TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
ultima_palabra

#7026 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

necko_hz wrote:Ja nikad nisam vidio da je neko odigrao ovakav meč, nijedan od njih dvojice nije izašao na teren sa nekim gameplanom ili jasnom taktikom. Riternirali su kao ludi, lopticu udarali isto tako, crtali po terenu, izlazili na mrežu, napadali, trčali za svakom lopticom, bukvalno odigrali su čitav meč u transu. :mrgreen:

Blakea jako poštujem, nakon one povrede koja ga je maltene mogla koštati života, vratio se i igrao onakav tenis. Da je bio bar malo pametniji i nije krenuo na Rogera otvorenog garda 2006 godine, možda bi na kraju i osvojio završni Masters. :-)

Federer i Rafa su u Miamiu odigrali vrhunski meč te godine, a ništa manje spektakularan nije bio i onaj iz Montreala između Nadala i Agassija. Mnogo vrhunskih mečeva je igrano tih godina, u periodu od 2000-2006 ih je bilo baš puno.
Ja ne gotivim Blakea... previše je igrao jednodimenzionalno i bezglavo. Ali kad je bio u formi mogao je otpuhati svakoga sa terena, sa izuzetkom Rogera.

Jeste u Miamiu bio odličan meč, tad sam zagotivio Rafu prvi put. Odličan je meč bio i u Monte Carlu kada je Gasquet dobio Federera... Fed je izgubio samo par mečeva te godine, svaki put je bio fenomenalan meč.
necko_hz

#7027 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Vjeruj mi Ultima da mi ne bi bilo ništa draže nego da danas imamo igrače tipa Blake ili Gonzo, koji lupaju po loptici, traže svaku priliku za napad, koji su agresivni na svakom udarcu, koji idu po poene, a ne čekaju iste.
Blake je bio čistokrvni ofanzivac, zato ga i gotivim, ali još više ga gotivim i poštujem zbog onakvog comebacka nakon izuzetno teške povrede koju je doživio 2004. Fighter je veliki, uvijek bio i ostao. :thumbup:

Gasquet je imao nekoliko odličnih mečeva tih godina, naravno, tada je i igrao tenis kako Bog zapovjeda.
Izdvojio bih i meč Corie i Nalbandiana sa završnog Mastersa 2005.

Prvi komentar govori sam za sebe.

Nadal je od svog prvog profesionalnog meča jasno stavio do znanja šta želi da napravi od svoje karijere. Rođeni šampion. :thumbup:
shake69

#7028 Re: TENIS

Post by shake69 »

ultima_palabra wrote:
necko_hz wrote:Ja nikad nisam vidio da je neko odigrao ovakav meč, nijedan od njih dvojice nije izašao na teren sa nekim gameplanom ili jasnom taktikom. Riternirali su kao ludi, lopticu udarali isto tako, crtali po terenu, izlazili na mrežu, napadali, trčali za svakom lopticom, bukvalno odigrali su čitav meč u transu. :mrgreen:

Blakea jako poštujem, nakon one povrede koja ga je maltene mogla koštati života, vratio se i igrao onakav tenis. Da je bio bar malo pametniji i nije krenuo na Rogera otvorenog garda 2006 godine, možda bi na kraju i osvojio završni Masters. :-)

Federer i Rafa su u Miamiu odigrali vrhunski meč te godine, a ništa manje spektakularan nije bio i onaj iz Montreala između Nadala i Agassija. Mnogo vrhunskih mečeva je igrano tih godina, u periodu od 2000-2006 ih je bilo baš puno.
Ja ne gotivim Blakea... previše je igrao jednodimenzionalno i bezglavo. Ali kad je bio u formi mogao je otpuhati svakoga sa terena, sa izuzetkom Rogera.

