TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
necko_hz

#8626 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Jok Bogami, nego pored Nadala postoje i Borg, Rosewall, Vilas, Muster, pa je nemoguće striktno odrediti najboljeg. ;-) Zato za svakog od njih važi da su među najboljim svih vremena. ;-)
ultima_palabra

#8627 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

necko_hz wrote:Jok Bogami, nego pored Nadala postoje i Borg, Rosewall, Vilas, Muster, pa je nemoguće striktno odrediti najboljeg. ;-) Zato za svakog od njih važi da su među najboljim svih vremena. ;-)
Jedino je Borg donekle blizu Nadala, a i tu statistika ide dobrano na Rafinu stranu ;-)
kisni indijanac

#8628 Re: TENIS

Post by kisni indijanac »

necko_hz wrote:Jok Bogami, nego pored Nadala postoje i Borg, Rosewall, Vilas, Muster, pa je nemoguće striktno odrediti najboljeg. ;-) Zato za svakog od njih važi da su među najboljim svih vremena. ;-)
ma ja bi tu hladno dodao i lendla koji ima tri RG
shake69

#8629 Re: TENIS

Post by shake69 »

Ocekujem danas u Rotterdamu glatku pobjedu decka iz Tandilla te da na IW a najkasnije na Floridi napadne poziciju No.5. Red je razbiti malo nastalu monotoniju.
Leopold_IV

#8630 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Da li je Benneteau najbolji igrac bez titule trenutno na ATP touru? Ja mislim da jeste.
Da li znate nekog boljeg iz proslosti koji nikad nije osvojio turnir?
Leopold_IV

#8631 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

ultima_palabra wrote:
Jedino je Borg donekle blizu Nadala, a i tu statistika ide dobrano na Rafinu stranu ;-)
Rafin W/L omjer od 2005 na zemlji, je neprikosnoven i bez sumnje je najbolji igrac te podloge u istoriji. Borga se moze spomenuti kao drugog najboljeg...a sve ostali nabrojani su ...medju najboljim svih vremena ali tek nakon sto se procita ovo iznad.
necko_hz

#8632 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Po čemu je to Rafa bolji i uspješniji šljakaš od Kena Rosewalla ?! Frajer je bio ubjedljivo najbolji igrač na toj podlozi u vrijeme dok je vladao rascjep između Pro i Amaterskog toura (profesionalni nisu igrali GS-ove, ali su tadašnji Pro slamovi imali važnost današnjih GS-ova). Ken je osvojio ukupno 10 Majora na RG-u, a da ne govorim o ukupnom broju osvojenih titula na ovoj vrsti podloge, koje na ATP stranici nisu evidentirane, jer za njih tenis počinje od 1968 godine. ;-)

Borg ima svoje adute. Čovjek je imao neuporedivo jaču konkurenciju u vidu šljakastih igrača, koju Nadal nikada nije imao. Dovoljno je spomenuti samo jednog Guilerma Vilasa, pa zatim Orantesa, Clerca, Nastasea itd. Osim toga, niko nije dominirao nekim GS turnirom, kao što je Borg dominirao RG-om. Znao je izgubiti samo 30-tak gejmova na čitavom turniru. ;-)

Dakle, ne osporavam ja kada neko kaže da je Rafa kralj šljake, ali isto tako ne očekujem da vi osporavate kada ja kažem da su to Ken ili Borg. Ili da je Rafa samo jedan od najboljih, kao i ova dvojica.

Isti slučaj je kada govorim i o Fedu, Laveru i Panču. I jedan i drugi i treći imaju svoje adute zašto se smatraju najboljim svih vremena. Prvi ima rekordan broj GS-ova, drugi je Kalendar slam osvajao 2 puta, a treći je svojom dominacijom mijenjao bazična pravila ove igre. Zato, ako neko smatra Rogera GOAT-om, ima na to puno pravo, kao što i ja smatram da je to ustvari P.Gonzalez. ;-)

Upravu je @kisni, Lendl ulazi u tu skupinu.
shake69

#8633 Re: TENIS

Post by shake69 »

