji t55 m84.
- Vragolan
#4 Re: Tenkovi iz rata
mozda je mislio na 55icutrimi68 wrote:Šta ti je T34/85 ???
ili 84ku
- felipe kajetano
#5 Re: Tenkovi iz rata
Ispravno M-84 koji je razvijen iz T-72..
- Vragolan
#6 Re: Tenkovi iz rata
pa ne moze proci kada ti je A1 protivnik ili ostali moderni tenkovimichio wrote:ArBiH je valjda imala nekoliko t34 ali na kraju 20 vijeka to nije moglo proci ni za improvizovano oklopno vozilo. vrlo vjerovatno na kraju rata mozda i pokoji t55 m84.
ali na pocetku rata Boga se molilo za 34ku
ARBIH je imala najvise 55ica 34ki a ne znam da li je imala 84ki, veoma tesko ga je bilo onesposobiti zbog radara ako ga promasis nadje te i onda si donji
- madner
#7 Re: Tenkovi iz rata
T34/85 je T34 sa topom of 85mm. Ima i drugi model koji je imao top od 76mm, ali on se nije proizvodio poslje 1943. Posto su partizani sve tenkove dobili poslje sve nase T-34 su T-34/85.
- Vragolan
#8 Re: Tenkovi iz rata
madner wrote:T34/85 je T34 sa topom of 85mm. Ima i drugi model koji je imao top od 76mm, ali on se nije proizvodio poslje 1943. Posto su partizani sve tenkove dobili poslje sve nase T-34 su T-34/85.
e to su vec samohotke ,
evo nekih iz arsenala JNA
samohotka 76mm – samohotka 90mm – samohotka 57mm –
- madner
#9 Re: Tenkovi iz rata
Ne, samohodke su isto ruska pomoc iz drugog svjetskog rata i malo poslje, koja je ostala u skladistima. Oznaka je SU-(pa 85 ili 100 u zavisnosti od topa).Vragolan wrote:madner wrote:T34/85 je T34 sa topom of 85mm. Ima i drugi model koji je imao top od 76mm, ali on se nije proizvodio poslje 1943. Posto su partizani sve tenkove dobili poslje sve nase T-34 su T-34/85.
e to su vec samohotke
- kiky
#10 Re: Tenkovi iz rata
zar je armija imala nekih tenkova u ratu ....
kakve tenkove imamo danas ....

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11 Re: Tenkovi iz rata

eh ovo ja zovem tenkom
popularni jihad killer u iraku
- Vragolan
#12 Re: Tenkovi iz rata
M nesta, uglavnom staro americko gvodzekiky wrote:zar je armija imala nekih tenkova u ratu ....
@komi
photoshop cuda radi
trenutno najbolji tenk
ali mislim da evropejci, spremaju cudo,
- felipe kajetano
#13 Re: Tenkovi iz rata
Lijepo imekomi wrote:
eh ovo ja zovem tenkom![]()
popularni jihad killer u iraku![]()
![]()
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14 Re: Tenkovi iz rata
fotošop ili ne stvarno je tenk zakon
mislim da troši 200 litara samo da upali