Jeste u Miamiu bio odličan meč, tad sam zagotivio Rafu prvi put. Odličan je meč bio i u Monte Carlu kada je Gasquet dobio Federera... Fed je izgubio samo par mečeva te godine, svaki put je bio fenomenalan meč.
Jeste dobio Fedex-a u Pekingu, kad je haman bilo najpotrebnije, u cetvrtfinalu, ali nema veze. :)
Zanimljivosti u NY. Bugarski Federer opet nestabilan, izgubio od Paire. Neshvatljivo. I Juznji se obrukao, od 2:0 potonuo protiv luksemburskog ljevaka Mullera, iako ni on nije za baciti, ima vec jedno 1/4 finale US Opena. Janko se jedva spasio od 2:0 protiv Ruffina a Trocki, nas nesudjeni nesretnik Nadomak Top 10 opet izletio u prvom kolu. Treba zapamtiti njegovog krvnika, Nijemca Stebe. Do polovice naredne godine garant mozda i Top 30. Decko ima sve, a kad je njemacka glava na ramenima, onda je garancija uspjeha tu. Malisse opet show priredio nakon potkradanja linijskih sudija za Isnera. Sreca pa nikog nije gadjao reketom! :-D
ultima_palabra

#7029 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

necko_hz wrote:Vjeruj mi Ultima da mi ne bi bilo ništa draže nego da danas imamo igrače tipa Blake ili Gonzo, koji lupaju po loptici, traže svaku priliku za napad, koji su agresivni na svakom udarcu, koji idu po poene, a ne čekaju iste.
Blake je bio čistokrvni ofanzivac, zato ga i gotivim, ali još više ga gotivim i poštujem zbog onakvog comebacka nakon izuzetno teške povrede koju je doživio 2004. Fighter je veliki, uvijek bio i ostao. :thumbup:
Sad gledam malo onaj highlights, Blake je imao jedno 20 winnera iz returna u prva dva i po seta... Andre je izgledao kao amater. Samo veliki šampion se može izvući iz situacije kad je onako nadigran.

Čitav taj Agassijev US Open i put do finala sa 35 godina je bio kao bajka... u finalu je imao brejk prednosti u 3.setu, kod 1-1 u setovima... kontam, je li moguće ovo? Na kraju mislim da mu je Super Saturday dohakala... sa danom pauze dovukao bi on Rogera bar do 5.seta.
ArthurSpooner

#7030 Re: TENIS

Post by ArthurSpooner »

Mervana u drugom kolu dubla na US Openu :thumbup:
Leopold_IV

#7031 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Citam jutros da je na rodjendanskoj presici Andy Roddick objavio kraj karijere nakon USO.

Bas mi nekako zao da jedan po jedan omiljeni igraci i igracice se oprastaju od tenisa. Samo ove godine to su Ljubicic, Gonzo, Clistersova i sad jos i A-Rod...bas steta ali ce ono finale Wimb 2009 svakako ostati klasik za sva vremena.

Sretno majstore, a siguran sam da cemo te vidjati po kojekakvim humanitarnim egzibicijama uz želju da taj oprostaj ne bude danas i da fino natamburas Tomica.

od igraca te generacije jos samo Roger pokazuje vrhunski tenis (Davydenko, Roddick, Hewit, Fish, Jouzhny, Nalby su svi na silaznoj putanji). JCF i Robredo su pod upitnikom i mislim da im ozljede nece dozvoliti jos puno.

Jedino bi se moglo izdvojiti cudo u vidu T.Haasa jer on se protivi svim zakonima fizike.
erik2

#7032 Re: TENIS

Post by erik2 »

Lud i ponosan wrote:http://www.klix.ba/sport/tenis/us-open- ... /120830187

Ovaj sa slike isti Tipsarevic :oops: :lol:
Ovo i jeste Tipsarević.
Leopold_IV

#7033 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Necko, nanjusio si Blakeovu renesansu. Oderao je Granollersa sinoc i biti ce vrhunski matchup protiv Raonica.
ultima_palabra

#7034 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Nek se vala oprostio, njegov tenis je žalostan u zadnjih godinu dana (izuzev Miamija protiv Rogera). Više se ne mogu ni radovati kad ga neki antitalenat odere :D
shake69

#7035 Re: TENIS

Post by shake69 »