Leopold_IV wrote:Da li je Benneteau najbolji igrac bez titule trenutno na ATP touru? Ja mislim da jeste.
Da li znate nekog boljeg iz proslosti koji nikad nije osvojio turnir?
Vjerovatno to Julien jeste, ali sam i dalje pod dojmom da momak se napali i da vise od mogucnosti upravo protiv Rogera (sam Federer je to prekjuce rekao ) a kad treba zavrsiti turnir u istom stilu - corak. Mislim da je pet finala izgubio a danas bi imao sanse tek ako Delpo imadne kao i Roger procenat prvog servisa i mozda osjeti probleme u kuku. Gledao sam Juan Martina protiv Dimitrova. Vrlo cvrsta igra, on pokretljiv, ubitacnicnog 'flat' udarca, s malo unforced errors, jednostavno premocno za konkurenciju i zato ga u martu na americkoj turneji vidfim kao jednog od glavnih favorita a to znaci da bis e mogao vratiti na No.4 gdje je bio prije dvije i po godine..
ultima_palabra

#8634 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

necko_hz wrote:Po čemu je to Rafa bolji i uspješniji šljakaš od Kena Rosewalla ?! Frajer je bio ubjedljivo najbolji igrač na toj podlozi u vrijeme dok je vladao rascjep između Pro i Amaterskog toura (profesionalni nisu igrali GS-ove, ali su tadašnji Pro slamovi imali važnost današnjih GS-ova). Ken je osvojio ukupno 10 Majora na RG-u, a da ne govorim o ukupnom broju osvojenih titula na ovoj vrsti podloge, koje na ATP stranici nisu evidentirane, jer za njih tenis počinje od 1968 godine. ;-)

Borg ima svoje adute. Čovjek je imao neuporedivo jaču konkurenciju u vidu šljakastih igrača, koju Nadal nikada nije imao. Dovoljno je spomenuti samo jednog Guilerma Vilasa, pa zatim Orantesa, Clerca, Nastasea itd. Osim toga, niko nije dominirao nekim GS turnirom, kao što je Borg dominirao RG-om. Znao je izgubiti samo 30-tak gejmova na čitavom turniru. ;-)

Dakle, ne osporavam ja kada neko kaže da je Rafa kralj šljake, ali isto tako ne očekujem da vi osporavate kada ja kažem da su to Ken ili Borg. Ili da je Rafa samo jedan od najboljih, kao i ova dvojica.

Isti slučaj je kada govorim i o Fedu, Laveru i Panču. I jedan i drugi i treći imaju svoje adute zašto se smatraju najboljim svih vremena. Prvi ima rekordan broj GS-ova, drugi je Kalendar slam osvajao 2 puta, a treći je svojom dominacijom mijenjao bazična pravila ove igre. Zato, ako neko smatra Rogera GOAT-om, ima na to puno pravo, kao što i ja smatram da je to ustvari P.Gonzalez. ;-)

Upravu je @kisni, Lendl ulazi u tu skupinu.
A ne kažeš da su 4 od tih 10 bilo na drvenoj podlozi? :D Pa onda taj negativni H2H sa Laverom, koji ga je znao dobijati i na zemlji...

Što se tiče Borga, ima jedan RG manje, a i nije bio dominantan na manjim turnirima kao Rafa. Pa onda Adriano Pannatta :mrgreen: Konkurencija? Jbg, drugačija vremena... tada se konkurencija sastojala od specijalista za šljaku, a u Nadalovo vrijeme od specijalista za sve podloge tipa Federer i Đoković. Koliko je Nadal izgubio gejmova na RG 2008? Oko 40.
necko_hz

#8635 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Tačno je za drvenu podlogu, koju su međutim prelazili sprejom prije svakog meča, da bi bila još sporija.
Znao je njega Laver dobiti na zemlji, ali je i ovaj njega redovno mlatio na travi, kao i na ostalim podlogama. ;-)

Borg je završio karijeru sa 25 godina. Ono što je on postigao u tako kratkom vremenskom periodu, nijedan igrač nije ponovio, uključujući i Nadala. ;-) Zato kada govorimo o Šveđaninu, trebamo u obzir uzeti prosjek. Čovjek je postao profesionalac kada je imao 14 godina, naravno da nije imao dominaciju na manjim turnirima, jer se morao ganjati po egzibicijama zbog novca. Manji turniri nisu nudili maltene ništa, niti su imali posebnu važnost. Nisu je imali ni određeni GS turniri poput AO-a recimo. ;-)

Nekako mi je logično da je danas više specijalista za sve podloge, kada su iste maksimalno izjednačene. Tako recimo Ferrer igra polufinale Wimbledona, a jedan Vilas nikad nije mogao dalje od 1/4finala. Ali je recimo taj isti Vilas osvajao AO dok se isti još uvijek igrao na travi, što dovoljno govori koliko je raznolikost među podlogama važna kada govorimo o ovakvim stvarima. Trava u Melbournu ipak nije ista kao i ona u Londonu. Mats je osvajao travnati AO, ali na WB-u mu je 1/4finale bilo krajnji domet. ;-)

