Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Veliki Roger službeno postao rekorder Podsjetimo, Federer se prvi put na prvom mjestu našao početkom februara 2004. godine
Roger Federer, švicarski teniser, službeno je srušio rekord Petea Samprasa po broju provedenih sedmica na prvom mjestu ATP liste.
Naime, popularni Fedex je od prošlog ponedjeljka ponovo prvi reket svijeta, a trebalo mu je još samo sedam dana da sruši rekord Petea Samprasa od 286 provedenih sedmica na prvom mjestu, što je danas službeno ostvario.
Podsjetimo, Federer se prvi put na prvom mjestu našao početkom februara 2004. godine, te nakon toga 237 uzastopnih sedmica nije ispuštao vodstvo. U top 10 najboljih svjetskih tenisera nije bilo nikakvih promjena, iako su David Ferrer i Janko Tipsarević slavili u Bastadu, odnosno u Stuttgartu.
ATP lista:
1. Roger Federer (Švi) 11.075 (0)
.......................
Bravo majstore ..... Jednostavno, najbolji je ....
erik2 wrote:Gled'o sam i slušao kod komšije komentatora koji je prenosio Janka na sport clubu, horor od neobjektivnosti, prema tome ne ubjeđujte me kako su oni bolji od ovih sa eurosporta.
joj što bi volio da se džumhur plasira bar u prvo kolo nekog GS-a i da prenosi neki bh. komentator. čisto da vidimo tu objektivnost.
shake69 wrote:Roger Federer reaches record 287 weeks on top of the world .......
Kad se samo sjetim kako su me 3-4 mudraca/Djokina navijaca, na ovoj temi ismijavali prije 8-9 mjeseci da bi pocetkom jula Roger komotno mogao povratiti No.1. Kao da sam im vadio zdrav zub a sada Srbijanac mora odbraniti preko 3000 bodova u samo 6 sedmica. Ima sansu kroz Olimpijadu donekle, ali tesko da ce ostati iznad 10000 bodova sto Svicarcu otvara mogucnost jos duze dominacije na teniskom tronu. Zasluzeno!
....
ja se jedino sjecam da se jos od vimbldona prosle godine pricalo kako se nole nece dugo zadrzati na br1. a pocetkom ove godine su vodjene polemike gdje sam ja rekao da prije vimbldona ove godine nije realno ocekivati da ga neko pretekne i potkrepio podatcima. pa su me ubjedjivali kako ce se brzo istopiti poeni noleta jer je imao onu seriju do RG-a prosle godine. a covjek je osvojio poslije i vimbldon i USO i kanadu i + jos finale sinsija i neka sica. naravno da sada sve to i brani ali covjek je bio duze od godinu dana na vrhu (53 sedmice) a i poslije USO nema bas puno za braniti i tada ce imati sanse za povratak. rodja ima prednost ali objektivno, ko najbolje odigra ostatak godine, od vodeceg trojca, taj ce i zavrsiti godinu kao br1. a to je i najvaznije jer se najvise i pamti gdje je ko zavrsio godinu (nego dal je nole u 2012 bio 20 ili 30 sedmica prvi, a bolje biti 10 a zavrsiti godinu kao br1 nego 20 ali ne zavrsiti godinu na celu). dobro fedu je bilo vazno i bar 2. radi rekorda ali to je vec extremni slucaj!
evo sta sam pisao.... na vase postove (samo nije pocetkom ove nego je vidim bilo krajem prosle godine) da ce nole vrlo kratko biti br1 i da vec nakon ozija 2011 moze biti ugrozen. vec tada sam rekao tek poslije vimbilija se realno moze ocekivati da ga neko skine.