Ne vidim neku grehotu zbog odlaska Roddicka. Vrhunac njegove igre je bilo finale Wimbledona protiv Federera gdje je opet ostao kratkih rukava. Ne cudi me da je poslije izgubio volju a i ono sto je nudio slabije je od najmanje dvadesetak igraca iz teniskoga vrha. Ne vjerujem da ima veceras sansi protiv Tomica i neka ide kuci, mislim da je sve zabrinutiji i ljubomorniji na lijepu zenu pa - neka je cuva! :-D
erik2

#7036 Re: TENIS

Post by erik2 »

Roddick bi imao sigurno bar dva ili tri Wimbeldona na kontu da se nije pojavio Roger. Sjećam se prvog Rogerovog finala i uzimanja Wimbledona, tad sam se još uvijek kladio i u polufinalu protiv Rogera , Roddick je bio na kecu, nije neka velika kvota bila i to je bio zadnji put da sam se kladio protiv Federera od tada sam i počeo navijati za njega. Onda je uzeo u finalu Philippoussis -a ublehu kome je to finale bilo najveći domet u karijeri.
necko_hz

#7037 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Može ga neko voljeti ili ne, ali ovo je gubitak za svjetski tenis. Andy je bio igrač koji je uvijek davao 100% sebe na terenu, bez kalkulacija. Iako tehnički llimitiran, to mu nije predstavljalo problem da nekoliko godina bude u samom vrhu i uzme taj USO 2003 godine. Tada su mu svi predviđali veliku karijeru, ali se ispostavilo da ništa od toga nije ostvario i tome je krivac samo jedan čovjek - Roger Federer. Nedostajaće Andy sasvim sigurno, najveći kreten, ali i igrač sa najboljim humorom na touru. Uvijek iskren, što na umu to na drumu. Zaslužio je jedan Wimbledon, to je sigurno, a onaj bekend volej na 6-3 u tiebreaku vjerujem da će uvijek sanjati i žaliti za propuštenim. Tada je igrao najbolji tenis u karijeri, šteta je što to nije upotpunio jednom GS titulom.
- Mislio sam da ćemo ga gledati i sljedeće godine, ali govor tijela i način na koji je podrzavljao publiku nakon poraza od Ferrera na Wimbledonu je indirektno govorio da je to njegov zadnji meč na turniru koji mu nije bilo suđeno da osvoji.

Hvala za sve Andy i sretno. :thumbup:
Leopold_IV

#7038 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

necko_hz wrote:Može ga neko voljeti ili ne, ali ovo je gubitak za svjetski tenis. Andy je bio igrač koji je uvijek davao 100% sebe na terenu, bez kalkulacija. Iako tehnički llimitiran, to mu nije predstavljalo problem da nekoliko godina bude u samom vrhu i uzme taj USO 2003 godine. Tada su mu svi predviđali veliku karijeru, ali se ispostavilo da ništa od toga nije ostvario i tome je krivac samo jedan čovjek - Roger Federer. Nedostajaće Andy sasvim sigurno, najveći kreten, ali i igrač sa najboljim humorom na touru. Uvijek iskren, što na umu to na drumu. Zaslužio je jedan Wimbledon, to je sigurno, a onaj bekend volej na 6-3 u tiebreaku vjerujem da će uvijek sanjati i žaliti za propuštenim. Tada je igrao najbolji tenis u karijeri, šteta je što to nije upotpunio jednom GS titulom.
- Mislio sam da ćemo ga gledati i sljedeće godine, ali govor tijela i način na koji je podrzavljao publiku nakon poraza od Ferrera na Wimbledonu je indirektno govorio da je to njegov zadnji meč na turniru koji mu nije bilo suđeno da osvoji.