Borg je pak na šljaci kao konkurenciju imao vanserijske šljakaše, koji su imali preko 20 titula na toj podlozi i kojima je baseline igra bila kompatibilna šljaci. Samim tim je bilo i teže dominirati. Federer jeste vrhunski all rounder, ali nikada nije predstavljao ozbiljnu konkurenciju Nadalu na šljaci, jer zbog fizičkih razloga nikada nije mogao raditi ono što se od njega zahtjevalo u tim mečevima. A to mu nije bila prirodna podloga. Đoković je kasnije sazrio, a kada se to desilo uslijedili su i porazi Rafe na ovoj podlozi. Recimo, ja smatram da je Coria mogao biti daleko opasnija konkurencija po Nadala od Federera, da se nije desila ona povreda sa ramenom i rani prekid karijere. Ne zato što je bolji igrač ili all rounder, već zato što je bio prirodni šljakaš i mogao adekvatnije iskoristiti sva oružja koja je posjedovao u svojoj igri. Vrijedi pogledati njihov meč iz Rima 2005 godine, savršenstvo tenisa. 8-)
tabija

#8636 Re: TENIS

Post by tabija »

Ima tih igraca koji su igrali na sljaci i ostvarivali dobre rezultate, ali moje misljenje je da se Nadal ipak izdvaja medju njima, kolko tolko ;)

@strasan mec protiv Corie 2005 je bio...ali bas strasaan!
ultima_palabra

#8637 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Ma da, ali ne možemo turnire na drvenoj podlozi i u dvorani smatrati relevantnim za ovu diskusiju.

To stoji, ali kad vidim kako je Borg završio karijeru, to me samo nagna da više poštujem neke druge igrače, tipa Connorsa, Agassija pa i Federera ;-)

Dobro, ali kad je Vilas osvajao AO konkurencija je bila u rangu današnjeg 250 turnira ;-)

Slažem se za Coriu, a pogotovo za taj meč... definicija tenisa na šljaci :thumbup: On i Ferrero su mi bili omiljeni zemljaši prije pojave Nadala.
necko_hz

#8638 Re: TENIS

Post by necko_hz »

@tabija

Naravno da se izdvaja, 8 uzastopnih titula u MC-u, 7 titula na RG-u, 6 titula u Rimu, ali isto tako i prethodno nabrojani igrači imaju svoje adute. Jedan Ken Rosewall je u karijeri osvojio sigurno preko 60 titula na ovoj podlozi, koje mu na profilu ATP-a nikada nisu upisane. ;-)

Ultima, slažem se da ne možemo. Priznajem grešku što nisam to spomenuo. Nije bilo namjere, smetnuo sam s uma. ;-)

Nije Vilas jedini, osvajao je i Wilander travnati AO pobijedivši jednog Johna McEnroa u polufinalu, Lednla u finalu, pa naredne godine pobijedi Edberga u 1/4finalu. :mrgreen: Ne treba isticati da im na Wimbledonu nikada nije mogao ni prismrditi. :mrgreen:

Borgu ATP nije izašao u susret. Dao im je više od sve i jednog igrača, a krajnje izdajnički su se ponijeli prema njemu. Nakon prijetnji ubistvom neposredno poslije finala USO-a 1981 tražio je od tadašnjih teniskih organizacija par mjeseci odmora, a oni mu to nisu omogučili, već mu je rečeno da će morati igrati kvalifikacije turnira na kojima ne dobije WC. Veliki šamar u lice jednom od najvećih igrača svih vremena i potencijalnom GOAT-u Open ere.