.................................
ovi sto kazu da nole nije bas siguran na 1. mjestu i da je moguca guzva vec nakon ozija malo lose racunaju.
nole bjezi fedu 5.505p
ako ispadne u prvom kolu gubi 1990p a ako fed osvoji dobi 2000-720=1280)p
znaci razlika bi se ukupno smanjila u tom slucaju na 5505-(1990+1280)=5505-3270=2235p
fed je na sljedecem gs stigao dalje od noleta.
rafa zaostoje za noletom 4100p i ispao je vec u qf na oziju i mogao bi prici noletu u ovom najgorem po noletu scenario na 470p ali je rafa poslije bio u svim finalima sa noletom i osvojio barcu i monte karlo gdje nole nije igrao i poslije osvojio rg. a nije bas toliko vjerovatno da rafa osvoji ozi i poslije dolazi do finala na iw i majamiju. mada nista nije nemoguce.
naravno da je teoretski moguce ali ukoliko nole bude zdrav i igrao svoj tenis iz perioda 2008-2010 (znaci prosjek prije ove sezone gdje je u prosjeku bio u bar polufinalima svih gs i mastersa) tesko da ce ga iko stici do kraja vimblija.
nole kad mu se oduzmu poeni do vimblija ima zalihu od 6160p a fed ima sveukupno 8170p za cijelu ovu godinu. znaci svega nekih 2000p vise za cijelu godninu nego nole sto ima samo od vimblija na vamo. a igrao je sf ozija i f rg-a.
......
nisam slucajno rekao kraj vimblija. nole tu ima 2000p od vimblija zatim 1000+600p od w i f sa sjevernoamerickih mastersa i 2000p od uso. to su ogromni poeni + sica od pariza, bazela i zavrsnog sampionata od 2x180+200p.
shake69 wrote:Roger Federer reaches record 287 weeks on top of the world .......
Kad se samo sjetim kako su me 3-4 mudraca/Djokina navijaca, na ovoj temi ismijavali prije 8-9 mjeseci da bi pocetkom jula Roger komotno mogao povratiti No.1. Kao da sam im vadio zdrav zub a sada Srbijanac mora odbraniti preko 3000 bodova u samo 6 sedmica. Ima sansu kroz Olimpijadu donekle, ali tesko da ce ostati iznad 10000 bodova sto Svicarcu otvara mogucnost jos duze dominacije na teniskom tronu. Zasluzeno!
Sjecam se tih vremena Shake, kad su me takodjer ismijavali kada sam poslije ATP World Finala i poslije AO tvrdio da ce carobnjak biti broj 1.
Palo je tu i nekoliko zivih oklada sa ekipom s kojom igram tenisa i sad se kezim ko kojot tim poznavateljima (mahom navijacima Nadala doduse).
Ja sam bio među onima koji su mislili da nema ništa od Rogerovog povratka na broj 1... čak mi je još malo nelogično to, s obzirom da su Đoković i Nadal odigrali 4 uzastopna finala GS prije zadnjeg Wimbledona. Ali spojio je odličnih rezultata u serijama 1000 i 500 i došao do cilja.
ultima_palabra wrote:Ja sam bio među onima koji su mislili da nema ništa od Rogerovog povratka na broj 1... čak mi je još malo nelogično to, s obzirom da su Đoković i Nadal odigrali 4 uzastopna finala GS prije zadnjeg Wimbledona. Ali spojio je odličnih rezultata u serijama 1000 i 500 i došao do cilja.
I ja sam bio pesimista u tom pravcu, iako sam se potajno nadao da može otkinuti bar još jedan GS do kraja karijere i to baš Wimbledon, sad se nadam bar još jednom.
ultima_palabra wrote:Ja sam bio među onima koji su mislili da nema ništa od Rogerovog povratka na broj 1... čak mi je još malo nelogično to, s obzirom da su Đoković i Nadal odigrali 4 uzastopna finala GS prije zadnjeg Wimbledona. Ali spojio je odličnih rezultata u serijama 1000 i 500 i došao do cilja.
I ja sam bio pesimista u tom pravcu, iako sam se potajno nadao da može otkinuti bar još jedan GS do kraja karijere i to baš Wimbledon, sad se nadam bar još jednom.