Hvala za sve Andy i sretno. :thumbup:
:thumbup: :thumbup:
shake69

#7039 Re: TENIS

Post by shake69 »

Vala ga prehvaliste. Treba mu se zahvaliti za doprinos ovoj igri, ipak je bio No.1, ali dovoljno je bilo slusati McEnroe i ostale komentatore koji su mu se podsmjehivali na igri i opcenito sansama u vrijeme dominacije Federera a i poslije. Limitiran igrac koji je prakticno imao bezopasan backhand do Wimbledona kada ga je malo dotjerao i znao ubrzati igru i protivnika podsjetiti da ima i forehand strana gdje je bio znatno opasniji. :) Helem, meni nece nedostajati, ima buljuk igraca na Tour-u koje je ljepse gledati od njegovih brutalnih servisa 'ako idu ima i igre', stalnog podizanja majice na ramenu, nervoznog diranja kacketa i slicno.
Sretno mu bilo u mirovini.
necko_hz

#7040 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Igrač koji je osvojio 32 titule u singlu, igrao 4 finala GS-a i osvojio USO, bio #1 i otišao u penziju kao posljednji Amerikanac koji je uzeo GS svakako nije prehvaljen. Štaviše, mislim da ga se previše podcjenjuje. Dao je tenisu puno, više nego sve i jedan igrač van TOP 4 i to treba poštovati. Da je bio tehnički limitiran, jeste, ali da je uvijek igrao sa 100% svojih mogučnosti, to mu niko ne može osporiti. Meni će svakako nedostajati, obilježio je jednu eru tenisa i šteta je što na kontu nema još koju GS titulu viška.
erik2

#7041 Re: TENIS

Post by erik2 »

necko_hz wrote:Igrač koji je osvojio 32 titule u singlu, igrao 4 finala GS-a i osvojio USO, bio #1 i otišao u penziju kao posljednji Amerikanac koji je uzeo GS svakako nije prehvaljen. Štaviše, mislim da ga se previše podcjenjuje. Dao je tenisu puno, više nego sve i jedan igrač van TOP 4 i to treba poštovati. Da je bio tehnički limitiran, jeste, ali da je uvijek igrao sa 100% svojih mogučnosti, to mu niko ne može osporiti. Meni će svakako nedostajati, obilježio je jednu eru tenisa i šteta je što na kontu nema još koju GS titulu viška.
Uz to je bio i jedan od rijetkih ofanzivaca...jebo baseline... :thumbup:
necko_hz

#7042 Re: TENIS

Post by necko_hz »

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 2b8mXXvwQs

Samo obrati pažnju kako je nekad lupao po loptici. :shock:
j@ pa j@

#7043 Re: TENIS

Post by j@ pa j@ »

sto se tice prve 4 za sada je vise postigao i od mareja. ipak od njega je od aktivnih igraca vise postigao hjuit, mnogo duze bio br1 (80 sedmica a rodik 13), 2. godine zavrsio kao 1. (rodik jednu), 2 slema (rodik 1) i 2 finala, 2 zavrsna sampionata (masterskup) + finale istog (rodik bez finala) ....
necko_hz

#7044 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Diskutabilno. Hewitt je osvojio USO i Wimbledon, ali tada je snazi bila smjena generacija. Bio je duže #1, ali generalno Roddick je u vrhu bio puno konstantniji. Za to su dijelom i zaslužne povrede kojih je Lleyton imao dobar broj.
Rodick je igrao 4 finala Slama i sva 4 izgubio od Rogera Federera. Na AO-u je dva puta u polufinalima gubio od Rogera Federera i to dok je ovaj igrao najbolji tenis. Osvojio je i veči broj titula (32) i igrao više finala. Osvojio 5 Masters titula, Lleyton dvije, ali mu ide plus za završni masters koji je poslije Slama najvažniji turnir u tenisu.
Hewitt je svakako bio kompletniji i raznovrsniji igrač, svojevremeno najbolji riterner na touru, volim ga gledati kad igra, ima srce ko pola ATP-a zajedno, ali kada sve stavim na vagu, mislim da je Roddick bio konstantniji od njega i to dobro. A u takvom stanju stvari, kontinuitetu uvijek dajem prednost. ;-)
ultima_palabra

#7045 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Ma Lleyton je osvojio više sa manje oružja nego Roddick... Dicka je Stepanki napravio pusherom.