mislim da troši 200 litara samo da upali
- tetakk
#15 Re: Tenkovi iz rata
Ma ajdeVragolan wrote:pa ne moze proci kada ti je A1 protivnik ili ostali moderni tenkovimichio wrote:ArBiH je valjda imala nekoliko t34 ali na kraju 20 vijeka to nije moglo proci ni za improvizovano oklopno vozilo. vrlo vjerovatno na kraju rata mozda i pokoji t55 m84.
ali na pocetku rata Boga se molilo za 34ku
ARBIH je imala najvise 55ica 34ki a ne znam da li je imala 84ki, veoma tesko ga je bilo onesposobiti zbog radara ako ga promasis nadje te i onda si donji
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#16 Re: Tenkovi iz rata
gledao nedavno izbor pet ili deset (ne sjećam se tačno) najboljih tenkova ikada na Discovery. uzimani su u obzir i oni iz WW2. uglavnom za najboljeg proglasiše njemački Leopard 2. Sjećam se da su prikazivali neke balavce u Švedskoj armiji kako se iživljavaju s njimVragolan wrote:M nesta, uglavnom staro americko gvodzekiky wrote:zar je armija imala nekih tenkova u ratu ....
@komi
photoshop cuda radi
trenutno najbolji tenk
ali mislim da evropejci, spremaju cudo,
koliko se sjećam, Abrams je bio na drugom mjestu...
@felipe kajetano, de razmisli živ bio šta si napisao...
EDIT: evo na šta naletih na wiki
http://hr.wikipedia.org/wiki/M1_AbramsM1 Abrams je glavni borbeni tenk američke vojske. Smatra se najboljim tenkom u svijetu koji objedinjuje vatrenu moć, pokretljivost i oklopnu zaštitu. Ratovi u Iraku pokazali su ipak suprotno - da Abrams nije toliko superioran kao što se pretpostavljalo i zasigurno nije najbolji tenk na svijetu. Problem je njegova prevelika masa (naročito A2 i A2 SEP verzije) i nedostatan oklop na stražnjoj strani, bočnim stranama i vrhu kupole uspoređujući ga s ostalim konkurentskim tenkovima
- Alfons Kauders
#17 Re: Tenkovi iz rata
2. korpus je imao nekoliko komada, znam lika koji je sluzio na jednom od njih... sve u svemu zahvalna stara mrcina, jednostavan za odrzavanje i dovoljno lagan da se probija po zajebanom terenu...bosnafly wrote:pozdrav svim
![]()
usput, 2.k je imao i nekoliko americkih m-47 koje su izvukli razvaljene i rashodovane s aerodroma... nesto su ih 1992 sredjivali, ali nisam siguran da li su ih ikad osposobili za bilo sta, falilo je dijelova a nije bilo ni 90mm granata...
- karanana
#18 Re: Tenkovi iz rata
ovdje ima dosta interesantnih slika i podataka. moguce je i da ima informacija o tome sta je ar bih imala.
http://stef124.tripod.com/
edit: jeli iko bio na tom nekom groblju tenkova tamo kad se ide prema jelahu i tesnju? ondje pored hifa pumpe prije doboja ima tabla kao istorijski muzej "groblje tenkova". jeli daleko od te raskrsnice to tog groblja?
edit: jeli iko bio na tom nekom groblju tenkova tamo kad se ide prema jelahu i tesnju? ondje pored hifa pumpe prije doboja ima tabla kao istorijski muzej "groblje tenkova". jeli daleko od te raskrsnice to tog groblja?
Last edited by karanana on 05/01/2010 16:18, edited 1 time in total.
-
nadrealista
-
Eborg
#20 Re: Tenkovi iz rata
Ma jok, možda 50 metara. Staneš na pumpi, pređeš ulicu i tu si. Mislim da se možeš autom spustiti odmah do tamo, ima fudbalsko igralište pored.karanana wrote:ovdje ima dosta interesantnih slika i podataka. moguce je i da ima informacija o tome sta je ar bih imala.
Sjećam se kada smo stari i ja išli za Tešanj čim su se linije otvorile. Jedan od tenkova je bio navrh ruševine one kuće na ćošku, sada je obnovljena.
- felipe kajetano
#21 Re: Tenkovi iz rata
Gledam neki dan reportazu o britanskom "challangeru" onako ne cini se los...trenutno drzi rekord..naime navodno je prilikom agresije na Irak sa udaljenosti oko 5 km je pogodio Iracki tenk..
@chmoljo
pa onom cudu sa slike pristaje ono ime obzirom na okolnosti u kojima vjerovatno djeluje..bilo bi bezeze da se zove npr."poljsko cvijece"...
@chmoljo
pa onom cudu sa slike pristaje ono ime obzirom na okolnosti u kojima vjerovatno djeluje..bilo bi bezeze da se zove npr."poljsko cvijece"...
- tetakk
#22 Re: Tenkovi iz rata

Osim "Garavog zeke" Armija BiH je imala jos 2 komada M-84. Jedan zarobljen na autonomiji, a drugi je u bjezaniji ostavila srpska vojska na Grmecu.
@karanana

Nisu imali kasko osiguranje
- karanana
#23 Re: Tenkovi iz rata
e hvala vam. stat cu tamo i pogledati to iduci put kad budem prolazio. ja sam mislio da je to dalje prema jelahu pa mi nije usput bilo.
-
celo43
#24 Re: Tenkovi iz rata
V. Korpus je u svom sastavu imao na pocetku 1-2 T-34 i u prvim danima rata zarobljena je 55-etica. Kasnije kako je vrijeme odmicalo i kako je korpus i njegove brigade lagano stasao, prvenstveno udarne brigade (501., 502., 505...) tako se i arsenal povecavao, sve je uglavnom zarobljavano od neprijatelja. Tako je i slomom autonomije V. Korpus dosao u posjed i nekoliko najmodernijih jugo tenkova, 84-tvorki. Ima i zanimljiva prica i o samohotki iz drugog svjetskog rata (amrericke proizvodnje) koju su nasi koristili, kada su ameri dosli da je pregledaju cudeci se kako je i dalje u dobrom stanju...
P.S. V.Korpus je docekao kraj rata s mnostvom tenkova i raznoraznih vozila sto je prikazano na paradi 1996. godine kad su neprekidne kolone vojske i vozila vise od 3 sata paradirale preko trga Zlatnih ljiljana...
P.S. V.Korpus je docekao kraj rata s mnostvom tenkova i raznoraznih vozila sto je prikazano na paradi 1996. godine kad su neprekidne kolone vojske i vozila vise od 3 sata paradirale preko trga Zlatnih ljiljana...
- felipe kajetano
#25 Re: Tenkovi iz rata
U jednom od ovih tenkova sa Karusa je bio tada Kapetan NN a sada jedan od glavnih faca u OS BIH