Pravo je pitanje hoce li Roger pronaci motiv da nastavi rusiti rekorde nakon Olimpijade, kako god se tamo proveo. Iako tvrdi da ce nastaviti igrati do 35 godine, ako ga zdravlje posluzi, meni je tu tesko naci racionalno uporiste jer svi veliki sampioni/ljudi, opcenito, a to Roger odavno jeste, imaju golemu sujetu, tesko je trpiti poraze od igraca van Top 10. No, dok se to ne pocne desavati ocigledno cemo ga gledati a sada slijedi beton i super brze podloge na krajus ezone u Bercy i Londonu gdje je suveren, a s obzirom na loting moze ici na Nadala (ranjenog) ili Murraya do finala, tako da mu se mnogo toga poklapa. No, nesto mi govori da ga necemo jos dugo gledati. Mozda godinu-dvije, najvise iako cu biti jako tuzan kad napusti ovu lijepu igru kojoj je toliko toga dao!
Jao, juce sam naletila na klip meca Hopman Cupa 2002. Igrali Federer/Vavrinec - Hewitt/Molik. Nikad nisam vidjela Rogera onako razdraganog na terenu. Gube, a on se samo smijulji.
Kako je kul decko, izveo djevojku na partiju tenisa.
Ja sam za razliku od tebe to ocekivao. Djokovic i Nadal su samo prolazni incidenti
ROLAND-GARROS
Breaking News : Our 7 times champion Rafa Nadal has pulled out of the 2012 London Olympics, saying he is "not in condition to compete" and that it is "one of the saddest decisions of his career". What a shame for the tournament and for Rafa, who won the gold medal in Beijing in '08. Spain will have to find a new flag bearer.
Emilly5 wrote:ROLAND-GARROS
Breaking News : Our 7 times champion Rafa Nadal has pulled out of the 2012 London Olympics, saying he is "not in condition to compete" and that it is "one of the saddest decisions of his career". What a shame for the tournament and for Rafa, who won the gold medal in Beijing in '08. Spain will have to find a new flag bearer.
Kakva steta! Ali to potvrdjuje jednu stvar, rafa ne ide na velike turnire ako 100% nije spreman.. Nekom ce 'kasika u med upasti' u Londonu, ali i to je dio ove igre. Steta, mogle su ovo biti najvece OI glede tenisa od kada se igra u tom takmicenju!
A juce-prekuce objavio neku sliku kako se rasteze i napisao da jedva ceka London.
Evo jos:
Rafael Nadal has withdrawn from the London Olympics, according to Steve Wilson of the Associated Press.
"Today is one of the saddest days of my career," Nadal told Christopher Clarey.
Ne vjerujem u ovo prvo .....
Povodom toga, ovi koji znaju - da li ima doping kontrole na redovnim turnirima ?
Ne samo na turnirima... prosječnom teniseru upadnu u kuću 5-10 puta godišnje bez najave, često u rano jutro ili kasnu večer. I obavezni su raditi sve što doping kontrola kaže.
Dzaba njemu sve, ali 'Speedy Gonsales' s Mallorce moze samo spletom niza okolnosti povratiti tron pored Djoke i Rogera. Ovakav nespreman, s povredom koja ce se samo pogorsavati, najvjerovatnije, tesko da sta moze napraviti na americkoj turneji u SAD (august) a o zavrsetku sezone da ne govorimo. Kad je bio najbolji nije mogao na zavrsnom mastersu nista a ni na turnirima u septembru se rijetko okitio titulama. Naredna godina nova nafaka, a red je da na nekom betonu i Skot nesto uzme.
shake69 wrote:Dzaba njemu sve, ali 'Speedy Gonsales' s Mallorce moze samo spletom niza okolnosti povratiti tron pored Djoke i Rogera. Ovakav nespreman, s povredom koja ce se samo pogorsavati, najvjerovatnije, tesko da sta moze napraviti na americkoj turneji u SAD (august) a o zavrsetku sezone da ne govorimo. Kad je bio najbolji nije mogao na zavrsnom mastersu nista a ni na turnirima u septembru se rijetko okitio titulama. Naredna godina nova nafaka, a red je da na nekom betonu i Skot nesto uzme.
U ovom stadiju, kad je bliže kraju nego početku karijere, ne vjerujem da ga broj 1 nešto posebno zanima. Kao ni Rogera, sad kad je oborio Samprasov rekord. Sad se sve vrti oko GS i trke sa istorijom.
Ako se oporavi do Toronta i nabaci par pobjeda tamo i u Cincyju, nabilda samopouzdanje, vjerujem da može biti konkurentan na US Openu.