Lleyton je pravio jednog od najvećih svih vremena smiješnim (Pete), drugog je rasplakivao (Roger), a i trećeg je pobjeđivao ili pružao jak otpor čak i na šljaci (Rafa). Šta je Dick uradio da se može mjeriti s tim? I njegov GS je došao u vrijeme smjene generacija.
necko_hz

#7046 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Stefanki je Roddicku unaprijedio njegov najslabiji udarac - bekend. Vremenom je to dovelo do toga da je izgubio onu oštrinu u forhendu koja ga je krasila.
Po meni je Hewitt svakako imao više oružja nego Andy. Sve što je Amerikanac imao je servis i forhend. Lleyton je bio podjednako jak sa obje strane, odličan na riternu, vrhunska anticipacija, kretanje, voleji, varijacije. Tu ide plus za Australijanca. Hewitt je bio odličan u periodu 2000-2002. Šta je konkretno napravio poslije toga ?!
Roddick je godinama bio tu u vrhu, vratio se onda kada to niko nije očekivao i zamalo uzeo Wimbledon. U svim GS finalima je gubio od jednog čovjeka, a i osvojio je više titula od Lleytona. Svakako bio i puno konstantniji.

Hewitt je svakako znao kako da igra protiv Federera, ali samo do 2004. Kad je ovaj poradio na fizikalijama, popravio kretanje i počeo igrati svoj najbolji tenis, Lleyton mu ništa nije mogao. U periodu od 2004-2011 Lleyton je od 17 mečeva uzeo samo jedan. Ako bih morao birati, definitivno biram Andya, iako mi je Lleyton draži kao igrač.

:mrgreen:
ultima_palabra

#7047 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Servis i forhend su najvažniji udarci u tenisu :) Hewitt bi imao bar 5-6 GS sa Roddickovim servisom. Ove stvari koje si nabrojao kao Hewittov plus je on razvijao kao kompenzaciju za slab servis i prosječan forhend. Roddick dugo nije radio na svojoj igri, a kad je počeo onda je išao u pogrešnom smjeru :D

A bio je i Lleyton stabilan top 5 igrač nekad do kraja 2005. čini mi se... još 2 GS finala, izgubljena od Rogera i Marata. Onda su uslijedile povrede i igrač koji je toliko polagao na fizičku spremu više se nije mogao vratiti u sam vrh.

Roddick faktički nikad nije bio povrijeđen do zadnjih godinu-dvije kad ionako više nije bio u konkurenciji za najveće stvari. Plus su njegova finala uglavnom bila na travi, gdje mu je servis donosio prednost i gdje je konkurencija slabija nego na HC.
necko_hz

#7048 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Da je Hewitt imao Roddickov servis, njegova baseline igra bi ispaštala. Zašto ? Zato što igrači kojima je igra bazirana na servisu, nisu previše ubojiti sa osnovne, jer se oslanjanju na početni udarac. Ima izuzetaka, ali su rijetki.
Hewitt je lopticu hvatao rano i bio je puno konstantniji sa osnovne. Imao je bolji ritern, bolje se i kretao, bio bolji i na mreži. S obzirom na visinu, servis je bio odličan. Izuzev servisa, forhend je diskutabilan. Ako je Andyev bolji, onda sigurno nije puno bolji. Lleyton je bio u stanju hvatati lopticu rano i puno bolje reagovati na loptice sa visokim odskokom.