A kontinuitet jako cijenim, Connorsa najviše. Karijera mu je trajala više nego što neki igrači imaju godina. :mrgreen:
tabija

#8639 Re: TENIS

Post by tabija »

necko_hz wrote:@tabija

Naravno da se izdvaja, 8 uzastopnih titula u MC-u, 7 titula na RG-u, 6 titula u Rimu, ali isto tako i prethodno nabrojani igrači imaju svoje adute. Jedan Ken Rosewall je u karijeri osvojio sigurno preko 60 titula na ovoj podlozi, koje mu na profilu ATP-a nikada nisu upisane. ;-)

Ultima, slažem se da ne možemo. Priznajem grešku što nisam to spomenuo. Nije bilo namjere, smetnuo sam s uma. ;-)

Nije Vilas jedini, osvajao je i Wilander travnati AO pobijedivši jednog Johna McEnroa u polufinalu, Lednla u finalu, pa naredne godine pobijedi Edberga u 1/4finalu. :mrgreen: Ne treba isticati da im na Wimbledonu nikada nije mogao ni prismrditi. :mrgreen:

Borgu ATP nije izašao u susret. Dao im je više od sve i jednog igrača, a krajnje izdajnički su se ponijeli prema njemu. Nakon prijetnji ubistvom neposredno poslije finala USO-a 1981 tražio je od tadašnjih teniskih organizacija par mjeseci odmora, a oni mu to nisu omogučili, već mu je rečeno da će morati igrati kvalifikacije turnira na kojima ne dobije WC. Veliki šamar u lice jednom od najvećih igrača svih vremena i potencijalnom GOAT-u Open ere.

A kontinuitet jako cijenim, Connorsa najviše. Karijera mu je trajala više nego što neki igrači imaju godina. :mrgreen:
100% se slazem :)

Jbt kakav tenis u finalu Rima 2005.Kolko mu je tad bilo godina? Nepunih 19 ja mislim ... :shock: :shock:
necko_hz

#8640 Re: TENIS

Post by necko_hz »

18 godina i 11 mjeseci :mrgreen: Kako ono kažu, tako se kalio veliki šampion. 8-)
ultima_palabra

#8641 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Kvalitetan meč u Rotterdamu, šteta što se Benny raspao u tajbrejku :roll:
kisni indijanac

#8642 Re: TENIS

Post by kisni indijanac »

a dobro previše priče o tenisu na šljaci, ne zamjerim, niti imam pravo, ali ja sam više ljubitelj kraćih poena, wimbledonskih ili onih sa US opena, nekako me pimplanje nervira iako završnice takvih poena znaju biti spektakularne, zato su moji favoriti bili mccenroe, edberg, becker, sampras, roger, iako poštujem i rafu, premda ga je ta defanziva jako koštala ok lendl, borg, connors još jedan ofanzivac, ali među prva 4 igrača današnjice jedino je fed sa ofanzivnim ambicijama u svakom meču....
PriNc_ba

#8643 Re: TENIS

Post by PriNc_ba »

ajmoo Seren :bih: :bih: :bih:
tabija

#8644 Re: TENIS

Post by tabija »

Ko je od vas rekao kako je retern najteze vratiti na isti nivo poslje duzeg odsustva? U pocetku se nije cinilo tako ali sad smijem reci da je bio u pravu, ko god da je rekao ;)

A ove silne greske, koje nismo navikli od Rafe jer on inace u 4 seta nekog GS finala napravi 30 ak gresaka, su zato sto pokusava da igra dublje, ali zasad ne ide.
Jameka

#8645 Re: TENIS

Post by Jameka »

Eto bas sad da je cvakne, kada je ova No1. :lol:
Nikad sastavit legalnu i legitimnu na vrhu. :mrgreen:

Azra se pravi da nije nesto narocito odusevljena, a glas joj drhti. Dusa. :D
shake69

#8646 Re: TENIS

Post by shake69 »

tabija wrote:Ko je od vas rekao kako je retern najteze vratiti na isti nivo poslje duzeg odsustva? U pocetku se nije cinilo tako ali sad smijem reci da je bio u pravu, ko god da je rekao ;)

A ove silne greske, koje nismo navikli od Rafe jer on inace u 4 seta nekog GS finala napravi 30 ak gresaka, su zato sto pokusava da igra dublje, ali zasad ne ide.
It's me, a to i nije neka pamet ko ikoliko prati tenis a bogme i igra! :-D
ultima_palabra

#8647 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Šta bi ovo u Sao Paolu? :mrgreen:
ultima_palabra

#8648 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Lud i ponosan wrote:Moji ljubimci uzeli oba finala, zao mi sto ne stavih neku paru... Ovaj vikend sam mogao cvaknuti koju marku. jbg.
Moglo bi i treće biti interesantno... još da nije ovako kasno :roll:
ultima_palabra

#8649 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Haj ba, sve će to narod pozlatiti :D
ultima_palabra

#8650 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

I to što kažeš, treba mijenjati tu izreku :mrgreen:
Post Reply