Spomenuo sam povrede kao jedan od uzroka Llejtonovog pada, ali na osnovu toga ne mogu zanemariti činjenice i zamjerati Roddicku. Hewit je u samo 3 sezone (2000-2002) uzeo 15 od ukupno 28 titula. U ostalih 9 sezona je uzeo 13 titula.
Roddick je za razliku od njega dugi niz godina bio u svjetskom vrhu, igrao finala Slamova i Mastersa, gubio od Federera, dobijao Đokovića, ponekad i Nadala.
Od 20 finala, 15 je igrao na Hardu, 3 na travi i 2 na šljaci. ;-)
Od 32 titule, preko 20 ih je uzeo na Hardu, 5 na travi, isto toliko i na šljaci. Jedino za šljaku mu ide minus, budući da nikada nije slavio na sporoj evropskoj, već na bržoj Američkoj šljaci. Ali, činjenica je da večinu njegovih trofeja i finala čine oni na hardu, gdje je, složićemo se konkurencija najjača. ;-)
j@ pa j@

#7049 Re: TENIS

Post by j@ pa j@ »

dobro zavisi kako se gleda kontinuitet, hjuit je u apsolutnom vrhu (top5) bio duze od rodika. kao prvi je zavrsio 2. godine (bio br1 80 sedmica), jos je zavrsavao i kao br3 (3 godine u top3) i br 4 (4 godine u top4) i br7 (znaci 5 godina u top7).

rodik je jednu godinu zavrsio kao br1 (zadrzao se na br1 samo 13 sedmica sto je 5 i po puta krace od hjuita), br2 jednom i br3 jednom (3 godine u top3) i i ma jos 6 godina u top 6-10 sto je 9 godina u top10.

sa druge strane tome je uveliko doprinjelo i masovno igranje turnira u americi gdje osim u vrijeme Majami-IW i sinsi-USO gotovo da nema kvalitetnih igraca. on bi znao i sezonu sljake provesti na americkom betonu osvajajuci turnire 500 i 250 a bez neke znacajnije konkurencije. to je ujedno i razlog sto ima veci broj osvojenih turnira. iako je i to minimalno 32 rodika naspram 28 hjuita a hjuitove su ipak jace.

na slemu:

hjuit- 2. titule (4 finala)
rodik- 1 titula (5 finala)

masterskup:

hjuit- 2. titule (4 finala)
rodik- 0 titula (0 finala)

mastersi:

hjuit- 2. titule (7 finala)
rodik- 5 titula (9 finala)

ostali turniri:

hjuit- 22. titule (29 finala)
rodik- 26 titula (38 finala)

.....

znaci te 4 titule viska su na manjim turnirima dok hjuit ima vise i slemova i masterskupova koji su i najjaci turniri!

ostalo:

br1 na kraju godine 2 puta hjuit (80 sedmica)
br1 na kraju godine 1 put rodik (13 sedmica)

......

32 od 52 ATP finala rodika su na americkim terenima (cesto bez neke jace konkurencije)!
cak 21. od 32 ATP titule rodika su sa americkih terena (ne racunajuci kanadu samo sjedinjene drzava ni za finala ni za titule!)

znaci oko 2/3 rodikovih titula su sa na domacim terenima, cesto bez neke jace konkurencije na domacem terenu, cesto bez sokolovog oka a sa domacim linijskim sudijama, domacom publikom... itd....

ako uzmemo da je samo 4 od 14 najvecih turnira (4 slema, masterskup i 9 mastersa) na USA teritoriji (sto je daleko znacajniji broj u odnosu na bilo koju drugu zemlju sto mu dodatno olaksava) ipak vidimo da je to daleko od 2/3, (manje od 30% a on je osvajao skoro 70% svojih titula upravo na USA terenima). takodjer ovih manjih je jako veliki broj u USA ali najjaci igraci ih ne posjecuju u tolikoj mjeri (pred majami i IW igraju mahom roterdam i dubai a pred sinsi i USO igraju toronto a ostatak godine i nisu u americi)!
j@ pa j@

#7050 Re: TENIS

Post by j@ pa j@ »

uz to je naravno i jedini osvojen GS bio onaj americki kao sto su mu i sva masters finala bila na sjevernoamerickom kontinentu (6 od 9 u USA a 4 od 5 titula, ostatak naravno u kanadi)!

e sada uzmi da rodik nije imao toliko velikih turnira pred domacom publikom (ili da nije imao ni jedno kao hjuit) a da je recimo hjuit imao 3 mastersa u australiji i jos jedan na novom zelandu?!
Post Reply